Jump to content

Unitra WS 503

Typ sprzętu: Wzmacniacze Stereo
Producent: Unitra
Model: WS 503
Ocena ogólna: (3.56/5 na podstawie 9 opinii)
Autor: RBRT
Data dodania: 13 kwiecień 2021
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Wygląd, brzmienie, spełnienie marzeń,
Minusy Trudność w znalezieniu w miarę sprawnego i dobrze wyglądającego wzmacniacza.
Twoja opinia To moje marzenie od dziecka. Zawsze chciałem go mieć. Wyjątkowe wzornictwo, jakość i brzmienie. Pamiętam go , bo ojciec go miał. Niestety zanim zdążyłem się zorientować oddał komuś wieżę i kupił TECHNICSa. Obecnie używam MARANTZa + DALI 900
Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? OLX
Ile zapłaciłeś/aś? 650pln + 27pln przesyłka
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Spełnienie marzeń.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z WS303; RADMOR 5102 (ten ze wskaźnikami wskazówkowymi- kurde, prawie jak jakiś poeta).
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Na razie nawet nie zaglądałem do środka. Będzie używany z DAMA PIK (dostałem pod ten wzmacniacz) oraz BERNARDEM lub FRYDERYKIEM (jeszcze nie mam) oraz z tunerkiem UNITRY ale jeszcze nie wiem z którym. Kolumienki tylko ALTUSY. Chcę skompletować taką wieżę z lat 80-tych.

Autor: pwjot
Data dodania: 04 kwiecień 2021
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Duża moc Wygląd
Minusy Potencjometry i przełączniki wymagają co jakiś czas czyszczenia. Brak wejść Cinch
Twoja opinia Jak na tamte lata - sprzęt super. Koledzy piszą o szumie przedwzmacniacza. To jest moim zdaniem wada konstrukcyjna, którą można łatwo ominąć. Zaprojektowano w nim przedwzmacniacz korekcyjny o charakterystyce RIAA do gramofonu dynamicznego i dużym wzmocnieniu potrzebnym do takiego gramofonu. Niestety ten sam przedwzmacniacz po stłumieniu wzmocnienia do 1 i dopasowaniu charakterystyki (sprzężenie zwrotne) zastosowano do wejść TUNER i WEJŚCIE UNIWERSALNE. Wejścia magnetofonowe są PO tym przedwzmacniaczu i szumią DUŻO mniej. Wystarczy nie wykorzystywać wejść TUNER i UNIWERSALNE tylko MAGNETOFON 1 i 2. Ja przepiąłem wejścia TUNER I UNIWERSALNE po przedwzmacniaczu i jest o wiele lepiej. Może konstruktorom nie przeszkadzał ten szum, bo wtedy nie było jeszcze CD, a tunery i magnetofony szumiały bardziej, niż ten wzmacniacz.
Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? W sklepie na Pradze
Ile zapłaciłeś/aś? Nie pamiętam - to był rok 1982
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Był do kupienia
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? WS 303, WSH 205, Tosca
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Dama Pik, M 7011, T 7010, CFD 003R, GS 464, komputer, kolumny ZGC 60 115

Autor: Daniel22
Data dodania: 13 wrzesień 2016
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Jakość wykonania, w miarę prosty do serwisowania, duża moc wyjściowa, elegancja lat `70, wyłącznik korekcji barwy dźwięku, duża moc, dużo wejść/wyjść, brzmienie, eleganckie przełączniki, gałki z aluminium.
Minusy Wyjścia głośnikowe DIN, tylko do tego mogę się przyczepić, ale to normalne w latach produkcji tego modelu - taki był standard.
Twoja opinia

WS-503 znalazłem przypadkiem, na... złomie,w dobrym stanie wizualnym. Po podłączeniu usłyszałem wyschnięte elektrolity, więc bez ceregieli - wszystkie zostały wymienione na kondensatory Elna / Nichicon MUSE KZ, elektrolity małej pojemności na foliowe, wyregulowałem prąd spoczynkowy, i... wzmacniacz zabrzmiał. Co tu dużo mówić - na moje wymagania brzmi rewelacyjnie, po paru tygodniach użytkowania zabrzmiał lepiej, niż świeżo po wymianie kondensatorów, bas jest przyjemny, głęboki, jest przestrzeń, łagodne wysokie tony i przyjemna średnica, duży zapas mocy - jak najbardziej polecam ten sprzęt. Porównywałem go z kilkoma wzmacniaczami średniej klasy (niestety nie pamiętam oznaczeń) - sony z 1969 roku, technics z lat 90, małe akai, siemens RC555 - WS 503 rozłożył je na łopatki, znacznie soczystsze, lepsze brzmienie, lepsza scena. Kierunek "Polskie vintage" ma według mnie sens, a opinie na forum o beznadziejności krajowego sprzętu względem zachodniego z lat 70/80 uważam za przesadę. Z moich sprzętów ten wzmacniacz ustępuje jedynie radmorowi, który jednak gra cieplej od WS-a.

