Jump to content
IGNORED

REL 528 problem


marycz

Recommended Posts

Witam.

Chcialem sie dowiedziec, czy to jest normalne...

Zakupilem kilka dni temu subwoofer rel 528 i problem polega w tym, ze subwoofer strzela gdy w kinie jest powiedzmy bardzo nisko schodzacy bass (np. jakis duzy wybuch, czy jak statek kosmiczny pada w filmie Prometeusz). zeby nie strzelalo - max moge wykrecic LFE na godzine 9-9:30 przy tym crossover na godzine 11-12, wzmacniacz Onkyo ustawil glosnosc subwoofera na -12db. Jezeli pokrecam troche wiecej pokretla w subwooferze odrazu w "trudnych dla subwoofera" scenach strzela....

NIe mialem dotad zadnego subwoofera, to jest piersze doswiadczenie, wiec nie wiem, czy to jest normalne, ze max moge ustawic pokretlo LFE na 9godz...

Prosze o wyjasnienie, dzieki.

P.S Pozdrawiam Wszystkich z Nadchodzacymi Swietami!!!

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Analizując różne wątki stwierdzam pobieżnie , że wszystkie strzały występują przy amplitunerach Onkyo .

 

Kiedyś dawno temu była bomba w DTS - sie u Yamahy , ale to nowe oprogramowanie załatwiło ten problem .

 

 

Zrób najpierw kalibrację automatyczną amplitunera ( jeżeli takowa jest ) . Przy kalibracji sub ustaw poziom głośności na godzinę 10 , lub 11 - nastą , częstotliwość fazy odcięcia maksymalnie na 180 herców , phase na zero i tak zostaw , kalibracja poustawia Ci wszystko . Może pomoże , może nie .

 

 

 

 

 

 

Wiesz gdzie wsadzić przewód RCA od amplitunera ? Z tego co napisałeś to wiesz , ale dla pewności .

 

Tam gdzie jest napisane LFE , a w amplitunerze ma być wyjście dla suba .

 

Rel.R528_BACK_FS.jpeg

 

Edytuję : , a tam w subie jest jakieś " uziemienie " ,? Poczytaj dokładnie instrukcję od suba .

 

, a nie , uziemienie twego przypadku nie dotyczy

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

NIe mialem dotad zadnego subwoofera, to jest piersze doswiadczenie, wiec nie wiem, czy to jest normalne, ze max moge ustawic pokretlo LFE na 9godz...

 

W subach tak jest , gdy dasz pokrętłem za dużo , to on buczy i bas jest zły , ale żeby strzelał to nie spotkałem się .

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Witam,

moje ustawienia to:

crossover godz.8:30

Hi/Low Level godz.11:30

1/LFE Level godz.11:15

Ustawiony w prawym rogu pomieszczenia za linia kolumn frontowych.

Subwoofer gra pomieszczeniem wiec u Ciebie może być inaczej,skorzystaj z linka od kolegi czester15.30

Nie sugeruj się opiniami ze ONKYO tak ma,testowałem na tx-sr806 ustawienia na tzw.ucho i takie problemy nie występowały.

 

Pozdrawiam i Życzę wszystkim kolegom Wesołych Świąt oraz zadowolenia z wizyty Św.Mikołaja

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Dzieki za porady. Jeszcze raz zrobilem kalibracje ampli i zauwazylem taka rzecz, ze "strzela" tylko kiedy w ampli frontowe kolumny mam ustawone na FULL BAnd (jak ustawie ograniczenie nawet na min 40hz na fronty to wtedy nie strzela z suba, ale w takim razie wydaje mi sie, ze sub schodzi nie tak nisko). Druga sprawa, ze w stereo i chyba w kinie tez bass z prawej kolumny (za nia w rogu stoi sub) jest o wiele mocniejszy od lewej i nie wiem jak to pokonac, bo roznica jest wyraznie slyszalna.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

jak ustawie ograniczenie nawet na min 40hz na fronty to wtedy nie strzela z suba, ale w takim razie wydaje mi sie, ze sub schodzi nie tak nisko

 

Pewnie mylisz zjawiska , jeżeli sub gra poniżej 40 to niskie tony bardziej czuć , niż słychać .

Ustaw według siebie np . na 50 - 60

 

 

Nie wiem jak tam w Onkyo , ustawienie zdaje się kolumn frontowych np . na 60 herców daje to , że do frontów leci powyżej tej wartości , a do suba kanał LFE i ( niskie tony z kanału frontowego przy ustawieniu kolumn na smal , a może i na largo ? ) poniżej 60 .

 

 

 

1 Sprawdź jak idzie w tej chwili przy ustawieniu kolumn na smal .

2 Zrób na próbę fronty full band , a w subie odetnij częstotlwość na 40 - 60 herców ( w zależności jakie masz pasmo przenoszenia kolumn frontowych .

 

 

, a co do miejsca usytuowania suba to musisz go poprzeciągać , są różne sposoby znalezienia optymalnego miejsca , tego było na forum , może ktoś w skrócie wypowie się niebawem na ten temat .

 

Dzieki za porady. Jeszcze raz zrobilem kalibracje ampli i zauwazylem taka rzecz, ze "strzela" tylko kiedy w ampli frontowe kolumny mam ustawone na FULL BAnd

 

Kalibracja zrobiła Ci na full band ?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

sprawdź połączenia,podłącz sub pod tą samą listwę zasilającą,i poszukaj odpowiedniego miejsca dla suba.

Przy zalecanym(i właściwym) podłączeniu dołączonym kablem do głównych głośników nie powinno być takich objawów o jakich napisałeś.

Instrukcja jest w linku dokładnie przeczytaj i zastosuj.

Pozdrawiam.

 

P.S.

mnie ustawienia zajęły ok.2 godzin,sub z każdym następnym dniem działał coraz lepiej i po ok.2-3 tygodniach się pięknie ułożył.

Najlepiej zrestartuj amplituner do ustawień fabrycznych!!!,sprawdź wszystkie podłączenia i ustaw wszystko od nowa.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

, o widzisz , nie rezygnuj z dedykowanego kabla do tego suba i podłączenia dodatkowego przez wyjście i wejście wysokopoziomowe ( głośnikowe ) .

 

Przy zalecanym(i właściwym) podłączeniu dołączonym kablem do głównych głośników nie powinno być takich objawów o jakich napisałeś.

 

, żeby pytający nie był zdezorientowany to chodziło Ci o wyjścia gniazd głównych frontowych głośników amplitunera .

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.