Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój kinowy na poddaszu ze skosem

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Rybens86 napisał:

Do najdalszego sorround sufitem wszystko puszczę to myślę że koło 8 m max

Ja u siebie coś ponad 160m położyłem +Suby coś 60m

Teraz, Gmow1977 napisał:

Ja drugą połowę szpuli zużyję na atmosy tylko w sumie nie wiem czy 2x2.5 to już nie przesada na atmosy przy takich relatywnie niewielkich odległościach? Chcąc połozyc 2x1.5mm to musiałbym dokupić, a ten już jest 😁

Gmow, Ty masz Ampli daleko od głosnikow to się nie dziwię że tyle poszło no i subwoofery pasywne 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No to super bo już się martwiłem że będzie lipa... No to teraz byle do kwietnia,wtedy zamontuję obudowy do atmos i sorround+ kable myślę że w takim wypadku 50 m też starczy :).

Co do MLP tak czytając różne fora,strony tak myślę że przy podstawie ekranu 300 cm żeby zachować kąty itd itd pierwszy rząd siedzeń zrobię w odległości 370 cm od ekranu i na tej podstawie puszcze gdzieś w te okolice kable do sorround i atmos,swoją drogą fajnie się profile ułożyły bo idealnie wyjdzie atmos w jednej linii z frontami

8 minut temu, Gmow1977 napisał:

Grubo 😁

3 minuty temu, Rybens86 napisał:

pierwszy rząd siedzeń zrobię w odległości 370 cm

A to ile tych rzędów planujesz? Ja bym na Twoim miejscu nie przesadzał z ilością miejsc. Nie wiem jak liczną masz rodzinkę ale wydaje mi się że jak już wszystkim domownikom kino spowszednieje, to później będzie większość miejsc wolna. Czyli np zrobisz 2 rzędy po 3 miejsca, a później się okaże że w jednej chwili nigdy nie ogląda więcej jak 2-3 osoby.

Kino na 2 rzędy siedzeń to z kolei dodatkowe wyzwania jeśli chodzi o nagłośnienie.

Trudno jest to wszystko poustawiać tak żeby przy 2 rzędach widzowie z pierwszego rzędu mieli takie same doznania dźwiękowe co ci siedzący z tyłu. Chodzi o pokrycie dzwiękiem i to, że ci z tyłu będą bliżej tylnych i dalej frontowych, a ci siedzący z przodu odwrotnie... Do tego jeszcze gdzieś po środku surroundy boczne..

Jaki layout głośników przewidujesz?

12 minut temu, Rybens86 napisał:

swoją drogą fajnie się profile ułożyły bo idealnie wyjdzie atmos w jednej linii z frontami

A jeśli chodzi o to, to nie sugeruj się rysunkami ze strony Dolby bo te rysunki robił ktoś kto chyba sam nie rozumiał co rysuje. Ważne są kąty. I w zalezności od wysokości pomieszczenia atmosy mogą wyjść szerzej niż fronty albo węzej przy niskim suficie.

Na rysunkach powinien być raczej zakreślony okrąg w którym głośniki powinny się znaleźć.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Teraz, brewka87 napisał:

A to ile tych rzędów planujesz? Ja bym na Twoim miejscu nie przesadzał z ilością miejsc. Nie wiem jak liczną masz rodzinkę ale wydaje mi się że jak już wszystkim domownikom kino spowszednieje, to później będzie większość miejsc wolna. Czyli np zrobisz 2 rzędy po 3 miejsca, a później się okaże że w jednej chwili nigdy nie ogląda więcej jak 2-3 osoby.

Kino na 2 rzędy siedzeń to z kolei dodatkowe wyzwania jeśli chodzi o nagłośnienie.

Trudno jest to wszystko poustawiać tak żeby przy 2 rzędach widzowie z pierwszego rzędu mieli takie same doznania dźwiękowe co ci siedzący z tyłu. Chodzi o pokrycie dzwiękiem i to, że ci z tyłu będą bliżej tylnych i dalej frontowych, a ci siedzący z przodu odwrotnie... Do tego jeszcze gdzieś po środku surroundy boczne..

