Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dream 32 z Audi Show do stereo

Grzegorz Jóźwiak

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik Marek-stereo dnia 20.12.2012 - 10:27 napisał

.... Model kolumn to Dream 32 natural sound plus kable Dynavox 2x3,5m ze wspaniałą konfekcją. Poczytaj kolego co ludzie piszą. Ci co byli na wystawie opisują to fantastycznie. Ja tez bym nie wierzył jak bym nie słyszał. Tysiak to nie majątek a przekonasz się, że są lepsze i tańsze od MA i podobnych firm.

...

Czytam kolejną opinię o tych kolumnach - niestety są to wypowiedzi stale tych samych osób :(

Czy ktoś w forumowiczów nabył te kolumny i może się podzielić wrażeniami - są też bardzo dobre głośniki firmy PYLON w podobnej cenie - też były na AS i teraz już sam nie wiem co kupić :(

Jechać raczej do Warszawy nie będę słuchać - przy tej kwocie wystarczy mi jeszcze kilka niezależnych opinii dlatego poproszę o nie

biorę pod np uwagę taki zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99645-kolumny-dream-32-z-audi-show-do-stereo/

Czemu bierzesz pod uwagę właśnie ten zestaw? Zamiast kupić coś sprawdzonego i pewnego w tej kwocie? Tyle fajnych możliwości, a wybrałeś tanią chińszczyznę...

Taki zestaw zagra ci stokroć lepiej niż te chińskie zabawki do wyglądania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo poszukać TDL RTL2

tdl-rtl2-zvucnici-slika-5720782.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuje za to konkretne naprowadzenie :)

Myślę też o aktywnych monitorach np ADAM a3x - czy takie dwa monitory również nadadzą się do słuchania stereo w małym pomieszczeniu

(gram głównie z komputera poprzez przetwornik DAC)

No, akurat te Dream zagrają lepiej i od tych tanich TDL-i i od tych tanich Tannoyów. I są nowe, a nie 15 letnie ... Tego wzmacniacza nie znam, ale na Audio Show zestawiali je z tanimi wzmacniaczami lampowymi, które ostatnio sprzedawano na allegro po 500 zł. I grało toto całkiem przyzwoicie.

A do małych pomieszczeń pewnie że najlepiej jest kupić monitory aktywne !!!

Oj mocno byś się zdziwił

Mozesz rozwinąc ? Sluchales moze tego zestawu z Audio Show ?

A do małych pomieszczeń pewnie że najlepiej jest kupić monitory aktywne !!!

A jakie szanowni koledzy polecają w cenie do 1500 zl za parę. pokoik ma 10 m2 i skosny sufit

stachukubik czyli jest gorzej niż myślałem? :-) Na kolumny DA (akurat inny model, to fakt) skusił się mój znajomy, strasznie smutny teraz chodzi jak się okazało że Missiony M33i grają lepiej,

"a czemu na moich tego nie słychać"

Mozesz rozwinąc ? Sluchales moze tego zestawu z Audio Show ?

A jakie szanowni koledzy polecają w cenie do 1500 zl za parę. pokoik ma 10 m2 i skosny sufit

Te Adamy A3X będą idealne! Fajne, żywe i lekkie brzmienie i całkiem dobry bas.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ancient Audio Oslo Studio

A takie ? Jak to bedzie duzy skok jakosciowy to jestem sklony wydac 2 x 1500 zl

Bede je uzywal do odsluchu stereo oraz jako monitory do kontroli dzwięku w skladanych filmach

stachukubik czyli jest gorzej niż myślałem? :-) Na kolumny DA (akurat inny model, to fakt) skusił się mój znajomy, strasznie smutny teraz chodzi jak się okazało że Missiony M33i grają lepiej,

"a czemu na moich tego nie słychać"

Nie wiem co kupił Twój znajomy ale ja widziałem miny wielu osób które odwiedziły pokój DA na audioszole i w większości były to miny zdumienia że kolumny za takie śmieszne pieniądze mogą tak zagrać. Od siebie mogę tylko dodać że wspinając się wyżej jest jeszcze lepiej.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Nie wiem co kupił Twój znajomy

