Skocz do zawartości
IGNORED

HK 980 mute & -80dB brak ciszy

szumer

Rekomendowane odpowiedzi

j/w przy tych parametrach brak ciszy, słychać bardzo wyraźnie fonie na kolumnach jak i na słuchawkach, jak dla mnie to nienormalne by funkcja MUTE nie działała na całkowite wycięcie fonii tak samo samo min. -80dB skutkowało tym samym. Serwis Harmana twierdzi, że ten model ponoć tak ma. Parę osób zgłaszało ten problem u nich. Aktualnie nie mam gdzie sprawdzić, czy faktycznie dużo modeli tak ma, brak u nas w sklepie tego modelu na test.

Wiec pytanie do użytkowników powyższego modelu jak tu u Was wygląda.

https://www.audiostereo.pl/topic/99227-hk-980-mute-80db-brak-ciszy/

Jeżeli ma Cię to uspokoić u mnie jest tak samo. Czytałem trochę na ten temat, i tak właśnie jest. Drugim problemem z hk980 to dioda power kiedy jest wzmak jest uruchomiony. Ma się świecić na biało a np miga bądź nie świeci:/ z tego co wiem nie tylko u mnie ten problem występuje.

Udało mi się sprawdzić w sklepie Saturn dwa modele hk 980 oraz avr 206 (jak dobrze pamiętam), to na sklepowym 980 jest dużo ciszej, lekko coś słychać, tak samo na słuchawkach, wiec jest lepiej. na AVR jest dużo lepiej, właściwie nic nie słychać. Poziom szumów w sklepowych prawie, nie słychać, sprawdzałem na słuchawkach co by wykluczyć szum sklepu. Trafił mi sie wyjątkowo felerny model. Gdybym wyrobił sie w 10 dniach to bym go odesłał i pozbyłbym sie problemu. Poki co idzie do serwisu. Jak dla mnie cos takiego dyskwalifikuje go jako "sprawny". Producent mógł dla świętego spokoju nie umieszczać funkcji MUTE ;p ani -80 dB ;D

Dziękuje kolego za info ze u Ciebie podobnie.

Najgorsze jest to, że poziom MUTE jest taki jakby go wcale nie bylo, bez wydziwiania, ale z osobą obok ciężko sie dogadać na funkcji MUTE, wiec nie jest to wogole ściszenie.

Sprawdzałem na 2 wzmakach kolumny na Marantz'ie oraz NAD'dzie i bez porównania, raz, że cisza piękna, to szumów nie ma.

Producent mógł dla świętego spokoju nie umieszczać funkcji MUTE ;p ani -80 dB ;D

W niektórych modelach (np. Yamaha RX-V661) regulowało się działanie MUTE w zaawansowanym menu odpalanym specjalną kombinacją klawiszy (np. można było ustawić tak, by od każdego poziomu odejmowało 20 dB). Może tu też coś takiego jest. Inna sprawa że o ile można przyznać Ci rację że w przypadku braku takiej opcji MUTE mogli nie umieszczać, o tyle nie widzę powodu by coś zrzędzić na -80 dB. -80 dB to po prostu 80 dB mniej od pełnego wysterowania ... więc nie wiem co Tobie tu nie pasuje.

A na moim HK na mute i -80 nie ma fonii! Jest szum, ale muzyki zero z uchem przy kolumnie....

Na -79 już jest dźwięk.

PS. Nie jestem głuchy........

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Normalnie sobie jaj robicie ;p

Mute, to mute, daje rozkaz pilotem MUTE i ma być cisza, a nie ciąg dalszy jak nie trzeba. Nie wiem skąd ta przypadkowość tego HK 980, chyba kontrola jakości jak większość ryżowego sprzetu. Miałem kiedyś aparat cyfrowy Pentaxa, to w tej chwili kontrola jakości wygląda podobnie widać w Harmanie. Jak kogo interesuje mam poglądowe nagranie jak to u mnie wygląda.

Życzyłbym sobie takiego modelu jak kol. maxglowe. Ciszy brak, regulacja prawie żadna od -80 do -40 dB, szumy jak diabli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.