Skocz do zawartości
IGNORED

Denon - zestaw kina domowego

KJS62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum choć muzyką interesuję się od wielu lat niemniej jak dotąd nie miałem potrzeby aby się dokształacać w tym temacie.

Sprzęt był kiedyś prosty całe firmware stanowiły pokrętła na czołowym panelu:)

No i nadszedł ten moment że stary amplituner FR996 się popsuł 9tak częściowo - odłacza sie często DSP i pojawia ponownie jakby zimny lut etc.)

Mój odtwarzacz DVD to rzadko spotyknay DVD 963 SA Philipsa, który jako tako daje rade w kwestii zarówno DVD jak i CD / SACD..

Ten ostatani aspekt wymaga analogowego dlatego ciężko dziś znaleźć ampli to obsłlugujący.

Denon DBP-2012UD

Zbieram koncerty na DVD - lubię oglądać / słuchac tego typu płyt dlatego KD jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem.

Koncerty w stereo gdzie publiczność "drze mordki" ze sceny brzmią dla mnie dziwnie.

Oczywiście era bluray sie zaczęła i trzeba będzie wkrótce gromadzić płyty na innym nośniku zlepszą jakością obrazu i dźwięku.

W tej sytuacji przepatrzyłem przesłuchałem to co było w salonie i ...?

Wybór padł na amplituner Denon AVR-1910 tak 10 nie nowszy 11 bo nie akceptuję pustej tylnej ścianki.

Wrażenia mam pozytywne moje kolumny dostaly nowego brzmienia choć obsługa do najprostszych nie należy.

Niemniej tak mi się ten amplituner spodbał ze teraz myślę o dokupieniu uniwersalnego odtwarzacza BR no i tu wyboru raczej nie mam pozostaje tylko Denon DBP-2012UD, który jakby pod 1910 został stworzony ze względu na design, kolor przyłacza, aczkolwiek będzie musiał być podłaczony bezpośrednio do HDMI telewizora ze względu na 3D którego 1910 nie obsługuje.

To mnie jednak nie martwi bo cenie sobie dobry kompromis więc chcę mieć zarówno obraz jak i dźwikę na dobrym poziomi ea ilość kablie nie ma tu dla mnnie znaczenia.

No ale o czym to ja chciałem. No właśnie ten model jest stosunkowo drogi bo około 3 tys. PLN hmmm..

Nie wiecie czy i gdzie można go nabyć taniej?

Z góry mówię,że inne mnie interesują chcę konkretnie ten no chyba że jest jaiś inny Denon BR 3D DVD/SACD/CD/DVD-Audio w jednym w identycznej stylistyce w kolorze srebrnym - te internetowe gadżety są dla mnie zbędne (podobnie jak podłączanie iPoda w 1910 nie rozumiem po co takie ficzery w takim sprzecie....)

Generalnie chętnie poznam opinie/uwagi o ww Daanonkach :)

Na pewno będę miał kilak pytań odnośnie obsług,i bo póki co tak na szybko podłaczyłem aby dało sie słuchać ale w menu widzę jeszcze tyle opcji do przećwiczenia...

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/99363-denon-zestaw-kina-domowego/

BluRaye Denona są dość drogie jak na swoje mozliwości.

Czy nie brałeś pod uwagę innej firmy?

Brałem, ale po wizycie w salonie zakupiłem amplituner ten nie inny po prostu dla mnie grał najlepiej i miał wszystkie wymagane przyłącza. -dlatego odpuściłlem 1911.

Mam też płyty SACD więc potrzebuję odtwarzacza który sobie z tym poradzi bo ten DVD, który mam w koncu sie popsuje - ma juz prawie 10 lat...

Z tańszych odtwarzaczy widze że Pionier BDP-150 czyta SACD ale nie widze aby miał wyjście MCH, czy po HDMI można taki sygnał przesłać?

A jeśli już to jak to gra np w stereo? Nastawiam sie na kompromis pomiędzy jakością a możliwościami czyli chcę miec kino domowe, muzykę w MCH i stereo a nawet kino domowe pod kątem muzyki bo oglądam/słucham koncertyz DVD jednak marzy mi sie przejście na BR.

Teraz oprócz techniki dochodzi aspekt designu, powiedziało się A trzeba powiedziec B.

DBP2012 czyta wszystko czego potrzebuję design identyczny jak amplitunera - przeciw jest cena ale z drugiej strony kupuję to na wiele lat i chę być zadowolony mam nadzieję że jakośc tego sprzetu jest dobra i nie przydarzą sie takie cuda jak np zacięcie/blokada tacki itp?

akurat to że blu-ray Denona odtwarza SACD i inne formaty nie ma znaczenia,bo amplituner jest bardzo słaby,mógłbyś też podłączyć laptopa pod te kino i nie było by różnicy.Dla mnie szkoda kasy gra nie warta świeczki,każdy jeden blu-ray najtańszy z możliwych,jest optymalnym wyborem,może być Sony 490,czy Pioneer 150,nic więcej ci nie potrzeba.

Wybrałem sprzet po odsłuchu w salonie zająłem miłemu sprzedawcy prawie pół dnia a Ty twierdzisz że jest słaby? OK może jest, ale dla mnie tu był kompromis między jakością a ceną.