Kupił ten oto prawie hi-end

Ukryta Zawartość

O ile mogę uwierzyć że kolumny w cenie 3 czy 4 tyś grają przyzwoicie to nie widzę szans żeby kolumna 3,5 drożna z 6 przetwornikami kosztująca w komplecie zaledwie 1.500 zł mogła zagrać choćby jako tako (na poziomie bezwzględnym, bo jako urządzenie emitujące dźwięki z pewnością się sprawdzi), szczególnie biorąc pod uwagę wykończenie - niewątpliwie przyzwoite i robiące dobre wrażenie. Samo to że kolumny za 1.500 zł wyglądają na sto milionów doskonale obrazuje kierunek w jakim ten "producent" zmierza. Nieco droższe kolumny Pylon Topaz wyglądają skromnie (choć ładnie), a mimo to grają świetnie i bezdyskusyjnie lepiej niż DA z linka - bo największą wagę przyłożono bynajmniej nie do wyglądu.

Moim zdaniem w tak niskich zakresach cenowych znacznie lepszym wyjściem jest zakup kolumn używanych i/lub DIY. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że za 1.500 można kupić kolumny kosztujące pierwotnie 4tyś, a DIY często znacznie poniżej kosztów wykonania. Tylko przed podjęciem decyzji trzeba sobie zadać pytanie - zależy nam na jakości dźwięku czy wyglądzie?

Ukryta Zawartość

DragonAudio to syfiaste brzmienie, nawet nie che mi się pisać jak wiele jest spier.. nego w tych kolumnach. Z chińskiego to polecam... ryż. wystarczy wpisać google jakość

Masz tyle polskich produktów, uznanych, dlaczego pchasz się w dziadostwo ładnie wyglądające? Jamo, Magnat, Prism, Taga, Koda, Jbl, Wharfedale, Yamaha i wiele innych to sieczka chinska, którą jak cenisz sobie dźwięk a nie wygląd należy omijać, Jak się spali głośnik to wtedy importer chłamu skasuje ciebie 200 zł za sztukę a defakto śmieć chiński kosztuje 1 USD w Honkongu.

Nieco droższe kolumny Pylon Topaz

Nie wiem co Ty kolego słuchałeś na tych kolumnach i w jaki sposób robisz porównania. Pod jakim względem te PYLONY grają lepiej. Oprzyj swą wypowiedź na konkretnych spostrzeżeniach a nie bezsensownym gadaniu lepiej i już. Ja porównywałem Dream 32 z Magnat Quantum 655 oraz JBL ES 80 jak i Heco Metas 501XT jak i Monitor Audio BX6 - te miałem u siebie w domu i nie są warte na pewno tej kasy.. Dream 32 buduje o niebo lepszą scenę akustyczną oraz oferuje lepszą selektywność instrumentalną.

DragonAudio to syfiaste brzmienie, nawet nie che mi się pisać jak wiele jest spier.. nego w tych kolumnach. Z chińskiego to polecam... ryż. wystarczy wpisać google jakość

I nie pisz kolego głupot bo nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Gól Ci lata jak większości z Audio Show, że wydali po 3tyś zł i gra im gorzej niż z kolumn za 1000zł. Też bym się załamał.

No wlasnie zawsze skrajne opinie

Skrajne opinie ludzi, którzy nie słyszeli, żadnych kolumn tej firmy. Jak bym się słuchał znawców z tego forum to bym miał MAESTRO II + wzmacniacz DIORA bo dla niektórych też to gra!!!

Dream 32 buduje o niebo lepszą scenę akustyczną oraz oferuje lepszą selektywność instrumentalną.

Czy gdzieś w okolicach Poznania jest szansa ich posłuchać ?

Z jakim w miarę tanim wzmacniaczem (500 - 600 zł) zagrają na poziomie pokazu z Audio Show ?

Czemu bierzesz pod uwagę właśnie ten zestaw? Zamiast kupić coś sprawdzonego i pewnego w tej kwocie? Tyle fajnych możliwości, a wybrałeś tanią chińszczyznę...

