Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-a 2010 oraz kolumny dynaudio x32 i x12

seeland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem zainteresowany kupnem kina domowego ampli yamaha rx-a 2010 oraz kolumny dynaudio x32 i x12. W związku z tym że to mój pierwszy sprzęt tak poważny nie chciał bym dokonać błędnego wyboru wiec proszę was o pomoc i opinie o tym zestawie.

Zastanawiałem się nad zestawem stereo a często oglądam filmy dlatego będzie ampli słyszałem jednam ze ta yamaha sobie nawet nieźle radzi w stereo czy ktoś może to potwierdzić z własnych doświadczeń.

Zestaw bedzie grał w pokoju ok 25m,

40% filmy, 40% muzyka house,trance,chillout oraz 20% PS3

Proszę o jakieś inf o tym zestawie od osób które mają lub słyszały jak to razem się komponuje lub propozycję czegoś innego. Z góry dziękuję za waszą pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szczerze to nie warto wydawać nawet tych 4200 pln na amplituner,dlaczego,bo po jakimś czasie i tak nie będziesz zadowolony z stereo w amplitunerze i zatęsknisz za zestawem stereo,i dlatego,dla osób z większą aspiracją nie polecam wydawać więcej niż 2000-2500 za amplituner.Dodatkowe bajery które są w najnowszych amplitunerach i tak dublują się albo w telewizorach,lub w blu-ray.Lepszy wybór to amplituner z dekoderami hd i wyjściami pre-out i dedykowana integra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko się zgadza jednakże akurat ta Yamaha niespodziewanie dobrze spisuje się w stereo. Jeżeli nie stać byłoby mnie na Arcama 350-tkę lub nowszą 360 brałbym właśnie tę Yamahę. Do niej bardzo dobrze parują się właśnie te Dynaudio. Można rozważyć jeszcze zakup tańszych zestawów DM właśnie przeznaczonych do KD a nie stereo, to też będzie dobre rozwiązanie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ciekawe co piszesz,miałem i modele wyższe od Yamahy.RX-V 3800,3900,4800,Cambridge Audio 650,czy Marantz6003,6004,HK745,645,stare ax1,az1 i jednak każdy ten wzmacniacz czy amplituner to nic specjalnego w stereo.Kupując używańca za powiedzmy 2000 pln,to gra warta świeczki,lecz nie warte ani centa więcej,dlatego nie sądze że nowa odchudzona Yamaha o której mowa jest tak dobra,tym bardziej że to praktycznie to samo co np 2067.

Nie słuchałem tego w stereo ale to jest i tak tymczasowe rozwiązanie w przyszłym roku planuje zakupić lampowca ayon Spitit III poczekam aż będzie tańszy :) słuchałem go właśnie z tymi kolumnami i zrobił na mnie wielkie wrażenie. W związku z tym że lubię tez filmy na początek będzie ampli a z tego co wiem to w tym przedziale cenowym nie znajdę nic ciekawszego a całości nie kupie bo i tak budżet zostanie naciągnięty. Zastanawiam się jeszcze nad modelem wyższym kolumn głównych czyli tych dynaudio x36 tak aby lampa miała z tego pożytek

Ja cię rozumiem, piszesz logicznie, ale czy słyszałeś tę Yamahę?

Poza tym napisałem, że Yamaha ta dobrze spisuje się w stereo.

Nie jest kapitalnym wzmacniaczem stereo jednakże jeśli ktoś nastawia się na KD a dodatkowo chce posłuchać muzyki to akurat ten wzmacniacz będzie dobrym rozwiązaniem. I te Dynaudio idealnie będą do niego pasować. Słuchałem właśnie z nimi i było naprawdę nieźle. Mam porównanie do wzmacniaczy stereo, np. Rotela i wskazanych przez ciebie modeli Marantza czy CA i wiem o czym piszę.

tej Yamahy nie,ale jak pisałem miałem z 15 amplitunerów tego producenta,bo mi sie podobały,coraz to nowsze i wyższe modele,ale po rx-v3900 powiedziałem dość,kosztował ponad 5tyś i skończyłem przygodę z drogimi Yamahami,czy innymi amplitunerami nie dlatego że były tak słabe,bo grały dość dobrze,a w kinie super,ale dlatego że każdy amplituner i nie ma tu znaczenia czy to Yamaha Harman,Cambridge, Marantz, Denon przy cichym słuchaniu np wieczorem,lub rano,to totalna porażka zupełny brak dynamiki,szczegółów tak jak by nałożyć koc na kolumny,a im lepsze kolumny tym gorzej,reasumując jak słuchamy dość głośno jest dobrze czym głośniej tym lepiej,nie każdy lubi tak słuchać nie którzy chcą słuchać spokojnej i dość cichej muzyki i wtedy każdy,podkreślam każdy wzmacniacz czy amplituner kina domowego daje ciała. Wystarczy porównać taki sprzęt do najtańszych i dobrych Fine Art Grundiga a903,904,905,9000,Marantz PM75 Sansui au-x 701.to wzmacniacze które kosztują tylko od 400-1000 pln używane i graja całym pasmem nawet cicho pięknie,dynamicznie szczegółowo,po co wydawać np 5 tys za cherlawy amplituner,jak kupując dowolny amp z pre-out i taki właśnie wzmacniacz za 3 tysiaki mamy super i kino i stereo,a radio internetowe,flac,i inne bajery sa w większości odtwarzaczy blu-ray.

