Skocz do zawartości
IGNORED

Porada w sprawie kolumn głównych

Ireneusz Janowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Ostatnio popełniłem zakup nowego sprzętu grającego.

Amplituner Cambridge Audio Azur 551 R

BluRay Cambridge Audio 751 BD

Chciałem teraz dokupić kolumny podłogowe, ponieważ obecnie używany zestaw Koda ( bardzo już stary ) nie spełnia oczekiwań przy odsłuchu.

Nie mam się za znawce muzycznego, ale słoń mi również na ucho nie nadepnął.

Moje zatem pytanie do Was o pomoc w doborze głośników.

I wiem że to ja muszę odsłuchać i zdecydować co kupić, ale...proszę o wskazówki na jakie firmy zwrócić uwagę

Dodam jeszcze że zależy mi na stereo, a dopiero w drugiej kolejności na odsłuchu filmów.

Budżet cenowy mam na poziomie głośników Monitor Audio BX6

Słucham głównie jazz'u, chillout'u, spokojnego rock'a.

Miejsce do odsłuchu to salon połączony z jadalnia i kuchnia, ale odległość głośników od kanapy to 3,2m, a głośników od siebie 2,5m

Proszę o ukierunkowanie i pomocw wyborze

Rozglądaj się za użuwanymi Monitor Audio GS 20. Miałem je przez prawie rok i potrafiły zagrać każdą muzę bez problemów.

Oczywiście w kinie też się spisywały znakomicie.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Nie wiem czy w tej kwocie będzie coś lepszego od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Producent wysyła do domu do odsłuchu,

Kolumny b.ładnie wykonane -naturalne okleiny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchasz 1) muzyki, czy 2) sprzętu?

Kupujesz bo 3) ma wyglądać, czy rozważasz 4) filozofię konstrukcji (brzmienia)?

Jeśli 1) i 4) to:

Zespoły głośnikowe 3 drożne.

Zespoły o dużym wooferze (zwłaszcza jeśli lubisz jazz akustyczny) .

Zespoły zamknięte.

Marka jest rzeczą drugorzędną.

Oczywiście zespoły głośnikowe adekwatne do możliwości końcówek mocy…

Kupuję bo obecne głośniki nie są wystarczające.

To jest ja założenie kiepskiej jakości filtra polaryzacyjnego na wysokiej klasy obiektyw ( przykład z mojej branży )

Słucham muzyki, wygląd sprzętu jest istotny dla mojej połówki :)

Dla mnie jest istotna marka w tym kontekście że idę do sklepu i mówię:

"Proszę mi udostępnić do odsłuch głośniki ... te, te i te..."

Nie lubię wchodząc do sklepu zdawać się całkowicie na sprzedawce ponieważ wielokrotnie ( ale nie zawsze ) jego propozycje są podyktowane chęcią jak największego zysku

Dlatego też mój post na forum o zasugerowanie na jakie kolumny zwrócić uwagę.

w tej cenie masz też Definitive BP6 za 3600 w technologii bipolarnej, która ma wielką zaletę - nie wymagają wygłuszonego pomieszczenia

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podlogowe&produkt=11514,definitive-technology-bp-6-bp6-kolumny-podlogowe-2szt-

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

w tej cenie masz też Definitive BP6 za 3600 w technologii bipolarnej, która ma wielką zaletę - nie wymagają wygłuszonego pomieszczenia

Rozwiniesz to jakoś? Chodzi o to wygłuszenie.

też bym poprosił o bliższe wyjaśnienie tej kwestii.

w BP6 masz parę głośników umieszczonych z tyłu kolumny, efekt większej przestrzenności dźwięku pojawia się wtedy, gdy dźwięk może swobodnie odbijać się od ścian, które znajdują się za kolumną.

Kierunek promieniowania nie ma związku z potrzebą, bądź nie, wygłuszania pomieszczenia.

Bywały/ją zespoły głośnikowe z głośnikami (zazwyczaj wysokie) promieniującymi do tyłu.

tyle teorii, w praktyce grają lepiej w niewygłuszonym pomieszczeniu.

