Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokiej jakości subwoofer do stereo

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam rozbudować swój system o prządny sub przeznaczony tylko i wyłącznie do słuchania muzyki. Ceny dobrej jakości subwooferów są niestety wysokie a biorąc pod uwagę ,że w grę wchodziłyby od razu dwa, więc aspekt cenowy staje się tym bardziej krytyczny. Pozostaje więc DIY zwłaszcza ,że wykonanie (wg.projektu) porządnie grającego suba wydaje się stosunkowo proste. Znalazłem już swojego faworyta. Link jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybrałem ten projekt bo :

1. jest b.dobrze opisany

2. zrobiony jest na jednym z najlepszych głośników dostępnych za rozsądne pieniądze (tak mi się wydaje)

3. prosta konstrukcja skrzynki

4. wykorzystuje gotowe wzmacniacze po prostych modyfikacjach

5. jest polecany na różnych forach

Koszty wg.projektu to :

1. głośnik ~144 USD

2. wzmacniacz ~ 150 USD

3. obudowa ~ 100 USD (zrobiona oczywiście w Polsce)

razem : 400USD czyli ok. 1500 – 1600zł

Niestety przeglądając cennik polskiego dystrybutora (Akustyk) Peerlessa napotykamy pierwszą trudność : cena za XLS 12 wynosi w Polsce 1190zł a więc prawie DWA RAZY WIĘCEJ (nawet jeżeli dodać VAT do 144USD).

Druga trudność wzmacniacz : do kupienia w Polsce znalazłem tylko coś takiego:

Ukryta Zawartość

ceny więc również zaporowe biorąc pod uwagę efekt.

Mam w związku z tym następujące pytania:

1.Czy ktoś wie (może jakiś link?) gdzie można kupić za „normalne” pieniądze XLS12. Sprowadzanie ze Stanów DUŃSKIEGO głośnika to chyba lekka przesada. Przeglądając pobieżnie google nie znalazłem nic ciekawego (poza USA).

2.To samo dotyczy wzmacniacza do suba . Od razu chciałbym dodać ,że na budowę wzmacniacza od podstaw czy adaptacji jakiegoś kitu nie mam czasu. W grę wchodziłby gotowy moduł do montażu o parametrach takich jak w projekcie po modyfikacji.

Na zakończenie dodam,że jeżeli ktoś byłby w/w projektem zainteresowany to moglibyśmy „połączyć” swe siły.

Pozdrawiam

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnij o szybkim basie jeśli wybrałeś XLS'a. Tego typu głośniki nadają się tylko do kina domowego.

Wzmacniacz w klasie D też bym sobie odpuścił.

Na Twoim miejscu, zamiast na 2 zrobił bym jednego suba np na Audiomie z dobrym wzmacniaczem 400-500W.

Obudowa jest tak dobrana aby uzyskać dla tego głosnika odpowiednio szybki impuls i pełną kontrolę.

Wzmacniacz podałem tylko jako przykład tego co jest dostępne .To wcale nie musi być klasa D (tak sądzę).

Dwa suby będą lepsze jak jeden – odpowiednio ustawione działają jak żródło liniowe a nie punktowe .

Czy masz jakiś link do gotowego projektu na tym Audiomie? I jaki konkretnie model miałeś na myśli; Audiom 13WX?.

Na wstepie zgodze sie z js co do unikania wzmakow w klasie D. Nie zgodze sie natomiast w sprawie szybkosci Peerlessa XLS. Takiego glosnika uzywa np. Linkwitz w swoich Orionach, wszystko zalezy od obudowy (zamknieta bedzie szybka) i odpowiednio niskiej czestotliwosci podzialu, a przy aktywnym filtrze problemem to nie jest.

Pierwsza sprawa: z jakimi glosnikami te suby maja wspolpracowac i przy jakiej muzie? Moze jakies nieco mniejsze glosniki 8 ohm typu Seas L26RFX/P sobie poradza, bedzie latwiej znalezc / zbudowac porzadny wzmak w klasie AB a moze nawet obejdzie sie bez equalizacji.