Jaki layout głośników przewidujesz?

2 rzędy po 2 fotele 4 nas jest ale główny nacisk będę kładł na przedni rząd gdzie głównie ja oglądam filmy , a że z dziećmi też lubimy wtedy ja sobie skoczę do tyłu i też jakoś będzie;).4 Fotele już kupione nie ma odwrotu;).Układ będzie 7.4.4 w tym Dayton um 18 + z tyłu sb1000. Zdaje sobie sprawę że boczny sorround będzie tak troszkę z tyłu coś między pierwszym a drugim rzędem oczywiście zachowując kat 90 a 110 st. Ale już mnie to cieszy jeszcze jak zaplytuje i postawię ściankę to już będzie git:)

Skoro tak, to faktycznie kombinuj tak żeby przednie fotele wyszły w centrum. Tak jak napisałem pewnie później i tak nie będziecie wszystkiego oglądać całą familią, to lepiej jak przednie miejsca będą zoptymalizowane. Jak usiądziesz z 1 dzieckiem to pewnie na 2 przednich a nie z tyłu 🙂

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Skoro tak, to faktycznie kombinuj tak żeby przednie fotele wyszły w centrum. Tak jak napisałem pewnie później i tak nie będziecie wszystkiego oglądać całą familią, to lepiej jak przednie miejsca będą zoptymalizowane. Jak usiądziesz z 1 dzieckiem to pewnie na 2 przednich a nie z tyłu 🙂

Pewnie tak może być a im starsze tym wogole nie będą chciały z nami oglądać więc pierwszy rząd siedzeń to priorytet:)Kolejna sprawa to ekran który no za wysoko od podłogi nie będzie przez skos ale już teraz widzę że mogę go trochę podnieść jeszcze parę cm teraz po tej wełnie i profilach niz wcześniej co 'szkicowalem"sprayem 🤣

Edytowane przez Rybens86
10 minut temu, Rybens86 napisał:

Kolejna sprawa to ekran który no za wysoko od podłogi nie będzie przez skos ale już teraz widzę że mogę go trochę podnieść jeszcze parę cm teraz po tej wełnie i profilach niz wcześniej co 'szkicowalem"sprayem 🤣

Ekran lepiej jak jest nisko moim zdaniem. Jeśli planujesz ekran transparentny to nie kombinuj z podnoszeniem ekranu. Jak już to podnieś tylne siedzenia żeby widzowie z tyłu widzieli obraz zamiast głów tych z przodu 😉

18 minut temu, brewka87 napisał:

Ekran lepiej jak jest nisko moim zdaniem. Jeśli planujesz ekran transparentny to nie kombinuj z podnoszeniem ekranu. Jak już to podnieś tylne siedzenia żeby widzowie z tyłu widzieli obraz zamiast głów tych z przodu 😉

Pytanie ile mogę max bo skos ...a w nim głośnik atmos, teraz ekran jest 40 cm od podłogi 

3 minuty temu, Rybens86 napisał:

Pytanie ile mogę max bo skos ...a w nim głośnik atmos

No tak, zapomniałem o tym nieszczęsnym skosie. A robiłeś już jakieś testy z fotelami w pomieszczeniu? Zakładam że jak będziesz oglądac z dziećmi to pewnie sam usiądziesz z tyłu. Dzieci (przynajmniej przez jakiś czas) są zazwyczaj niższe od rodziców więc lepiej jak usiądą z przodu. Tym bardziej że one lubią siedziec z przodu bo to większa frajda dla nich. Wg mnie 40cm od podłogi jest ok, chociaż kiedyś w dawnym pomieszczeniu ekran zaczynał się u mnie około 10-15 cm od podłogi i było bardzo fajnie bo środek akcji był na linii wzroku u nie trzeba było patrzeć w górę. Filmy w proporcjach kinowych i tak były wyświetlane więcej niż te 15cm od podłogi ze względu na czarne pasy u dołu i na górze ekranu.

