Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw kolumn do Denona AVR-700RD

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wszedłem w posiadanie amplitunera Denon AVR-700RD, do niego mam nienajnowszy cd i deck denona.

Jaki zestaw kolumn zastosować, żeby to miało sens, ale z drugiej strony, żeby nie przesadzić? Tzn. żeby nie kupić ani kolumn "za słabych" do tego sprzętu, ani "za dobrych". Dodam, że głównie sprzęt będę używał do słuchania muzyki (rodzaj muzyki: electro, drum'n'bass,house, chillout)

Pozdrawiam,

Grzegorz

https://www.audiostereo.pl/topic/13077-zestaw-kolumn-do-denona-avr-700rd/

witam. tak się skałda ze jestem posidaczem identycznego amliptuera i muszę Ci powiedzieć ze nadmiarem mocy to on nie grzeszy. u mnie gra z tonsilami perfect 150 i zeby wycisnąć jakotaki dzwięk trzeba grać głośno czego ja nie lubie. wzmak ma problem z wysterowaniem kolumn prądożernych więc szukaj czegoś o dużej efektywności, oraz o łagodnych wysokich tonach. inaczej ampli zasyka cie na śmierć. u mnie pokrętło treble ustawione jest na minus 3/4 obrotu a i tak czasami syczy jak głupi. proponuje poszukaj czegoś z oferty tonsila (voyagery, fenixy, soundfindery, sonaty itp.) lepszych nie warto do niego dawać. na tył wystrczą jednodrożne satelitki (ograniczone pasmo dpl) a na centrala coś w stylu sonata central czy fenix. bedzie git.

Dzięki za odpowiedź. Używałem 35-letniego amplitunera Sonego z kolumnami Tonsila (ostatnio wymieniłem w nich tweetery i dałem do regeneracji głośniki średniotonowe i niskotonowe). Moc kolumn wynosi 50W. W przypadku Sonego narzekałem głównie na słaby, praktycznie niekontrolowalny bas. Masz może przypadkiem instrukcję do tego Denona AVR-700RD? Jakiej mocy ma Twój subwoofer? Do myślam się, że przeskok między przodem a przodem + subwoofer jest znaczny, ale jak się ma sprawa z satelitkami - warto kupować, nie warto?

Pozdrawiam,

Grzesiek

witam. widzie ze założyłeś drugi wątek na temat suba. a fee. ale żeś zaproponował;) tez miałem taki dylemat -mało kasy, wymagania duze i co tu zrobic. ja postanowiłem podziałać coś w własnym zakresie i zbudowałem sobie sam suba. mozesz go zobaczyc tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko musisz sie zalogować -opis subka jest teraz zbędny-wszystko jest napisane co i jak w tym linku.

wracając do ampli denona. jak juz mówiłem mocą nie grzeszy. z wyserowaniem moich perfectów ma wielkie problemy, wiec postanowiłem zbudować suba aby uzupełnić tony niskie. jednak na dłuższą metę jest to rozwiązanie trochu mało "audiofilskie'';) . wiec odłączyłem suba i zbudowałew sobie wzmak DIY na kościach lm3886 i powiem ci to jest to. nagle w moich kolumnach pojawił się bas taki sprężysty, krótki, muzyczny. nawet przy małych poziomach głośności basik uzupełnia pasmo. wzmak ma duzo lepszą wydajność prądową od denona i dlatego gra lepiej. może dzwięk jest teraz mniej grzeczny ale mi sie podoba. tobie tez proponuje pobawić sie lutownicą jeśli tylko potrafisz oczywiście.

ps. jeśli brak ci tonów niskich masz kilka wyjść musisz wybrać najlepsze dla ciebie, ale pod żadnym pozorem nie inwestuj w wynalazki typy sub aplhard czy jako tam. poszukaj na allegro subów tonsila np 100A, 200, byle nie sub fenix. można tanio kupić tylko czy polubisz dzwięk z obudowy typu band pass, ja nie lubie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do satelitek to ja mam takie małe samoróbki na 10cm głośniczkach tonsila i powiem ci ze wogóle ich nie używam. słuchanie muzyki w trybie dpl to pomyłka, conajwyżej film z kompa można sobie uatrakcyjnić. na twoim miejscu bym nie kupował, satelitki nic nie wnoszą co do poprawy dzwięku. lepiej zainwsetuj w lepsze przody typu tonsil focus lub cz@t. resztę możesz dorobić we własnym zakresie i mieć satysfakcje dużo większą niż przy kupnym sprzęcie.

• 1 rok później...

Witam cię e-gregor ja też jestem szczęśliwym posiadaczem denona avr-700rd i mam problem z głośnikami tylnimi efektowymi i centralnym gdyż nie chcą one grać w żadnym z trybie dolby sorround. Posiadam do niego pilota, naciskam "rear vol" lub "center vol" i nic. Masz może do niego instrukcję obsługi lub wiesz jak te głośniki uruchomić?????????????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.