Po drugie: ceny komponentow DIY w jewropie sa po prostu wysokie, znacznie wyzsze niz w USA, z kolei po tamtej stronie wielkiej kaluzy placi sie duzo za przesylki, jak zamawialem dwa woofery (nawet mniejsze, 10 cali) z USA do kanady, to zaplacilem 57USD za przesylke.

Gotowe wzmaki subwooferowe sa w wiekszosci robione w klasie D ze wzgledu na mozliwosc stosowania malego radiatora i uzyskiwania duzej mocy przy jakosci zwykle wystarczajacej w HT. Osobiscie nie znam zadnych gotowych modulow do subow o mocy powyzej 300W, pracujacych w klasie AB.

misiomor: po pierwsze dzięki za informacje. Po drugie, z tym wzmakiem wynikło małe nieporozumienie. Ten link jest tylko przykładem tego (niestety) co udało mi się znależć w Polsce.

Tutaj jest link do jednego ze wzmacniaczy , które poleca autor projektu :

Ukryta Zawartość

To jest już „zwykła” klasa AB ,ale gdzie w Polsce można coś takiego kupić za podobne pieniądze?

Sub ma współpracować z głośniami jak w o mnie systemII. Główny w nich przetwornik to 8’’ radial. Tutaj jest link-wskazówka jaki powinien być głośnik w sub-ie :

Ukryta Zawartość

Słuchana muza , tak jak w o mnie, czyli praktycznie wszystko.

Za tą przesyłkę to rzeczywiście dużo, ale gdyby za oba woofery + wzmaczniacze koszt wyniósłby np. 200USD to i tak będzie taniej niż u Polsce!

Chciałbym jasno zaznaczyć ,że interesuje mnie tylko gotowy (i co ważne przetestowany) projekt, który można od razu powielić. Dlatego rozważania czy to ma być przetwornik 10’’ czy 12’’ są w tym momencie mniej istotne. Skoncentrowałbym się raczej na tym co jest. Tym niemniej wszelkie konkretne sugestie są mile widziane :)pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki typu XLS, czyli duża amplituda, mała cewka i duża masa są dobre, ale tylko do odtwarzania sinusoidy.

Głośniki które odtwarzają sinusoidę są dobre, ale do kina.

Każdy, kto przetrenował ten głośnik wie, że nie jest to demon szybkości. Z inną opinią się jeszcze nie spotkałem, chyba, że ktoś robi tylko symulacje... albo boi się przyznać, bo wydał kupę kasy. Obudowa nie pomoże, niestety.

Skoro projekt ma być konkretny, lepiej zamiast 2 x XLS dać Audioma 13WX. Nie ta klasa Panowie.

O jakim punktowym źródle można mówić w przypadku suba, którego odcinamy przy 40-50Hz?

Chyba, że tniesz przy 150, ale to jest całkowicie bez sensu, to już nie suboofer.

Jak chcesz dobry wzmacniacz daj znać na priva.

js: Podaj jakiś link do gotowego projektu lub do gotowej konstrukcji (sub), która wykorzystuje WX13. Wtedy zobaczymy czy warto się tym zainteresować. Te 650USD to chyba netto i tylko w Stanach. W Akkusie , tak jak zauważył Mahler, głośnik ten kosztuje ponad 5000zł!W Holandi ponad 850 EUR. A czy efekt będzie kilka razy lepszy? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca to nie mówię nie. Prosiłbym jednak o więcej konkretów.

Do Wojtek:

Nie wiem dlaczego tak upierasz sie przy gotowym projekcie - kazdy moze sobie w sieci opublikowac co chce i sam sobie napisac recenzje, np. projekt do ktorego podales link zostal zdezaprobowany przez Peerlessa (z komentarzem autora ze jednak nadaje sie do muzyki).

Subwoofer to naprawde prosta rzecz - solidna skrzynia, glosnik i modul wzmacniacza z zestawem filtrow i regulacji. Przeliczenie obudowy zamknietej to dwa wzorki, wazne zeby zmiescic sie z dobrocia miedzy 0.5 a 1 (dla wymagajacych miedzy 0.5 a 0.7), a jezeli odfiltrujesz calosc ponizej 150Hz to fale stojace sa malo prawdopodobne.