Autor wątku zapytał się konkretnie o ten model Yamahy więc napisałem co o nim sądzę. Jest niezły jak na amplituner.

Sam również miałem w przeszłości różne amplitunery i już do nich nie wrócę. Jednakże ta yamaha zasługuje na uwagę.

Yamaha RX-A2010 lub RX-A2020 rzeczywiście dobrze radzi sobie w stereo, chociaż oczywiście to nie jest klasa wzmacniacza stereofonicznego w podobnym przedziale cenowym.

W kwestii kolumn Dynaudio, to bardziej wołałbym np. amplituner Pioneer SC-LX niż Yamaha. To RX-A2020 zaproponowałbym Ci zestaw Kef serii Q lub np. Xavian.

Jeśli szukasz systemu świetnie spisującego się w stereo, zdecydowanie zaproponowałbym Ci system 5.0 Audio Academy Hyperion.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ciekawe co piszesz,miałem i modele wyższe od Yamahy.RX-V 3800,3900,4800,Cambridge Audio 650,czy Marantz6003,6004,HK745,645,stare ax1,az1 i jednak każdy ten wzmacniacz czy amplituner to nic specjalnego w stereo.Kupując używańca za powiedzmy 2000 pln,to gra warta świeczki,lecz nie warte ani centa więcej,dlatego nie sądze że nowa odchudzona Yamaha o której mowa jest tak dobra,tym bardziej że to praktycznie to samo co np 2067.

Popieram Dariusza964. Nie ładuj się w nowe modele ampli Yamahy z kierunkiem słuchania między innymi stereo - miałem kiedyś Yamaha ampli 3067 za 6kzł--- lipa, sprzedałem po 2 miesiącach). Ja rozważam teraz taki projekt: Aby klocki były z jednej stajni , stały w "wieży" , były takie same-estetyczne : 1),stereo Harman Kardon HK990/HD990, do kina AVR 265/BDT30. Kolumny frontowe podpięte do HK990 po preout z ampli. Czy to dobry pomysł???Dariusz 964, a jak Ty myślisz???

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Dobry,ale odtwarzacz blu-ray hkbdt-30 to chyba najgorszy syf od Harmana ,nowszy od starszych bdt-10 i 20,ale podobny badziew,nie wiem na co czeka HK,kazdy dostepny odtwarzacz na rynku jest lepszy od tego złomu.

Dobry,ale odtwarzacz blu-ray hkbdt-30 to chyba najgorszy syf od Harmana ,nowszy od starszych bdt-10 i 20,ale podobny badziew,nie wiem na co czeka HK,kazdy dostepny odtwarzacz na rynku jest lepszy od tego złomu.

Dariusz 964, czy mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedż na temat blu BDT-30, czy jest jakiś lepszy blu HK niekoniecznie w Europie i niekoniecznie nowy model ???????

Nie ma nic innego,uzasadnić,jest wolny,zamula,zawiesza się jak podepniesz coś pod usb masakra,nie czyta mkv,m2ts,nic specjalnego jako zwykły cd.Kupiłem go parę miesięcy temu w MM był bez wat kosztował mało i się skusiłem,dwa dni w domu się męczyłem,najgorszy odtwarzacz jaki miałem,oddałem i pozbyłem się złomu.Ogólnie HK robi bardzo kiepskie i cd,nie wiem jak jest w 990,ale 980,750,755 miałem i też ich nie polecam.

Nie ma nic innego,uzasadnić,jest wolny,zamula,zawiesza się jak podepniesz coś pod usb masakra,nie czyta mkv,m2ts,nic specjalnego jako zwykły cd.Kupiłem go parę miesięcy temu w MM był bez wat kosztował mało i się skusiłem,dwa dni w domu się męczyłem,najgorszy odtwarzacz jaki miałem,oddałem i pozbyłem się złomu.Ogólnie HK robi bardzo kiepskie i cd,nie wiem jak jest w 990,ale 980,750,755 miałem i też ich nie polecam.

Ja stosuję tylko płyty BD, żadne usb , hdd itp. Cedek jest na xlr-ach i jest dedykowany do wzmacniacza , który też ma xlr-y.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.