Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam pomocy przy wyborze amplitunera do kina domowego. Już mi się głowa pali i nie wiem czego szukać 😂 Myślałem o zakupie używanego ale czytając różne tematy na forach dużo ludzi ciśnie że trzeba brać najnowsze sprzęty bo za 2-3 lata taki amplituner nie będzie spełniał standardów ale serio taki topowy model z przed paru lat bie będzie się nadawał do kina? Czy aż tak ta technologia się zmienia? Myślałem o systemie 5:1 ewentualnie później rozbudować do 7:1/2. Kiedyś miałem Amplituner Arcam AVR400 i jak dla mnie miał naprawdę spoko dźwięk w kinie i nie było tragedii w stereo 😉 nowe modele Arcama przekraczają mój budżet. Docelowo w systemie znajdzie się jeszcze wzmacniacz stereo bo jednak więcej słucham muzyki. Mój budżet na Amplituner to max 4tysie. Kupię coś sensownego? Co polecacie. Myślałem o Arcam 750 ale czy ma sens taki wiekowy klocek ?

https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/

Wszystko zależy od tego do czego go potrzebujesz? Ja osobiście używam obecnie Denon-a AVR 4810 z 2009 roku ale szukam okazji na kupno AVP1HD i POA-A1HD z 2007 roku. Mnie nie interesuje nic więcej niż Dolby True-HD czy DTS-MA, miałem Atmos 5.2.4 oraz pełnoprawne Auro 13.1 ( SBA na SVS SB12NSD ) i nie chcę tego śmietnika nigdy więcej, porządne 5.1/7.1 mi wystarczy. Obrazu nie przesyłam poprzez amplituner tylko wysyłam dzwięk 5.1 po optycznym lub z odtwarzacza BD po HDMI reszta czyli obraz idzie do TV 

https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/#findComment-6498717
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pan Nikt napisał:

Wszystko zależy od tego do czego go potrzebujesz? Ja osobiście używam obecnie Denon-a AVR 4810 z 2009 roku ale szukam okazji na kupno AVP1HD i POA-A1HD z 2007 roku. Mnie nie interesuje nic więcej niż Dolby True-HD czy DTS-MA, miałem Atmos 5.2.4 oraz pełnoprawne Auro 13.1 ( SBA na SVS SB12NSD ) i nie chcę tego śmietnika nigdy więcej, porządne 5.1/7.1 mi wystarczy. Obrazu nie przesyłam poprzez amplituner tylko wysyłam dzwięk 5.1 po optycznym lub z odtwarzacza BD po HDMI reszta czyli obraz idzie do TV 

Właśnie myślałem o porządnym 5.1/7.1 :-) ogólnie jestem fanem starej porządnej elektroniki :-) Docelowo na fronty pójdzie jeszcze Sony 870es. Zastanawiałem się na tym Denonem AVR 4810 (akurat w mojej okolicy ktoś sprzedaje takiego klocka) ale zwątpiłem czy w nowych filmach są jakieś kodeki których nie obsłuży i efekty będą mizerne? A co myślisz o tym Arcamie AVR750?

Edytowane przez remii
https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/#findComment-6498723

Powiem Ci tak, jestem kolekcjonerem filmów na fizycznym nośniku, mam ich około 700 sztuk na Blu Ray i zaczynam teraz wchodzić w wydania DVD bo w naszym pięknym kraju większość filmów nie wyszła na BD z roczników 2000-2006 a w tych latach było najwięcej filmów wojennych dla mnie, sci-fi czy sensacyjnych... ogólnie to dużo tego jest. 

