Skocz do zawartości
IGNORED

Scart czy S-video? Podłączenie obrazu.

kenhan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jest troche bez sensu. Scart to gniazdo/wtyczka, moze nim plynac RGB, S-Video, kompozyt. Wymienilem w kolejnosci lepszy-gorszy. Dazysz do polaczenia przez RGB, jak sie nie da to S-Video, jak sie nie da to kompozyt.

Scartem mozna przesylac RGB, S-Video lub kompozyt. Zalezy to od tego, co obie dogadujace sie strony ustala/maja ustawione. RGB mozna przesylac (rzadko to sie robi) 3xRCA. S-Video mozna (i najczesciej sie tak robi) przesylac "malym dinem". A kompozyt najczesciej przesylamy pojedynczym RCA-RCA. Naprawde nie wiem, co by tu jeszcze o tym napisac.

...no moze to, ze najczesciej w scarcie jest RGB+kompozyt lub S-video+kompozyt. Producenci telewizorow zwykle daja po jednym scarcie tych rodzajow. DVD ze scartem (zwykle pojedynczym) nalezy skonfigurowac aby wypuszczalo taki rodzaj sygnalu, jaki najbardziej lubimy.

Podepnę się pod ten temat z moim pytaniem:

Dziś dostałem odtwarzacz Pioneer DV-575A. Posiadam zwykły 21" telewizor Philipsa. Podłączyłem oba urządzenia SCART-SCART. W odtwarzaczu ustawiłem sygnał RGB. Zacząłem przeglądać płytki z gazet - wszystko pięknie. Potem już na dobre wybrałem jeden film gazetowy i zacząłem oglądać. Po jakichś 15 minutach obraz zaczął się ściemniać to znów rozjaśniać i tak w kółko. Potem zanikł choć film dalej leciał. Tak to wyglądało jak niedostrojony kanał telewizyjny. Myślałem, że to wina płyty albo odtwarzania, ale chyba to nie to bo nawet jak płyty potem nie było w napędzie to wtedy na ekranie jest logo Pioneer - i ten obraz też wariował jak niedostrojony kanał tv. Potem wyłączyłem DVD. Następnie znów włączyłem ten sam film i jak do tej pory (30minut) idzie bardzo dobrze.

Co to mogą być za objawy. Prosiłbym o porady. Pozdrawiam.

2by4> ja juz wymiekkam, moze ktos inny... widac niekomunikatywny jezdem.

roback> jaka byla czestotliwosc owych "sciemnien"? mam wrazenie, ze to nie jest zwiazane z tematem watku.

po 15-tu minutach obraz zaczął się ściemniać i rozjaśniac naprzemian, potem był cały czas przyciemniony a potem efekt niedostrojonego kanału telewizyjnego czyli obraz zdeformowany w latające pasy.

Moze to glupie - gdzie ten DVD stoi tzn. w okolicy czego? Masz porzadny kabel, 21 zyl, kazda osobno ekranowana czy G z hipermarketu? Czy telewizor ma RGB (jezeli nie ustaw w DVD kompozyt)? Czy zjawisko wystepuje przy podlaczeniu RCA-RCA (jezeli Ph ma RCA-in procz scarta)? Jezeli po zasugerowanych testach bedzie dalej zle - serwis.

dziwne..samo przeszło, tzn poruszałem wtyczką SCART przy odtwarzaczu. Dwa filmy poszły bez problemów. Oprócz tego ustawiłem sygnał na video. Kabel to zwykłe G z marketu, czyli tak czy siak chyba zmienię:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.