Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Yamaha i wszeniezadowolenie

wolo

Rekomendowane odpowiedzi

Temat założony na prośbę kolegi. Przez niego też napisany.

Pierwszą prawnie-poprawną wypłatę postanowiłem przeznaczyć w dużej części na zakup głośników.

Jakoś zorientowany w sprawie po czasie obserwowania zdecydowałem się na zakup głośników podłogowych Yamaha NS-6900 (w cenie rynkowej minimum 649zł/1sztuka) za 1000zł komplet, nowe.

Nie ukrywam, że kwestią decydującą, również istotną obok potencjalnie dobrego brzmienia był aspekt wizualny i marka.

Głośniki teraz grają tu właśnie. I co? – średniawka. Wyprodukowane w Chinach, może generalnie faktycznie ładne, ale okazały się jednak dość tandetnie wykończone (jak na moje laickie całkowicie oczy).

Podłączyłem je do starego, acz lubianego przeze mnie Technicsa su810 (ciepłe, dość ciężkawe brzmienie).

Problem – dudniące niskie tony. Nie wiem dlaczego. Nie korzystam z żadnej ekłalizacji, słucham muzyki z formatu mp3, z kompa. Pokój mam stosunkowo duży (4m x 3.5m). Basom brakuje raczej dynamiki, rozpływają się, rozlatują i trzęsą całym domem. Inaczej jest kiedy zatkam otwory od bas reflexu (są z tyłu).

Chcąc uniknąć dudnieniu zmniejszyłem głośność basów, na czym brzmienie moim gustem traci.

Co może być przyczyną, czy zna któś sprzęt, który jest podmiotem tematu i czy wie ktoś z państwa co mogę zrobić by było lepiej?

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i reakcje :)

pozdrawiam

wolo, 11 Lip 2007, 00:15

>Problem - dudniące niskie tony. Nie wiem dlaczego. Nie korzystam z żadnej ekłalizacji, słucham

>muzyki z formatu mp3, z kompa. Pokój mam stosunkowo duży (4m x 3.5m). Basom brakuje raczej dynamiki,

>rozpływają się, rozlatują i trzęsą całym domem. Inaczej jest kiedy zatkam otwory od bas reflexu (są

>z tyłu).

>Chcąc uniknąć dudnieniu zmniejszyłem głośność basów, na czym brzmienie moim gustem traci.

Proponuję bardzo prosty test - popukać w obudowę kolumny. Jeśli będzie słychać wyraźne echo, to kolumny będą dudnić i żadne półśrodki tu nie pomogą. Bas może i będzie potężny, ale i sflaczały jak piszesz. Jeśli da się jeszcze kolumny zwrócić do sklepu, to trzeba z tej możliwości skorzystać, bo widocznie ten model kolumny tak po prostu ma. Teścik, o którym piszę, warto zawsze robić jeszcze przed ewentualnym odsłuchem i zakupem. Jeśli wypadnie negatywnie - nie zawracać sobie głowy kolumnami, bo będą dudnić.

Yamaha to na początek przyzwoita marka, ale ta firma nie jest żadną miarą specjalistą od kolumn.

Pozdrawiam

msyl

Co do technicsa... to ma specyficzny bas... może niech kolega pokombinuje z ustawieniem kolumn... tzn. jakieś 0,5-1m od ściany z racji tego że bas reflex jest z tyłu usytuowany. Jak nie pomoże to niech pożyczy inny wzmacniacz i sprawdzi bo może to nie wina kolumn.

pozdr

123... test

• 2 tygodnie później...

ostatecznie stalem sie zadowolonym ze swojej decyzji, posiadaczem glosnikow YAMAHA NS-6900. graja swietnie. odstawilem je troszke od scian. odpowiednio wywarzylem (rzecz jasna za sprawa ekłalizacji) niskie pasma, scialem lekko srednie i zglosnilem wysokie. ponad to wlaczylem w technicsie loudness i basy ustawilem na -3 - doskonala kompozycja. glosniki jeszcze lepiej zachowuja sie podlaczone do wzmaka yamahy (nie pameitam modelu), lub ustawione po prostu w wiekszym pokoju.

basom nie brakuje dynamiki, nie rozplywaja sie, graja krystalicznie nie tracac przy tym swojej miekkosci. na wysokich tonach nie znam sie by moc cos cokolwiek powiedziec.

jedno jeszcze pytanie, tyczace sie wlasciwie wszystkich sprzetow grajacych. czy MADE IN CHINA swiadczy zle zle? czy dyskredytuje w jakis sposob material typu glosniki ? (same yamahy czesto sa skladane w chinach? czy moze nawet tworzone o zera?)

licze na odp

pozdrawiam.