Taki zestaw zagra ci stokroć lepiej niż te chińskie zabawki do wyglądania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo poszukać TDL RTL2

Jak masz doradzać takie zestawy to lepiej nic nie pisz. Mogę wiedzieć czym się kierowałeś doradzając ten zestaw? Wzmacniacz OK. Ale kolumna - TRAGEDIA. Jak masz tak doradzać to nie doradzaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasnie zawsze skrajne opinie

Chyba jednak lepszym rozwiązaniem będą topazy pylona

Chyba jednak lepszym rozwiązaniem są własne uszy.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

teraz chodzi jak się okazało że Missiony M33i grają lepiej,

Nigdy nie uwierzę w to, że te Missiony M33i grają lepiej od tych DA. Wypnijcie je z pod "JAMNIKA" i podłączcie pod wzmacniacz. I jeśli doradzasz komuś Tannoy M2 to stwierdzam, że nie masz bladego pojęcia jak brzmi dobra kolumna a więc porównywanie Mission M33 do Sun3 tylko Cię ośmiesza.

GELSON - masz 100% racji. Słuchać a nie czytać. Ale jeśli mega ilość osób wychodzi zafascynowana z pokoju DA i na korytarzu słychać dyskusję na temat ich kolumn to chyba świadczy to o wysokim poziomie brzmienia.

Czy gdzieś w okolicach Poznania jest szansa ich posłuchać ?

Z jakim w miarę tanim wzmacniaczem (500 - 600 zł) zagrają na poziomie pokazu z Audio Show ?

Zadzwoń do przedstawiciela to Ci powiedzą gdzie można posłuchać. Co do brzmienia z Audio Show to ja uważam, że mam jeszcze lepsze. Kwestia dobrania komponentów. Mnie całość kosztowała ok 3400zł. W zestawie mam DAC, kolumny, wzmacniacz, okablowanie.

Co do Pylon topaz to słuchałem ich na Audio. Nic specjalnego, chyba, że ustawiasz się totalnie na JAZZ i muzykę poważną. No i te Pylony były podpięte pod sprzęt za 10tyś. A nie cały system za ok 4500zł.

Markus77 a Ty kolego bawisz się w psychologa i obserwujesz reakcje ludzi którzy wychodzą z pokojów na Audioshow? Jeśli nie wierzysz że Missiony M33i grają lepiej to sprawdź sam (vide "Słuchać a nie czytać"), bo ja słuchałem obu tych kolumn wraz z właścicielem tego badziewia (sun3) i wniosek był tylko jeden. Szkoda tylko, że do dzisiaj po około 10 miesiącach nie udało mu się tych kolumn sprzedać - takie właśnie jest zainteresowanie tymi lakierowanymi paździerzami :)

Tannoy M2 potrafią oczarować podpięte do odpowiedniego sprzętu (choćby Rotela RA-935B) i są znacznie lepszym wyjściem niż jakiekolwiek DA (zaryzykuję to stwierdzenie, choć słyszałem tylko jeden model - wystarczy), nie polecam czegoś z czym sam nie miałem do czynienia, ale widzę że sam lubisz teoretyzować o jakości kolumn na podstawie zachowania innych osób.

PS. Sun 3 grały z Yaqinem MC-10L i PM7000

Zażarcie walczą ci dystrybutorzy w tym wątku... dystrybutor w zasadzie :)

Stwierdzam fakty a nie bawię się w psychologa. Czyli osoby z Audio Show są idiotami co nie znają się na dźwięku i nie mają pojęcia czy coś gra dobrze czy źle. Klocki do kolumn trzeba dobrze dobrać i żadnym wyznacznikiem jakości są klocki podane przez Ciebie. Napisz co było lepiej a nie wypisujesz kolejny raz stałą regułkę lepiej i już.

Tannoy M2 potrafią oczarować

Kolego jazda SYRENĄ BOSTO w odpowiednich warunkach też potrafi oczarować. Tylko ja chcę aby sprzęt mnie oczarowywał non stop a nie raz na rok i to z dobrej płyty.

Stwierdzasz fakt, że kolumny DA grają świetnie, na podstawie tego, że ludzie na AS byli nimi według ciebie zafascynowani? To raczej daleko idąca psychoanaliza. Dziwne jest to, że na forum nikt o tych kolumnach pozytywnych rzeczy nie pisze, gdzie są więc ci zafascynowani audiofile? Jak już mówiłem, nie polecam sprzętu którego nie miałem okazji słuchać w normalnych warunkach, z MC-10L grały jak zza koca - Peggy Lee brzmiała jakby śpiewała siedząc w kiblu, z Marantzem było bardziej szczegółowo ale dynamika dźwięku na poziomie powozu z toną kartofli, pomijając kwestie rozlazłego basu

Oświeć mnie proszę, w jaki sposób stworzono dobrze grające, 3,5 drożne kolumny z 6 przetwornikami, w lakierowanych budach z bajerami, które kupione od producenta można sprzedać za 1400 i jeszcze na tym zarobić? To chyba nie tajemnica, a może działacie w czynie społecznym?

