Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmaczniacza EL84 SE

RangeR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam okazję kupić wzmacniacz z Audiotonu na lampach EL84 SE, chciałbym by napędzał moje Missiony M35i. Kolumny katalogowo mają 92 dB, a w teście w znanej gazecie w labolatorium stwierdzono 89 dB skuteczności. Ale mam obawy że te parę wat może mieć problem z wysterowaniem takich "sporych" kolumn, dodam że nie jestem fanem dyskoteki w domu. Nigdy nie posiadałem ani nie słuchałem wzmacniacza lampowego, i wiem że moc jest "innego" rodzaju w porównaniu z tranzystorem. I chciałbym się spytać czy takie połączenie ma sens?

Pozdrawiam, Adam.

https://www.audiostereo.pl/topic/99649-moc-wzmaczniacza-el84-se/

Te kolumny są w rzeczywistości 4 Omowe. Różnica w skuteczności zmierzonej i deklarowanej przez producenta wzięła się stąd że istnieją dwie metody pomiaru skuteczności. Jedna z nich to pomiar skuteczności przy doprowadzeniu do kolumny mocy 1 Wata, a drugi to pomiar skuteczności przy doprowadzeniu do kolumny napięcia 2,83V. W pierwszym przypadku wynik pomiaru powinien być wyrażony w dB/1W, a w drugim w dB/2,83V. Często producenci nie podają którą metodą był robiony pomiar podając wynik po prostu w dB. Dla kolumn 8 Ohm obie metody dają taki sam wynik, ponieważ aby uzyskać moc 1W w kolumnie 8 Ohm, należy doprowadzić do niej napięcie 2,83V. Inaczej jest w przypadku kolumn 4 Ohm. Pomiar pierwszą metodą będzie wymagał doprowadzenia do kolumny mocy 1W. Taka moc zostanie osiągnięta przy doprowadzeniu do niej napięcia 2V. Jeżeli natomiast mierzymy metodą drugą, czyli doprowadzając napięcie 2,83V, wówczas moc doprowadzona do kolumny wyniesie 2W. Wynik obydwu pomiarów będzie się różnił właśnie o te 3dB, ponieważ w pierwszym przypadku kolumna pracowała z mocą 1W, a w drugim 2W a więc 3dB głośniej. Można powiedzieć że obie metody są poprawne, pod warunkiem że producent podaje wynik w jednostkach które wyraźnie wskazują na metodę pomiaru. To tyle w kwestii wyjaśnienia różnic skuteczności które zauważyłeś.

Wzmacniacz SE na lampie EL84 osiągnie maksymalną moc ok.6W, co przy skuteczności 89dB/W spowoduje maksymalne natężenie dźwięku ok.99dB z obu głośników. Powinno to wystarczyć do nawet dość głośnego odsłuchu. Twoje kolumny mają przyjazny dla lampowca rokład impedancji co jest ich dodatkowym plusem.

Jeśli masz jakiś miernik uniwersalny to jest możliwe sprawdzenie doświadczalnie za pomocą jakiegokolwiek wzmacniacza jaki masz, jaką mniej więcej głośnośc osiągniesz przy mocy 2x6W

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• 1 miesiąc później...

Jeśli masz jakiś miernik uniwersalny to jest możliwe sprawdzenie doświadczalnie za pomocą jakiegokolwiek wzmacniacza jaki masz, jaką mniej więcej głośnośc osiągniesz przy mocy 2x6W

Jak?

Należy nagrać na płytę CD sygnał sinusoidalny o częstotliwości ok 250 Hz z poziomem 0dBFS. Sygnał ten można wygenerować w darmowym programie Audacity, i zapisać go w formacie wav i nagrać. Musi to być płyta, nie może być poprostu komputer podpięty do wzmacniacza.

Następnie odtwarzamy tę płytę ustawiając tak głośność wzmacniacza aby na wyjściu osiągnąć napięcie 4,9V jeśli kolumny których używasz są 4 Omowe lub 6,8V jeśli kolumny są 8 Omowe. Teraz nie zmieniając ustawienia potencjometru głośności należy wyjąć płytę i włożyć jakąś inną z muzyką. Taką właśnie głośność uzyskasz ze wzmacniacza 2x6W.

Pomiar napięcia należy wykonać na zakresie VAC

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.