Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  54 członków

Fyne Audio Klub
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Fyneaudio F702

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Chcialbym sie zapisac do klubu , od 6 miesiecy jestem wlascicielem kolumn Fyneaudio F702 , graja one pomieszczeniu wyizolowanym welna mineralna od wewnatrz ,( sciany , sufit , podloga ) powierzchnia ok. 50m 2 , na razie napedza je 15 letni  Lavardin IS , wzmacniacz bardzo muzykalny , ale tylko 35W no i ma swoje lata, do tych kolumn zaleca sie co najmniej klocek 100 W  .

Oprocz normalnej muzyki ( stary rock , country , folk ) slucham duzo barokowej i organowej , mam wiec pytanie do wlascicieli tych kolumn lub F502 SP , jaki wzmacniacz moglibyscie mi polecic, zeby wydobyc z nich caly potencjal

Pozdrawiam

Stanislaw

https://www.audiostereo.pl/topic/159534-wzmacniacz-do-kolumn-fyneaudio-f702/

Cześć,

wspomniane przez Ciebie kolumny ( uwzględniając preferowaną muzykę ) bardzo dobrze wypadają z Musical Fidelity czy też Audia Flight. 502SP wybornie brzmią również z Trigonem Exxceedem czy też Regą Aethos. 

Pozdrawiam,

Michał

Edytowane przez Na Temat Audio

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

23 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

wspomniane przez Ciebie kolumny ( uwzględniając preferowaną muzykę ) bardzo dobrze wypadają z Musical Fidelity czy też Audia Flight. 502SP wybornie brzmią również z Trigonem Exxceedem czy też Regą Aethos. 

Pozdrawiam,

Michał

Witam ,

Dzieki za propozycje wzmacniaczy , jaki model Musical Fidelity ? A moze Spec , pojawilo sie kilka modeli na rynku wtornym czy , W. Pacula jest nimi zachwycony 

Pozdrawiam

Stanislaw

47 minut temu, stanislas napisał:

Dzieki za propozycje wzmacniaczy , jaki model Musical Fidelity ? A moze Spec

Wszystko zależy od budżetu, M8Xi byłby świetny. Spec również może się fajnie sprawdzić, taki RSAV10/11 jest dynamiczny, wydajny prądowo, brzmi przy tym dość analogowo. Może być to jeden z kierunków. Jedynie trzeba wziąć pod uwagę, że taki Spec będzie trudniejszy do ewentualnej odsprzedaży w przyszłości. Ale jeśli oferta na rynku wtórnym jest atrakcyjna to jak najbardziej warto rozważyć.

Pozdrawiam,

Michał

1 godzinę temu, Na Temat Audio napisał:

Wszystko zależy od budżetu, M8Xi byłby świetny. Spec również może się fajnie sprawdzić, taki RSAV10/11 jest dynamiczny, wydajny prądowo, brzmi przy tym dość analogowo. Może być to jeden z kierunków. Jedynie trzeba wziąć pod uwagę, że taki Spec będzie trudniejszy do ewentualnej odsprzedaży w przyszłości. Ale jeśli oferta na rynku wtórnym jest atrakcyjna to jak najbardziej warto rozważyć.

Pozdrawiam,

Michał

Dzieki za pomoc i tropy , szkoda , ze w Polsce mieszkam daleko od W-wy, inaczej  moglbym sprawdzic u was jak to gra Fyneaudio F702 i Musical Fidelity

Pozdrawiam

Stanislaw

Wszystko jest do zorganizowania. Zawsze możemy też wskazać dealera w najbliższej okolicy gdzie można by to sprawdzić.

Pozdrawiam,

Michał

• 1 miesiąc później...

Posiadam Fyne Audio f702. Grały u mnie już z kilkoma wzmacniaczami więc mogę się wypowiedzieć. 

Na początku grał amplituner marantz 6015 jako pre amp oraz quad artera jako Końcówka - Góra przepiękna, instrumenty zdawały się, że są namacalne. Średnica słaba. Dół bardzo słaby. Jednak magia góry powodował, że słuchało się tych kolumn bardzo przyjemnie. Cichy odsluch również jak najbardziej na plus.

Następnie był u mnie Moon 240. Kolumny grały z nim pełnym pasmem. Dźwięk wydawał się być potężniejszy. Jednakże Góra nie była już tak magiczna a przy cichym odsłuchu zestaw grał płasko.

Następnie był musical fidelity m6si 500. Potężny I ogromny wizualnie wzmacniacz a zarazem największe rozczarowanie. Nie grało dobrze ani głośno ani cicho.

Koniec końców stanęło na Mcintosh MA6900. Zestaw gra przepięknie całym pasmem. Cichy odsluch również bardzo na plus a ma on dla mnie duże znaczenie. Mcintosh zdeklasował resztę choć przyznam.. Że do pełni szczęścia brakuje mi trochę magii góry quada która tak czy inaczej jest bardzo przyjemna 🙂

Edytowane przez tom87

Dzieki za piekna recenzja , ja przymierzalem sie bardzo powaznie do do Moon-a 240 , myslalem takze o Musical Fidelity m8si ( ten trop podalo mi Fyneaudio ) , ostatecznie zdecydowalem sie na Spec rsa v10 , jeszcze musze poczekac 1,5 miesiaca do mojego powrotu do Polski  ,  kolumny juz czekaja , Spec bedzie za kilka tygodni , no i zobaczymy , 

Czy Fyneaudio F702 sa bardzo wrazliwe na akustyke pomieszczenia ?  I jakiej sluchasz muzyki na tych kolumnach ?

Pozdrawiam

Stanislaw

Słucham głównie starego rocka. 

Co do akustyki to moim zdaniem jest ona ważna bez względu na kolmny. 

U mnie piękny bas pojawił się dopiero po dosunieciu kolumn do ściany i odsunięciu kanapy o pół metra w tył. Prawdopodobnie przez to ze pomieszczenie na prawo od prawej kolumny przechodzi szerokim przejsciem w korytarz. Postawiłem tam pułapki basowe jako przeszkodę i dzięki temu zbiegowi najwięcej basu nie ma już w... Kiblu a jest go więcej Salonie gdsie go brakowało 😉

Dodałem też wiele ustrojów akustycznych na pustych ścianach.

Mój przykład pokazuje, że warto się bawić z Umiejscowienie kolumn. Do tego Umiejscowienie słuchacza, parę ustrojów metodą prób i błędów (w końcu jesteśmy amatorami) i gwarantuje że różnica będzie duża w stosunku do poniesionych nakładów. 

Denerwuje mnie że w sklepach audio kiedy mowa o poprawię systemu zawsze zamiast sugestii popracuj nad akustyka pojawia się temat kabli. Czuję wtedy że sprzedawcy niekoniecznie zależy na moim szczęściu 😛 

Mówię o tym bo nie myślałem o tym wcześniej i nie wiedziałem jakie efekty taka zabawa może przynieść. A o kablach słyszałem do tego czasu o cudach na kiju.

• 1 rok później...

Nie będę zakładać osobnego tematu to zapytam tutaj. Czy ktoś ma kolumny F703? Jakieś wrażenia po dłuższym obcowaniu? Z czym gra? Zastanawiam się nad tymi kolumnami, słuchałem krótko u dystrybutora, porównywałem z F702.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.