Skocz do zawartości
IGNORED

Scan-speak iluminator. Pomoc.

lajt

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin,

w Twoim przypadku to nic nie jest pewne więc spokojnie z deklaracjami;)

Jak wiesz nie stoję w miejscu .

W Harpii Amstaff ten tani Seas z Mundorfem Supreme jest tak zestrojony , że gra lepiej niż te stare Scany i uważam że lepiej od D3004/6600 który był moim faworytem wśród tweeterów .

Jest barwa ale i rozdzielczość której nie miał ten Scan .

W standardzie gra jak gra i dlatego pierwsze podejście do Amstaffów odpuściłem .

Dziwię się że Harpia nie zrobi wersji MKII czy jak zwał tak zwał ale dając w tor tego tweetera kondensator z barwą i detalem .

Nawet jakby ich cena miała podskoczyć o te 1000zł to i tak nie znam na rynku konkurencji dla nich jeżeli piszemy o dużych kolumnach podłogowych na konkretnych wooferach a nie naładowanych 18cm pierdziawkami .

Nawet jakby ich cena miała podskoczyć o te 1000zł to i tak nie znam na rynku konkurencji dla nich jeżeli piszemy o dużych kolumnach podłogowych na konkretnych wooferach a nie naładowanych 18cm pierdziawkami .

???

Pozdrawiam

Tomasz

O temat się zakonczył ? Muda44 scanspiki grają zdecydowanie inaczej bo inna jest ich aplikacja to też są zupelnie inne w odsłuchu. przewaliłem ich parę i mam trochę odmienne zdanie ale prawdą też jest że sie różnią to zrozumiałe, powiem więcej dziwne byłoby gdybt brzmiały tak samo. "Mój" 9900 słyszalem w aplikacji nudnej jak cholera,słyszalem też jak ten glośnik brzmi nie do zniesienia ale też slyszalem je w ascendo i tam brzmi jak marzenie a to ten sam glośnik.

skk

Paczki na parce illuminatorów spokojnie w 8kzł się zmieszczą a czasy takie ,że każdy producent coś dołoży ekstra,ja od początku zamówiłem bezkompromisową zwrotnicę,kable wenętrzne wymieniłem sam na srebrzoną miedź w teflonie,co do brzmienia to jak będziesz ich gdzieś słuchał to koniecznie wygrzanych min 200h !!!w zimnych illuminatorach średnica jest żadna ,mała i schowana a bas lekko subwooferowy ale po tych 200h zaczyna się poezja,taki urok tego midbasa

Do 8k na głośnikach SS illuminator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Ukryta Zawartość

a dokładnie aries classic i co ważne możesz ich posłuchać przed zakupem -tych na morelu na górze

Ukryta Zawartość

zadzwoń do Kisiela i zapytaj o odsluch;)

A po jakiego czorta mam dzwonić tam gdzie to nie jest możliwe .

Produkty pana Kisiela są sprzedawane w masowej ilości ...,więc zadzwonię do pana X ,który już je posiada....:-)

A wracając do sedna, to chodziło o zakup kolumn do 8k na głośnikach SS illuminator.

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

tak czy siak, za 8k illuminatorow parki od studio16hz nie będzie a akustyk to DIY bez możliwości odsluchu.

skoro głośniki potaniały to się zmieścisz w 8kzł a najlepiej zadzwoń do Studio 16 Hz to się dowiesz ,ta wersja jest na zamówienie dlatego nie ma jej w podstawowoej ofercie

w standardzie okolice 8kzł,co tu gadać trza jechać na odsłuch ,jak masz możliwość podjechania do Tychów do Studio 16 Hertz to będziesz mógł na miejscu porównać różne kolumny z różnymi przetwornikami a nóż morel Ci podpasuje, kontakt telefoniczny masz na stronie producenta

Tak sie jeszcze zastanawiam ,seria Iluminator wiadomo jest nowsza ,bardziej zawansowana od Revelator wiec zapewne to jest powodem wyzszej ceny

I jak dla mid-woferów to rozumie to skad wynika taka różnica w cenie pomiedzy tweeterami