 

Wzmacniacz ma już na szczęście przełącznik, który powinien mieć każdy "klocek" tej klasy - włącznik "charakterystyki liniowej", czyli odcinający regulację barwy brzmienia.

 

Co do przedmówców zgodzę się ze średnim wzmacniaczem słuchawkowym - nie brzmi szczególnie rewelacyjnie, po prostu poprawnie, natomiast z kolumnami pokazuje, na co go stać. Szumów zbyt wielkich nie zauważyłem, lecz jestem przyzwyczajony do muzyki z taśm szpulowych/kaset, więc szumy samego wzmacniacza są dla mnie bardzo niewielkie i nie przeszkadzają w odsłuchu.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? znalazłem na stercie złomu - najlepsze znalezisko w życiu ;).
Ile zapłaciłeś/aś? cenę 1zł/kilogram
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? jak wyżej
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Sprzęty wymienione powyżej, plus dużo krajowej produkcji
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt WS-503 + ZG-40C + koss porta pro.

Autor: pmwas
Data dodania: 11 październik 2014
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Klasyka gatunku, do tego czasem całkiem dobrze brzmiąca
Minusy Szumy, szumy, jeszcze raz szumy i jakość materiałów...
Twoja opinia

WS 503 produkcji łódzkiej Foniki uchodzi za jeden z lepszych wzmacniaczy produkowanych w PRLu. Duzy, estetyczny, dośc mocny i ponoć bardzo ładnie grający wzmacniacz można już chyba nazwać "kultowym".

 

Budowa:

 

503-ka ma oldskulowy wygląd, niewątpliwie mogący "chwycic za serce". Sporych gabarytów urządzenie ma szczotkowany, metalowy panel przedni z dużym pokrętłem regulacji głośności, obrotowymi przełącznikami wyboru źródła dźwięku oraz pionowymi dźwigniami obsługującymi filtry, których mamy tu zresztą pod dostatkiem. Jest oczywiście "obowiązkowy" kontur, jest filtr odcinający najniższe częstotliwości, przydatny do współpracy z gramofonem analogowym, oraz nieco dla mnie zagadkowy filtr 8kHz...

Ponadto jest przełącznik odcięcia regulatora barwy dźwięku i przełącznik stereo-mono, dziś juz w zasadzie całkowicie nieprzydatny...

 

Z tyłu znajdziemy bardzo słuszną, jak na tak starą Unitrę, ilość starego typu gniazd wejściowych DIN. Można podłączyć tuner, dwa magnetofony, gramofon i co tam sobie tylko wymarzymy do wejścia uniwersalnego.

 

W środku - sporo kurzu, spod którego wykopać można cieszącą się dobrą opinią końcówkę mocy na bazie układów czechosłowackiej Tesli.

 

Wzmacniacz testowałem z odtwarzaczami z epoki, Sony CDP 101 i Marantz CD 84.

Kolumny? Zg40C z epoki, a także Tonsil Excellence 1S i TLC Maestro 130S.

Chętnie podłączyłbym tez KEF iQ3, ale boje się podłączać moich najlepszych kolumn do nieprzewidywalnego starucha... Pomijając już fakt ich za niskiej (min 3,5ohm!) impedancji...

 

Brzmienie:

 

Nie wiem jak dobrze jeden z poprzednich recenzentów naprawił powierzoną mu 503-kę, wierzę, że dobrze, ale jeśli tak, to albo jest audiofilem przyzwyczajonym do perfekcyjnego brzmienia, albo bardzo nie trafił z zestawem...

 

Zaczynając od wad - zgadzam się z opiniami znajdowanymi w internecie - przedwzmacniacz szumi. Wystarczająco, by w cichszych partiach nagrania szum był słyszalny i, co tu kryć, denerwujący. Słychać go w kolumnach, słychać i w słuchawkach, po prostu jest. Stały i nieco za głośny.

