Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do telewizora

Marvel307

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję zestawu do salonu rodziców. Sprzęt będzie podłaczony do telewizora (panasonic 50GT50). Problem polega na tym, że pokój w którym to ma stać ma wymiary 5x12m i w częsci bliżej telewizora stoi pare kanap, dalej jest rodzinny stół jadalny. Obrazując wyglada to mniej wiecej tak:

---TV---

Kanapy

Stół

--------

W większości przypadków zestaw będzie potrzebny do telewizji, jednak dobrze by było gdyby przy stole też można posłuchać jakiejś muzyki (klasyka, koncerty, rock pop - ogólnie wszystko)

Mówiąc o zestawie - myślałem o wzmacniaczu podłączonym do tv przez hdmi i dwóch kolumnach

Na zestaw chciałbym przeznaczyć do 6000 PLN. Sprzęt raczej nowy.

Moje wstępne typy to Klipsch rf-82 + Harman Kardon hk 3490 + hd 980 (player)

Zastanawiam się czy da się to podpiąć do telewizora, który w zasadzie jedyne wyjście audio ma zatytułowane "Digital Audio Out"

Czy stratę w jakości odczuje podpinając przed hdmi zamiast hk 3490 amplituner AVR 265?

Jestem raczej zdecydowany na 2.0, miłym dodatkiem była by możliwość podłączenia suba.

Dobrze kombinuje? Czy jakieś inne kombinacje głośników/ampli?

https://www.audiostereo.pl/topic/99629-kolumny-do-telewizora/

Zastanawiam się czy da się to podpiąć do telewizora, który w zasadzie jedyne wyjście audio ma zatytułowane "Digital Audio Out"

Wyjście audio jest w skarcie (AV1) - potrzebna przejściówka SCART->RCA (taka z przełącznikiem IN/OUT).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja bardziej "hi-end'owa" :)

post-1549-0-90831200-1356213666_thumb.jpg

Wystarczy poszukać na Ceneo czy innym Skąpcu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam taką niezwykłą propozycję:

- DAC z wyjściami XLR ( podłączysz go optykiem z TV, jeśli TV ma takie wyjście, jeśli TV steruje cyfrowo głośnością na optyku to wystarczyłby nawet DAC bez pilota i regulacji głośności )

- kolumny ADAM Artist 6 ( aktywne kolumny połogowe )

- w przyszłości, lub od razu jeden-dwa subwoofery które zrobią podstawę basową ( bo te artist same za bardzo basu mieć nie będą )

Za 150zł kupisz tylko takie ustrojstwo o nazwie Fiio D3 i możesz podłączyć dowolny wzmacniacz. Ewentualnie podłącz dekoder sat/kablowy bezpośrednio pod wzmacniacz cinchami - to wg mnie najlepsze rozwiązanie.

Czy stratę w jakości odczuje podpinając przed hdmi zamiast hk 3490 amplituner AVR 265?

Odczujesz sporą, poza tym żaden amplituner kina domowego nie nagłośni takiego pomieszczenia.

a optykiem nie da się połączyć tv i hk 3490?

po namyśle i braku odpowiedzi domyślam się że się nie da.

Czy jedyną opcją zatem (oprócz zakupu daca) jest przejściowka scart-rca? nie spowoduje to czasem sporej utraty jakości?

inne sposoby?

po namyśle i braku odpowiedzi domyślam się że się nie da.

Czy jedyną opcją zatem (oprócz zakupu daca) jest przejściowka scart-rca? nie spowoduje to czasem sporej utraty jakości?

inne sposoby?

Taka przejściówka to wypróbowany sposób przez wielu forumowiczów na wyciągnięcie analogowego sygnału audio z tv i nikt nie zgłaszał zastrzeżeń - ja nie obserwuję żadnej utraty jakości (porównując sygnał bezpośrednio z dvd do wzmacniacza i na około poprzez tv i przejściówkę), więc o utratę jakości nie masz się co martwić.

Zajrzałem do instrukcji tego harmana i wydaje mi się, że optykiem też dałoby radę, ale głowy nie dam.

to ja się przyczepie do zestawienia HK980 i Klipsch RF82 - miałeś okazję go odsłuchać? Rodzice wiedzą jak potężne kolumny będą mieli w salonie?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

nie ukrywam że zamiast hk 980 wolałbym hk 3490, nie miałem jeszcze możliwości odsłuchu, po nowym roku wracam do stolicy i będę ich tam szukał.

Czy jednak na 60 parę (68 chyba dokładnie) m^2 będą zbyt potężne?

pytanie czy kolumny muszą nagłośnić całe pomieszczenie. wątpie też aby ten wzmak dał rade kontrolować 20cm głośniki.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Pokój podzielony jest na dwie części (bez żadnych ścianek czy czegokolwiek, tak umownie) kolumny miały by stać przy tv i tam głównie mają grać, ale chcą też sobie przy obiedzie puszczać coś w tle siedząc w odległości ~6-7m od głośników.

Z tego co się dowiadywałem, hk 3490 daje jeszcze rade przy tych klipsch'ach, ale może znajdzie się inna propozycja do tych 6-6.5k?

Koniecznie musisz posluchać tych kombinacji które podałeś. Jak byś mógł dołożyć i szukał czegoś bardziej szlachetnego posłuchaj Harmana z Audio Academy Hyperion IV cena (ok 4800zł para). Kolumny te grają potęznie a przy tym mają sporo wyrafinowania. Słuchałem ich z Harmanem avr460 i było naprawdę nieżle, imponująca scena, świetna barwa a przy tym piękne wykonanie. W tym zestawieniu musisz zainwestować w dobre okablowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.