Skocz do zawartości
IGNORED

Creative Gigaworks T40 series II vs T20 series II

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie porównanie głośników Creative Gigaworks T40 series II vs T20 series II. Proszę nie pisać, że za tę cenę można lepsze, że T20 tańsze, mniejsze, mają jeden mniej głośnik i w związku z tym prawdopodobnie... itd., itp.

Posiadam T40 series II, w zasadzie odpowiadają mi poza wielkością, są zbyt duże aby je wozić za sobą po świcie. Zastanawiam się nad zakupem T20 series II w właśnie ze względu na gabaryty. Jeżeli ktoś miał możliwość porównania brzmienia tych dwóch zestawów proszę o opinie. W zasadzie tylko to mnie interesuje.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Widzę że kolega słuchał obu. Może coś więcej? Słaby jestem z poezji i naprawdę nie wiem jak rozumieć przenośnie "kupa rzadka" i "kupa normalna", jak przełożyć to na terminy opisujące dźwięk.

Skoro piszę, że T40 series II w zasadzie mi odpowiadają jest chyba oczywiste, że w kwestii jakości dźwięku zbyt wybredny nie jestem. Nie mam niestety okazji osobiście posłuchać, ani tym bardziej porównać obu zestawów więc prosiłbym do rzeczy.

Interesuje mnie porównanie głośników Creative Gigaworks T40 series II vs T20 series II. Proszę nie pisać, że za tę cenę można lepsze, że T20 tańsze, mniejsze, mają jeden mniej głośnik i w związku z tym prawdopodobnie... itd., itp.

Posiadam T40 series II, w zasadzie odpowiadają mi poza wielkością, są zbyt duże aby je wozić za sobą po świcie. Zastanawiam się nad zakupem T20 series II w właśnie ze względu na gabaryty. Jeżeli ktoś miał możliwość porównania brzmienia tych dwóch zestawów proszę o opinie. W zasadzie tylko to mnie interesuje.

Podobno seria pierwsza Gigaworks-ów jest lepsza.

Posiadam Gigaworks-y T20 pierwszej serii i przed zakupem porównywałem z T40.

Co jest bardzo dziwne to T20 grają jakby były większe z mocniejszym, głębszym basem!

Różnica na korzyść T20 jest bardzo duża, dźwięk z T40 jest ledwie cieniem tego co potrafią T20.

To dziwne patrząc na oba modele, wielkość i fakt że T40 maja dwa głośniki basowe a T20 jeden.

Podczas pierwszego porównania pomyślałem sobie nawet że może te konkretne T40 były popsute.

Jednak kolejne porównanie w 2, 3 sklepach potwierdziła zadziwiający fakt T20 przeczą prawą fizyki i grają dużo lepiej od T40 :)

Kiedy odtwarzam jakiś fajny utwór z wykopem kolegą na T20, mają bardzo zdziwione miny jak taki mikro głośniczek basowy potrafi złomotać.

A jakiej muzyki słuchasz? Ja wolę mieć wysokie i średnie tony w porządku i nie mieć basu niż na odwrót. Pewnie dlatego T40 series II mi odpowiada, choć brak basu oczywiście zauważam. Po prostu lubię delikatne brzmienie.

A jak T20 spisują się ustawione na biurku obok komputera? T40 series II nie da się w ten sposób słuchać, mogą pęknąć uszy. Potrzebują przestrzeni. Jak Twoje T20?

Głośniki mam ustawione na biurku obok laptopa.

Starałem się je odsunąć jak najdalej po bokach, okolo 50cm od laptopa na stronę.

Nad biurkiem mam długą wiszącą szafkę, samo biurko stoi w rogu pokoju/biura.

Efekt jest spektakularny czasami, tak one wymiatają. Myśle że to po części sprawa akustyki pomieszczenia

(zamknięte w rogu pokoju pomiędzy biurkiem a szafką na górze)

Słucham różności w zasadzie wszystko oprócz klasyki, metalu, muzyki powszechno rozrywkowej.

Najczęściej jazz-owe klimaty i wokal.

Jedyne co może dokuczyć czasami to dość ostra kopułka wysokotonowa.

Jest niezła jakościowo, szczegółowa ale własnie czasami za nadto daje o sobie znać.

Zapoluj na jakieś używane T20 na allegro koniecznie z pierwszej serii, nie spodoba Ci się to sprzedaż po kosztach.

Obecna cena Gigaworks-ów jest przesadzona jak ja kupowałem były po ok 120 - 170 zł i w tej cenie były nie do pobicia.

Wolę nowe, różnica w cenie nie jest tutaj dla mnie priorytetem. Odpowiada mi poza tym bardzo stylistyka series II. T40 planuję zostawić w kraju, a T20 na wyjazdy. Fajnie by było mieć tak samo wyglądające głośniki. Czuł bym się trochę jak w domu, a rzadko tu bywam.

I jeszcze co do braku basu: wolę nie mieć basu, niż mieć niby bas, który zlewa się i zagłusza tony średnie.

Słuchałem większości tego komputerowego badziewia. Wycofane średnie, stłumione wysokie bez jakiejkolwiek rozdzielczości, ogrom rozlanego "basu" bez jakiegokolwiek zejścia. Taka krótka charakterystyka pasująca do każdego takiego zestawu.

Stąd takie, a nie inne określenia u mnie.

Słuchałem większości tego komputerowego badziewia. Wycofane średnie, stłumione wysokie bez jakiejkolwiek rozdzielczości, ogrom rozlanego "basu" bez jakiegokolwiek zejścia. Taka krótka charakterystyka pasująca do każdego takiego zestawu.

Opisałeś świetnie charakterystykę zestawów 2+1.

Słuchałeś może Bose Companion 2?

Jak 10x zwiększę kwotę przeznaczoną na zakup głośników komputerowych to skusisz się na rzeczową odpowiedź? Czy jeszcze za mało będzie? Przypominam temat jest o głośnikach komputerowych, które muszą mi się zmieścić do walizki razem z laptopem, szczoteczką do zębów i kilkoma innym pierdołami niezbędnymi do przeżycia.

T20 wiele mniejsze nie są. To już lepiej kup laptopa z lepszymi głośnikami (kiedyś były nawet z trzecim głośnikiem a'la subwoofer ... chyba nawet SONY ... nie pamiętam).

Jesteś pewien, że jakość ta sama? Jeszcze chwilkę temu rozróżniałeś "kupę rzadką" od "kupy normalnej". Być może z

punktu widzenia audiofila różnica niewielka, ale z mojego punktu widzenia - szambonurka babrającego się w kupie kolosalna. Więc przejdź do rzeczy lub odpuść sobie.

Jeżeli chodzi o Logitechy zasilane z portu USB to spędź z nimi sam na sam 24 godziny. A później życie oddasz za moje T40 series II.

T20 wiele mniejsze nie są.

Są mniejsze o 5 par skarpet i 5 slipek. To bardzo dużo jeżeli przyjdzie spakować się na 2 miesiące do bagażu podręcznego Ryanair :-)

...kup laptopa z lepszymi głośnikami (kiedyś były nawet z trzecim głośnikiem a'la subwoofer ... chyba nawet SONY ... nie pamiętam).
O pseudobasie zagłuszającym tony średnie już (chyba?) pisałem. Zresztą mam HP-ka z trzema głośnikami, którego... po odsłuchu oddałem teściowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.