Zaóżmy, że masz rację i ni eusłysze różnicy ale czy z tych odtwarzaczy przejdzie SACD 6 CH? Jedyna możłiwośc w ich przypadku to HDMI ale czy to są zgodne standardy?

Akurat 1910 uwazam za dany model jelsi nie przeplaciles za niego to bedziesz zadowolony. Solidny dobrze zrobiony "jeszcze" sprzet. Ale co do BluRaya to przychylam się do opini kolegi. Nie kupowal bym absolutnie Denka. Roznica nie wielka a kasa w kieszeni zostaje.

• 2 tygodnie później...

W sumie do SACD mam jeszcze stary solidny odtwarzacz z metalowym panelem więc co najwyżej po zakupie tańszego BR miałbym 1 klocek więcej. Technicznie problem by był rozwiązany pozostaje tylko kwestia przełknięcia dziwnej prezencji sprzętu...

Poszukam może przynajmniej jakiś srebrny model znajdę.

Dzięki panowie za opinię.

A co do modelu 1910 to czy ktoś tutaj dysponuje tym amplitunerkiem?

Chciałbym powymieniać wiedzę w temacie opcji.

A i jeszcze jedno pytanko takie z ciekawości - czy SACD puszczony po HDMI to jest to samo co po chinch?

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 8 Stycznia 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 8 Stycznia 2013 - nie na temat

Ja mogę polecić kino domowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Możesz na nie zerknąć ;) Wspólpracują ze wszystkimi amplitunerami o mocy do 200 W/kanał i amplitunerami o impedancji wyjściowej od 4 do 8 Ohm .Jeżeli zależy Ci na jakości, to był by naprawdę fajny zastaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a na tum forum nie lubia denona

wszyscy kochaja yamahe (-:

Wszyscy? o to dobrze wiedzieć:)

Fajnie, że jest choć jedna osoba, która może coś powiedzieć w temacie.

Wciąż poznaję ten amplituner - ma wiele zalet ale obsługa naprawdę wymaga przywyczajenia.

Mam pytanie w kwestii wejść EXT IN - podłaczony do nich sprzęt może grać tylko na surowo?

Nie mogę się doszukać jakiejkolwiek regulacji barwy dźwięku po prostu takie Pure Direct bez przycisku z pilota jak to ma miejce przy innych podłaczeniach.

Używam tego wejścia właśnie do SACD 6CH.

Inne wejścia maja do dyspozycji nawet Equalizer a tu zero.

Ciekawi mnie też dlaczego ręcznie nie mogę tak wysterować brzmienia (nawet mieszając w equalizerze) jak to robi Audyssey po kalbracji.

Odkryłem że można zapisac nastawy dla poszczególnyc źródeł i przywołać je natychmiast naciskając przycisk. Niestety tylko 3 przyciski mają taką możliwość?

Co do porównania z innymi np Yamahą itd to bez sensu. Jestem zdania że taki sprzęt przed zakupem nalezy odsłuchać porównać z takiej samej płyty i w takich samych warunkach.

Słuchałem w salonie zarówno SACD jaki zwykłych CD cich/głośno rocka/klasycznej/jazzu/popu do tego dochodzą kolumny które mogą przewrócić całą opinię.

Wydaje mi się że w tym pułapie cenowym nie było nic lepszego jak już jako tako grało to było wykastrowane z gniazd przyłączeniowych (np następca 1911) albo wyglądało paskudnie.

Dzięi temu , że 1910 ma bogatą tylną ściankę nie musze kupować od razu nowego sprzetu bo wciąż mogę podłaczyć stary. Odtwarzacz dvd nawet zyskał bo opo wyjściu na componentachdo wejścia 1910 itrafia na HDMI out upskalowany do fullHD.

Kolumny już miałem więc brałem pod uwage jak się dopasuje amplituner do nich. Fronty przenoszą 20-35000 Hz i dają rade na stereo a cały zestaw w SACD też jest niezły.

Nie mam subwoofera w zasadzie nie jest potrzebny - moze sobie dokupię kiedyż do lepszych efektów w filmach.

Sprzet mam ulokowany w otwartym salonie więc nie wysilam się na hih tech bo to nie ma sensu - akustyka pomieszczenia nie pozwala na uzyskanie wzorcowej jakości tak czy inaczej.

W porównaniu do starego amplitunera jednak czuję dużą poprawę brzmienia zwłaszcza w tonach niskich i wysokich.

Poza tym fajnie działają dekodery - ze zwykłego stereo z tunera satelitarnego można uzyskać dźwięk dookólny z efektami jak w AC3.2.1 które czasem i tvn emituje z napisami zamiast lektorem.

Praktycznie nie trawię dźwięu z telewizorów więc zawsze oglądam programy z włączonym Denonkiem - zupełnie inne wrażenia.

Zastanawiam się jeszcze jak wykorzystać Zone 2. Może sobie jakieś kolumienki na taras wyciągnę, żeby sobie słuchać muzyczki przy grillowaniu?

Wykorzystujesz to jakoś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.