Bipole :

Bipole.

bipol.gifKolumny o charakterystyce promieniowania bipolarnej promieniują dźwięk do przodu i do tyłu kolumny, w tej samej fazie. Promieniowany przez tył zestawu dźwięk odbija się od ścian pomieszczenia i dociera do słuchacza z kilkumilisekundowym opóźnieniem. Daje to zaskakujące wrażenie przestrzenności i głębokiej sceny dźwiękowej. Konstrukcja takich kolumn jest bardziej skomplikowana, zawierają bowiem więcej głośników dynamicznych które trzeba umiejętnie zestroić. W nieco prostszej wersji produkuje się takie głośniki do kina domowego jako głośniki tylne, efektowe. Norma THX dopuszcza użycie tylko kolumn o charakterystyce bipolowej jako efektowych (czyli tylnych).

Dipole.dipol.gif

Podobnie jak bipole, głośniki te promieniują także do tyłu. Ale różnica jest zasadnicza: charakterystyka promieniowania przypomina ósemkę, a głośniki pracują w przeciwnej fazie.

Uzyskuje się tu lepsze rozproszenie dźwięku niż w tradycyjnych kolumnach, lecz są trudne do ustawienia w pokoju. Wadą jest słaby bas, wynikający właśnie z pracy w przeciwnych fazach. Następuje tutaj jakby „zwarcie" w niskich (i nie tylko) częstotliwościach i mocne ich tłumienie. Stąd charakterystyka promieniowania ma kształt ósemki. Charakterystykę taką mają głośniki elektrostatyczne.

Omnipolar.

omni.gifKolumny omnipolarne promieniują dźwięk dookoła, nie tylko w płaszczyźnie poziomej, ale także w pionie. Zachowują się one jak punktowe źródło dźwięku. Wrażenia z odsłuchu takich kolumn są zaskakujące. Dźwięk wypełnia cały pokój, dając wrażenie uczestnictwa w koncercie na żywo. Wadą takiej prezentacji jest niezbyt ostra lokalizacja źródeł. Konstrukcja takich kolumn jest złożona. Muszą być wykonane z dobrą jakością, ponieważ niewłaściwa konstrukcja powoduje, iż proporcje pomiędzy dźwiękiem odbitym i bezpośrednim zostają zachwiane, dając nienaturalne wrażenia przestrzenne. Sprawiają też nieco kłopotów przy ustawianiu w pokoju.

Wiecej:

Ukryta Zawartość

w BP6 masz parę głośników umieszczonych z tyłu kolumny, efekt większej przestrzenności dźwięku pojawia się wtedy, gdy dźwięk może swobodnie odbijać się od ścian, które znajdują się za kolumną.

Za kolumną może być twardo , ale przed kolumnami lepiej wygłuszyć pokój normalnymi " użytkowymi ustrojami domowymi " dywan , kilim , grube zasłony , miś pluszowy , książki itd .

Edytuję : , a na ul. Starobojarskiej w Białymstoku pokój odsłuchowy był profesjonalnie przygotowany akustycznie , tylna ściana wygłuszona , z zewnątrz wisiał po całości materiał . Kolumny BP 8 od ściany niecały 1 m. i grało lepiej niż u mnie w pokoju , ale i tam elektronika lepsza ( nie będę opowiadał jaka , ale powiem , że CD za 15 PLN ) .

Natomiast gdy kolumny stały po środku pokoju , to tuż ca nimi stały inne kolumny po to , ażeby dźwięk mógł odbić się .

Ukryta Zawartość

Idea bipolarna czy dipolarna jest chyba wszystkim znana, natomiast w żaden sposób nie tłumaczy stwierdzenia, że takie kolumny nie potrzebują dobrze przygotowanego pomieszczenia.

Takie stwierdzenie w oczywisty sposób wprowadza w błąd, gdyż sugeruje, że ta technika w jakiś cudowny sposób uniezależnia dźwięk kolumn od akustyki pomieszczenia, co jest oczywiście nieprawdą.

Prawidłowe stwierdzenie brzmi - kolumny promieniujące do tyłu dla pokazania pełni swych zalet nie powinny mieć mocno wytłumionej powierzchni z tyłu, gdyż ta bedzie tłumiła promieniowany do tyłu dźwięk. Kropka.

