Skocz do zawartości
IGNORED

Fiveth Watt Power Follower MOS-Fet stage by mixann

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc prace montażowe ukończone udało się tak poprowadzić całe okablowanie i szyny masowe że jestem mega zaskoczony. No ale po kolei. 

Nie obyło się bez problemów i nie ukrywam 1 wersja zasilania legła w gruzach. Przydźwięk sieciowy i buczenie po podpięciu źródła był fatalny. No ale człowiek uczy się całe życie i czasami zapomina o prawidłach branżowych. Rozmontowałem całe okablowanie i zrobiłem wszystko od nowa według innej topologii i bingo. Bardzo pomocne okazały się słuchawki które finalnie potwierdziły że można uzyskać poziom szumów niewykrywalnych percepcją ucha już niestety nie młodego. Przy okazji wiem jak szumi karta sieciowa komputera 🙂 strasznie. Efekt? - przy odłączonym źródle nie jestem w stanie usłyszeć nic, zupełnie nic. Totalna cisza i brak brumu tym bardziej że prąd spoczynkowy to niemałe 1.5A. Czyli da się. 

Wykonałem kilka pomiarów przy obciążeniu 8 om i oto co wyszło:

- amplituda napięcia na wyjściu przy 1kHz to 8V RMS z małym ogonkiem przy braku widocznego zniekształcenia sinusoidy.

- Pout  RMS w pełnej klasie A to 8W czyli całkiem dobry wynik. 

- zasilanie 26V DC

- zasilanie OP amp to +/- 17V 

- napięcie wejściowe mocy max to około 850p-p czyli jakieś 300mV RMS

- z pomiarów na oscyloskopie wynika że zniekształcenia sygnału dla P = 8W 1kHz to -46dB czyli około 0.47%

Powyższe pomiary muszę powtórzyć już przy pomocy karty sieciowej i oprogramowania na PC. Najpierw muszę wykonać przystawkę do karty sieciowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20241123_171546323_HDR.jpg

IMG_20241123_170623605_HDR.jpg

IMG_20241123_170218522_HDR.jpg

IMG_20241123_165759954_HDR.jpg

IMG_20241123_165747787_HDR.jpg

IMG_20241123_162520196_HDR.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mixann
12 minut temu, Mixann napisał:

przy pomocy karty sieciowej

...dźwiękowej...

Ale masz bajerancki rezystor nastawny 🙂

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

...dźwiękowej...

Ale masz bajerancki rezystor nastawny 🙂

Tak masz rację oczywiście chodzi o dźwiękową 🙂

A teraz kilka słów o brzmieniu. Oczywiście zaznaczam że są to moje czysto subiektywne odczucia. 

Na 1 plan wyłania się stereofonia na prawdę bardzo przestrzenna scena muzyczna. Przy tym bardzo selektywna i każdy instrument jest wyraźny i czytelny. Nie ma efektu zgiełku czy maskowania silnymi dziękami te słabsze. 

- perkusja wybrzmiewa bardzo dynamicznie, stopa jest szybka i zwarta, talerze czyściutkie, werbel jak by grał przed słuchaczem. 

- gitara basowa z tym charakterystycznym drżeniem bardzo wyraźnie i szybko

- trąbki i saksofony z pełną głębią 

- fortepian aż miło słyszeć jak uderzane struny rezonuja z całą skrzynią coś niesamowitego

Z czym porównywałem póki co:

Symasym w płytkiej klasie A 2W RMS resta AB 

JVC AX-1

źródło - gramofon Pioneer PL-6, magnetofon Denon DR-M24HX, CD-Denon DCD655

Edytowane przez Mixann

Jestem świeżo po odsłuchach które zorganizowaliśmy z kumplem fanem dobrego brzmienia i marki NAIM. 

Zrobiliśmy konfrontację mojego wzmacniacza Fiveth Watt Klass A z jego Naim SuperNait 1. Cd również Naim ale nie pamiętam modelu i kolumny Magnat Quantum 908.

Pokój odsłuchowy po powierzchni około 20m mocno zabudowany więc efekty pogłosowe bardzo słabe, dywan na podłodze a sam odsłuch w części centralnej około 2,5 -3 od kolumn. 

subiektywne wrażenia:

- w ślepym teście trudno odróżnić który wzmacniacz jest podłączony. Stereofonia na identycznym poziomie, 

- głębia basu, sprężystość i responsywność niemalże identyczna

- czystość wysokich tonów i naturalność wokali na identycznym poziomie aczkolwiek miałem wrażenie że na Fiveth góra była bardziej spokojna mniej szorstka.

- przy bardzo dynamicznym graniu dało się usłyszeć że jest to tylko 8W rms i czasami brakowało tego pełnego wysterowania co się objawiało kompresją dźwięku przy górnej granicy mocy. Widać było przewagę mocy Naim'a

- na niektórych utworach artefakty instrumentów echa czy chórki wybrzmiewały wyraźniej na Naim ale różnica była bardzo słabo wyczuwalna a niekiedy w ogóle. Niektóre utwory należało odsłuchać kilka razy by wyłapać niuanse. Być może jest to też wina że nie zawsze udało się ustawić identyczny poziom głośności stąd różnice. 

