Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Koda AV860-jaki Amplituner ?????

Max99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem kolumny Koda AV 860 i chcialbym prosic o porade : jaki amplituner bedzie pasowal do tego zestawu ?

z ofert pasowala by mi (cenowo :( ) :

-yamaha rxv 450 ( 650 troche drogo ale przelkne ) -hmm 550 wg mnie nie rozni sie niczym poza moca wiec chyba nie warto doplacac

-denon avr 1604 (1804 to samo co wyzej )

. Chcialbym poznac wasza opinie na ten temat . Czy warto doplacac do yamahy 650 ? jest jakas roznica w dzwieku ? ( wiem ze 7,1 i wieksza moc - u mnie sie skonczy zestaw na 5,1 ) pokoj mam ok 20 m2 .Natomiast o denonie slyszalem ze ma bardziej miekka barwe od yamahy .

Bylbym wdzieczny za opinie uzytkownikow tego sprzetu .

https://www.audiostereo.pl/topic/9214-kolumny-koda-av860-jaki-amplituner/

Nie słuchałem Y 450 ale mam Y 440. Słuchałem też dwóch amplitunerów Denona w tym samym przedziale cenowym, i moi zdaniem to właśnie Yamaha ma bardzie plastyczną barwę dźwięku, więcej dzieje się w średnicy i w basie. Denon wydawał mi się suchy, płaski, barwy były szare, mało urozmaicone. Ja bym wybierał Yamahę lub pomyślał o czymś ze stajni Harman Kardon.

Pozdrawiam

Dzieki za odp , z tego co sie orientuje to h/k jest znacznie drozszy, niz y440/450 ,pozatym ze specyfikacji technicznej wynika ze moc tych wzmacniaczy jest w granicach 50-60W na kanal ( przynajmniej tych najnizszych modeli ) yamaha ma wieksza moc ( chyba ze cos jest naklamane w specyfikacji technicznej ) ,

jak sie ma brzmienie h/k do yamahy ? i czy przy tego typu glosnikach to bedzie znaczna roznica czy lepiej zaoszczedzic pieniadze ?

Yamaha 440, podobnie jak większość sprzętu w swojej klasie, ma podaną moc wziętą z księżyca. Realnie jest tam około 35W/kanał. H/K jako jeden z nielicznych podaje prawdziwe parametry. Dźwiękowo harmany są generalnie cieplejsze, przestrzenne, o niebo lepsze w stereo, mają więcej basu i jest on bardziej miękki. W porównaniu z Y440 - inny świat. Cenowo też.

y 650 ma inna barwe dzwieku niz 450 czy tylko moc jest wieksza ? ,

sluchalem wczoraj u kumpla h/k avr 230 na kolumnach infinity ....naprawde ladna barwa -rzeczywiscie cieply dzwiek, slychac wszystkie szczegoly bez jakiegos zamulenia , natomiast poniewaz to byly to infinity to mam pyt : jakie brzmienie maja koda av 860 ? czy ich charakter jest raczej miekki czy twardy i dynamiczny ? i czy przy podlaczeniu tego z h/k nie wyjdzie jedna miekka klucha ?

witam,

z ciekawością przeczytałem ten temat, bowiem właśnie u mnie sytuacja jest odwrotna. Mam amplituner Yamaha RXV 650 RDS i poszukuję teraz dobrych głośników w rozsądnej cenie. Czy Koda AV 860 spełni swe zadanie ?