PS. Obejrzalem sobie te SHL5, ich midwoofer to prawdopodobnie jakis Audax 21cm, max mocy jaka moze oddac to pewnie 0.5W (moc akustyczna, dlatego tak malo), XLS12 bedzie za mocny (zalecenia z diysubwoofers.org dotycza HT, ponadto oni polecaja JEDEN sub 12" do systemu na wooferach 21cm), ponadto zeby takie polaczenie mialo sens bedziesz musial zatkac BR w kolumnach i aktywnie (w preampie) odfiltrowac im niskie zeby kolumny nie przesterowywaly sie tam gdzie sub dopiero lekko sie rozgrzewa.

cyt.: "Zapomnij o szybkim basie jeśli wybrałeś XLS'a. Tego typu głośniki nadają się tylko do kina domowego."

Igod (js), czy zrobiłeś jakikolwiek sub na XLS-ach i porównywałeś z jakimś subem na wskazanym przez ciebie audiomie? Wątpię, gdyż jedyne konstrukcje twojego autorstwa, które widziałem w sieci to budżetowy sub na Hertzu i budżetowe monitory w oparciu o tesle. Dlatego przypuszczam, że jak zwykle wyrażasz zdecydowany osąd na bazie teoretycznych rozważań. Nie mam nic przeciwko temu, ale sposób przekazu może niektórym osobom zamieszać w głowie. Po co?

cyt.: "Wzmacniacz w klasie D też bym sobie odpuścił."

Igod (js), czy słyszałeś o czymś takim jak Zappulse Lcaudio? Jeśli tak to wytłumacz mi dlaczego miałby nie nadawać się do suba, szczególnie, że relacja cena - jakość i relacja cena - moc, są imponujące.

Wojtek:

Właśnie kończe dwa suby na XLS-ach napędzane zappulsami (2 × 400 W na 4 ohmach). W niedzielę zamierzam je odpalić. Zamieszczę wtedy na forum trochę zdjęć i podzielę się wrażeniami z odsłuchów.

Aha jeszcze jedno: wszelkie mniejsze od 12" głośniczki to raczej - moim zdaniem - dopalacz do mini monitorów w małych pomieszczeniach, a nie prawdziwy sub. Miłośnicy muzyki organowej powinni wiedzieć o co mi chodzi.

Pozdrawiam

Misiomor: facet napisał wyraźnie ,że jest to sub tylko do muzyki, zamieścił również uczciwie (a przecież wcale nie musiał gdyby np. był naciągaczem) stanowisko duńskiej firmy. Projekt jest „ekstremalny” ale może właśnie dlatego będzie ciekawy w działaniu. Ponadto jest już przetestowany i np.na Audiazylum piszą o nim,że gra zdecydowanie lepiej niż niejedna konstrukcja komercyjna za 1,5k$.

A co do tych wzorków to może i masz rację ,ale ja nawet i na to nie mam czasu.Powiem wiecej - kupiłbym coś gotowego tylko, że w tej chwili nie mam „rezerwy budżetowej” na poziomie 10 kzł !

ps.

W SHLS nie ma żadnych Audaxów! To są radialowe przetworniki wykonane w 100% przez Harbeth i stosowane tylko w ich konstrukcjach.

maciekw: bardzo dobrze to ująłeś :))

a tutaj specjalnie dla js jest link do suba, który wykorzystuje Zappulse LcAudio :

Ukryta Zawartość

no i on jest też na XLS-ach...

Teraz sobie przypomniałem ,że w jakimś wątku zamieściłeś zdjęcia subów "w robocie". Czy to właśnie te?

Jestem oczywiście jak najbardziej zainteresowany wrażeniami odsłuchowymi. I przy okazji dwa pytania: gdzie kupiłeś XLS-y i jak zaaplikowałeś Zappulsy jako wzmacniacze do subów. Czy dużo z tym roboty? pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do Wojtek:

Kazdy producent na zachodzie (dokladnie odwrotnie niz polscy producenci) twierdzi, ze wszystko robi sam, podczas gdy tak naprawde glosniki robi mu ktos inny (czasem sa to specjalne wersje robione tylko dla tego producenta). Po ksztalcie kosza mozna jednak poznac, ze najprawdopodobniej jest to Audax. Ja bym tak latwo nie wierzyl we wszystkie slogany reklamowe.

