Skocz do zawartości
IGNORED

Pasywne mikro monitory bliskiego pola

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W zasadzie powinienem zacząć od stwierdzenia; to nie jest kraj dla biednych ludzi. ;) Czasy się zmieniają - z pokoju do słuchania, zrobił mi się... kącik do słuchania. hihi ;)

Interesują mnie sensowne propozycje małych lub bardzo małych, pasywnych mini monitorów bliskiego pola.

Monitory powinny być w miarę możliwości transparentne. Dobrze żeby nie podbijały sztucznie zakresu wyższych częstotliwości, ale dawały na tyle ile to możliwe klarowny i szczegółowy obraz sceny (bez latających żyletek). Bas przy tych rozmiarach - wiadomo cudów nie będzie, pod warunkiem, że nie został w ogóle zlikwidowany jako zakres. Pod względem możliwości wysterowania średnio prądożerne, bez specjalnych wymagań w postaci pieca z trafem wielkości małego chleba. Współpracować bądą z lekko ocieploną elektorniką (MF). Cena nie ukrywam, że będę szukał okazji – 1.5 - 2.5 kzł + kilkaset zł (w wypadku jakiegoś cuda, ale raczej nie).

Przyplątały mi się takie maluchy:

- Dali Ikon 1 mk2 - jak się poszuka można dopaść w rozsądnej cenie, a opinie dość pozytywne.

- Amphion Ion - opinie zróżnicowane, ceny w Polsce niestety całkowicie zaporowe, w Finlandi nie jest źle.

- Arcam Alto – póki co nie wiele znalazłem na ich temat, ale ich nie przekreślam.

Pozycji 1 i 3 będę miał okazję posłuchać niebawem, pod znakiem zapytania stoją Ion-y. Wojciech Pacuła (wiem, wiem) ocenił je bardzo wysoko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wyglądają jak głośniki do komputera, ale kto wie.

Pośpiechu nie ma żadnego. Do tematu będę wracał na przestrzeni co najmniej kilku miesięcy z większym lub mniejszym uporem, proszę więc o wyrozumiałość dla ubogiego krewnego. phi ;)

Przy okazji, zdaję sobie sprawę, że moje uwagi o cenach mogą trochę zbulwersować lokalnych dealerów. Niestety Panowie, żyjemy w Polsce i dodatkowo mamy kryzys. Porównując ceny w Europie trafiałem na zdecydowanie wyższe (np. GB), ale i na niższe. Tak więc bez urazy, nie oceniam Waszej polityki cenowej, nie wnikam dlaczego, ale jeśli dany sklep zaoferuje mi towar w cenie o 25-35% niższej to niestety nie ma zmiłuj. W tym wypadku nie kieruję się altruizmem.

Za wszelkie sugestie z góry bardzo dziękuję.

M.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/99421-pasywne-mikro-monitory-bliskiego-pola/

Ach i jeszcze coś...

Indiana Line Nota 240 N

- cena jest niska, parametry (zakładam że część z nich, w tym dynamika 89dB są zawyżone). Wyglądają nie najgorzej, trochę mnie drażni logo w trzech miejscach.

Nie wiem na ile mogą odstawać od np. Dali Ikon 1, ale wiem że część z Was otarała się o te monitory. Jak będziecie w stanie mi coś więcej o nich napisać to będę zobowiązany.

Mniejszych i tanszych nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Arku za info. Wezmę je pod uwagę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mniejszych i tanszych nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ich pasmo kończy się na 100 Hz (-3dB) - czyli basu przyzwoitego z tego nie będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może aktywne Adamy A3X?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ich pasmo kończy się na 100 Hz (-3dB) - czyli basu przyzwoitego z tego nie będzie.

Panie jak cos piszesz to sprawdzaj bo graja do 85Hz to tez nie jest bas ale jednak..

...poza tym mialy byc mikro ....jasne czy nie?

Tym samym SZ odpada.

