Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Opera Callas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dla użytkowników monitorów  Opery Callas. jaki  kable  polecilibyście ? Zamierzam wykorzystać podwójne okablowanie ( zworki to nie połśrodek?) Obecne kable mam już  od  ponad  20 lat  sprawdzały sie  w poprzednim budżetowym  systemie , teraz  też grają  bardzo dobrze , ale  brakuje mi nieco  rozdzielczości . Kable jakie posiadam to tanie Sonic Link  AST200, jak zmieniałem  zwykłe miedziaki  to był duży  przeskok na plus.  Chciałem sprawdzić  czy  moje  preferencje  nie są nieco  ograniczone , kupiłem na "próbę"  zwykłe  4 mm  kable Klotza  i było  niestety fatalnie.  Może w drugą stronę  mógłbym osiągnąć polepszenie  dźwięku/?  Poradźcie  i polećcie  jakieś  sprawdzone kabelki.   Dzięki . 

• 3 tygodnie później...

Ja ma kolumny Opera Seconda. Też szukam do nich kabelków. Na razie przetestowałem Struss S-1, Ricable Magnus i Tullurium Q Black. Pierwsze to kompletne nieporozumienie, drugie na pewno nie do mojego systemu, a trzecie zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie i jeśli w tym budżecie nic lepszego nie znajdę, to zostaną u mnie. 

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

W dniu 8.09.2024 o 17:41, azimut napisał:

Ja ma kolumny Opera Seconda. Też szukam do nich kabelków. Na razie przetestowałem Struss S-1, Ricable Magnus i Tullurium Q Black. Pierwsze to kompletne nieporozumienie, drugie na pewno nie do mojego systemu, a trzecie zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie i jeśli w tym budżecie nic lepszego nie znajdę, to zostaną u mnie. 

Ja kupiłem w końcu tellurium Silver II. W porównaniu z moimi dotychczasowymi sonik link ast200 graja bardziej analitycznie detal super dźwięk  w porównaniu z SL trochę  chudszy, napewno mniej basu, ale tego miałem za dużo w starych kablach . Nie osłuchałem sie jeszcze ale chyba nue będę dalej szukał. Okablowanie x2 bez żwirek i bi wuringu gram na A+B u gitara. Robotę mi Robił vandelHjl  Silver 591 w preampie gramofonowy bajka dźwięk  tera- szukam xlra do sacd-kaTu musu być  hi end.

• 2 miesiące później...
W dniu 8.09.2024 o 17:41, azimut napisał:

ja testuję Grand Callas na Melodika Brown Sugar 9520 i wydaje mi się, że jest dobrze.

tematem są również interkonekty bo Grand Callas lekko zabija wysokimi tonami i nie wszystko brzmi dobrze (im więcej gitar tym trudniej...)

W dniu 11.09.2024 o 18:29, admiral napisał:

Ja kupiłem w końcu tellurium Silver II. W porównaniu z moimi dotychczasowymi sonik link ast200 graja bardziej analitycznie detal super dźwięk  w porównaniu z SL trochę  chudszy, napewno mniej basu, ale tego miałem za dużo w starych kablach . Nie osłuchałem sie jeszcze ale chyba nue będę dalej szukał. Okablowanie x2 bez żwirek i bi wuringu gram na A+B u gitara. Robotę mi Robił vandelHjl  Silver 591 w preampie gramofonowy bajka dźwięk  tera- szukam xlra do sacd-kaTu musu być  hi end.

https://www.aliexpress.com/item/1005003942280092.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!872.72!564.19!!!!!%40!12000027522015493!ppc!!!&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005003942280092&ds_e_product_merchant_id=402757683&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInbSWprqaigMVG0KRBR3V2TW4EAQYByABEgKRM_D_BwE

Grają super zapewniam 🙂 a kosztują NIC ! Separacji lepszej nie słyszałem 

Edytowane przez Kris2024
  • 3 tygodnie później...
19 minut temu, PG napisał:

testujesz? może spróbuję z pojedynczymi , bez biampu od strony głośników

Juz nie testuję ja juz na nich słucham muzyki. 2 x 2,5 m 🙂 Jestem zwolennikiem bi-wiring ze zworkami to jest róznie (sprawdzałem)  U mnie to gra naprawdę bardzo dobrze a przetestowałem rózne duzo drozsze kable. Te kupiłem w ramach eksperymentu (dla jaj)  i jtak mnie zaskoczyły ze juz ich  nie odłączyłem od sprzętu :). (graja dopiero po wygrzaniu jakies 48 h zreszta tak sugeruje producent) a u mnie graja juz kilka miesiecy.

Kup dokładnie te które Ci podesłałem będziesz zaskoczony 🙂

Edytowane przez Kris2024
11 minut temu, Kris2024 napisał:

Juz nie testuję ja juz na nich słucham muzyki. 2 x 2,5 m 🙂 Jestem zwolennikiem bi-wiring ze zworkami to jest róznie (sprawdzałem)  U mnie to gra naprawdę bardzo dobrze a przetestowałem rózne duzo drozsze kable. Te kupiłem w ramach eksperymentu (dla jaj)  i jtak mnie zaskoczyły ze juz ich  nie odłączyłem od sprzętu :). (graja dopiero po wygrzaniu jakies 48 h zreszta tak sugeruje producent) a u mnie graja juz kilka miesiecy

o , to ok, super , ciekawe czy Grand Callas będzie miał ten sam efekt

3 minuty temu, Kris2024 napisał:

Masz Cudowne kolumny posiadają jedną jedyną wadę: WAGA ZABIJA 🙂

tak , to prawda, moje plecy mają swoje zdanie na ten temat.

Niepodważalną zaletą Grand Callas jest to, że nie można ich w złości wyrzucić przez okno co da się zrobić z tv lub innymi komponentami hifi (no chyba , że Michi S5 , tu też jest problem).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.