pozdrowienia

leoTDI

no własnie spliner "cenowo tez" bo y 440 kosztuje 1200 na allegro a h/k chyba najnizszy model to 130 kosztuje około 2 kzł!!! wiec to inna klasa raczej i troszke zdzierstwo,bo za te pieniądze mam y 650 i WEDŁUG mnie bedzie lepsze od 130 i też od 230,gusta sa rózne;) nie zapominajmy,h/k np 230 z złym zestawieniu zagrac może o wiele gorzej od y450 czy 440 w dobrze dobranym zestawie i tez na odwrót,i jeszcze pomieszczenie kabelki odtwarzacz itd itp :) odnośnie tematu to róznica miedzy 640 a 440 jest duza i warta tego dopłacenia do 640,wiec to samo sie tyczy raczej 450 i 650 to poprostu inna klasa,a co do podłaczenia do zestawu kody 860 to słuchałem tego zestawu i gra on raczej chłodno i twardo wiec h/k było by dobrym wyborem,ale trzeba posłuchac samemu i zdecydowac,a tobie leoTDI z oferty kody radze posłuchac modelu KA i SL i do tego nie to zebym chwalił swoje F1,ja wybrałem f1 bo grało jak dla mnie najlepiej,czyli przestrzennie bez dudnienia basu i detaliczniej od AV 860,706,702,a to chyba za sprawą smukłych skrzynek i mniejszych przetworników i nieco innych,w zestawach AV było brak srednicy w porównaniu do F1,i gorsza przestrzen,bo z 17 cm przetwornika z papieru jakosc średnicy z oczywstych powodów bedzie gorsza od 13 cm,ale to teoria wybór nalezy do Ciebie,bo to Ty bedziesz słuchał a nie ja,ja tylko starałem Ci sie przybliżyć co nie co jak mniej wiecej sytuacja sie przedstawia,a odsłuch i wybór pozostawiam tobie.POZDRO

Źle mnie zrozumiałeś. Nie jestem purystą językowym, nie uważam też za zasadne komplikowanie sobie życia na siłę kiedy można tego uniknąć.

Interpunkcję wymyślono po to, żeby zmniejszyć wysiłek odbiorcy przekazu przy jego dekodowaniu. Spójrz jeszcze raz na swój post. Nikt tu tak nie pisze. Wyrzucasz z siebie potok słów, który bardzo ciężko się czyta - tylko najwytrwalsi przebrną przez całość i dzięki temu skonstatują, że znowu piejesz nad swoim bardzo przeciętnym sprzętem. Zostajesz w ten sposób zaklasyfikowany jako smarkacz, czemu dodatkowo sprzyjają błędy ortograficzne na poziomie trzeciej klasy szkoły podstawowej.

A szkoda, bo czasami piszesz z sensem - tylko nikomu nie będzie się chciało do tego sensu docierać.

"no własnie spliner "cenowo tez" bo y 440 kosztuje 1200 na allegro a h/k chyba najnizszy model to 130 kosztuje około 2 kzł!!! wiec to inna klasa raczej i troszke zdzierstwo,bo za te pieniądze mam y 650 i WEDŁUG mnie bedzie lepsze od 130 i też od 230,gusta sa rózne;) nie zapominajmy,h/k np 230 z złym zestawieniu zagrac może o wiele gorzej od y450 czy 440 w dobrze dobranym zestawie i tez na odwrót,i jeszcze pomieszczenie kabelki odtwarzacz itd itp "

ja pieje nad swoim sprzetem?? spliner to fakt,chyba nie zrozumiałeś mojego tekstu:) a o błedach to ja wiem,no ale trudno,pisałem dośc szybko, przepraszam poprawie się:)

Hejka , mam H/K i miałem przez kilka dni zestaw Koda i po tych kilku dniach oddałem.

Słuchałem również tego zestawu z Yamahą i duzo lepiej wypadł tak że do Kody

raczej nie polecał bym Harmana

oki wybor sie raczej zawezyl do yamahy po tym jak zobaczylem ze h/k 230 kosztuje na allegro ok 2300-2600 sklep to juz w ogole kosmos .

Poniewaz mam pokoj 20 m2 to czy Y450 naglosni go bezproblemowo czy lepiej jednak 650 ? ( powiem tak: zalezy mi na kasie - jak kazdemu :):) , natomiast jesli 450 ze swoja mala moca ma miec problemy z naglosnieniem wynik to szkoda kasy na cos takiego i bede skladal na 650 - z tego co sie doczytalem realnie wychodzi gdzies 30-40W na kanal - skad oni biora te 130 W ?

