Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do Dali ikon 7mk2.

Nici

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić nowy wzmacniacz zintegrowany do moich Dali Ikon 7mk2

Pomieszczenie około 30m^2, muzyka wszelkie odmiany jazz, rock, symfoniczna, depeche mode.

Zastanawiam się nad półką od 3 do 5,5k

Moje typy, jakie zamierzam odsłuchać to:

Roksan Kandy K2

Nad C375 BEE

Audiolab 8200

Tak naprawdę moje doświadczenie w temacie wzmacniaczy ogranicza się do mojego HK3490.

Potrzebuję porady, na jaki wzmacniacz warto zwrócić uwagę ze względu na charakter grania Dali ikon 7mk2. Powyższe typy określiłem na podstawie rekomendacji, jakie znalazłem w sieci.

Oferta wzmacniaczy zintegrowanych w przedziale cenowym 3 - 5,5k jest na tyle szeroka, że nie ma szans odsłuchać wszystkiego. Dlatego potrzebuję konkretne typy, które mogą się spasować z Dali Ikon 7mk2 i tutaj chciałbym się oprzeć na waszym doświadczeniu.

PS. Czy do kolumn, jakości Dali Ikon 7mk2 warto myśleć o wzmacniaczu zintegrowanym z przedziału cenowego 8k+. Czy może się to okazać przerostem formy nad treścią?

https://www.audiostereo.pl/topic/99946-wzmacniacz-do-dali-ikon-7mk2/

Myślę, że dobrym wyborem byłby Creek Destiny2, można go dostać za 6500, czyli nieco więcej niż określony budżet, ale w ostatnim zdaniu rozważasz wzmaka za 8k+. Miałem Dali Ikon 6 i napędzałem je Denonem 1500 AE. Różnie ludzie o nim piszą, ja uważam, że to dobry piec w przedziale do 5 koła, co najwyżej barwa może Ci ewentualnie nie odpowiadać. Może być zbyt jasno. W Poznańskim Browarze napędzali Dali Helicony 400MKII Denonem z serii 2010 i brzmiało to naprawdę fajnie. Roksan to też fajny piec i mocny, więc w mojej opinii byłby dobrym wyborem. Słyszałem jego brzmienie z głośnikami Mordaunt Short Performance 6 i grało to bardzo dobrze i muzykalnie. Nie widzę sensu podłączania wybitnie drogiego wzmaka do tych fajnych głośników. Audiolaba nie znam, mówi się o nim, że to taki techniczny, chłodnawy dźwięk, przynajmniej tak się wyrażał o nim jeden ze sprzedawców. Reasumując, myślę że Roksan byłby dobrym rozwiązaniem, a jeśli chcesz wydać odrobinę więcej, warto pójść w Creeka. Muzykalne, przejrzyste brzmienie z mocnym fundamentem basowym. Lepszy od Denona, muzykalniejszy od Hegla H100, za 11 koła. Ale jak zwykle warto przesłuchać w domu choć ze 2-3 typy. Najlepsza decyzja, to własna decyzja.

Witaj,

Dali Ikon 7 to bardzo dobre kolumny, spokojnie jest sens inwestować trochę większe pieniądze we wzmacniacz.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zdecydowanie zwróciłbym uwagę na wzmacniacze NAD. Już model C356BEE dobrze sprawdzi się w Twojej konfiguracji, model C375BEE będzie idealny. Drugą opcją jest hybryda lampowa Vincent SV-227. Urządzenie jest bardzo mocne za sprawą tranzystorowej końcówki mocy, smaczek natomiast dodaje lampowy przedwzmacniacz. Dodatkowo lampy 12AX7 zastosowane we wzmacniaczu mają wiele świetnych zamienników, co daje możliwość bardzo łatwego upgradu (służymy w tej kwestii pomocą). Jeśli natomiast lubisz mocne brzmienie o zdecydowanym, szybkim charakterze, posłuchaj wzmacniacza Hegel H70.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania. Proponuję także możliwość wypożyczenia urządzenia do przetestowania we własnym systemie i własnej akustyce pomieszczenia.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bo taki zestaw nie gra, tylko nap...la. Sam miałem kilka lat denona 1500, myślałem że to fajny wzmak dopoki nie posłuchałem innych marek.

Jeżeli denon to tylko seria 20xx. Ale i tak napewno nie z Dali.

Jak kto lubi, jedni lubią ostrą górę, inni wycofaną, to tylko kwestia oczekiwań, ktoś tu nawet lampę poleca 20 watową do 30 metrowego pokoju, także luz. Porównywałem Denona z piecami 2 i 3 krotnie droższymi i wcale go nie rozjechały, choć w niektórych aspektach były ciut lepsze, w innych nawet gorsze. Jakie marki masz na myśli? I, żeby nie było, że koniecznie polecam Denona, jest mi zupełnie obojętne co kto kupi. W sumie o Denonie tylko wspomniałem, rzucając odmienne typy. Ogólnie zadawanie tu pytań nie ma większego sensu, każdy musi sam. Tylko to ma sens.

