Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie optyczne laptop-amplituner - problem

Jack O'Neill

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z okazji, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum - cześć wszystkim !

Posiadam amplituner Pioneer VSX-D814, karta dźwiękowa w laptopie to Realtek HD Audio. Amp był dotychczas podłączony do lapka przez jack-2x chinch i wszystko działało bez problemu. Problem pojawił się przy podłączeniu toslinkiem. Amplituner a raczej kolumny najzwyczajniej milczą. Amp wykrywa, że w gnieździe siedzi złącze cyfrowe, ale zdaje się, że nie wykrywa sygnału. Sprawdzałem na wszystkich trzech wejściach w amplitunerze - to samo. W laptopie po po przełączeniu Digital Output jako domyślne, w mikserze widoczne jest, że sygnał "chodzi". Najnowsze sterowniki zainstalowane, a Foobarze jako urządzenie wyjściowe ustawione jest owe digital output. Nie mam pojęcia gdzie jest problem.Dodam, że nie mam na tę chwilę możliwości sprawdzenia toslinka na innym urządzeniu.

Co jest ciekawsze, przy pierwszym podłączeniu toslinkiem, kolumny grały jednakże sygnał dość regularnie był przerywany. Zmieniłem coś w ustawieniach digital device w ustawieniach sterownika, prawdopodobnie wyłączyłem nadawanie w 5.1, po czym wtedy sygnał zniknął. Po reinstalacji sterowników karty, przetestowaniu wszystkich wejść, nic się nie zmieniło.

Jakieś pomysły, rady?

prawdopodobnie masz ustawione w windowsie jako domyslne urzadzenie odtwarzajace dzwiek "realtek digital output"

zmien na "realtek digital output (digital)" i sprawdz czy dziala ;] (u mnie pomoglo, mialem podobny problem)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dzięki, pomogło. Wydaje mi się, że wykorzystałem już wszystkie kombinacje, a jednak.. :)

Mimo, że dźwięk jest to przerywa w nieregularnych odstępach. Da się to w jakiś sposób wyeliminować czy to już przypadłość płyty głównej/karty?

za malo szczegolow podales ;)

gdzie Ci przerywa dzwiek?

podczas sluchania muzyki?

w filmach?

w grach?

youtube?

itp

Nie sądziłem, że na przerywanie może mieć wpływ co jest odtwarzane ;) W każdym razie jak dotąd przerywa w plikach FLAC, CD z napędu, mp3 - każda jakość, filmach (hd, nie-hd), youtube (a także reklamy itp. w przeglądarce).

Wygooglowałem, że mogą mieć na to wpływ uruchamiane/wyłączane urządzenia w sieci, ale nie zauważyłem związku. Testowałem zarówno oba jak i osobno podłączone amplituner i laptop do listwy przeciwprzepięciowej.

aha, czyli problem jest globalny.

sprawdz wpierw czy cos Ci nie obciaza systemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

objawy, ktore opisujesz wygladaja mi na problemy z opoznieniami sterownika.

uruchom DPC Latency Checker i zobacz czy masz prawidlowe opoznienia:

Ukryta Zawartość

swoja droga co to za laptop, ktory posiada wyjscie audio optyczne toslink?

moze masz go podlaczonego do jakiegos konwertera USB, a dopiero z konwertera toslinkiem do amplitunera?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acer Aspire 5820TG. Na wyjściu z lapka jest optyczny jack 3,5 mm.

Co do sprawdzenia, z racji świąt będę przebywał poza domem więc uda mi się to wszystko sprawdzić prawdopodobnie dopiero w nowym roku. Dam znać o rezultatach.

• 2 tygodnie później...

Niestety DPC Latency nie współdziała dobrze z Win8, nie zauważyłem również żeby coś szczególnie obciążało mi system.

Napiszę natomiast, że udało mi się rozwiązać problem w foobarze stosując plugin WASAPI. Wszystko działa elegancko. Niestety w pozostałych - filmy, youtube itp. problem wciąż istnieje. Czy jest możliwość zainstalowania WASAPI lub podobnego żeby działał on korzystając z reszty źródeł?

nie wydaje mi sie.

sadze, ze globalne odtwarzanie dzwieku w systemach Windows od Visty wzwyż jest realizowane za pomocą directsound, i dopiero gdy konkretny program ma wbudowaną w sobie obsługę WASAPI, to istnieje możliwość odtwarzania dzwięku właśnie za pośrednictwem tego mechanizmu.

dalej obstawiam drivery.

częściowo je pominąłeś via WASAPI i problem ustąpił.

podejrzewam, że Realtek jeszcze nie dopracował sterowników pod Win8 do swoich AC'97 ;]

Bardzo możliwe. Co prawda Win8 mam od niedawna i nie zdążyłem sprawdzić czy problem leży faktycznie w sterownikach i systemie operacyjnym.. nie pozostaje mi nic innego jak zaufać, że tak jest i poczekać na aktualizację..

Dzięki za pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.