Zapominając o szumie, brzmienie wzmacniacza wydaje się być stworzone do tanich kolumn. Podłączcie mu kolumny z miękkim, głębokim basem i "ciemnym" brzmieniem, a może z pewnością dojśc do małej katastrofy, bo wzmacniacz cechuje się wyraźnie wzmocnionym basem. Wszystkie testowane kolumny Tonsilu z 503-ką grały dużo większym, głębszym basem niż miało to miejsce w przypadku innych zastosowanych wzmacniaczy. Średnica jest przyjemna, czysta, bez wyraźnych podbarwień, choć czasem brakuje nieco ciepła. Wysokie tony są szczegółowe, momentami nieco jakby suche i bezduszne, ale również bez wyraźnych wad.

Krótko mówiąc- to nie jest do końca neutralny wzmacniacz. Brzmienie jest obszerne, przyciężkie, potrafiące świetnie skompensować wady zbyt jasno brzmiących kolumn. Z Tonsilami 130S zagrał o wiele lepiej niż dobrze oceniany, ale jasny i lekki Onkyo A9030, o ile oczywiście zapomnieć o denerwujących szumach.

Podobnie recenzowane już również przeze mnie Zg40C z 503-ką grają wyraźnie lepiej niż z innymi wzmacniaczami, z którymi dane im było u mnie grać. Sprawdza się równie dobrze w każdym rodzaju muzyki, a przy dobrej realizacji nagrania potrafi być szalenie "muzykalny" i bardzo przekonywujący.

 

Jako wzmacniacz słuchawkowy - przeciętny. Nie razi, nie zachwyca...

 

Konkluzja...

 

Cóż - WS 503 nie jest idealny, bo i przy tej klasie podzespolów nie może być. Ale inaczej niż mój przedmówca uważam, ze brzmienie WS 503 jest bardzo poprawne i zdecydowanie da się tego słuchać przez wiele godzin z niesłabnącą przyjemnością. Zresztą osławione (chyba na wyrost :( ) TLC 130S z żadnym innym moim wzmacniaczem nie zagrały tak dobrze - tylko 503 potrafił wydobyc z nich naprawdę wciągające brzmienie (!). Gdyby nie szumy, dałbym 4/5, serio. Płomienne słowa uznania dla konstruktorów!!!

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 300zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? legenda - antyk do dekoracji :)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? n/d
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Tonsil Excellence 1S, Tonsil TLC Maestro 130S, Unitra Tonsil Zg40C, AKG K66, Beyerdynamic DT 880, Sony CDP-101, Marantz CD 84

Autor: 54139
Data dodania: 07 marzec 2014
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy -Twardość sprzętu
-Prosta budowa jak konstrukcja cepa
-Ładnie wygląda nawet po tylu latach
Minusy Dźwiękowo nie ma szału, ale postaram się ocenić na równi z innymi naszymi sprzętami z epoki.
Twoja opinia

Zatem, porównując WS-503 do WSH-205, to WS-503 wypada lepiej. I dźwiękowo i przede wszystkim konstrukcyjnie, łatwiej się dobrać do czegokolwiek na wypadek napraw/odnowy.

Porównując do Radmorów 51XX, to śmiech na sali. WS-503 zjada dynamiką kluchowaty dźwięk radmorów.

 

Ogólnie uważam że jest to jeden z najlepszych polskich wzmacniaczy z PRL'u.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? sprzęt posiadany kiedyś
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? ?
Ile zapłaciłeś/aś? 150
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Hobby
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Ze wszystkim z pod zrzeszenia UNITRA
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Dużo tego było....

Autor: arti13
Data dodania: 27 maj 2007
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy przedewszystkim brzmienie
Minusy brak opoznionego zalaczania kolumn, slaba filtracja zasilania
Twoja opinia

po pierwsze moc jest chyba zanizona przeciez to altusy 110 rozgrzewa bardzo czyste brzmienie przyzwoity bass ktorego nigdy nie brakuje latwo dostepne czesci dzieki czemu tani w serwisowaniu, ztechnicsem szans nie ma ale nieduzo mu do niego brakuje

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? dostalem od rodziny
Ile zapłaciłeś/aś? nic
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? prezent
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? kolumny Scherzo 350 i Technics SU-V45a
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt kolumny sansui LM-220 i altusy 110