Co to jest "SZZZZZ" ?

Panie jak cos piszesz to sprawdzaj bo graja do 85Hz to tez nie jest bas ale jednak..

...poza tym mialy byc mikro ....jasne czy nie?

Panie, Ja sprawdziłem dokładnie, widzę że 85 Hz to grają przy 7 dB spadku. Nawet w recenzji gość napisał że jest 88 przy -6 dB. Ale przy 3 dB spadku SPL wzgl. średniego, to one grają do ~100 Hz ... jasne czy nie?

Potwierdzam świetne monitory, Ja jak zwykle obstawiam za BBC LS3/5a cana w zależności od firmy między 2500-15000.

LS3/5a trzeba lubieć bo mocno kolorują (tzn. brzmią pieknie ale trochę nieprawdziwie) no i trzeba wiedzieć na ile sobie można pozwolić co do głośności, B110 szybko się poddaje i skrzeczy. :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gdyby udało się wejść na Angular Spiral , można by pokusić się o samodzielną budowę czegoś naprawdę małego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

samodzielna budowa ?.....hmmmm można się pokusić o podobny monitor do Oslo tylko pasywny.

zachować wymiary i pochylenie scianki dla poprawy charakterystyki:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

proponowałbym Ci posłuchać wymienionych przez Ciebie Amphion Ion oraz koniecznie ATC SCM 7.

Jeśli wchodzą w rachubę monitorki aktywne, już w drugiej połowie stycznia wchodzą do sprzedaży bardzo ciekawe kolumny KEF X300A. Te ostatnie to moim zdaniem jedna z ciekawszych propozycji w dodatku bardzo uczciwie wyceniona.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym sprzedał Twój wzmacniacz i kupił nowe aktywne minimonitory Ancient Audio Oslo Studio. Kosztują 2999 zł, są malutkie i grają absolutnie rewelacyjnie. Od ich ceny odejmij cenę sprzedaży Twojego wzmacniacza i okaże się że wychodzą całkiem tanio ...

Warto wziąć pod uwagę RLS CALLISTO III. Wprawdzie ich cena jest ciut wyższa niż zakładany budżet (ok 2900 zł), ale przy swoich bardzo małych rozmiarach potrafią zaskoczyć skalą dźwięku.

.

Warto wziąć pod uwagę RLS CALLISTO III. Wprawdzie ich cena jest ciut wyższa niż zakładany budżet (ok 2900 zł), ale przy swoich bardzo małych rozmiarach potrafią zaskoczyć skalą dźwięku.

Callisto są świetne.

Jeśli nie masz odpowiednich warunków odsłuchowych to daj sobie spokój z głośnikami a zainwestuj w słuchawki.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Jeśli nie masz odpowiednich warunków odsłuchowych to daj sobie spokój z głośnikami a zainwestuj w słuchawki.

Słuchawki męczą uszy. Na dłuższą metę (przynajmniej dla mnie) nie strawne.

Swoją drogą jak odsłuch ma być nawet z odległości poniżej 1m, to i tak nie pakował bym się w modele z 4" wooferem, które mają problemy z zejściem nawet do 60 Hz -3 dB.

LS3/5a trzeba lubieć bo mocno kolorują (tzn. brzmią pieknie ale trochę nieprawdziwie) no i trzeba wiedzieć na ile sobie można pozwolić co do głośności, B110 szybko się poddaje i skrzeczy. :-)

Będę się mocno sprzeczał z Tobą,o Ls3/5a, rozumiem że słuchałeś większość tych modeli firm Spendor ,Rogers ,Herbarth, Chawrtwell,Kef,oczywiście najlepiej 15 omh. I z tą prawdziwością grania,wiesz że to pojęcie bardzo rozchwiane.Faktem jest że grają starym brytyjskim dźwiękiem -barwnie i z dużą muzykalnością.Ale oczywiście jest to jedynie moje subiektywne zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.