1 minutę temu, brewka87 napisał:

No tak, zapomniałem o tym nieszczęsnym skosie. A robiłeś już jakieś testy z fotelami w pomieszczeniu? Zakładam że jak będziesz oglądac z dziećmi to pewnie sam usiądziesz z tyłu. Dzieci (przynajmniej przez jakiś czas) są zazwyczaj niższe od rodziców więc lepiej jak usiądą z przodu. Tym bardziej że one lubią siedziec z przodu bo to większa frajda dla nich. Wg mnie 40cm od podłogi jest ok, chociaż kiedyś w dawnym pomieszczeniu ekran zaczynał się u mnie około 10-15 cm od podłogi i było bardzo fajnie bo środek akcji był na linii wzroku u nie trzeba było patrzeć w górę. Filmy w proporcjach kinowych i tak były wyświetlane więcej niż te 15cm od podłogi ze względu na czarne pasy u dołu i na górze ekranu.

Nie robiłem testów jeszcze je muszę przywieść do Polski;) narazie siedziałem na paczce wełny więc 50 cm od podłogi i było w sam raz

• 3 miesiące później...

Mały update ;)

W ramach odpoczynku od budowy złożyłem sobie obudowy do bocznych i 4 atmosy i odebrałem batmany :) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SmartSelect_20210307-170728_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę miał 2 takie na tej ścianie gdzie są drzwi do tego parę plakatów :) Na fotce moj pokój według chat gpt jeszcze spotlights doloze po prawej stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Rybens86 napisał:

jeszcze spotlights doloze po prawej stronie

Jak juz to dawaj symetrycznie po obu stronach 🙂 moze tylko ja tak mam ale uwazam ze w takich pomieszczeniach wazna jest symetria. Wiem ze u Ciebie pomieszczenie nie jest symetryczne i tym bardziej unikał bym asymetrycznego oświetlenia ktore jeszcze tą asymetrię uwypukli.

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Jak juz to dawaj symetrycznie po obu stronach 🙂 moze tylko ja tak mam ale uwazam ze w takich pomieszczeniach wazna jest symetria. Wiem ze u Ciebie pomieszczenie nie jest symetryczne i tym bardziej unikał bym asymetrycznego oświetlenia ktore jeszcze tą asymetrię uwypukli.

Wiem też bym tak chciał ale no kurde nie ma jak bo po drugiej stronie jest ściana kolankowa tam jeszcze LED pójdzie żeby podloge doświetlić a te spoty żeby doświetlić plakaty:) trochę klimatu kina

12 minut temu, Rybens86 napisał:

Wiem też bym tak chciał ale no kurde nie ma jak bo po drugiej stronie jest ściana kolankowa tam jeszcze LED pójdzie żeby podloge doświetlić a te spoty żeby doświetlić plakaty:) trochę klimatu kina

Ten skos trochę psuje symetrię ...ale wszystko można fajnie zaaranżować. Podświetlane Plakaty  fajny trafiony pomysł 👌

Gdzieś ostatnio widziałem klimatyczną salkę ...W stylu Batmana 

Żabojady uzyskali naprawdę ciekawy efekt😉

Działaj twoja też będzie z klimatem💪💪💪

Edytowane przez Gmow1977
30 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ten skos trochę psuje symetrię ...ale wszystko można fajnie zaaranżować. Podświetlane Plakaty  fajny trafiony pomysł 👌

Gdzieś ostatnio widziałem klimatyczną salkę ...W stylu Batmana 

Żabojady uzyskali naprawdę ciekawy efekt😉

Działaj twoja też będzie z klimatem💪💪💪

A zrazz sobie oglądne :) no wiem wiem skos no trudno trzeba się przyzwyczaić już kable głośnikowe też puściłem może w tym tygodniu jak będzie czas zamontuje te obudowy to dam znać 

Byle do przodu, nawet małymi krokami. Każdy etap cieszy. Fajnie, że masz już pomysł na wystrój, ja jeszcze biję się z myślami, ale raczej nic z Marvela u mnie nie zagości. 😉

Rusze z tym na poważnie jak tylko ogarnę sufity w całym domu co właśnie czynię ;)

Drewno na konstrukcję baffewall też już jest także tylko z tym ruszyć, nawet pomalowane na czarno 

Już bym chciał być na takim etapie jak Ty ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi