Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD 598 czy HD 600 czy też HD 650 czy inne

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że z okazji zbliżających się świąt pojawił się wysyp tematów dotyczących zakupu słuchawek ;-).

Przejrzałem je wszystkie i mimo dużej ich liczby postanowiłem założyć kolejny ;-)

Po pierwsze nie bardzo wypada podczepiać się pod cudze tematy, a po drugie żaden z nich nie zawierał odpowiedzi na moje wątpliwości.

Rozważając zakup słuchawek w naturalny sposób skłaniam się w kierunku produktów firmy Sennheiser. Wynika to z faktu, iż teraz używam HD 555, miałem okazję posłuchać u znajomego HD 600.

Nie bardzo mam możliwość by posłuchać wysokie modele innych producentów. Niestety miasto w którym mieszkam to pustynia, a nie mam w najbliższych planach wojaży w celach odsłuchowych.

I tu pojawia się pytanie zadane w temacie co wybrać: Sennheiser HD 598 czy HD 600 czy też HD 650, a może faktycznie inna firma.

Korzystam teraz ze słuchawek Sennheiser HD 555. Zasadniczo podoba mi się ich brzmienie. Ale od pewnego czasu gdy przesiadam się z systemu głównego (AP Tempo VI + Audia Flight Three) czegoś mi brakuje. Czuję różnicę na gorsze w brzmieniu na słuchawkach podpiętych do wzmacniacza w porównaniu z dźwiękiem z kolumn.

Chętnie sprawdzę kilka interesujących propozycji bo nie sposób posłuchać wszystkich dostępnych w sprzedaży.

Słucham różnej muzyki. Od mocnego rocka do klasyki. Generalnie nie słucham trance, house, techno, pozostałe gatunki mile widziane. Więc słuchawki powinny być uniwersalne.

Na początek będę korzystał z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza, ważne by dało się dobrze napędzić w ten sposób słuchawki, bez konieczności inwestowania od razu we wzmacniacz słuchawkowy.

Witaj,

jeśli chcesz pozostać przy słuchawkach Sennheiser, to zdecydowanie proponuję nauszniki HD600 lub HD650. Moim zdaniem HD598 to niestety znacznie niższa klasa słuchawki.

Do listy natomiast dołożyłbym jeden z modeli Audio-Technica np. ATH-AD1000 lub zamknięte ATH-A900X. Bardzo dobre nauszniki ma w swojej ofercie także Beyerdynamic - proponuję serię Tesla np. T70 i T90.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję wypożyczenie do odsłuchu HiFiMAN HE-4. Alternatywnie, jeśli masz blisko do salonu RMS.pl w Białymstoku to zapraszam na darmowe odsłuchy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

HE-4 do wyjścia słuchawkowego ze wzmacniacza głośnikowego? Nie widzę tego. HD650 to jeden z dobrych pomysłów. Z innej beczki to jakiś model Grado - od SR325is w górę albo PS500. Dobrze się napędzają z "dziurek". To inne brzmienie niż Sennheiser i dobrze jest posłuchać, tylko od pułapu podanych modeli raczej.

co jakis temat to Q21 i RMS i stala spiewka...

niektore wzmacniacze tez daja rade, bieri uzywane HD600 i klon Lehmanna - zmiescisz sie w 1000-1100 pln i zagra swietnie.

HE-4 do wyjścia słuchawkowego ze wzmacniacza głośnikowego? Nie widzę tego. HD650 to jeden z dobrych pomysłów. Z innej beczki to jakiś model Grado - od SR325is w górę albo PS500. Dobrze się napędzają z "dziurek". To inne brzmienie niż Sennheiser i dobrze jest posłuchać, tylko od pułapu podanych modeli raczej.

Fakt, do HE-4 konieczne wzmocnienie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki kopaczmopa ;-)

W takim razie zaryzykuję i sprawdzę, czy mój wzmacniacz da radę. Mówisz, żeby wybrać HD 600? Nie biorę pod uwagę używanych słuchawek. Wzmaka potem mogę szukać wśród używek.

pomysl jeszcze o Philips Fidelio L1 albo X1 badz Beyerdynamic DT990 (pro lub bez Pro).

klon Lehmanna to 400pln a gra swietnie.

jak ma się brzmienie DT 990 do HD 600?

I czym się różni wersja z Pro i bez?

Najnowsze wieści - udało sie wynegocjować z HiFiMANem nowe ceny - cena HE-300 spadła do 1095 zł :)

do tego:

- rekomendacja Audio-Video

- produkt roku highfidelity

-

http://hifiman.pl/index.php?menu=pr&n=10073,hifiman-he-300-he300-sluchawki-przewodowe-audiofilskie-dynamiczne

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Czy ja dobrze rozumiem kolegę kopaczmopa, że 990 Pro są bardziej stonowane niż HD650? Bo to by osobliwa opinia była, DT990 Pro są jednak konturowe przy HD650, do tego nie takie gęste zwłaszcza na przełomie średnicy i basu.

Kolego BobW, ja radzę raczej iść w HD650 zamiast HD600, bo z tymi drugimi jest sporo większe ryzyko, że się nie wpasują w tor. HD650 da się słuchać nawet z karty dźwiękowej komputera i to nie będzie męczące, a źle napędzone HD600 to nic przyjemnego - szorstka średnica, firanka na dźwięku, niedostatki barwy. HD650 w razie czego same "poprawią" to i owo. W dobrym torze z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym oczywiście wolę HD600 bez dwóch zdań. Tyle że klon Lehmanna to nie będzie szczyt możliwości dla tych słuchawek na pewno. Z tanich rzeczy to im akurat lepiej dobrać lampiaka, dopiero wyraźnie powyżej pułapu 1000zł jest w czym przebierać jeśli chodzi o półprzewodniki.

Nie Michelangelo porownywalem 990 do 990Pro, Pro wydaja mi sie bardziej stonowane. 650 oczywiscie sa cieplejsze, pluszowe bardziej niz 990,880 i inne BD.

Co do 600 masz racje - trudniej zeby brzmialy dobrze, ale tez mozna z nich wyciagnac wiecej niz z 650. Klon faktycznie bardziej pasuje do 650 czy 580, 600 moga ale nie musza brzmiec na nim ostro czy szorstko i bezbarwnie.

Co do Twoich konstrukcji celowo nie polecilem bo i ceny wyzsze ale na pewno Black Pearl jest duzo lepszy od klonu i warto jesli ktos idzie w sluchawki.

Czyli jak rozumiem HD 600 są trudniejsze do napędzenia ale jak już się to zrobi dobrze są lepsze od HD 650?

HD 650 natomiast zagrają lepiej przy gorszym wzmocnieniu.

Wniosek taki, że HD 600 wymagają potem większej inwestycji we wzmocnienie.

Jak rozumiem wejście słuchawkowe w moim wzmacniaczu Audia Flight Three to nie jest to co HD 600 lubią najbardziej ;-), ale do HD 650 powinno wystarczyć - przynajmniej by je poprawnie (dobrze) napędzić?

Wyczytałem w necie, że "przekaz emocji i dosadnosc jest po stronie HD598. Kreowanie przestrzeni i holografia po stronie HD650,

najslabiej pod tym katem wypadaja HD600. Ogolnie lepsze technicznie, bardiej wyrafinowane granie to cechy

HD600 i HD650, natomiast HD650 sa najciemniejsze z calej trojki i najbardziej basowe... "HD650 wygrywaja z HD598 w kontekscie kreowania przestrzeni oraz jej wielkosci. Sa jednak wyraznie ciemniejsze i sprawiaja wrazenie mniej klarownych - jest to tylko jednak wrazenie, gdyz HD598 sa po prostu jasniejsze. HD598 wydaja sie tez na pierwszy rzut ucha bardziej detaliczne i zywe, mniej ospale i szybsze. Sa to jednak pozory wynikajace z tego samego faktu - mniejszej ilosci gory w HD650. HD650 sa jescze bardziej powsciagliwe niz HD600 i mniej bezposrednie. Przy HD650 - HD598 to takie male diabelki ktore czarno na bialym potrafia postawic kropke nad i - czego nie robia juz HD650.

Co kto woli. Bas w HD650 potrafi byc bardziej przestrzenny i wielowymiarowy tak jak i sama srednica.

Gora jest dla mnie problemem w HD650 praktycznie nie do przeskoczenia, wyraznie wole bardziej otwarta i jasniejsza z HD598, oraz gore z HD600.

Ilosc basu w HD650 jest wyraznie wieksza niz w HD598.

HD598 maja podbita najwyzsza gore czego nie ma w HD650 i HD600 a co poteguje wraznie wyczuwalnej

ilosci powietrza oraz otwartosci. HD600 maja podbita gore troche nizej, natomiast HD650 praktycznie nie maja

zadnego podbicia w gornych rejestrach - jak dla mnie jest tam po prostu jej niedobor."

Wiadomo, że wiele zależy od wzmocnienia i całej reszty systemu.

Ale pytanie czy to prawda?

Jeśli tak świadczyło by to o tym, że HD 650 są najbardziej neutralne, a HD 598 bardziej "podrasowane" by słuchało się lepiej, przyjemniej.

Pytanie czy ta "ciemność" i brak, a raczej neutralność góry jest ich zaletą czy wadą.

Wiem, wiem powinno się posłuchać - niestety nie mam takiej możliwości, a tym bardziej na porównanie wszystkich 3 modeli razem.

HD 600 i HD 650 - oba modele impedancja nominalna 300 Ohm, a jednak HD 650 zagrają lepiej "z dziurki kompa" ;-) hmmm

HD650 nie są neutralne tylko "wybaczające". HD600 są bardziej neutralne. W HD650 nie ma wyższej góry, leci ona na łeb, a dźwięk jest podkolorowany i nabrzmiały. Ja ich nie mogę słuchać długo z fabrycznym kablem na przykład, który tylko wzmacnia ten efekt.

HD598 to bym w ogóle odpuścił, bo są zrobione z badziewnego plastiku, który potrafi pęknąć tam, gdzie jest regulacja wysokości pałąka. Poza tym to nie ta liga co pozostałe 2 modele, tak na marginesie zrobione z włókien węglowych w żywicy, a nie z plastiku.

Też mi się wydaje, że te HD-600 byłyby optymalne. Mam je, słucham ze wzmacniacza słuchawkowego Musical Fidelity M1-HPA. Góra jest lekko podgładzona, ale mniej niż w HD-650. Kupiłem je, bo moje poprzednie - stareńkie już AKG K-400, zbyt mi eksponowały tzw. szum przesuwu podczas odczytywania vinyli. W HD-600 tego nie ma, mają dobry bas, i z wymienionym wzmakiem dużą dynamikę. Uważam je za w miarę uniwersalne, przy żadnym gatunku muzyki (klasyka/jazz/elektronika/rock/pop) nie odczuwam rozczarowania tym co słyszę. Komfort noszenia tych słuchawek jest duży, earpady są bardzo przyjemne w dotyku, czaszeczka i uszki się nie pocą :)

Pozdro,

Yul

Hd650 pluszowe granie,ciemne,dużo basu, mało gory,najłatwiej akceptowalne, 600 wyraźnie jaśniejsze,przestrzeń nie gorsza bas dobry ale mniejszy, na słabym torze mogą być przeciętne, ja bym celował w hd580 albo dt990pro a jak kupisz coś od michelangelo to i 600 zagraja

Ja się zakochałem w brzmieniu hd600. To są słuchawki, a nie bumboksy ;) Detaliczne, a kiedy trzeba, potrafią przywalić niskimi tonami bardzo wiernie. Nie każdemu uchu to pasuje, bo nie każdy lubi liniowość. Według mnie nie ma co dorabiać do nich teorii. Trzeba ich posłuchać. Kiedy mam ochotę posłuchać muzyki na słuchawkach, hd600 to bardziej niż oczywisty wybór.

Czyli większość przemawia za HD 600 i potem do tego odpowiedni wzmacniacz.

W takim razie nie ma sensu przepłacać za HD 650. Hmmm szkoda, że nie mam jak posłuchać i porównać.

mi sie 650 podobaly, bas mi nie przeszkadzal bardziej ta stonowana gora, podobnie do nich (mniej wyrafinowanie) graja HD580 ale te juz tylko uzywki.

HD600 sa tez swietnie, moze bezpieczniej 990Pro?

Miałem swojego czasu DT990Pro (Kupione za 629zł) a teraz mam HD600. (ok 1300zł)

DT990Pro nie są bezpieczniejszym rozwiązaniem, ich brzmienie jest zdecydowanie jak to określono wyżej "Konturowe". Na pierwszy plan wybijają się tony wysokie i wyższy bas. Średnica niestety jest przytłumiona, przez co przy słuchaniu wokalistyki, chorałów czy kameralnych jazzowych utworów odczuwałem dziwny dyskomfort. Odrobinę dało się ten stan zmienić napędzając je ze wzmacniacza lampowego (Zmodyfikowany układ Morgana Jonesa) lub stosując odpowiedni filtr.

HD600 oczarowały mnie do tego stopnia swoją szczegółowością i sceną lepszą niż miało to miejesce w DT990, że od dłuższego czasu prawie nie używam "dużego systemu", wolę rozkoszować się muzyką z HD600 które zapewniają daleko bardziej wierny przekaz niż DYnaudio 2/7 i szerokopasmowy philips 9710M08. Genialnie słucha się na nich muzyki ze źródeł analogowych, tj. magnetofonu szpulowego.

Jeśli należysz do "Lutujących" , spróbuj wykonać sobie dla porównania kilka wzmacniaczy słuchawkowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - W tym momencie używam tego układu a raczej tego pcb :) bo wartości elementów i lampy są inne. (6DJ8)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam od ładnych paru lat hd 600 nie zamieniłbym ich na hd650 napewno, 600 grają równo

Przejżyście,teraz mam je wpięte bezpośrednio tylko przez potencjometr do wyjść rca w moim dacu na ad1865 z lampkami i jest naprawdę miodnie, ale korci mnie posłuchać jeszcze hifi menów 300 ponoć są niezwykle muzykalne

W zasadzie z tym wyjściem rca to jest tak, że w zależności jak głośno się ustawi potencjometr to zmienia się ilość basu, także nie zawsze się to zgra z każdymi słuchawkami, np hd 555 nisko omowe grają beznadziejnie,to jest loteria

Niestety nie posiadam zdolności ani wiedzy ;-( by samemu coś poskladać.

Na placu boju pozostały HD 600 i HD 650.

Naprawdę trudny wybór.

"wybaczanie" czy neutralność

więcej góry czy więcej basu

dylematy "audiofila" ;-)

Można zasięgnąć porady - ale trzeba się zdać tylko na własne upodobania i doświadczenie.

Cały tor musi zagrać dobrze i już

Od lat słucham HD 650 - po prostu nie czułem potrzeby zmieniania słuchawek.

Miałem chwalony powszechnie wzmacniacz Linnart za 1400 PLN; i sprzedałem, bo w zupełności wystarczyła mi pewna chałupnicza konstrukcja dual mono za 140 PLN.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.