Jak kto lubi, jedni lubią ostrą górę, inni wycofaną, to tylko kwestia oczekiwań, ktoś tu nawet lampę poleca 20 watową do 30 metrowego pokoju, także luz. Porównywałem Denona z piecami 2 i 3 krotnie droższymi i wcale go nie rozjechały, choć w niektórych aspektach były ciut lepsze, w innych nawet gorsze. Jakie marki masz na myśli? I, żeby nie było, że koniecznie polecam Denona, jest mi zupełnie obojętne co kto kupi. W sumie o Denonie tylko wspomniałem, rzucając odmienne typy. Ogólnie zadawanie tu pytań nie ma większego sensu, każdy musi sam. Tylko to ma sens.

Nie oczekuje, że ktoś mi wskaże jedyny wspaniały, najlepszy wzmacniacz do Dali Ikon 7mk2. Zależy mi na wytypowaniu kilku konkretnych wzmacniaczy, które powinny dobrze współgrać z Dali i warto ich posłuchać - jakoś muszę zawęzić poszukiwania.

Nie oczekuje, że ktoś mi wskaże jedyny wspaniały, najlepszy wzmacniacz do Dali Ikon 7mk2. Zależy mi na wytypowaniu kilku konkretnych wzmacniaczy, które powinny dobrze współgrać z Dali i warto ich posłuchać - jakoś muszę zawęzić poszukiwania.

Nie ma jednego wspaniałego zresztą, zapewne istnieje wiele kombinacji i estetyk brzmieniowych, które mógłbyś uznać za dobre lub świetne.Wziąłbym więc pod lupe te, które sam wymieniłeś i spróbował ewentualnie tego, co Ci tu zasugerowano o ile to możliwe. Nie ma kolosalnych różnic we wzmacniaczach ze zbliżonej półki cenowej, choć są pomiędzy tranzystorem a lampą. Nie określiłeś też jaki dźwięk lubisz, czy kręci Cię duża ilość góry, basu, czy jeszcze coś innego. Roksan brzmi fajnie, Creek też, Vincent to też fajne granie.

Jazz, rock, symfonia to muzyka, gdzie potrzebujesz b.dobry bas. Bardzo szczegółową wręcz wyeksponowaną górę już masz z kolumn.

Posłuchaj wymienione przez siebie wzmaki. Generalnie szukaj sprzetu, który idzie w stronę ciepła. Przytaczany denon w pierwszej chwili

zagra dobrze, ale po godznie zaczniesz podswiadomie szukac płyt nagranych łagodniej,cieplej. 8k na wzmak-niestety zawsze ma

sens:) Twój sprzet obnaży juz źrodło. Nie zapominaj o przyzwoitym cd,dac

• 4 tygodnie później...

Wracam do tematu....

Szukam wzmacniacza + odtwarzacza CD do kolumn, które posiadam - Dali Ikon 7mk2.

Budżet około 8k PLN.

Myślę, że dobrym wyborem byłby Creek Destiny2...

Niestety nie miałem możliwości posłuchania tego wzmacniacza ,kolejna sprawa że w połączeniu z odtwarzaczem CD zestaw ten przekracza mój budżet.

Konfiguracje, jakie już przetestowałem - między innymi w sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HK 3490 + HD980 – to nie ten dźwięk

Naim NAIT 5i-2 + Naim CD5i-2 – uspokoiło górę w Ikonach, dało sporo dynamiki, natomiast zabrakło mi detali.

Nad C375 BEE + Nad C565 BEE – spodobało mi się jak zagrał dół natomiast reszta pasma nie zrobiła na mnie wrażenia.

Roksan Kandy K2 AMP + CD – tu było najlepiej. Było muzykalnie, dużo detali ale dół grał trochę gorzej niż w Nad. Byłem skłonny kupić zestaw Kandy natomiast skusiłem się jeszcze włożyć CD Depeche Mode Violator przez chwilę wszystko było ładnie pięknie natomiast wraz z głosem wokalisty góra pasma wystrzeliła dając po uszach.

Po kilku kombinacjach Kandy K2 AMP + Naim CD5i2 itp. Po około 2h wróciłem do połączenia Kandy K2 AMP + Kandy CD i ponownego odsłuchania Depeche Mode. Tym razem wydawało się już wszystko do przyjęcia natomiast obawiam się, że w ciągu tych wszystkich testów mój słuch zdążył się przyzwyczaić do bardziej wyeksponowanej góry.

Moje pytanie:

1. Czego warto posłuchać, aby osiągnąć detale, muzykalność Roksana Kandy K2. Natomiast dostać spokojniejszą górę pasma w połączeniu z Dali Ikon 7mk2?

2. Kolejna rozterka to czy odpowiednimi kablami IC + głośnikowe, można wpłynąć na górę pasma w zestawie Kandy K2 + Ikony ?

PS. Dostałem propozycję odsłuchu Vincent SV-227. Jednak czekam jeszcze aż dopłynie z Chin ludowych. Znalazłem mało informacji na temat tej hybrydy i tak naprawdę nie wiem, czego się spodziewać po Vincencie - miał ktoś możliwość posłuchać tej hybrydy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.