Nie szeleszcza Ci sybilantam teraz, skoro dales loudness i wysokie "zglasniles"?

Co do "Made in China" - wiele renomowanych firm (np jmlab czy wharfadale) robi kolumny lub chocby obudowy w Chinach. A czy sa wykonane pozadnie, to juz sam to mozesz ocenic, co zreszta zrobiles..:))

wolo:

cold fire dobrze mówi...nie takie rzeczy i nie za takie pieniadze sie w Chinach składa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1.Proponuję Ci zmienic wzmacniacz, popraiwe ulegnie wszystko ;) poważnie.

2.Spróbuj posłuchać muzyki nie z MP3, kup lub pożycz oryginalną płytkę CD, również zauwazysz różnicę.

Ukryta Zawartość

jestem laikiem, zyje wciaz stereo.typem o tym, ze wszystko co z chin, to zle. fotoreportaz Jak to się robi w Chinach robi wrazenia, rzutuje nowoscia na cala sprawe, niemniej wolalbym jednak by japonskiej produkcji byly te yamahy co to je juz mam no nie:).

jezeli chodzi o wymiane wzmacniacza to jak najbardziej racja. jak pisalem na jamaszce brata brzmia lepiej bez zabaw z eklalizacja. niestety nie dysponuje jednak pieniedzmi na dzien dzisiejszy, zreszta troche ten technics moze tu jeszcze polazic.

Witam.

Ciekawa opinia ale kolega wolo nie napisł z czym te kolumy poruwnywał a pozaty jak ustawił co do reszty to oprucz Technicsa su810 który nie wiem jak gra to mp3 i komp to słabe zestawienie radze zainwestowac w CD!!!

pozatym Yamaha NS 6900

Znaleziono w 5 sklepach w cenie od 655,00 zł do 699,00 zł cudów nie produkuje a co do chin to kto tam nie robi sprzętu?

narka

ojej :) primo to ortografia i interpunkcja panie krzych. drugie, to to to fakt, ze z niczym nie trzeba porownywac np. glosnikow zeby stwierdzic - podoba sie, sie nie podoba (swoja droga canotony brata). i teraz ostatnie, na jakiej podstawie ocenil pan moje zestawienie "slabym"? chodzi tu o tego kompa, ale czy czasem aby nie istenije opcja posiadania bdb karty dzwiekowej, dobrego czytnika i dobrego oprogramowania? owszem muzyki slucham zwlaszcza z formatu mp3, ale czasem zdarza mi sie na wave'ach czy z oryginlanych plyt (wszystkie audio-piraty sa zgrywane z mp3 wiec nic to nie zmienia). autorytetu to tu pan nie wypracuje raczej ej :) pozdrawiam

i jeszcze wracajac do tego dziwacznie i tempawo skleconego zdania z rzeczy Ctrl+C Ctrl+V:

"

pozatym Yamaha NS 6900

Znaleziono w 5 sklepach w cenie od 655,00 zł do 699,00 zł cudów nie produkuje a co do chin to kto tam nie robi sprzętu?

"

to cena za jedna sztuke, a za takie pieniadze na sam poczatek mozna kupic sobie sprzet w pelni satysfakcjonujacy. ja jestem zadowolony, tymbardziej, ze za komplet dalem ten 1000zl, nie 1400.

pozdrawiam

Tzn. jesteś wolo zadowolony z zakupów, bo o to w zasadzie chodzi a co do ortografię to się zgadza pisze koszmarnie a to, dlatego że nie mam czasu zbyt wiele.

A jeżeli chodzi a autorytet to na tym forum jest ich wystarczająco dużo ja tylko staram się pomóc.

