Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz stereo do Marantz NR1504

quantumm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy, prosze wiec o wyrozumialosc

Jestem posiadaczem amplitunera kina domowego Marantz NR1504, chce do niego podlaczyc PM5005, PM6005 albo Onkyo A9010. Jak to zrobić by zadzialo jak jeden "organizm".

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc lub jakies sugestie.

Po co to robić ? Chcesz zachować to co najbardziej degraduje dźwięk - sekcję przedwzmacniacza - i podłączyć to do końcówki mocy taniego wzmacniacza licząc że to poprawi jakoś dźwięk ? Błąd.

Po co to robić ? Chcesz zachować to co najbardziej degraduje dźwięk - sekcję przedwzmacniacza - i podłączyć to do końcówki mocy taniego wzmacniacza licząc że to poprawi jakoś dźwięk ? Błąd.

To co proponujesz?

Rozumiem, że chciałbyś zintegrować stereo i kino w jednym systemie. Da się to oczywiście zrobić, ale muszą być spełnione 2 warunki:

1. amplituner musi posiadać wyjście pre-out

2. wzmacniacz stereo musi mieć funkcję pracy w trybie końcówki mocy (tzw. by-pass)

Pierwszy warunek masz spełniony, ale drugiego nie - żaden z wymienionych przez ciebie wzmacniaczy nie ma możliwości pracy jako samodzielna końcówka mocy.

Taka funkcje posiada natomiast np. ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz jak to poskładać do kupy żeby działało:

1. kolumny frontowe podpinasz do wzmacniacza stereo, a pozostałe głośniki (center, sat, sub) do amplitunera

2. wyjście "pre out" w amplitunerze łączysz z wejściem "power in" ("main in") we wzmacniaczu

3. źródła AV (dvd, bluray, konsola, dekoder, media box itd) podpinasz do wejść cyfrowych amplitunera.

4. żródła dzwieku stereofonicznego (CD, dac, tuner, magnetofon itd.) podpinasz do wejść analogowych wzmacniacza

Gotowe. I teraz::

1. Stereo - przełączasz wzmacniacz w standardowy tryb pracy jako integra. Dzwięk idzie bezpośrednio na kolumny frontowe, a regulacja głośności odbywa się pokrętłem we wzmacniaczu.

2. Kino - przełączasz wzmacniacz w tryb końcówki mocy (AV mode). Teraz sygnał z wyjścia pre out amplitunera poprzez końcówkę mocy wzmacniacza zasila kanały przednie, a pozostałe kanały sterowane są bezpośrednio z amplitunera. W tym trybie pokrętło głośności we wzmacniaczu jest nieaktywne (sygnał omija sekcje przedwzmacniacza), a regulacja głośności odbywa się wyłącznie z poziomu amplitunera. Tutaj jeszcze dość istotna uwaga: Zanim przełączysz wzmacniacz w tryb końcówki mocy zawsze upewnij się, że pokrętło głośności amplitunera ustawione jest na niskiej pozycji, a najlepiej całkowicie wyciszone. Dzieki temu unikniesz zawału serca i narażenia się sąsiadom ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dziekuje za odpowiedz:)

Jeszcze kilka pytan, reszta mojego zestawu to Marantz UD5007 oraz kolumny podstawkowe Tannoy Revolution DC6, czy jest sens zamiany NR1504 na PM5005, PM6005 albo Onkyo A9010?Ktory z nich polecacie? Czy zamiana bedzie znaczaco slyszalna(stereo)? Czy nie bedzie zadnych problemow z podlaczeniem BD oraz otwarzanie filmow, koncertow(mam ich znaczna ilosc na blu-ray), ale sluchanie muzyki(CD oraz NAS) jest u mnie priorytetem.

Jeżeli i tak używasz tylko 2 kanałów i nie planujesz w przyszłości rozbudowy do pełnego 5.1 to zamiana ma sens, ponieważ z reguły wzmacniacz stereo gra muzykę lepiej niż amplituner KD z tego samego przedziału cenowego. Oczywiście najlepiej przekonać się o tym samemu i wypożyczyć na odsłuch porównawczy któryś z tych modeli. Wtedy będziesz mieć już wszystko czarno na białym. Własne ucho jest zdecydowanie najlepszym doradcą w tym sporcie.

Z podłączeniem blu-ray tez nie bedzie żadnego problemu, bo ten model posiada stereofoniczne wyjście analogowe, więc będzie prawidłowo współpracować z każdym wzmacniaczem stereofonicznym. Ponadto niektóre z wymienionych przez ciebie propozycji wzmacniaczy maja wbudowany DAC (PM6005) więc możesz połączenie z UD5007 zrealizować również cyfrowo.

Na twoim miejscu zainteresowałbym się jednak w pierwszej kolejności tym Audiolabem 8200A, który podlinkowałem w poprzednim poście, gdyż jest to dość atrakcyjna oferta. Normalnie ten model jest znacznie droższy (ponad 3500 zł), a swoją funkcjonalnością i prawdopodobnie również jakością dźwięku przewyższa pozostałe wzmacniacze z twojej listy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.