Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Kable do Atoll in 200 signature

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakie kable do Atoll in 200 signature. Dokładnie chodzi mi o RCA i głośnikowe.  Atoll gra z Dali Opicon 6

Obecnie jest połączony z melodika brown sugar 4.5 mm. Niby wszystko dobrze ale rozdzielczości mi brak, no i chcę zmiany, tak z ciekawosci i perfrkcji. RCA wireworld equinox połączony jest z Bluesound NODE

Budżet 4k za komplet. 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/157262-kable-do-atoll-in-200-signature/
  • 4 tygodnie później...

Główna moja porada to wypożyczyć ze sklepu kilka kompletów i zostawić który się najbardziej podoba. W ciemno nic bym nie brał. Wstępnie zainteresowałbym się Albedo Monolithem monokrystalicznym do Twojego systemu i z krótko przedstawioną przez Ciebie potrzebą zmian. 🙂 Jeśli z nim będzie coś brzydkiego z dźwiękiem - to uwagę trzeba skierować w stronę reszty systemu, i może lepiej budżet rozdzielić między RCA a zasilanie. Sam na srebrnych drutach RCA i głośnikowych i dokładnie takim wzmacniaczu jak Twój miałem brzydkie wysokie tony i mało energii w basie i pomogła listwa Gigawatta PF-1e z kablem PowerSync Plus plus drugi kabel ekranowany, a dodatkowo mnóstwo dynamiki i muzykalności zyskał system, choć Atoll w tym i tak królem nie jest.

Dziękuję za odpowiedz.

Od ostatniego wpisu dokupiłem kondycjoner i 3 kable sieciowe, IsoTek EVO3 Initium + IsoTek EVO3 Premier + Audioquest NRG-Y2 + gniazdo sieciowe Furutech FP-SWS

Rozmawiałem już wstępnie z firmą Albedo, zestaw o którym mowa był dobrze znany i od razu odradzono Monolith, zaproponowano Mi przewody, FLAT ONE + AIR I 

Na te kabelki jestem umówiony na początek lutego w przyszłym roku, grzecznie poczekam. Wracając do całego nowego zasilania to już teraz mogę powiedzieć że rożnica jest kolosalna, wszystko nabrało masy, wysokie bardziej aksamitne, no i scena szeroko na boki Mnie otuliła a to dopiero kilka godzin grania, idę za ciosem i z początkiem roku zmiana głośnikowych i połączeniowych. Po wpięciu kabli sieciowych i kondycjonera TAGA Harmony PC5000 Wszystko zagrało inaczej - Lepiej i wiem już na pewno, że ma to wszystko bardzo duże znaczenie.

Do systemu zamierzam również nabyć dac-a w cenie 4-6 tys. I znów problem jaki??? ale to dopiero za rok.

Pzdr.

Dzięki za opis doświadczeń po zmianie zasilania - dla mnie to tegoroczne nowe doświadczenie i też widzę w nim potencjał o jakim wcześniej po prostu nie wiedziałem.

Widzę, że doradzono Ci bezpieczniejszy interkonekt - podejrzewam, że po to, by uniknąć tych nieprzyjemności w dźwięku, jakich ja doświadczyłem, a na jakie pomogła listwa i sieciówki w moim systemie. Ale może z innych powodów. 😉 Jak napiszesz coś o zmianach po wpięciu Albedo - chętnie tu zajrzę przeczytać. 😉

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...

Witam.

Znów nowe zmiany, mianowicie Atoll wywalał bezpieczniki przy włączeniu, wiem wiem że temat już się przewijał, poszedłem za ciosem i po kontakcie z serwisem podjąłem decyzję o zamontowaniu nowej dedykowanej instalacji elektrycznej, serwis opisał problem typu że wzmacniacz nie posiada miękkiego startu, że trafa wytwarzają udar prądowy i musi być do tego typu wzmacniaczy założony bezpiecznik zwłoczny 16A rodzaju (C)

Elektryk którego zaprosiłem do wykonania instalacji stanowczo przystawał że model bezpiecznika o tej wartości jest za duży bo instalacja jest wymagana o przekroju 4 mm. Założył na próbę bezpiecznik 10A (C) na przewód 2,5 mm. bezpiecznik nadal wywalał, zatem nie pozostało Mi wyboru jak podłączyć całą nową nitkę 4 mm. pod bezpiecznik 16A (C) i dopiero w tedy problem zniknął, nadmienię że poszukiwałem jakiegoś innego rozwiązania w postaci jakieś specjalnej listwy itp. by uniknąć kładzenia instalacji, lecz w odpowiedzi otrzymałem że tak są ale ceny zaczynają się od 20 tys.

