Skocz do zawartości
IGNORED

Tani i dobry wysokotonowy

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z was stosował dostępnego w cenie około 90zł /szt. DAYTONA DC28F - zamierzam zakupić 2 szt. ? wygląda na wzór MOREL MDT29 - jedwabna kopułka w tej cenie, Jakieś opinie - generalnie chyba sporo pozytywów na temat Daytona istnieje... ?

275-070_L.jpg

zastanawiam się między Seasem 27TFF ? Vifą DX25 czy XT25 droższymi o 1/3.

Może warto stworzyć jakiś ranking przystępnych cenowo i sprawdzonych kopułek... opisujcie swoje wrażenia...

https://www.audiostereo.pl/topic/99370-tani-i-dobry-wysokotonowy/

No dobrze ale ten Dayton nie daje mi spokoju, chciałem morela ale z nimi u nas cienko znaleźć... ten DC28 niska seria wiadomo... no cóż zamówię i przekonam się sam :) 200zł za parę to nie koszt a czuję że mogą zawstydzić nie jednego droższego.

zapomniałem o tej stronie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) hmm taką sobie ma opinię, jeszcze się zastanowię ale wybiorę miedzy nim (z ciekawości) a 27TDFC Seasa ~ 150 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto stworzyć jakiś ranking przystępnych cenowo i sprawdzonych kopułek...

Tylko po co skoro jest już tyle tematów o dobrych wysokotonowcach w zakładce DIY - to po pierwsze. Po drugie dla każdego "przystępne cenowo" znaczy co innego plus dochodzą jeszcze indywidualne preferencje dźwiękowe i muzyczne. Lepszym pomysłem byłoby moim zdaniem stworzenie rankingu uniwersalnych kopułek w cenie powiedzmy do 200zł. Ja na przykłąd bardzo chwale sobie kopułkę ceramiczną STX oraz SEAS 27TBFC/G, które w chwili obecnej posiadam. SEAS kosztuje około 160zł a STX około 210zł

Właśnie mam możliwość odkupić prawie nowe 27TBC/G po 110 zł i chyba wezmę...wersja bez ferrofluidu a zeleży mi na mikro detalach itd.

w końcu blacha ale może się wreszcie przekonam i obalę w sobie mit metalowo brzmiących wysokotonówek. - doczytałem jednak że mają swój charakter - no cóż zobaczę. i mam nadzieje że da się je okiełznać :) wydaje mi się że będzie to celniejszy strzał niż ten dayton - z resztą w cenniku mieli po 95zł brutto a zmówienie przysłali mi na 100 netto / szt. więc nie mam już dylematu

Tylko po co skoro jest już tyle tematów o dobrych wysokotonowcach w zakładce DIY - to po pierwsze. Po drugie dla każdego "przystępne cenowo" znaczy co innego plus dochodzą jeszcze indywidualne preferencje dźwiękowe i muzyczne. Lepszym pomysłem byłoby moim zdaniem stworzenie rankingu uniwersalnych kopułek w cenie powiedzmy do 200zł.

Tak. Masz zupełnie rację - źle się wyraziłem - chodziło mi dokładnie o to co napisałeś.

Obstawiam "w ciemno", że ten seas nie wyjdzie poza dotychczasowe stereotypy kopułek "o własnym charakterze". Mam teraz akurat Vifę XT, ale za sobą kiepskie doświadczenia z tytanem i ceramiką. Ta branża jest też przykładem, że spora część użytkowników uczy się wyłącznie na własnych błędach. Wystarczy podejrzeć np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jasne, że namierzone poza pasmem słyszalnym, ale ma swoje skutki również dużo niżej. Zresztą materiały firmowe specjalnie się nie różnią od wykonanych pomiarów. Może się zresztą okazać, że "otake" brzmienie właśnie chodziło, więc może to być zakup trafiony. Powodzenia.

Co do Northa, to coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może koloryzują, że to u nich zrobione, ale cena za parę jest bardzo ciekawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Akurat aluminiowe Seas dają radę, jak to się potocznie mówi. Ładna barwa, dynamika, zwłaszcza bez ferrofluidu. Stanowczo odradzam seasy tekstylne! Miałem KT19, KT25, KT26, KT27, wszystkie miały to samo, plastikowe, szorstkie, kłujące w uszy brzmienie. Z tanich wysokotonówek MDT29 nie ma sobie równych, zwłaszcza po usunięciu ferrofluidu gra czysto i detalicznie, ale wtedy trzeba uważać z przeciążeniem głośnika. Ten Seas aluminiowy za 110zł to okazja, ale musisz uzmysłowić sobie różnicę pomiędzy metalową, a jedwabną kopułką. Dużo zależy od aplikacji. No i oczywiście - reszta toru...

Działa mną żądza chwili popełnienia monitorów na parze leżących bez celu Peerlessów HDS134 ppb z korektorem fazy, mam takie same monitory na 134HDS nomex oraz XT25 i jestem bardzo zadowolony... po prostu mam tak być może błędnie wryte wrażenie, że na górze zagra tylko "szmata" . gdybym miał w ciemno wybierać - oczywiście brałbym morela MDT29 lub CAT308 (następca mdt30) ale tutaj zdecydowała cena i brak dostępności tych pierwszych u nas. Przekonał mnie też brak ferrofluidu, o moc nie ma się co martwić bo zagra to z małym średniakiem...zobaczymy :) każde doświadczenie jest cenne, a może jak Audiob. napisał.... to będzie to...

Pamiętasz, jak gadaliśmy o "kremowym" brzmieniu vintage wzmaków i jak pisałeś, że "chciało się tego słuchać"? Jeśli dalej tak myślisz, nie kupuj taniego blaszanego tweetera...

Ale ten Seas gra na serio ładnie. Właśnie "kremowo", słodko.

Father.... Pamiętam pamiętam... ale to będą monitory czysto eksperymentatorskie a seasy trafiłem w świetnej cenie - jestem 100 zł do przodu,

Był dzisiaj u mnie kolego który ostatnio stał się posiadaczem Yaqina na 4x EL34 i obydwoje doszliśmy do wniosku że azur po modyfikacji gra fajnie ale trzeba go utemperować - w wolnej chwili podeślę Ci na pw lampki które mam to zmontuje się stopień wyjściowy na lampce :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.