Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do MA BX6

Zalmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii odnośnie wzmacniacza, który zgrałby się z moimi MA BX6. Obecnie posiadam Yamahę AX-590 i zdecydowanie nie odpowiada mi to połączenie. Najbardziej brakuje mi miękkiego, głębokiego i dynamicznego basu (jest dudniący, niczym uderzenia młotem o podłogę). Miałem okazję podłączyć NAD C326 i dźwięk był zdecydowanie lepszy (przede wszystkim bardziej szczegółowy, przestrzenny). Zastanawiałem się nad tym wzmacniaczem (tzn NAD C326), naczytałem się tez sporo pozytywnych opinii o Marantzie PM 7001. Słucham raczej spokojnej muzyki. Źródło to komputer (Asus Xonar DX2, jak i CD Yamaha CDC-575). Posiadam stosunkowo nieduży pokój jak na te kolumny (ok 17m2) i próbowałem już chyba wszystkich możliwych ustawień.

Który z tych wzmacniaczy lepiej grałby z moimi głośnikami ? A może opłaciłoby się dołożyć do NAD C356? Maksymalny budżet to 3000, ale wolałbym się zamknąć w granicach 2000.

https://www.audiostereo.pl/topic/99265-wzmacniacz-do-ma-bx6/

Zdecydowanie polecę Musical Fidelity A3 lub coś ze starszych Harman Kardon ( 680 ) . Napędzałem je swojego czasu właśnie A3 .

Druga sprawa to ustawienie... tu jest ciężko.. trzeba pokombinować z zatykaniem otworów BR . Niestety te kolumny są 'dziwnie' strojone i przy odpowiednim ustawieniu i dopasowaniu reszty toru potrafią zagrać świetnie.. ale jeśli nie zapewnimy im warunków to męczą.

Pozdr

Z tego co widzę to w przypadku Fidelity A3 jest problem z osiągalnością tego sprzętu, brak ofert. Poczytałem sobie trochę o HK680 i większość to jak najbardziej pozytywne opinie. Ma ktoś porównanie tego sprzętu do wcześniej wymienionych przeze mnie wzmacniaczy ? (NAD C326, C356, Marantz PM7001, Yamaha AX-590)

Witaj,

biorąc pod uwagę kolumny oraz Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na wzmacniacze NAD (C326BEE lub znacznie lepszy C356BEE) oraz świetny wzmacniacz REGA BRIO-R. Powyższe propozycje powinny w pełni wykorzystać potencjał kolumn.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co czytam lampy w tym przedziale cenowym mają dość małą moc na wyjściu. Obawiam się, że z moimi głosnikami (gdzie zalecona moc wzmacniacza 40-150W) może sobie nie poradzić.

Czy ktoś z forumowiczów ma porównanie NAD C356 z Marantzem PM 7004 ?

Witam ponownie,

Wybór padł na NAD C356BEE. W zestawieniu z BX6 gra po prostu rewelacyjnie i powiedziałbym, że dość uniwersalnie. Bas jest miękki a środek i góra grają wyraźnie i krystalicznie czysto. Szczerze polecam takie zestawienie!

Witam

Zwracam się z prośbą o pomoc. Chciałbym polepszyć sobie jakość odtwarzanej muzyki w stereo. Słucham głównie hip hopu, regge. Posiadam zestaw kina domowego 5.1 z głośnikami MA BX6 podpiętymi do amplitunera Onkyo 608 i odtwarzacza Philips BDP 9600. Jednak jeśli chodzi o muzykę to brzmi to średnio. Nie jest wszystko czyste i wokal niewyraźny. Dlatego zastanawiam się jak to ugryźć. Czy zakupić dodatkowo jakiś wzmacniacz i zrobić osobno połączenie czy może po prostu wymienić amplituner ( sprzedać i dołożyć 2500-3000 zł) na bardziej muzyczny gdyż z kina domowego nie chcę rezygnować. Proszę doradźcie mi co mam dobrać do tych głośników. Muzykę słucham głównie z formatów cyfrowych.

Pozdrawiam

Witaj,

problem leży po stronie amplitunera, trochę także po stronie źródła. Skupiłbym się jednak przede wszystkim na amplitunerze.

Twój amplituner nie ma typowego wyjścia pre-out, zresztą nie korzystałbym z wbudowanego przedwzmacniacza, gdyż także ograniczałby jakość dźwięku. Proponowałbym dokupić dobry wzmacniacz i w przypadku odsłuchów muzyki korzystać właśnie z systemu typowo 2-kanałowego. W momencie kiedy będziesz chciał wykorzystywać system kina domowego, uruchamiasz amplituner.

Konkrety - w Twoim systemie zdecydowanie proponowałbym wzmacniacz NAD C356BEE oraz przełącznik źródeł Beresford TC-7220 (urządzenie praktycznie bez straty jakości umożliwia podłączenie dwóch wzmacniaczy i dwóch par kolumn i wygodne przełączanie. Koszt urządzenia to 420 zł.). Konfiguracja taka trochę przekracza założony przez Ciebie budżet, jednak gwarantuje pełną satysfakcję z uzyskanej jakości dźwięku.

Alternatywnie można brać jeszcze pod uwagę wzmacniacz Pioneer A-50, który także dobrze poradzi sobie z podanymi gatunkami muzycznymi w Twojej konfiguracji.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Czy wtedy nie musiałbym jeszcze zakupić osobne żródło czy mógłbym podłączyć odtwarzacz do ampli i wzmacniacza jednocześnie?

A jeśli chciałbym w podobnej klasie stereo amplituner to jaki polecałbyś? Rozumiem że wtedy więcej niż trochę przekroczyłbym budżet... Nie ukrywam, że zależy mi także na tym żeby to wszystko jak najmniej miejsca zajmowało. Może coś w stylu Marantz sr7005? Wtedy muzykę np. w formacie flac czy mp3 mógłbym odtwarzać bezpośrednio z amplitunera z pominięciem odtwarzacza. Nie jestem znawcą ale robię w tej chwili rozeznanie i chciałbym przeanalizować każdą opcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.