Reasumując jest położona nowa dedykowana instalacja wysokoprądowa, szukałem dalszych porad jak mam teraz podłączyć wzmacniacz, czy puszczać przez listwę czy od razu do gniazda, powiem tak a właściwie napiszę, podłączenie przez listwę zalecali i zachwalali jej producenci i każdy z nich zalecał modele zaczynające się od 4-6k + dwa przewody gdzie jeden kosztuje od 2-3k 

Nasuwa się pytanie czy warto cena wzmacniacza na dzień dzisiejszy to 8000 zł a cena listwy + kabli to ponad 10 tys!!!

Rozmawiałem również osobiście z doświadczonymi użytkownikami i każdy praktycznie bez wyjątki Mi sugerował a nawet zalecał bezpośrednie podłączenie do gniazda przy zastosowaniu odpowiedniego kabla, zacząłem szukać odpowiedniego przewodu tak żeby jego wartość prądowa była w pełni wykorzystana.
Obecnie okablowanie sieciowe poszło pod młotek i kupiłem kabel sieciowy firmy Ricable Magnus Power MKII
i teraz skupię się na opisie tego kabla, poprzednio miałem podłączone kablem isotek premier do listy a od listwy do gniazda również isotek, dzwięk był dynamiczny pełny zwarty bez wyostrzeń, po prostu dobry, teraz po wpięciu nowego dwukrotnie grubszego i rzekomo czystszego kabla dzwięk stał się lekko mułowaty, wyostrzeń nie było ale jak by masa spadła, ale nie to Mi przeszkadzało lecz dynamika która ewidentnie spadła i tego już nie zniosę, kabel oddałem i znów poszukiwania, rozważam powrót do isoteka ale chcę spróbować jeszcze czegoś innego w kwocie do 2k za 2 m.

Teraz wracamy z tematem założonym czyli kable sygnałowe.

Tak!Tak!

Odebrałem osobiście prześliczny komplet kabli firmy Albedo model Flat-One, celowo piszę że komplet bo są to o nowej tej samej nazwie oba modele głośnikowy i połączeniowy, chodź na stronie jeszcze jest stara nazwa Air (głośnikowy)

Kabelki po podłączeniu od razu wniosły świeżość, zero sybilantów, jest sporo szczegółów i smaczków z których jestem coraz bardziej zachwycony no i dynamika i to jaka, bas w końcu jest basem, dynamiczny wręcz fantastyczny, schodzi tyle ile mu nagranie pozwala - nic nie dodaje, o scenie nie piszę bo trochę muszę znaleźć optymalne ustawienie głośników, wszystko zbiegło się z remontem mieszkania gdzie za głośnikami mam teraz na ścianach lamele dekoracyjne. Wiem już jedno że szybciej zmienię kolumny niż kabelki. Kable grają i są na etapie wygrzewania, grają dopiero pełnych 10 godz. celowo piszę pełnych bo cichego plumkania nie liczę. 

Teraz pozostało mi dobrać jak juz pisałem odpowiedni kabel sieciowy, wszystko wygrzewać i przygotować do następnego zakupu jakim będzie DAC (tylko jaki???)

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

U mnie na slabej instalacji elektrycznej takze wywalal korki przy wlaczeniu od zera, na dobrej problem zniknal. Wpinam bezposrednio do gniazda w scianie, bez zadnych listw filteujacych itp. Podobie, gdy o nie swego czasu pytalem to wychodzilo, ze nic ponizej kilku tysiecy nie ma sensu a i te bardzo drogie moga dzwiek zdemolowac. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.