Na pewno używałeś kiedyś cd i czy to nie jest lepsze rozwiązanie dla płyt cd?

pozdrawiam

krzych01, 29 Lip 2007, 20:53

A jeżeli chodzi a autorytet to na tym forum jest ich wystarczająco dużo ja tylko staram się pomóc.

Tak tylko jeśli w tytule pojawia się sprzęt poniżej 5ooo oni naet się nie oddzywają zwłaszcza że większość wątków nagle milknie...bo kaza poszła na wypad pod namiot.

i teraz ostatnie, na jakiej podstawie ocenil pan moje zestawienie "slabym"? chodzi tu o tego

>kompa

wiesz o samego kompa tu nie chodzi a raczej o te MP3 :/ ja tam nikogo szkalował nie bede niech se słucha z czego chce...

Postaraj się pożyczyć orginalną CD i potem ściągnąć z neta wybraną piosenkę z tej płyty - wszystko będziesz wiedział !

a co do wzmaka - nie powiem że jest kiepski ale ja kiedyś też posiadałem Technicsa :) byłem w nim zakochany...po zmianie poprostu zapomniałem o tej firmie i słychać to naprawde bez wypas kolumn !

wilu_

Zauważyłem, że to forum jest opanowane przez ludzi, co piszą ze kupiłeś albo masz sprzęt do kitu i się nie znasz ja mam lepsza propozycje.

Ale chyba nie wszyscy naszczęscie.

tjaaaa

Najważniejsze tp być zadowolonym z tego co sie ma...ja raczej staram się nigdy nikomu nie pisać że ma H.JOWY sprzęt, u mnie raczej dominuje słowo - sprubój...

...forum ( według mnie ) opanowane jest przez ludzi którzy mają już coś, co ich cieszy czyli sprzęt, wystarczająca ilość płyt itd. Dlatego wkurw.ia ich to że zakładane są ciągle nowe wątki w stylu: " jaki -------- do 1000zł " to zrozumiałe sami mają sprzęty zaczynajace się od 3kzł za sztukę. Ale nie patrzą na to w odpowiedni sposób, każdy kiedyś zaczynał i jeśli bedą olewać tych początkujących którzy pytają o sprzęt do 1000zł to forum nie przetrwa bo kiedyś ta starzyzna się wykrószy, dla nich forum się znudzi lub zejdzie na psy i przestaną tu pisać oni a nawet Ci którzy mają coś do powiedzenia sensownego ! ( mamy już zaawansowany początek tego procesu ). Kiedy te mądrale co teraz tak pier.doloą i zakładają pier**l.nięte wątki pójdą wpi.zdu będziemy mieli napływ amatorów/początkujących których nik nie przegoni a co gorsza nie doradzi i forum będzie się rodziło od nowa. Musimy wiedzieć że małolat który uciułał 500zł na wzmak i zdecydowany jest kupić sprzęt i chce wybrać jak najlepiej i cieszy go że ma swój wątek że ktoś z nim pisze to ich cieszy !!! i czują się ważni.

Przykład poniżej mamy wątek o poszukiwaniu "wzmocnienia" za 15.000zł i założyciel wątku chce go kupić za rok popatrzmy ile wpisów...i w jakim czasie...

Ukryta Zawartość

bez urazy kris_k - chodzi mi o samo zainteresowanie wątkiem... tylko to ! :)

Siedząc tutaj mam otwarty min. eBay, Allegro i sobie kukam co i jak :) i zauważyłem już - a cheba ze dwa razy - jak padła propozycja jakiegoś wzmacniacza to w niedługim czasie pojawiał się on na allegro - zabawne albo to zbieg okoliczności albo forym służy do robienia interesów takich jak w wątku ( 23426 )... Ja mam jedną twardą zasadę - ODSŁUCHAĆ PRZED ZAKUPEM !!! ile razy - a cheba z 1000 - miałem chęć zadania pytania do wystawiających aukcje bo taką spóścizne tam robią...fenomenalna stereofonia....przestrzeń...dynamika....kontrolowany bas...dźwięk oderwany od kolumn...ble ble ble - TO PO CO KUR.WA SPRZEDAJESZ ?????

Tyle.

ps:Ale sie rozpisałem

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.