Skocz do zawartości
IGNORED

DAC na TDA1540 z wejściem CLPD

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach dalszych "eksploracji" różnych kości DAC (autorskie stwierdzenie @Daniel_68412, bardzo mi się podoba 😉 ) przyszedł czas na trochę ubogiego, bo 14 bitowego,  TDA1540. Projekt o tyle ciekawy, gdyż wykorzystuje jako źródło sygnału cyfrowego odpowiednio zaprogramowany układ CLPD. To urządzenie konwertuje standardowe dane I2S (64 fs) na przesunięte dane binarne potrzebne dla TDA1540. Zamiast rozbudowanych rejestrów przesuwnych na kostkach 74H jest po prostu jedna płytka (tak na marginesie na Ali można ją kupić za ok.50zł) na układzie EPM240T100C5, która załatwia całą logikę cyfrową na wejściu. Na płytce PCB dodatkowo umieszczony obwód zabezpieczający przed DC offset na wyjściu - po wyregulowaniu dwoma potkami wszystko pięknie działa. A jak brzmi? Powiem szczerze, że osobiście nie spodziewałem się jakiegoś szału, a tu miła niespodzianka. W moim odczuciu jest bardzo czysto, naturalnie, jak przystało na TDA analogowo, zachowana jest dobrze równowaga tonalna - da się słyszeć bardzo ciekawy dół pasma. O dziwo wyższe pasma też brzmią naprawdę nieźle. Całość wciąga, nie męczy 🙂 Jako analog gra AD797, taki akurat miałem pod ręką. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG20240811203754 (1).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167834-dac-na-tda1540-z-wej%C5%9Bciem-clpd/
  • 5 miesięcy później...

@gumof Interesowałoby mnie czy oprócz klasycznego stopnia na wzmacniaczach operacyjnych próbowałeś czegoś innego (lamp, stopnia na elementach dyskretnych, itp.)

31 minut temu, pjasio253 napisał:

@gumof Interesowałoby mnie czy oprócz klasycznego stopnia na wzmacniaczach operacyjnych próbowałeś czegoś innego (lamp, stopnia na elementach dyskretnych, itp.)

TDA1540 - to świetna kostka! wcale nie brakuje jej niczego w dźwięku ...14bit'ów wystarczy,

a prostota ..jak zawsze gra!🙂, RAW PCM - kostka na kanał (:, żaden CD nie zbudował takiej sceny jak CD104

tak dyskretne z 2SK139, na triodzie ...no i MUSES03 (moje ulubione), sęk w tym że gra wszystko (dobrze zrobione)

co z tego że "przedmuchasz dźwięk" lampką - jeżeli masz go "popsutego wcześniej" ?,

lampy ...problematyczne w zakupie (stare grające), grzeją się ...wypalają - choć nadają powietrza i nie słychać sprzężenia 

zwrotnego no i te przyjemne harmoniczne - to nie dla mnie, dodatkowo zasilacz z wysokimi napięciami 

2SK139 - brak od dawna, zamiennika - nie słyszałem by ktoś znalazł by choć zbliżyć się dźwiękiem,

Dobry op-amp (oraz wszystko dookoła) - w zupełności wystarcza czasy NE5532\34 czy μA471 minęły bezpowrotnie, że wspomnę że dyskretne są też dostępne, a najlepszy konwerter I/V - to rezystor 🙂

Dla psioczących na ilość elementów w strukturze, sprzężenie zwrotne, kompensacje ..itd - wszędzie scalaki (ze swoimi przypadłościami 😉) a na końcu lamka rozwiąże wszystkie problemy ??

ten kołek z tym kabelkiem - zabierze więcej niż lampka doda 😊

ja zrobiłbym na dyskretnych elementach (na dobrych bramkach, przerzutnikach)  porównał - sęk w tym

że trzeba słuchać jak to gra ..nie tylko policzyć - bo to grać ma przede wszystkim 

BTW. są tego źródła(CPLD) gdzieś dostępne ?

@gumof, dzięki za przedstawienie ciekawych, własnych spostrzeżeń 

Cytat

ten kołek z tym kabelkiem - zabierze więcej niż lampka doda

Kurcze, nie zajarzyłem o co chodzi, wyjaśnij proszę 🙂 

7 godzin temu, gumof napisał:

BTW. są tego źródła(CPLD) gdzieś dostępne ?

Osobiście kupowałem tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Później dokupiłem drugą płytkę główną (samą, JTAG jeden wystarczy) bo po prostu bawiąc się TDA1540 i TDA1541 nie chciało mi się za każdym razem jej przeprogramowywać.

Dla zainteresowanych - to urządzenie konwertuje standardowe dane I2S (64 FS) na dane PCM potrzebne także dla innych DAC:
16-bitowe: PCM56, AD1851, AD1856
18-bitowe: AD1865, PCM58, PCM61, AD1860, AD1864
20-bitowe: AD1862, PCM63, PCM1702
24-bitowe: PCM1704

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pjasio253
2 godziny temu, pjasio253 napisał:

@gumof, dzięki za przedstawienie ciekawych, własnych spostrzeżeń 

Kurcze, nie zajarzyłem o co chodzi, wyjaśnij proszę 🙂 

Osobiście kupowałem tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Później dokupiłem drugą płytkę główną (samą, JTAG jeden wystarczy) bo po prostu bawiąc się TDA1540 i TDA1541 nie chciało mi się za każdym razem jej przeprogramowywać.

Dla zainteresowanych - to urządzenie konwertuje standardowe dane I2S (64 FS) na dane PCM potrzebne także dla innych DAC:
16-bitowe: PCM56, AD1851, AD1856
18-bitowe: AD1865, PCM58, PCM61, AD1860, AD1864
20-bitowe: AD1862, PCM63, PCM1702
24-bitowe: PCM1704

jesteś autorem źródeł ? (kolega??)

od pewnego poziomu słychać wszystko ..te ścieżki z maskownicą (Chińską), luty, kołki, przewody połączeniowe

- kiedy przylutujesz bezpośrednio i usłyszysz różnicę = to już wiesz wtedy (kiedyś niedowierzałem w opowieści takie)

zbudowałem streamer (~8 lat), coś wiem o bitperfect playback, koledzy przejmują się pikiem przy przełączaniu kanału

czy przesłuchem w TDA1541 bądź zasilaniem re-clocka a Ty nie ?

Ukryta Zawartość

znalazłem projekt - źródła są dostępne:

Ukryta Zawartość

za miesiąc spróbuję zająć się tematem ....ewentualnie na późną jesień

Ukryta Zawartość

5 minut temu, gumof napisał:

znalazłem projekt - źródła są dostępne:

Ukryta Zawartość

za miesiąc spróbuję zająć się tematem ....ewentualnie na późną jesień

Tak, dokładnie tam są źródła, temat ciekawy i dość uniwersalny, polecam.

Ukryta Zawartość