Skocz do zawartości
IGNORED

Funkcja gapless w OliveO3HD

przemas_astro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem posiadaczem serwera muzycznego OliveO3HD, który nominalnie ma opcję gapless, która w zamierzeniu ma powodować brak przerw między ścieżkami, a zwłaszcza wtedy gdy utwory na płycie przechodzą płynnie jeden w drugi (często w muzyce elektronicznej). Generalnie funkcja ta działa ale są płyty, które po zripowaniu mają nieprzyjemny efekt pyknięcia pomiędzy ścieżkami. Czy jest ktoś na forum, kto może obiektywnie powiedzieć dlaczego tak się dzieje? Czy są jakieś obiektywne przesłanki, że raz pyknięcia nie ma, a raz się pojawia, czasem w ramach tej samej płyty. Czy to błąd ripowania, softu, czy źle postawionych markerów na płycie matce?

Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/99245-funkcja-gapless-w-oliveo3hd/

Czy to błąd ripowania, softu...

Prawdopodobnie softu.

Kiedyś, kiedy nie używałem EACa, zdarzało się to czasami (bardzo rzadko). Od czasu używania EACa - nigdy.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Prawdopodobnie softu.

Kiedyś, kiedy nie używałem EACa, zdarzało się to czasami (bardzo rzadko). Od czasu używania EACa - nigdy.

Czyli sugerujesz, żeby zripować sobie "felerne płyty" w EAC i potem podmienić odpowiednie pliki na dysku Olive?

Czyli sugerujesz, żeby zripować sobie "felerne płyty" w EAC i potem podmienić odpowiednie pliki na dysku Olive?

Wypadałoby chociaż spróbować i sprawdzić (jeżeli istnieje taka możliwość).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Można też zainstalować darmowy edytor audio Audacity i obejrzeć pliki, czy na końcu lub początku są widoczne "szpilki". Niektóre programy rippujące CD wrzucają takie śmieci. EAC jest dobry do ripowania, polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.