Skocz do zawartości
IGNORED

Przedłużenie kabli

Georgio_17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam kino domowe SONY DAV-SB200.

Chciałbym przedłużyc kable, jednak mam problem jakich kabli użyć, aby nie spowodać spalenia głośników itp, gdyż głośniki są pasywne - dźwięk jest wzmocniony. A tak na marginesie używając "słabszych" kabli które nie wydołają mocy można spalić głośniki???

Potrzebował bym ok. 7-10m do głośników frontowych (wg. danych producenta 80W mocy na kanał).

Co do jakości dźwięku przy przedłużeniu kabli dźwięk może ulec pogorszeniu???

Teraz posiadam ok.3 m kabla, czy mógłbym do tego mojego podpiąć nowy (który mam nadzieję pomoże mi dobrać ;) ) i w jaki sposób połączyć je oba???

Jeżeli chodzi o cenę to raczej wolałbym pozostać przy troszku tańszych, tak aby mój sprzęt działał dalej bez żadnych przepaleń i takich tam :)

Pozdrawiam!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/24503-przed%C5%82u%C5%BCenie-kabli/

przedłużeniem kabla napewno nie popalisz głośników, dźwięk także nie ulegnie pogorszeniu. I niewim gdzie żeś się naczytał że kabel ma wpływ na moc. Jak chcesz łączyć to - Kup kabel tej samej średnicy, połącz oba końce, przejedź to cyną i zaizoluj (taśma izolacyjna lub koszulka termokurczliwa). Albo kup więcej kabla i bez łączenia się obejdzie :-).

pzdr

123... test

Nie chodziło mi o to, że kablem można zwiększyć moc ;)

Miałem na myśli czy zbyt mały kabelek, który nie wydoła nagrzeje sie i przepali ;)

Jeżeli chodzi o kabel to kierować się jakąś firmą,czy brać jaka jest?

Sorki za lamerskie pytanie ale jeżeli kabel ma powiedzmy 2,5 mm to chodzi o jedną żyłę?

Po odmierzeniu swojego kabelka jedna żyła ma 1,5mm. Ale jeżeli kupie o wiele dłuższy przewód głośnikowy to nie powinien on być proporcjonalnie grubszy?

nie ma to znaczenia tzn. długość kabla a średnica, jeżeli na tym się nie grzeje to możesz kupić taką samą średnice. Jeżeli sprzęt daje ponad 100W na kanał i słuchasz głośno to kup kabel 2,5mm lub 4mm i nie baw się w łączenie ze starym. a kabel możesz kupić taki zwykły głośnikowy po 2-4zł/m

np

taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub taki

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.