Skocz do zawartości
IGNORED

Prosiłbym o rozpoznanie odtwarzacz CD

tomekb3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Udało mi się kupić za małe pieniądze odtwarzacz CD Yamaha. Czy jest ktoś na forum kto powiedziałby o jakości zakupionego sprzętu, może coś o jego opinii jaką miał w latach swojej świetności?

Przyznam że zakup był w ciemno i na całe szczęście jego serwis polegał tylko na naciągnięciu gumek na laserze i w szufladzie CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21691-0-51854300-1356904226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Odtwarzacz Yamahy z 1984 roku. To były początki CD więc raczej wysokiej jakości bym się nie spodziewał. Model budżetowy. Najlepszymi odtwarzaczami w tamtych czasach były CD-1a oraz CD-1. Ich cena była wielokrotnie wyższa od CD-X2. Oba pochodziły jednak z poprzedniej serii. Wyżej od CD-X2 był CD-X1. Produkowane w tamtych czasach cdeki brzmiały dość mało przejrzyście aczkolwiek bardzo przyjemnie.

dziękuję za słowo historii, zakup odtwarzacza CD na obecnym etapie budowy hi-fi nie był brany pod uwagę, myslę że miło bedzie połączyć to z HK980 + Q700.

Skoro napisałeś że jest to budżetówka to zakładam że nie ma co płacić za interkonekty kroci a wystarczą zwykłe marketowe, czy mam racje?

tak od siebie dodam że CD mojej micro wieży sony odtwarza te same utwory nie co przestrzenniej w porównaniu do yamahy.

P.S. gdzie mogę dostać gumki które są założone przy szufladzie CD i przy laserze?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Są miłośnicy brzmienia z tamtych lat. Jego kwintesencją jest np Grundig CD 7550. Pamiętam jednak odtwarzacz AudioTechnica z tego samego 1984 roku który po obszernym tuningu nieżyjącego forumowicza adamhiend'a (niedługo będzie 5 lat jak odszedł) dzielnie walczył z naprawdę drogimi współczesnymi modelami. Moim zdaniem nie bardzo opłaca się inwestować w CD-X2 ale warto zakupić dobry odtwarzacz.

chodzi o to że i tak już nadwyrężyłem budżet przeznaczony na budowę stereo i kupno CD nie wchodzi teraz w gre- więc taki klasyk musi zostac.

Zdaje sobie sprawę że zakup dwóch gumek będzie droższy od samego odtwarzacz (dałem za niego 25 zlotych).

Możesz mi jeszcze tylko powiedzieć jakie interconecty dobrać marketowe (25zl) czy droższe (300zl)?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W Twoim systemie przydałoby się dobre źródło. Koniecznie pozbieraj na nie kasę. Nie musi być nowe. Może być używka. Kabelkami się nie przejmuj. Od interkonektu wazniejszy jest głośnikowy.

Interkonekt nie musi być drogi ale ważne żeby był dobrze ekranowany bo może brumić. Ta Yamaha wygląda na taki sobie budżetowy odtwarzacz, coś jak japoński odpowiednik Philipsa CD150. W stanie surowym są kiepskie, po tuningu to inne odtwarzacze.

Paski (czy jak to nazywasz "gumki" :) ) na pewno da się znaleźć.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jesli chodzi o kabel glosnikowy to juz ponad tydzien próbuje cos wybrac, nkestety bez rezultatow, a lada dzien kolumny i wzmacniacz przyjda.

Nie bardzo rozumiem jak więc je wybierasz.

Poczekaj aż przyjdą, podłącz czymkolwiek i sprawdź przynajmniej czy jest za ostro, jasno czy za ciemno. Wszystkiego kablami nie zdziałasz ale przy budżetówce możne pewne rzeczy skorygować.

Z interkonektem poczekaj na lepsze CD. Na allegro jest trochę do 100 zł. Można też poszukać ze szpuli na mtery czegoś firmowego i samemu zrobić - wychodzi niedrogo.

Możesz mi jeszcze tylko powiedzieć jakie interconecty dobrać marketowe (25zl) czy droższe (300zl)?

Taki wystarczy w zupelności:

Ukryta Zawartość

One nie sa dostepne w PL. Gosc je sprowadza z zagranicy. Sam mam 2 komplety na przyslosc. Bardzo solidnie zbudowany, gruby z porządnymi wtykami. Jak przyszly mi do chaty to sie zdziwilem ze gosc sprzedaje je tak tanio. Powinny kosztowac ze 100zl jak sie patrzy na konkurencje.

Ew jak cie przeraza niska cena:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Taki wystarczy w zupelności:

Ukryta Zawartość

no to powiem tobie że zaskoczyłeś mnie ta ceną, myślę że skusze się na na niego, a nawet powiem że kupię go na 100%- do tego odtwarzacza CD będzie idealny (przynajmniej kabel będzie tańszy jak sam odtwarzacz)

zapomniałem dodać że jako główne źródło dźwięku będzie służyć Marantz NA7004, więc do tego źródła chcę kupić (mam nadzieje że wygram w przyzwoitej cenie) jeden z tych IC:

- Mcintosh 4N Copper RCA

- Cardas TWINLINK IIC RCA

Ukryta Zawartość

no to powiem tobie że zaskoczyłeś mnie ta ceną, myślę że skusze się na na niego, a nawet powiem że kupię go na 100%- do tego odtwarzacza CD będzie idealny (przynajmniej kabel będzie tańszy jak sam odtwarzacz)

Przewod naprawde robi wrazenie jak za 10PLN. Jak napsialem ja kupilem sobie 2 komplety na przyszlosc np do Tunera czy tez czegos podobnego. Same wtyki sa wiecej warte.

Wykonanie tez niczego sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

>P.S. gdzie mogę dostać gumki które są założone przy szufladzie CD i przy laserze?

Moze wsklepach Internetowych, np.tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.