Nawet gdyby ten glosnik nie byl od Audaxa, to praw fizyki nawet magiczne haslo RADIAL nie przeskoczy i efektywnosc bedzie na poziomie 0.5 - 1 %, a moc RMS cewki glosnika (jakies 30 - 40mm srednicy na oko sadzac po korektorze fazy) jest rzedu 60 - 80W (wiem ze Harbeth podaje power handling jako 150W programme, ale raczej nie jest to moc RMS), dlatego te sprzety nie dadza wiecej niz jakies 0.5W mocy akustycznej. Dwa suby na XLS to za duzo do tych SHL5.

misiomor: wytłumacz mi jeszcze dwie rzeczy: 1. Po co zatykać BR w kolumnach, bo nie bardzo rozumiem.. Słyszałem ,że takie zabawy kończą się najczęściej uszkodzeniem głośnika. 2. Jak w praktyce zrealizować odcięcie dolnego pasma, jeżeli suby będą sterowane z wejścia wysokopoziomowego (czyli z końcówki mocy).

Mam również wątpliwości czy jest to tak naprawdę bezwzględnie konieczne (odcięcie będzie na poziomie 40-50Hz czyli tam gdzie kolumny już praktycznie przestają grać). pozdrawiam

maciekw słyszałem XLS'a w akcji z porządnym wzmacniaczem w klasie AB, gdzie Twój ZAP nie ma nic do powiedzenia (po drugie pokazany moduł to nie zap). Porządna skrzynka i... wybacz, ale bas jest niestety wolny.

Słyszałem również fabrycznego suba na xls'ie z membraną bierną, nic się nie zmieniło.

Z taką ceweczką jak w XLS'ie można zrobić co najwyżej dobry głośnik 20cm.

Duża masa, duża membrana, mała cewka, ogromna amplituda to idealna definicja głośnika, który odtwarza tylko sinusoidę.

Nie wiem czy używasz SW, ale jesli tak masz zapewne wm61 i preampa. Podłącz do oscyloskopu i sprawdź swojego "demona szybkości", ale nie sinusem, to potrafią świetnie Alphardy.

Nie ma już głośników z potężnym Xmax (typowo do domowego suba) które nie nadawały by się tylko do odtwarzania sinusa... był kiedyś taki jeden Focala, ze starej serii, kto się interesował wie o co mi chodzi.

To był głośnik podobny do XLS'a, ale nie miał żadnych jego cech.

Tak czy siak, Audiom to 2 klasy wyżej i moja rada brzmi: zamiast 2 x XLS kupuj Audioma i dobry wzmacniacz w klasie AB, bo w tej cenie z klasy D nic nie ma. Po za tym każdy wie, że klasa D, nie dorównuje AB :-)

Jak będziesz zadowolony z XLS'a to dobrze, mamy widać inne pojęcie o szykim basie. Ja tylko napisałem opinie swoją i znajomych którzy coś na tym zrobili. Po prostu nie jest to najszybszy głośnik.

Co do moich konstrukcji, gdybym miał wszystko umieszczać na serwerze, nie starczyło by mi miejsca, a oba projekty były Tworzone dla prasy. Za niedługo pojawi się trzeci, na SLS263 w obudowie zamkniętej - w EdW. Można szybko zarobić na Audioma, spróbuj...

" 1. Po co zatykać BR w kolumnach, bo nie bardzo rozumiem.. Słyszałem ,że takie zabawy kończą się najczęściej

uszkodzeniem głośnika. "

BR ma kiepski impuls, wiec podlaczanie suba w obudowie zamknietej do kolumn BR jest bez sensu. Zatkanie BR wcale nie musi zniszczyc glosnika, wiecej, poprawi to jego wytrzymalosc mocowa ponizej strojenia BR, niewiele tylko pogarszajac power handling powyzej czestotliwosci strojenia BR.

"2. Jak w praktyce zrealizować odcięcie dolnego pasma, jeżeli suby będą sterowane z wejścia wysokopoziomowego (czyli z końcówki mocy)."