Co do sprzętu, ja mieszkam za granicą i dla mnie nabycie jakiegokolwiek sprzętu to wydanie tylko parę stówek, przykład Denon 4810 w polsce to koszt około 4 tys zł ja takie sprzęty kupuję po 400€ czyli jakieś 1600-1800 zł, natomiast nigdy się nie interesowałem Arcamem ponieważ on gra dla mnie wypchniętą średnicą i jest zbyt ciepły a w kinie liczy się agresja stąd padł wybór na Denona który gra ciepło ale za razem energicznie, z pazurem. Nigdy nie pójdę na przód z technologią amplitunera ponieważ nowe sprzęty nie grają tak jak te stare, są produkowane przez księgowych, co z tego że otrzymają licencje Dirac skoro takiego 3800h zjada stary 3310 na śniadanie brzmieniowo... z czym do ludzi? Te najnowsze pokolenie jara się diraciem bo zamiast adaptacji akustycznej na poziomie robimy to wszystko sztucznie, cyfrowo..., dzięki czemu zamiast otrzymać oryginalne brzmienie dostajemy skompresowane do granic możliwości pozbawione barwy wybrzmienia, namacolności, obcowania z brzmieniem... taki suchotnik i tyle. Nie znam Arcama 750 i nie będę się na jego temat wypowiadał... mogę udzielić głos w sprawie Donona począwszy od 2600h aż po najnowszy A10H oraz te z przed dekady! 

https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/#findComment-6498742
3 minuty temu, Pan Nikt napisał:

Powiem Ci tak, jestem kolekcjonerem filmów na fizycznym nośniku, mam ich około 700 sztuk na Blu Ray i zaczynam teraz wchodzić w wydania DVD bo w naszym pięknym kraju większość filmów nie wyszła na BD z roczników 2000-2006 a w tych latach było najwięcej filmów wojennych dla mnie, sci-fi czy sensacyjnych... ogólnie to dużo tego jest. 

Co do sprzętu, ja mieszkam za granicą i dla mnie nabycie jakiegokolwiek sprzętu to wydanie tylko parę stówek, przykład Denon 4810 w polsce to koszt około 4 tys zł ja takie sprzęty kupuję po 400€ czyli jakieś 1600-1800 zł, natomiast nigdy się nie interesowałem Arcamem ponieważ on gra dla mnie wypchniętą średnicą i jest zbyt ciepły a w kinie liczy się agresja stąd padł wybór na Denona który gra ciepło ale za razem energicznie, z pazurem. Nigdy nie pójdę na przód z technologią amplitunera ponieważ nowe sprzęty nie grają tak jak te stare, są produkowane przez księgowych, co z tego że otrzymają licencje Dirac skoro takiego 3800h zjada stary 3310 na śniadanie brzmieniowo... z czym do ludzi? Te najnowsze pokolenie jara się diraciem bo zamiast adaptacji akustycznej na poziomie robimy to wszystko sztucznie, cyfrowo..., dzięki czemu zamiast otrzymać oryginalne brzmienie dostajemy skompresowane do granic możliwości pozbawione barwy wybrzmienia, namacolności, obcowania z brzmieniem... taki suchotnik i tyle. Nie znam Arcama 750 i nie będę się na jego temat wypowiadał... mogę udzielić głos w sprawie Donona począwszy od 2600h aż po najnowszy A10H oraz te z przed dekady! 

To jakiego Denona do 4 tysi polecasz? Tego 4810 mogę wyrwać za jakieś 2300-2400.

https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/#findComment-6498749

W tej cenie jeżeli idziesz w stary sprzęt to Denon AVC-A1HD flagowy amplituner od 2007 aż do roku 2015 w którym to zastąpił go model X7200... można go kupić od 700€ do aż 2 tys € zależy kto sobie ile ceni...

Ale jeżeli jesteś z osób ceniących jakość to polecam procesor Denon AVP-a1HD w cenie 700€ i do tego jakaś końcówka Tag MCLaren i zjadasz wszystko co nowe z amplitunerów aż do ponad 20 tys zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też szukać Onkyo tylko że w tych rocznikach padały HDMzi lub iść za ciosem brzmienia i Yamaha Z11 i masz pozamiatane z amplitunerów z tamtych lat. Jakością brzmienia przewyższa tylko  dzielonka czyli pre+ końcówka mocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/169587-jaki-amplituner/#findComment-6498757