Skocz do zawartości
IGNORED

Pilna pomoc - sprzęt wypożyczony paradigm seismic 110 jak ustawić w ok 16 m2 + konfiguracja

sebof01

Rekomendowane odpowiedzi

1.Pokój jak w temacie ok 16-17m2. 3,5 x 4,7 m jeżeli dobrze pamiętam.

Możliwe 2 miejsca ustawienia (obrazek).

Poglądowe zdjęcia.

2. Czytałem różne opisy jak należy skonfigurować ampli + sub i już sam nie wiem jak powinno być.

a. czy prawdą jest że moc suba należy skręcić tak aby po auto kalibracji audysseyem wyskakiwało +/-3db? (czyli dążymy do zera)

b. czy bass setting w ampli powinien być ustawiony na 120hz (czyli crossover od kanału LFE) - jeżeli autokalibracja to ustawia to raz wychodzi 120 raz 100 raz 110 (ale nie dam sobie nic uciąć że zmiany ustawień pochodzą tylko z mojego grzebania)

c. crossover na centralny, fronty, surroundy, surroundy back ustawiłem zgodnie z danymi katalogowymi przenoszenia kolumn (audyssey na centralnym i frontach ustawiał nawet niżej tzn centralny 60hz (katoalogowo 80hz), fronty 40Hz (katalog 60Hz), surroundy ustawił zgodnie z katalogiem)

d. niektórzy na forach piszą że odcięcie LFE powinno się ustawiać tylko w ampli, a sub powinien być rozkręcony na maks. Ja uważam że powinno się po kalibracji na subie skręcić do wartości ustawionej w ampli aby sub niepotrzebnie nie zbierał śmieci... Dobrze myślę?

Sprzęt to marantz sr6005 + fronty chario shiluette 200 + 4x surround chario shiluette + centralny z tej serii.

3. Zauważyłem również pewne zjawisko jak ustawie suba i w kinie jest ok to przy muzyce w niektórych utworach (wcale nie w tych w których można by się spodziewać), potrafi być tak potężny bas że aż się nie chce słuchać (dotyczy to również obecnego suba którego posiadam - chario shiluette sw1). Co może być powodem? I jak to wyeliminować.

4. Jeżeli chodzi o adaptację akustyczną pomieszczenia to jedyne co może kiedyś dojdzie to płyty na sufit, ale jeszcze długa walka z ukochaną przede mną (choć jeden z forumowiczów zastosował bardzo gustowne podświetlane płyty- nie pamiętam firmy, zresztą narazie nie ma to znaczenia...)

Proszę o porady, muszę zdecydować czy sub zostaje i czy nie jest to przegięcie do tego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41524-0-50225300-1357324626_thumb.jpg

post-41524-0-25813500-1357324635_thumb.jpg

post-41524-0-07782500-1357324641_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogień...

Jak nie potrzeba to się kłócą na potęgę o pierdoły albo o ideologię na naście stron albo więcej... ale jak się konfiguruje prawidłowo suba to już nikt nie wie...

A może mi ktoś napisze że mam sobie na ucho sprawdzić bo to niczego nie zastąpi...

Ja naprawdę potrzebuję pomocy lub nakierowania. Wiem że samemu lepiej, ale nie chcę przetrzymywać niepotrzebnie sprzętu.

Proszę choć o odpowiedź na 2a i 2b.

• Moderatorzy

ja bym postawił prawy górny ( czyli bilżej ściany na której stoi tv),

a i jeszcze eksperyment: postawić za fotelami

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przestawiłem na ścianę z tv, kalibrowałem Ampli + pokrętło na subie żeby audyssey ustawił sub na -1db.

Generalnie nie jest źle. Pozostaje sprawdzić za kanapą, choć pani domu może nie być zachwycona.

Jak trochę potestuję i skonfrontuję ze starym subem to opiszę wrażenia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.