Miał ktos styczność z np. R2904-70000 oraz R3004-662000 ,głośniki bardzo bliżniacze ,Revelator ma wyższa skuteczność co pewnie przeklada sie tez na cene :) -może ktoś miał mozliwosc odsluch i skrobnie dwa słowa

R illuminator to wg Andrzeja Kisiela najlepszy tweeter scan speak.

odrobili lekcje i w illuminatorach zrobili mini waveguide, dzieki temu integrowanie tweetera z wooferem jest łatwiejsze. nie znajdziesz tego rozwiązania w pierscieniowym revelatorze. zwroc uwagę, ze najnowszy beryl od scana rozniez jest tak zrobiony -

w scanie też sie uczą i ciągle poprawiają swoje głośniki.

Rezyslaw,

dzięki za zaproszenie:)

ona oba sa R ,nie chodzi mi o serie Iluminator jak sie ma D do R

a o R z seri Revelator i R z seri iluminator

Przewidziało mi się że napisałeś D3004...

Tak czy inaczej sam głośnik nie zagra a z projektami lipa.

Skoro juz o projektach -wiem ze ciezko cos na 3-way i nie chodzi o projekt a raczej o opinie od kogos kto takie 3 -way zbudowal

Troels ma kilka ciekawych projektow i nie przekreslal bym jego dokonan -ciezko je wkoncu ocenic nie majac mozliwosci odsluchu

Z opini internetowych ,grono ludków je chwali buduje i wraca po inne nowsze projekty

Jesli nie Troels to moze Akustyk ,no ale tam trzeba odrazu wylozyc pelna kwote na zakup glosnikow ,zeby dostac projekt -tylko ponoc te zwrotnice są do bani ....

No nic szukamy dalej -

Ukryta Zawartość

i dalej -22cm na dole

Ukryta Zawartość

Cos od Troels-a

Ukryta Zawartość

-moze ktos podpowie czy jest sens budowac jaki kolwiek projekt z tych wymienionych ..

EMiL -pojecia zielonego nie mam co to "mini waveguide" :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R illuminator to wg Andrzeja Kisiela najlepszy tweeter scan speak.

odrobili lekcje i w illuminatorach zrobili mini waveguide, dzieki temu integrowanie tweetera z wooferem jest łatwiejsze. nie znajdziesz tego rozwiązania w pierscieniowym revelatorze. zwroc uwagę, ze najnowszy beryl od scana rozniez jest tak zrobiony -

w scanie też sie uczą i ciągle poprawiają swoje głośniki.

Rezyslaw,

dzięki za zaproszenie:)

pomimo ,jak piszesz łatwiejszej integracj tweetera z wooferem,nie przekłada się to na granie średnicy w projekcie Kisiela,więc trzeba dopracować zwrotnicę albo ją wogóle przeprojektować,illuminatory to wybitne przetworniki nawet jeżeli brać relację cena/jakość-dlatego potrzebują równie wybitnej zwrotnicy co do strojenia jak i zastosowanych komponentów

Troels ma kilka ciekawych projektow i nie przekreslal bym jego dokonan

Ciekawych.

Poczytaj historię w AS .

Ci co zrobili jego projekty a mają w tym doświadczenie i porównanie zawsze coś zmieniali i kombinowali bo było nie tak.

Dlatego chwała dla Zapha i jego ZRT .

Ja sam też zrobiłem projekt Troelsa

Ukryta Zawartość

nie dało się tego słuchać, sam cukiereczek, dół i góra, brak średnicy .

Na drugi dzień, od razu zabrałem się do modyfikacji zwrotnicy.

Nie polecam projektów Troels Gravesena

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Projektów mało na Scanach... Troelsa strojenie też specyficzne i nie wszystkim pasuje... Ja natomiast zapraszam do siebie, do Gdańska. Wraz z innym forumowiczem postawiliśmy kolejny zestaw na Scanach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123 dzieki za zaproszenie -ja szukam 3-way a mid-wofera Revelator mam obecnie w 2-way ,strasznie daleko ten Gdańsk :)

a co szadzicie o tych projektach z pierwszych linków

Co lepsze na dole 2x18 czy 1x22 ?

Ukryta Zawartość

i dalej -22cm na dole

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.