Sterowac suba (suby) z wyjsc niskopoziomowych preampa, a miedzy preamp a wzmak sterujacy kolumnami nalezy wstawic modul gornoprzepustowego filtru chroniacego glosniki glowne przed nadmiernymi wychyleniami.

"Mam również wątpliwości czy jest to tak naprawdę bezwzględnie konieczne (odcięcie będzie na poziomie 40 -

50Hz czyli tam gdzie kolumny już praktycznie przestają grać). "

Kolumny moze i przestaja grac ponizej 40-50Hz (ponizej strojenia BR), ale przesterowuja sie tam jak cholera.

Sprobuj zapodac na te SHL5 sygnal 20Hz o napieciu 20V RMS, to glosniki zbottomuja i trzeba je bedzie wymienic.

Dlatego wlasnie producent podaje te 150W PROGRAMME jako wytrzymalosc mocowa.

Pozdrawiam rowniez.

Misiomor: takie podłączenie suba jest u mie niemożliwe. Mój preamp ma zawsze tylko jedno wyjście aktywne (to aktualnie ustawione na selektorze). Jeżeli wykorzystam je do podłączenia subów/suba (sygnał niskopoziomowy) to nie będę miał już pod co podłączyć końcówki mocy. W obecnej konfiguracji mogę podłączyć suby tylko stosując sygnał WP.

Chyba, że wzmacniacz w subie umożliwiałby przesłanie sygnału NP dalej. Wtedy filtr byłby między subem a końcówką. Zaczyna sie wtedy tworzyć pajęczyna przewodów no i rosną koszty (dodatkowe interkonekty!).Wysyłając sygnał po wyjściu WP wystarczy niedrogi kabelek! Poza tym czy taki filtr nie działaby jako attenuator (osłabiacz) sygnału? Gdyby tak miało być, to z tego co wiem, nie jest to korzystne rozwiązanie - najczęściej degraduje dźwiek.

Odcięcie niepotrzebnych częstotliwośći po zastosowaniu suba jest logicznie uzasadnione pytanie tylko czy zyski zrównoważą poniesione koszty i ewentualną degradację sygnału w całym paśmie.

Do Wojtek:

Jezeli nie odfiltrujesz niskich kolumnom to podlaczanie suba nie ma sensu, bo kolumny beda sie przesterowywac tam gdzie sub dopiero zaczyna prace. Jezeli na dotychczas sluchanej muzie kolumny sie nie przesterowywaly, to sub nie jest potrzebny, bo czestotliwosci ktore mialby przetwarzac nie istnieja w muzie w duzym natezeniu, chyba ze jedynym celem suba jest dodanie paru dB w okolicach 40Hz (tak czy siak bez miernika SPL i plyt z szumem tercjowym trudno bedzie zgrac kolumny BR z subem ze wzgledu na wzajemne relacje fazowe - mozesz wyladowac wrecz z dziurami w SPL).

Nie wiem jak to wyglada w typowych modulach wzmacniaczy do subow, ale czesc z nich oferuje wejscia i wyjscia niskopoziomowe, moze w niektorych sa nawet gotowe filtry gornoprzepustowe odcinajace niskie basy z wyjsc niskopoziomowych. Fakt ze robi sie wtedy platanina przewodow, ja bym osobiscie zrobil po prostu zwrotnice aktywna miedzy preampem (a moze nawet w nim) a koncowkami kolumn i subow.

Odfiltrowanie niskich czestotliwosci (filtrem aktywnym 1st order) i zatkanie BR kolumn IMHO moze raczej pomoc a nie zaszkodzic, bo znacznie odciazy midwoofery od wychylen poprawiajac ich liniowosc (i zlikwidowana zostanie nieliniowosc rurki BR, ktora w tych kolumnach nie ma niestety najwiekszej srednicy), a basy i tak bedzie przetwarzal sub. Do tego znacznie poprawi sie impuls kolumn (z racji przestrojenia BR na sealed box).

To jest real stuff a nie kablowe VooDoo.

Wiem ze dla czlowieka nie bedacego konstruktorem audio moje wynurzenia moga brzmiec wrecz rewolucyjnnie, ale wedle mojej wiedzy tak sie sprawy maja.