PS. Można nie być idiotą i nie znać się na dźwięku. Ale wystarczy poczytać komentarze pod relacją z AS - znajdź mi tam proszę frazę "dragon audio" albo "DA"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W komentarzach brak jakichkolwiek opinii :( na temat dream 32

Trochę dziwne rzeczywiscie jak na taki hit

Kwestia dobrania komponentów. Mnie całość kosztowała ok 3400zł. W zestawie mam DAC, kolumny, wzmacniacz, okablowanie.

Powiem szczerze jestem zainteresowany dobrze brzmiacym zestawem na cenę nie z kosmosu

W komentarzach brak jakichkolwiek opinii :( na temat dream 32

Trochę dziwne rzeczywiscie jak na taki hit

Kwestia dobrania komponentów. Mnie całość kosztowała ok 3400zł. W zestawie mam DAC, kolumny, wzmacniacz, okablowanie.

Czy mozesz konkretniej jakie to składniki

Powiem szczerze jestem zainteresowany w miarę dobrze brzmiacym zestawem za cenę nie z kosmosu np

2 tys dlatego pomyslalem o DA - mowię sobie skoro byly na audio show to przecież ludzie wystawiający te kolumny nie narazali by sie na kpiny sluchaczy jesli to byloby takie badziewie

Z uwagą obserwuję dyskusję i staram sie wyważyc

1. marketing sprzedających marków,

2. rozgoryczenie posiadających swietnie brzmiące zestawy stereo za dziesiątki tysięcy do ktorych dochodzili latami wyrzeczeń i doświadczeń

3. Zdroworozsądkowe podejście zjadaczy chleba lubiących jednak posłuchac dobrze brzmiącej muzyki

Zainteresował mnie ten zestaw DA bo byl na Audio Show i nikt go nie wyśmial a kosztuje ponizej 2 tys

Pomyślalem, ze może nie trzeba wydawc 20 tys zeby muzyka brzmiala z pewnością na nie najwyzszym ale wysokim poziomie.

Biorę tez pod uwagę ze to jest nowy sprzęt z FV i gwarancją

Ps

Tez mi trudno pojąc jak to się oplaca sprzedającym ale to przecież nie mój problem

Oświeć mnie proszę, w jaki sposób stworzono dobrze grające, 3,5 drożne kolumny z 6 przetwornikami, w lakierowanych budach z bajerami, które kupione od producenta można sprzedać za 1400

Nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać i nie kojarz mnie z dystrybutorem. Od ponad 25 lat czasem zdarza mi się budować dla kogoś system stereo lub kina domowego. Robię to na różnych markach. Kiedyś budowałem systemy na firmach Quadral, Uher, starsze modele Heco oraz Magnat jak i Wega czy też Kenwood. Stare dobre brzmienia wzmacniaczy Pioneer np. SA 9800, 8800 lub Onkyo seria 7000 i wiele innych. Teraz składam systemy oparte również o kolumny firmy DA. Czasy się zmieniły i ludzie z racji mniejszej ilości gotówki szukają czegoś tańszego równie dobrego. Tak też trafiłem na firmę DA oraz firmę Taufel O MOTYLU też nic nie znajdziesz na AudioShow a jakość brzmienia sponiewiera nie jedne o wiele droższa MA czy Missiony. Co do SUN 3 to parę tygodni temu miałem styczność z tym modelem, który został podłączony pod wzmacniacz HK oraz Blueray puszczone przez DAC. Średnica wspaniała, wokale delikatnie wychodzące do przodu bez nachalnej agresywności. Bas kontrolowany z głębokim uderzeniem. Przy sekcjach gitary basowej idealne rozróżnienie poszczególnych strun. W utworze testowym Joe morello w sekcji perkusyjnej rewelacyjna kontrola basu z dokładnym wskazaniem na rozmieszczenie bębna. A więc kolego "VCORE" nie wypowiadaj się obrażająco na temat danego produktu jeśli twoja wiedza muzyczna jest na poziomie kolumn Mission M33i oraz Tannoy M2, które twoim zdaniem grają. Nie masz bladego pojęcia co to jest scena akustyczna, powietrze w muzyce oraz co to jest głęboki bass. I będę bronił tu DA dlatego, że właśnie tacy jak Ty co mają znikome pojęcie o jakości brzmienia oczerniają tą i podobne firmy. Byłem na Audio Show i słuchałem nie jednego systemu i jeśli mam oceniać jakość brzmienia do ceny systemu to DA stawiam na pierwszym miejscu. Bo jeśli system za 4,5tyś zł oferuje taką jakość brzmienia to ten za 2 milony powinien emitować zapach ze sceny jeśli tyle kosztuje.