Jesli ktos z was ma Y440-50 lub 650 i mniej wiecej taki pokoj to napiszcie jak wam sie to sprawuje i czy nie brakuje mocy . I to by bylo na tyle z mojej strony :) chyba kupie yamahe na allegro - najtaniej

Z gory dzieki

Raczej nie będzie problemu. U mnie 430 nagłaśnia prawie 50m2 i podparta subwooferem radzi sobie zupełnie zadowalająco. Nie wiem, jaką skuteczność mają te Kody, ale w 20 metrach to świat i ludzie.

A te pomiary - 110W/kanał, itd - zdaje się, że tyle po prostu jest w stanie wygenerować pojedyncza końcówka w dosłownie milisekundowym impulsie przy pełnym wysterowaniu JEDNEGO kanału i obciążeniu np. 2Ohm, bo dla takich oporów Yamaha najbardziej lubi podawać moc. W praktyce przy zasilaczu 230W można to włożyć między bajki.

Thompsonik , Pionier / nie mylić z Pioneer / maja po 500 wat !

i sa 10 razy tansze :)

to nie ma nic do rzeczy , avr H/K przy mocy 60 wat i rezerwie wysokoprądowej 45 A

to praktycznie lokomotywa i wyciagnie wszystko z głosników

"te pomiary - 110W/kanał, itd - zdaje się, że tyle po prostu jest w stanie wygenerować pojedyncza końcówka w dosłownie milisekundowym impulsie przy pełnym wysterowaniu JEDNEGO kanału i obciążeniu np. 2Ohm, bo dla takich oporów Yamaha najbardziej lubi podawać moc. W praktyce przy zasilaczu 230W można to włożyć między bajki"

Oj tak to prawda, i to chyba dolega wiekszosci ampli do kina za te pieniądze,ale te 230W powinno starczyc do nagłośnienia pomieszczeń do 20m2.

mam Y440 z głośnikami Kody kf225 i subem SW100B (głośniczki tak od 2 mies.- początkowo sub Sw1000) pokój 20m2. NIe jestem audiofilem i nie słuchałem/ porównywałem wielu zestawów KD. Zestawu używam do kina i stereo mniej wiecej pół na pół.

Moje wrażenia z użytkowania ww. zestawu sa w skrócie następujace:

- do takiego pokoju Y440 + te głośniczki wystarczają w zupełności - ani razu nie słuchałem na maksa bo nie było potrzeby (głośniczki mają membrany 13cm ale w zupełności to wystarcza na takie pomieszczenie wbrew różnym opiniom na forum) w kinie nie schodze ponizej -25dB

- po wcześniejszych doświadczeniach z zestawem eltax universe nowe głośniki wypadają (moim zdaniem) zdecydowanie lepiej w stereo i nieco lepiej w kinie domowym (poprawa jest większa po wymianie suba na sw100B). Dla mnie zestaw ten gra także lepiej (choć zupełnie inaczej) od porównywanego przeze mnie zestawu KODA AV505 + F51 (w kinie nie ma wielkiej różnicy). Dźwięk jest mocniejszy, bardziej dynamiczny ale też chyba mniej szczegłowy (swoją drogą ten zestwa kody za tą cenę jest naprawdę bardzo udany).

- Zdecydowanie najsłabszym elementem zestawu był Sub aktywny KODA SW 1000 - nie mogłem go dostroić do reszty zestwu i pomieszczenia tak aby nie dudnił. Pondatko brzęczał przy większych poziomach głośności. SW 100B jest pod tym względem znacznie lepszy.

- KFy są bardzo dobrze wykonane i efektowanie wyglądają. Grają przestrzennie,czysto ale bez fajerwerków (nie są tak agresywne jak AV 702) AV860 nie słuchałem.

-

sam jestem szczerze mówiąc ciekawy jak by to zagrało na Y640/650 i czy poprawa byłaby znaczna. Ale w chwili obecnej posiadany zestawik zostaje u mnie na dłużej ... Z Y440 jestem zadowolony i troche nie rozumiem opinii ze "stereo nie da sie na tym słuchać", które czesto się na forum pojawiają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.