Do Igoda:

cyt: "... w akcji z porządnym wzmacniaczem w klasie AB, gdzie Twój ZAP nie ma nic do powiedzenia (po drugie pokazany moduł to nie zap) ..."

Cóż mogę powiedzieć na takie dictum.

Akurat pokazany moduł (chodzi ci o link, który umieścił Wojtek) to akurat Zappulse.

A co do wyższości Bożego Narodzenia nad świętem Wielkiej Nocy, no cóż proponuję odpalić Zappulsa i to niekoniecznie w wersji SE i tylko posłuchać.

Pozdrawiam

Zappuls jest sredniej klasy przyzwoitym wzmakiem..i nic ponatto..niedemonizujmy ...

A w subach spotykamy wzmaki pracujace w klasie AB,B,D,H...i faktem jest ze jednak te w klasie AB maja najlepszy dzwiek...{m.p.zdanie]

Jestem nowy na tym forum ale zrobiłem wspólnie z Thorax-em i Skorpionem pare fajnych rzeczy.

Jakieś 2 miesiące temu skończyliśmy z założenia nisko budżetowy Subwoofer, który zaprojektowaliśmy od podstaw. Wynik przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania!!

Obudowa ma 60 litrów pojemności wykonana z 22mm płyty wiórowej wzmacnianej w środku. Całość oklejona jest fornirem (olcha).

Suba wyposażyłem w regulację głośności i regulowaną częstotliwość odcięcia.

Do budowy suba użyliśmy najlepszego Alpharda YW 1007

Rozmiar : 10" 25cm

Moc max: 400 W

Pasmo przenoszenia: 28-2500 Hz

Skuteczność: 91 dB

Impedancja: 4 Ohm

Niewątpliwym atutem tego Subwoofera jest jego „napęd”. Powinno cię to zainteresować bo wzmacniacz, użyty w tej konstrukcji ma naprawdę wyśmienite parametry:

moc wyjściowa : 200 W sinus przy 8 Ohm, 400 W sinus przy 4 Ohm

- pasmo przenoszenia : 4Hz do 56kHz (±3dB)

- stosunek sygnał/szum nieważony : -122dB (20Hz - 20KHz)

- stosunek sygnał/szum A-ważony : -126dB (20Hz - 20KHz)

- znamionowe napięcie wejściowe : 1.2V RMS (dla 200W/8ohm

- zniekształcenia harmoniczne :

Ukryta Zawartość

post-3375-100004039 1170258112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->ThoraxLabs

Pilot to zaden problem (regulacja glosnosci, odciecia, on/off...) :))) Ja mam odwrotny problem - lewe rece do obrobki drewna i metalu :) Bardzo ladnie wykonczony wooferek, gratuluje!

Schemat nie jest mojego autorstwa. Znalazłem go na stronie jednego z zapalonych konstruktorów na AudioDiy dobrych pare lat temu.

Wzamcniacz ten jest wyjątkowo elastyczny łatwo poddaje się modyfikacją (mozna w dużych zakresach zmieniać wartości mocy wyjściowej obniżając lub podwyższając napięcie zasilania jednocześnie dodając lub odejmując tranzystory wyjściowe). Maxsymalnie uzyskałem z niego 350W/8ohm 600W/4ohm i ponad 800W/2ohm. Przy takiej mocy wzmacniacz wymaga 16 tranzystorów mocy w stopniu prądowym i napięcia zasilania +/-76V (zupełny max. +/- 78V!!!). Wzmacniacz sprawdził się w subie ale swoją klasę pokazuje dopiero w stereo! Moim zdaniem jest to konstrukcja iście audofilska bijąca na głowe wzmacniacze kilkakrotnie droższe.

->>js

Zainteresowanemu przesyłam schemat na e-mail.

[obrazekLUKASZ-152107_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zdjęcie końcówki zrobionej przez Thorax-a według tego schematu prawie 800W i 14 IRFP w stopniu prądowym

[obrazekLUKASZ-152420_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

ThoraxLabs, 22 Lip 2004, 22:09

>To zdjęcie końcówki zrobionej przez Thorax-a według tego schematu prawie 800W i 14 IRFP w stopniu

>prądowym

Witam.

Czy można gdzieś kupić lub zamówić taki wzmacniacz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.