Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Dimension i Dimension SUB - jak zmniejszyć bass

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem to soundbar odcina przy 80hz - ale muszę to jeszcze sprawdzić. Filtr dolnoprzepustowy - nie wiem nie znam się, ale spróbuje najpierw muszę się w ty podszkolić, bo musicie wiedzieć, że macie do czynienia z totalnym laikiem w tych sprawach, moja wiedza kończy się na plusie i minusie przy podłączaniu kabli.

Cała reszta póki co poza moim zasięgiem.

Jeśli chodzi o testy to mam jakąś tam płytę z hifi tam są nagrane wszystkie częstotliwości - zupełnie o niej zapomniałem, sprawdzę nausznie co gra sam soundbar a co subwoofer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie trzeba się na tym znać, masz opis i tam jak (bez obrazy) jest napisane jak krowie na rowie gdzie i jak podłączyć , nawet na obrazku pokazującym ten filtr widać gdzie są wejścia a gdzie wyjścia na głośnik .

sprawdzę nausznie co gra sam soundbar a co subwoofer

nausznie to Ty sobie możesz, tutaj muszą być konkretne częstotliwości a nie na moje ucho soundbar gra do tej a tej częstotliwości,

co innego pokaże Ci test z YT, zrób go a przekonasz się czy to co podają w specyfikacji jest prawdą. Oby.

Robiąc test z płyty nie masz pokazane jaka aktualnie częstotliwośc jest zapodawana na głosniki a w teście z YT tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi kolego jest to płyta stworzona właśnie do takich testów. przez 30 s generowany jest ciągły dźwięk tylko jednej częstotliwości od 10hz i kolejno dla pojedynczych utworów do 442hz

Czy są tam płynne przejścia pomiędzy następną odtwarzaną częstotliwością , z tego co piszesz chyba nie, co ile są skoki częstotliwości, na YT co 1 dB i płynnie przechodzi z częstotliwości na częstotliwość a tu i nie potrzeba aż 30 sekund, wystarczy chwilka, żeby wiedzieć/słyszeć czy głośnik da jej radę i czy właśnie nie "kończy się" jego działalność.

Jeśli miałoby być co 1 dB to musiałoby być na płycie aż 432 kawałki, jest ich tyle

nie no tu jest 30s, tak sobie wymyślili autorzy

dla każdej częstotliwości jest przypisany dany track z płyty np track1 to 10hz ; track 2 to 16 hz itd.

płytka nosi nazwę sampler testowy od hifi do tego kilka uwag jak korzystać z płyty żeby nie spalić przetworników te skrajne wartości nagrano na -5db

Nie ma aż tylu kawałków są pewne uproszczenia przeskoki, link - tam fot i lista utworów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ten test sie wykonuje z YT jak sub podłączony jest do amplifa? czy można wypalić go na płytkę i puścić na BR i tak testować?

Czy kolumny mam odłączyć od wzmacniacza i zostawić sam sub?

Nic nie odłączasz , jest to test od 2000 Hz więc spokojnie można sprawdzić przy okazji jaki bas przenoszą kolumny, włączasz i leci sobie co 1 Hz zaczynając od 2000 Hz więc od średnich a nie jak u Kolegi co 6 Hz więc nie jest zbyt dokładny, tylko zarysowo pokazuje przenoszenie danych przedziałów częstotliwościowych a to czy subwofer przenosi przedział 30-35Hz czy dokładnie 31Hz jest ważne i bardzo dużo daje bo między 35 a 31 Hz jest bardzo duża różnica.

Mozesz ściagnąć sobie z YT i wcisnąć na pendraka bo to ma tylko kilka mega

Z tego co udało mi się usłyszeć to subwoofer jak i soundbar zaczyna grać od 31 Hz z tym że sub plumka delikatnie a soundbar wydaje z siebie "coś". Mogę jedynie odłączyć subwoofer i posłuchać samego soundbara, samo słuchania suba nie wchodzi w grę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.