Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio AZUR 640R va ARCAM 300

Drzymek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Obecnie od kilku lat użytkuję zestaw DENON 3805 + Klipsch F2+C2+SUB10+4xKEF C1.

Obecnie mój Denon 3805 gra bardzo ładnie i jestem zadowolony, ale chciałbym pójść o poziom wyżej, usłyszeć bardziej wyrafinowane brzmienie. Zupełnie nie zależy mi na gniazdach HDMI, ani na najnowszych dekoderach hd.

Najczęściej słucham muzyki w formacie FLAC (rock, pop, lata 80) i na prawdę mnie to cieszy. Źródłem jest laptop połączony z zewnętrzną kartą dźwiękową Creative przez USB, a ta coaxialem z Denonem, częstotliwość próbkowania to 96kHz przy 24bit. Filmy oglądam ok 3x w tygodniu - ale tu też chciałbym mieć bardzo dobrą jakość, bo pokój mam skonfigurowany pod kątem audio video (projektor, 7.1 i takie tam), do tego sporadycznie PS3.

Zdecydowałem że nie będę rozdzielać kina domowego i stereo (osobny wzmacniacz podpięty pod pre out + DAC), tylko pójdę w stronę kupna amplitunera, który w stereo będzie w stanie konkurować z tańszymi wzmacniaczami.

Teraz pytanie do Was szanowni forumowicze:

Szukam używanego amplitunera do absolutnego max 2000zł (ale najchętniej to bym mniej zapłacił), który będzie się spisywać bardzo dobrze w stereo a i w kinie żebym nie słyszał mniej i gorzej niż teraz.

Po wielu przemyśleniach i lekturze niezliczonej ilości tematów na forach polskich i zagranicznych, na placu boju pozostały 2 maszyny: ARCAM 300 i CA Azur 640r.

Arcama na prawdę ciężko dostać, a jak już jest to strach Panie, czy nie jest grzebany i nieprofesjonalnie naprawiany - w końcu jest to konstrukcja już ok 8-9 letnia.

CA azur 640r jest nowszy, pojawia się częściej na rynku wtórnym.

Chwilę myślałem także nad Onkyo 805, ale to chyba nie ta liga w stereo.

Prosił bym o radę czy te 2 ampy to dobry wybór i który z nich jest lepszy, czy może są jeszcze inne konstrukcje które by sprostały moim wymaganiom.

Dodam że mieszkam na zadupiu (Nowy Sącz), gdzie o dobrym audio to w sklepach słyszano tylko w baśniach i legendach.

Pozdrawiam i proszę cenne wskazówki.

https://www.audiostereo.pl/topic/99820-cambridge-audio-azur-640r-va-arcam-300/

Zmiana amplitunera raczej nie wniesie większej poprawy, to dość dobry ampli. w stereo.

Proponuję:

1 - Na Twoim miejscu poszedłbym raczej w zmianę kolumn Klipsch F2+C2. Bez obrazy, ale to dwa najsłabsze ogniwa Twojego systemu.

2 - Dokupić końcówkę mocy do stereo (jak się nie sprawdzi zawsze można odsprzedać).

Dziękuję za odpowiedź.

W chwili obecnej raczej interesuje mnie tylko wymiana amplitunera, ponieważ na obecny sprzęt mam kupca. Dorzucając kilkaset złotych, mógłbym wymienić go na jeden z w/w.

Kolumnami zajmę się za jakiś czas.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.