Panowie dystrybutorzy - bądźcie bardziej precyzjni w swoich wypowiedziach, pewne rzeczy to można opowiadać w MM czy Saturnie, ale na tym forum trochę nie wypada.

Czester.

Nie jest tak prosto.

Krótkie pierwsze odbicie (kolumna z tylnym głośnikiem blisko tylnej/bocznych niewytłumionych ścian) spowoduje zazwyczaj rozmycie sceny. Będzie ona efekciarska ale z osłabioną lokalizacją.

W mojej opinii zespoły promieniujące w różnych kierunkach są predestynowane do dużych pomieszczeń i zespołów odsuniętych od ścian.

Oczywiście mówiąc zespoły głośnikowe nie mam na myśli anemicznych wytworów marketingu, tylko solidne "trumny"; chodzi o nagłośnienie dużego pomieszczenia.

Co do koncepcji promieniującego punktu. Jak najbardziej. Tu zwłaszcza trzeba zadbać o adaptację pomieszczenia z powyższych powodów. I nie musi chodzić tylko o odbicia od tylnej ściany. Zwyczajnie chodzi o pozbycie się efektu kierunkowego w zakresie ponadbasowym. Wystarczy popatrzeć na kątowe charakterystyki gwizdków; albo posłuchać! To słychać!

Omnipolar ma taką własnie ideę.

Może ktoś zna takie kolumny Chario Tower 200?

Byłem wczoraj w sklepie i sprzedawca zaproponował mi właśnie te głośniki.

Jak one się maja do MA BX6. Sprzedawca sugerował ze ze względu na głośniki basowy w podstawie nie będzie problemu z ustawieniem ich przy sciannie.

Niestety niewiele w necie znalazłem o tej firmie

, u mnie te twarde odbicie za kolumnami , to ściana drewniana na nią płyta pilśniowa i gruba tapeta , w środku trociny , od strony zewnętrznej też drewno , a na nią wełna do ocieplenia w bokówce .

Może ktoś zna takie kolumny Chario Tower 200?

Byłem wczoraj w sklepie i sprzedawca zaproponował mi właśnie te głośniki.

...

Nie znam i nie chcę znać.

Nie robi się podziału 200Hz dla woofera dmuchającego w podłogę. To słychać. Bas dmuchany na boki i w podłogę trzeba odciąć poniżej 150Hz, a są tacy co sugerują poniżej 100Hz.

A zresztą co za bas ma głośniczek 16cm?

Po prostu pójdź do kogoś kto ma normalne zespoły głośnikowe ze swoimi ulubionymi płytami i posłuchaj.

Może i wystarczy ci kategoria badziewia na jakie Ciebie namawiają.

Ale wówczas nie mów o markach i dymaj balona. Kup cokolwiek.

Idea bipolarna czy dipolarna jest chyba wszystkim znana, natomiast w żaden sposób nie tłumaczy stwierdzenia, że takie kolumny nie potrzebują dobrze przygotowanego pomieszczenia.

Takie stwierdzenie w oczywisty sposób wprowadza w błąd, gdyż sugeruje, że ta technika w jakiś cudowny sposób uniezależnia dźwięk kolumn od akustyki pomieszczenia, co jest oczywiście nieprawdą.

Prawidłowe stwierdzenie brzmi - kolumny promieniujące do tyłu dla pokazania pełni swych zalet nie powinny mieć mocno wytłumionej powierzchni z tyłu, gdyż ta bedzie tłumiła promieniowany do tyłu dźwięk. Kropka.

Panowie dystrybutorzy - bądźcie bardziej precyzjni w swoich wypowiedziach, pewne rzeczy to można opowiadać w MM czy Saturnie, ale na tym forum trochę nie wypada.

tak z ciekawości - dużo miałeś bipolarnych podłogówek?

