Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny dla GM70 5kPLN

kierpc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Piszę z pewną dozą nieśmiałości - raz, że pierwszy raz na tym forum, a dwa że nie bardzo wiem co w Polsce zalicza się do klasy Hi-end , a co jeszcze nie.

Mam monobloki oparte na GM70 pędzone 1kV. Szukam kolumn dla tego cuda, majac budzet ok. 5kPLN

Najwięcej doświadczenia mam z Chorusami JMLaba, które zresztą bardzo lubię, ale brakuje mi w nich cieplejszego basu (a czasami po prostu basu ;-) )

Odsłuchiwałem też B&W 683 i chociaż basu tam nie brakuje, to jakoś cała reszta mnie nie powalała.

Szukam raczej floorstandów, a że w zamierzeniu jest to zestaw do sypialni, więc nie zawsze będzie to głośny odsłuch.

Przymierzałem się do odsłuchu Celestion Ditton 66 Mk1, ale ktoś zgarnął mi je sprzed nosa.

Teraz przymierzam się do odsłuchu ART Expression V6.

Mieszkając w UK w zasięgu kilkudziesięcu kilometrów mam dostęp do różnych kolumn, np. BANG & OLUFSEN STAND-UP BEOVOX PENTA SPEAKERS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę szczęśliwy mając sugestie z wynikające z Waszych doświadczeń.

pzdr

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99300-kolumny-dla-gm70-5kpln/

Na Penty szkoda czasu, chyba że kupisz za 200-400 funtów ale i tak B&O to więcej dizajnu niż grania.

Spróbuj Tannoya np. SRM12X.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki przyjrzę się Tannoya'om.

Dużo wypowiedzi na forum jest odnosnie Audio Physic Virgo 2. Znalazlem takie niedaleko siebie.

Dodam jeszcze, że pomieszczenie to ok. 18 m2 wolnej przestrzeni w prostokącie jakies 5mx3,5.

Słucham wszystkiego oprócz jazzu i góralskiej muzyki. Z klasyki raczej tylko organowy Bach.

pamiętaj proszę, że ap potrzebują dobrego ustawienia, aby pięknie zagrały, chodzi mi głównie scenę oraz dużo powietrza

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

jak mieszkasz w UK to policytuj te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za sugestię. Spro różnych Castle'i leży na ebay'u.

Zwróciłem już uwagę na te Castle, ktore są niedaleko mnie i nawet mysłalem podjechać zobaczyć, ale zraziła mnie ta róznica w gornych głosnikach.

Ukryta Zawartość

karolturi co o nich myślisz ? jaka jest różnica między nimi ?

Ukryta Zawartość

Dzięki zildjian za sugestie.

Są na ebay'u Neat Motive 2

Ukryta Zawartość

Ale Sensitivity 85 dB do lampy ?

Co myślicie o ART Expression V6 ?

Ukryta Zawartość

Jak lubisz bas i kulturę brzmienia to polecam Heco z serii Celan np GT 702 - za parę ok. 5 tys. w Polsce:

Ukryta Zawartość

nie wiem tylko jak by to chodziło z lampą, czy nie za dużo basu

Ukryta Zawartość

Z moich doświadczeń wynika, że lampą łatwiej o za dużo góry jak za dużo basu. Ale może się mylę.

Ja doświadczony z lampą nie jestem, ale poo podpięciu lampy do Heco (seria Metas więc niższa) - basu jest za dużo - więcej niż na tranzystorach - subiektywne odczucia.

Bo pewnie brakuje kontroli, stąd problemy z ilością basu. GM70 nie jest slaba ale w 85-87dB kolumny bym się nie pchał.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Gdybyś znalazł niedaleko: Yamaha NS 1000/M/X. Mało które kolumny dadzą im radę na górze i średnicy (beryl!) a już na pewno nie poniżej 5kzł, swoje sprzedalem i kupiłem po roku drugi raz po przesłuchaniu m.in Tannoyów Arden, SF EA1 z Esotarem czy Infinity Omega.

Z GM70 powinno być czadowo tylko trzeba umiejętnie dobrać resztę toru żeby nie rzucały nożami bo są bardzo czułe na sprzęt towarzyszący.

co to za monobloki

poza tym lampa gm 70 to jedna z najlepszych lamp końcowych, gdzie przy wybornej wiedzy konstruktora, można zostać przy niej do końca życia

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Dzięki czolgista778.

Z GM70 powinno być czadowo tylko trzeba umiejętnie dobrać resztę toru żeby nie rzucały nożami bo są bardzo czułe na sprzęt towarzyszący.

A ty co dobrałeś ?

Dzięki czolgista778.

A ty co dobrałeś ?

U mnie 1000M grają z Krellem KSA80 i KRC3, nietypowe połączenie bo przeważnie 1000M są łączone z czymś cieplejszym jak MF czy właśnie lampa.

• 1 miesiąc później...

Ciekawa "hybryda", napisz proszę coś więcej jak grają te Chatsworthy bo sama kontrukcja obudowy to z tego co pamiętam lata '50-60 i Monitor Redy.

• 5 miesięcy później...

Jak dla mnie jest bardzo fajnie. Zrównoważony piękny dżwięk, akurat jak lubię. Bez przesterów w żadnym kierunku.

Ale wysokie lekko skręciłem na zwrotnicy, było ich za dużo jak dla mnie.

Piękny bas z zamkniętej konstrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.