Autor: AlexE
Data dodania: 12 kwiecień 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy wybaczcie ale chyba nie ma (i to mimo tego ze zawsze staram sie byc audio-patriota)
Minusy przede wszystkim brzmienie
Twoja opinia

WSa przyniosl mi kolega do naprawy (popalona koncowka mocy po imprezie - standard...). Naprawilem drania, co zostalo nadszarpiete zebem czasu (polaczenie, potencjometry, przelaczniki) poprawilem i z ciekawosci podlaczylem do posiadanego przeze mnie sprzetu zeby posluchac. Mimo ze staralem sie byc twardy i doszukac sie chocby malych plusow nie udalo mi sie dlugo z nim wytrzymac. Przerazliwe ostre, krzykliwe i brudne brzmienie. Stereofonii, rozlozenia instrumentow za bardzo nie udalo sie stwierdzic, o niuansach nie mowiac. Nie moge sobie przypomniec aby cos moglo mi sie w tym podobac. Wzmacniaczy byl wygrzany (zeby nie powiedziec przegrzany ;-)) wiec watpie zeby wiele moglo sie zmienic po jakims okresie uzytkowania.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? nie kupilem
Ile zapłaciłeś/aś? to klient zaplacil (ale niewiele bo to kolega)
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? nie wybralem
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? staruszek Rotel RA414 - rozlozyl biedna 503ke na lopatki
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Micromega Minium CD, Radmor LS30, Audioquest Topaz, VdH CS122

Autor: AlexE
Data dodania: 12 kwiecień 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy wybaczcie ale nie zauwazylem (a staram sie byc patriota ...)
Minusy cala reszta
Twoja opinia

WSa przyniosl mi kolega do naprawy (popalona koncowka mocy po imprezie - standard...). Naprawilem drania a skoro juz zaczal dzialac podlaczylem do sprzetu zeby posluchac. Mimo ze staralem sie byc twardy i doszukac sie chocby malych plusow nie udalo mi sie dlugo z nim wytrzymac. Przerazliwe ostre, krzykliwe i brudne brzmienie. Stereofonii, rozlozenia instrumentow za bardzo nie udalo sie stwierdzic, o niuansach nie mowiac. Nie moge sobie przypomniec aby cos moglo mi sie w tym podobac. Wzmacniaczy byl wygrzany (zeby nie powiedziec przegrzany ;-)) wiec watpie zeby wiele moglo sie zmienic po jakims okresie uzytkowania

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? dostalem do naprawy
Ile zapłaciłeś/aś? to klient zaplacil (ale niewiele bo to kumpel ;-))
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? nie wybralem!
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? staruszek Rotel RA414
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Micromega Minium CD, Radmor LS30, Audioquest Topaz, VdH CS122

Autor: lipowy
Data dodania: 10 styczeń 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy mała podatność na zużycie, super wygląd,
Minusy brak opóźnionego załączania głośników, przydałby się wskaźnik mocy wyjściowej
Twoja opinia

Mojego ws-503 (rok produkcji 1980) posiadam od kwietnia 2004 roku. Mam to szczęście, że wzmacniacz nie był nigdy przedtem przez nikogo używany. Przez ok 18 lat leżał gdzieś w magazynie, następnie przez ok 6 lat w sklepie "Elektronik" w Iławie. Moja opinia: wzmaciacz ze swoją mocą 2x 45W potrafi naprawde dużo, naprawdę piękny głęboki bas no i te cykanie w sopranach -poezja. Wzmacniacz najlepiej nadaje się do zasilania głośników od 12" w zwyż. Jego wygląd i gabaryty robią ogromne wrażenie (pamiętam kiedy go kupiłem i niosłem jak ludzie się na niego patrzyli. Szkoda że nie posiada opóźnionego załączania głośników - czasem się zdarza się że jak go włącze to lampka przy biurku lekko przygaśnie. Na pewno jego dużym plusem jest prosta konstrukcja i łatwodostępne części.

Przez 4 lata używałem jego "młodszego brata" ws-303 ale go sprzedałem bo był troche za słaby 2x25W. Te wzmacniacze są jak me***desy 123 nie do zdarcia

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? w sklepie
Ile zapłaciłeś/aś? 250 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? moja dobra opinia na temat "młodszego brata" - ws-303
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z Eltronem 100U
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt 2 kolumny 60 litrowe samoróbki 8 omowe (bas 12" + GDWk 80W) komp, deck,




User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.