A tak wracajac do meritum, zerknij na Heco Celan XT 701. Wygladaja pieknie, zonie sie zapewne spodobaja, no chyba ze ich gabaryty przeraza, graja tez calkiem przyzwoicie. Szczegolnie glosnik sredniotonowy ze sztywno zawieszona membrana z celulozy jest bardzo ciekawym rozwiazaniem. Bardzo uniwersalne kolumny, sprawdzaja sie z kazdym rodzajem muzyki. Wczoraj u kolegi na wieczorku zakrapianym wlasnie te Celany wraz z pasujacym centralnym i satelitami z serii Colours, umilaly nam caly wieczor. Repertuar od klasycznego, przez pop , na rocku konczac. Nie wiem jak zagraja z Cambridge bo kolega ma amplituner Marantza ale przeciwwskazan chyba nie ma.

Ukryta Zawartość

wlasnie widze ze na allegro mozna juz za 4300.- dostac model Celan XT901. Jest to "prawie" ze "The Statement"....biorac pod uwage cene to kawal dobrej kolumny...

Ukryta Zawartość

Jaka jedna sztuka?? i jaki zbieg okolicznosci???

Ukryta Zawartość

4300.- za pare...co ty kolego za przeproszeniem pitolisz??

Ukryta Zawartość

Jeśli 1) i 4) to:

Zespoły zamknięte.

Marka jest rzeczą drugorzędną.

Oczywiście zespoły głośnikowe adekwatne do możliwości końcówek mocy…

Jeśli 1) i 4) to:

Zespoły zamknięte

Jakieś propozycje w tej kwocie?

Ja nie udzielam rad dotyczących modeli i marek.

Natomiast jak najbardziej dzielę się spostrzeżeniami moich gości.

A w różnych okresach miewałem to i owo.

I obecnie mam kilka par monitorów, podłogówki i subwoofer.

I sprawy wyglądają następująco.

Jeśli mówi się o jakości dźwięku to zespoły zamknięte, optymalnie trójdrożne, głośnik odpowiedzialny za przetwarzanie basów co najmniej 10 calowy (25cm)... Nie chcę dodawać, że w układzie aktywnym...

Oczywiście są wyjątki. Jednak ogólna zasada jest taka jak napisałem!

To jest fizyka a nie marketing i potrzeba wciskania ludziom knotów...

Idąc dalej w rozważaniach ogólnych: obudowa niesymetryczna, najlepiej pryzmatyczne (minimalizowanie rezonansów własnych), właściwy materiał. Mocna konstrukcyjnie podłogówka o objętości 120l potrafi ważyć ponad 60kg...

Takie to są wyzwania. I nie chce być inaczej.

Dalej można pójść w stronę odtwarzania sceny. Można pochylić się nad głośnikami współosiowymi (średnie-wysokie) a bas odciąć nisko (tam gdzie jeszcze nie jest kierunkowy)...

Można sobie tak kombinować i wyjdzie, że tak jest tylko w DIY… ;)

Albo gdy się coś zamówi u polskich producentów.

Nie sądzę, że takie zespoły nawet w DIY z dobrymi głośnikami da się zrobić za mniej jak 10tys zł (para).

Ale trójdrożne klasyczne stare modele uznanych firm z wooferem ponad 10cali da się kupić poniżej 3000zł w doskonałym stanie.

Kasują one wszystko to co w przedziale do 10tys zł da się obecnie kupić.

Oczywiście rozmaici sklepikarze zaraz będą opowiadali tu fantasmagorie o znakomitym basie z 15cm…

Bzdury!!! Ale tak świat zdziadział. Słucha kabli zamiast muzyki.

Co zrobić jak nie ma się tylu pieniędzy?

Kupić jakieś monitory dobre w zakresie średnio i wysoko tonowym i do tego dobrać subwoofer. Wskazany jest tu dobry wzmacniacz z wyjściem na suba i z możliwością ustawiania dolnego podziału. Na sub poniżej 150Hz. Na monitory powyżej 150Hz.

Można w ten sposób uzyskać całkiem znakomity dźwięk.

Dodam jeszcze, że można mieć bas z mniejszego głośnika w koncepcji odsłuchu tzw. bliskiego pola.

Tylko pokażcie mi taki dostosowany do tego pokój i ustawienie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.