Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  598 członków

Hegel Klub
IGNORED

Połączenia w pętli DAC-Loop w naszych Heglach

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do bardziej ode doświadczonych użytkowników integr HEGLA

Czy błędem i jaką niekorzyścią będzie połączenie 

Lumin D3 > coaxial > DAC zewnętrzny np Denafrips > XLR > Hegel np H390 

zamiast w pętli DAC-LOOP ?
Czy nie zyskujemy jednego łącza/ kabla coax, mniej , czy tak bezpośrednio nie będzie lepiej ?
Sterowanie głośnością przecież zostaje w Heglu 
Zastanawiam się czy jakaś korzyść jest używając pętli DAC-Loop ?  ...zamiast takiego jak opisałem bezpośredniego połączenia.

Dziękuję z góry za naprowadzające info.
Chyba że w pętli występuje volume fix na 100% bez regulacji głośności i omijamy całą sekcję przedwzmacniacza w Heglu.  To jedyne wyjaśnienie jakie mi się nasuwa ale czy tak jest , nie stwierdzę no nie wiem tego, obecnie jestem w fazie doboru jakiegoś DAC-a zewnętrznego.

Edytowane przez Marek333
  • 4 miesiące później...

w dac loop masz normalną regulację głośności dostępną i NIE omijasz sekcji pre w Heglu. Jedyne co robisz to dodajesz jakiś dodatkowy etap cyfrowego przetwarzania do łańcuszka. Podobno to ma obniżać jitter. Nie do końca wiem, co jeśli np. twoje źródło (np. streamer i dac) już mają niski jitter. Czy to daje jakieś benefity? Ja mam aktualnie podłączonego dla hecy Toppinga E70V przez DAC loop bo chciałem spróbować. 

Zen Stream coax -> H390 Coax in -> H390 BNC out ->E70V coax in -> E70V XLR out -> H390 XLR in. Na Heglu wybieram COAX in i działa. Trzeba pamiętać o odpowiednim aktywowaniu wszelkich wejść i wyjść.

A dźwięk? jest trudno bo na E70V mam ustawione 3V na wyjściu i gra to głośniej. Próbuję dopasować głośność, ale to trochę takie sobie bo nie mam dokładnego miernika 🙂 Poza tym ile tu zmiennych! dwa różne kable coax (AQ i Chord), dodatkowy XLR, zasilanie do DAC'a. Moim zdaniem dac w H390 grany bezpośrednio z IFI ZEN Stream  (po USB zwłaszcza) jest fantastyczny.  Po AQ coax bardziej szczegółowo, ale coś preferuję chyba po USB...

Słucham dalej, zbaczymy

????

Cześć. Dzięki za info, od tamtego czasu już to rozkminiłem wszystko 😉  
Obecny mój główny system to streamer M1t , Pontus II 12th-1, H390  itd..
Połączone mam to optymalnie tak:  M1t > (i2s) > PONUS II > (XLR) > H390   (wyłączone DAC-Loop)   Tu więc mam sterowanie głośnością.

DAC-Loop bardzo wygodne i korzystne jest jak jest kilka źródeł i można sobie pilotem Hegla wygodnie przełączać źródła, jak jest jedno  to DAC-Loop tylko dodaje elementów niepotrzebnych / kabli do naszej układanki stąd mam takie połączenie jak opisałem z minimalną ilością kabli

Teraz ciekawostką, którą opisywałem w sieci precyzyjnie, po ang. ale widać niektórzy nie zrozumieli o co mi chodzi i sądzili że nie rozumiem po co jest DAC -LOOP 😉 

Do rzeczy,.. Przetestuj sobie taki wariant  z  ciekawości natomiast, który gra wyraźnie lepiej, podejrzewam że przyczyną jest wyłączenie całej sekcji DACA, która być może  sieje coś leciutko elektromagnetycznie , w Heglu przy włączonym DAC- LOOP (zachowując włączoną sekcję pre)

Czyli w twoim wypadku podłącz streamer coaxialem do DACA zewnętrznego i potem do H390 przez XLR i włącz przy tym DAC-LOOP / można wybierać dowolne źródło cyfrowe i będzie to grało super, też z regulacją głośności (na wszelki wypadek sprawdź na bardzo cichym ustawieniu)

I to co mnie dziwi gra taki układ (nietypowy i nieprzewidziany w sumie przez Hegla ) ładniej i dynamiczniej niż przy wyłączonym DAC-Loop.  Ja tak to w swoim systemie odbieram. 

Nie mam  co prawda tak z przyczyn "innych", bo mam inny jeszcze streamer..itp.. ale ciekawa sprawa, przyznasz ? 

Edytowane przez Marek333

dzięki za ciekawe pomysły 😉 a skąd w sumie wiesz, że włączenie DAC Loop dezaktywuje w ogóle jakieś obwody w DAC H390?

na razie testuje różne opcje bo mam H390 od kilku dni dopiero 🙂 np. teraz słucham sobie radia internetowego (moje ulubione NTS https://www.nts.live/) z app ios przez airplay i gra szokująco dobrze. Podobnie dobrze wczoraj grał mi wew. streamer przez app J Play na iOS. Dalej będę testował bo teraz mam dylemat, czy nie sprzedać IFI Zen Stream i DAC toppinga bo niewiele wnoszą poza komplikacją...

Edytowane przez dekoracja
chciałem zmienić słowa

????

24 minuty temu, dekoracja napisał:

a skąd w sumie wiesz, że włączenie DAC Loop dezaktywuje w ogóle jakieś obwody w DAC H390?

Nie wiem, tak po prostu jedynie przypuszczam 🙂 bo  była różnica w QS, mała co prawda ale dostrzegalna dla mnie. 

Edytowane przez Marek333
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.