Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo i moje wymagania...

tomekb3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu staram się skompletować (po raz pierwszy raz w życiu) zestaw amplituner + kolumny. Założyłem już nawet swój wątek w innym dziale gdyż byłem nastawiony na zakup yamahy RX-V673, ale tam stanowczo mi odradzano zakup kina, a to ze względu na to iż cały zestaw będzie składać się tylko z dwóch kolumn podłogowych a w przyszłości subwoofera (czyli zestaw 2.1).

Przejrzałem już wiele specyfikacji różnych amplitunerów i nigdzie nie mogłem znaleźć takiego który by mi najlepiej odpowiadał.

Bardzo zależy mi na tym aby mieć:

- radio internetowe

- podłączyć dekoder telewizji N

- podłączyć HD WD player

- podłączyć konsole

- przeznaczenie w 70% do filmów, w 30% muzyka z czego większość przez radio internetowe i z ipod-a.

Są to moje najważniejsze priorytety którymi kieruje się podczas wyboru urządzenia (nie licząc jakości dźwięku)

Dodam że na wszystko (łącznie z kolumnami) mam nie wile, bo tylko 4500zl,

Jeśli chodzi o głośniki to myślałem o Deli Zensor 5, czyli zostałoby mi jeszcze około 2000zl na amplituner. Czy jest na rynku taki który pokryłby się z moimi preferencjami czy muszę zostać przy RX-V673?

https://www.audiostereo.pl/topic/99238-amplituner-stereo-i-moje-wymagania/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, pozostałbym przy bardzo dobrym amplitunerze sieciowym ONKYO TX-8050 oraz wybranych przez Ciebie kolumnach Dali Zensor 5 (pod warunkiem, że pomieszczenie nie jest większe niż 25m2). Alternatywnie posłuchałbym jeszcze przed zakupem Tannoy Mercury V4 i Mission Mx4.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Onkyo TX-8050 ale to taki sam badziewiak jak ta Yamaha.

Witaj,

pozostałbym przy bardzo dobrym amplitunerze sieciowym ONKYO TX-8050

Czyli co mam myslec o tym amplitunerze? Jest gorszy czy lepszy?

Harman HK 3490- fajna jednostka, dolozylbym do tego. Odtwarzacz sieciowy Denona DNP-720AE i mialbym swoj wymysliony zestaw.

Gniot ten Onkyo straszny, robiłem porównanie z Xindak A-06, przepaść. Funkcjami jest napakowany ładnie ale nic poza tym.

Proponuje

Dali Zensor 5 zostawiamy – dobre kolumny

Harman Kardon HK 3490

i do sieci Sonos ZP90 schowany gdzieś aby nie raził białym kolorem.

Wszystko ładnie połączysz a Sonosem możesz sterować telefonem lub kompem i do tego masz możliwość rozbudowy na przyszłość.

Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

Pieniądze nie grają !

Wiesz moze jaka przewage ma sonos ZP90 nad Denonem DNP-720AE?

Pytam się gdyz denon jest tanszy od sonosa o jakies 300zlotych i dodatkowo denon jest dostepny w kolorze czarnym, tak więc pasowalby do Harman Kardon HK 3490 idealnie.

Wiesz moze jaka przewage ma sonos ZP90 nad Denonem DNP-720AE?

Pytam się gdyz denon jest tanszy od sonosa o jakies 300zlotych i dodatkowo denon jest dostepny w kolorze czarnym, tak więc pasowalby do Harman Kardon HK 3490 idealnie.

Ten sieciowy Denon drogi. Może pomyliłeś np z jakimś wzmacniaczem albo CD Denona 720 :)

• 2 tygodnie później...

W koncu udalo mi sie pojechac na odsluch, moge tylko powiedziec ze dobrze ze byla taka mozliwosc. Gdybym kupil Dalli zensor 5, to pewnie bylbym zawiedziony.

Odsluchu dokanalem na trzech zestawach:

Marantz PM6004+ Wharfedale Diamond 121, totalna porazka i nieporozumienie, zero detali wszystko wycofane (to byla propozycja sprzedawcy)

Kolejny zestaw to

Marantz 6004 + Deli Zensor 5. Dzwiek mial nie co wiecej detali, niestety bardzo metaliczny w gornych pasmach,wokal bardzo przyjemnie zaspiewal.

Zestaw trzeci

Marantz PM6004 + KEF Q700, no i tu przygniotlo mnie do fotela, bardzo bogate brzmienie, poterzne uderzenie dolu, nieco wysokie gorne pasma i ku mojemu zaskoczeniu wokal nie co wycofany w porownaniu do zensor 5. Ale reasumujac, wlasnie czegos takiego oczekiwalem.

Moj wybor zdecydowanie padl na Q700

Wiem ze to polka wyzej od zensor ale sprzedawca zachecil mnie cena gdyz z 1000 funtow cene sposcil do 700.

Teraz moje zapytanie, czy Marantz. PM6004 jest wystarczajaca jednostka do napedzenia Q700?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.