Dystrybutor czyli firma audio top ze Świdnicy ? No oni przygotowali własnie propozycję za mojego pierwszego linku - cenowo dla mnie rewelacja !!

Tylko koledzy raczyli wyśmiać ten zestaw :(

Ja nie potrzebuję super hi-endu ale tez nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto

Od ponad 25 lat czasem zdarza mi się budować dla kogoś system stereo lub kina domowego.

Dobry jesteś, zacząłeś budować systemy audio mając 10 lat, ja w takim wieku podłączałem wyrwane z samochodu ojca głośniki do Boomboxa Sony :)

Quadral, Uher, Heco, Magnat, Kenwood - to chyba zajmowałeś się instalacją sprzętu u klientów któregoś z marketów w stylu Saturn? Pionek SA-9800 to dobry wzmacniacz, ale na tyle żeby go wspominać? No chyba, że to najlepsze czego miałeś okazję słuchać. Systemy - jak to dumnie brzmi, szkoda tylko że to określenie kojarzy mi się raczej z wysoką półką, a nie przypadkowo zestawionymi tanimi kolumnami i chińskim wzmacniaczem dociążonym ołowianymi blokami.

Wzmacniacz Harmana to pewnie HK980? A ten Bluray to odtwarzacz marki Bluray czy coś konkretnego? A DAC, zeszlifowane logo miał? Same wspaniałości z tego DA płyną, takie kwieciste opisy to trudno spotkać nawet przy kolumnach Wilsona... muszą być dobre.

Kolego Markus77, moje doświadczenie opiera się o wiele różnych kolumn w tym także z wyższej półki cenowej jak Thiel, Vienna Acoustic, Audio Physic i wiele innych których jednak nie miałem okazji odsłuchiwać w normalnych warunkach, a tak się składa że Missiony M33i grały u mnie w sypialni i jako sprzęt do odtwarzania audiobooków spisywały się doskonale. O kolumnach DA wypowiadam się źle i to nie bezpodstawnie, ale dostrzegam u ciebie jakąś dziwną determinację jeśli chodzi o obronę rzeczy martwych - a raczej samej marki Dragon Audio. Sztuką jest tak obrócić kota ogonem żeby wyszło na to, że osoba obeznana, z dużym doświadczeniem która źle ocenia śmieciowy sprzęt wyszła na osobę bez jakiegokolwiek pojęcia :) No bo przecież każdy prawdziwy audiofil, wyznawca hi-endu musi pozytywnie ocenić kolumny DA!

4.500 zł?

Marantz PM-17

ProAc Studio 125

Nie słyszałeś innego sprzętu który w tej cenie brzmiał dobrze? To widocznie ograniczyłeś się do tych swoich Magnatów, Onkyo i Kenwoodów.

Widzę że wątek siłą rzeczy zdominowany przez nieudolną kryptoreklamę i wyznawców chińskiej firmy widmo zwanej dalej Dragon Audio.

Kolego Grzegorzu nie daj się omamić tymi cudownymi opiniami o sprzęcie DA, kup coś dobrego i porządnego - a najlepiej załóż nowy wątek, tylko proszę nie wspominaj tam o Dragon audio bo kolejny temat zamieni się w bagno. Zobacz jak wygląda wspomniany przeze mnie Marantz, to jest sprzęt zbudowany z pasją, przemyślany i doskonale wykonany - nie szajs którego wstyd otworzyć.

pm-17sa(2).JPG

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.