====

podsumowanie

Pierwszym zaskoczeniem było to, że wzmacniacz o tak znikomej mocy może stanąć w szranki z zawodnikiem 10 razy silniejszym nie ustępując mu miejsca na tym polu walki. Być może dla większego salonu widać było by spore niedostatki Fiveth Watt. 

Dynamika i stereofonia jest bardzo mocnym atutem tego wzmacniacza a jedynie przy mocy maksymalnej objawia się kompresja dźwięku wynikająca z ograniczeń konstrukcyjnych. Pomimo tego ten górny próg jest bardzo wysoko postawiony i aby tego doświadczyć w pokoju musi być już na prawdę głośno.

Neutralność i górne rejestry są na prawdę na bardzo wysokim poziomie i trudno odróżnić porównywane wzmacniacze.

====

konkluzja - trzeba zorganizować odsłuch w większym gronie sprzętowym i osobowym. 

Tutaj mała próbka tylko która i tak nie oddaje klimatu w pokoju a dźwięk raczej odzwierciedla możliwości telefonu niż zestawu audio 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 10/24/2024 at 8:10 PM, Mixann said:

Witam szanowne grono A-klasowców. 

Jako że od zawsze byłem zwolennikiem tej klasy to chciałbym się podzielić kolejnym projektem w klasie A zaległym od wielu lat. 

Ogólnie w sieci jest kilka fajnych projektów SE w klasie A które warto zrobić np:

Death Of Zen

Ukryta Zawartość

Power Follower 

Ukryta Zawartość

Ja posłużyłem się tym ostatnim linkiem i wykonałem swój projekt. Zrobiłem prototyp na płytce wielostykowej a jako pre tymczasowo wykorzystałem wzmacniacz na Op-Amp AD797 i powiem w skrócie że jakość przekazu mnie po prostu rozbroiła. Zachęcony tym co usłyszałem wziąłem się do roboty.

Mój schemat stopnia mocy i kolejne fotki z etapów budowy. Obecnie czekam na transformator od Toroidy.pl a ten na zdjęciach jest od innego projektu.

power follower mosfet.png

IMG_20241017_230737815_HDR.jpg

IMG_20241023_204114716_HDR.jpg

IMG_20241023_203153688_HDR.jpg

Piękna ta zabawka.Tylko te radiatory to już patologia w tych konstrukcjach.Znajomy z Dubaju taki zmajstrował i chwalił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, BNK napisał:

Piękna ta zabawka.Tylko te radiatory to już patologia w tych konstrukcjach.Znajomy z Dubaju taki zmajstrował i chwalił.

Niekoniecznie muszą być takie. Jest cała masa rozwiązań gdzie stosuje się wymuszony obieg powietrza a sam radiator nie zajmuje więcej objętości niż słoik litrowy po ogórkach czy też średniej wielkości radiator CPU dla peceta.  Dla przykładu może być choćby Krell KSA100 gdzie radiatory to akurat mały pikuś. Wszędzie tam gdzie jest pasywne chłodzenie to fizyki nie oszukasz. Tak czy inaczej te konstrukcje mimo iż wyglądają monstrualnie to mają w sobie właśnie owe piękno którego nie zastąpisz byle klockiem w klasie D

krell-ksa100-mkii-c-jpg.194810

Edytowane przez Mixann
1 hour ago, Mixann said:

Niekoniecznie muszą być takie. Jest cała masa rozwiązań gdzie stosuje się wymuszony obieg powietrza a sam radiator nie zajmuje więcej objętości niż słoik litrowy po ogórkach czy też średniej wielkości radiator CPU dla peceta.  Dla przykładu może być choćby Krell KSA100 gdzie radiatory to akurat mały pikuś. Wszędzie tam gdzie jest pasywne chłodzenie to fizyki nie oszukasz. Tak czy inaczej te konstrukcje mimo iż wyglądają monstrualnie to mają w sobie właśnie owe piękno którego nie zastąpisz byle klockiem w klasie D

Ukryta Zawartość

Mam w domu bieda-klasę A.Szczególnie przydatna w zimę.Jedyna żecz na którą kot nie włazi.Chlodzenie aktywne jest nie audiofilskie według niektórych ale na dzisiejszych wentylatorach jest bezgłośne.

Ukryta Zawartość

Przygotowując pomiary póki co zrobiłem analizę tego czym dysponuję i nie jest to mega dobry sprzęt ale na początek musi wystarczyć. 

Zwykła karta zintegrowana na PC AMD oparta na chipsecie ALC892. Wyniki pomiarów w załączniku

Ukryta Zawartość

6 minut temu, BNK napisał:

Mam w domu bieda-klasę A.Szczególnie przydatna w zimę.Jedyna żecz na którą kot nie włazi.Chlodzenie aktywne jest nie audiofilskie według niektórych ale na dzisiejszych wentylatorach jest bezgłośne.

Myślę że gdyby zrobić nawet aktywne chłodzenie z automatyczną regulacją temperatury w czysto analogowej domenie z oddzielnym zasilaniem dla wentylatora to poza świadomością że taki fakt zaistniał nie było by żadnej degradacji sygnału w torze audio już nie wspominając o aspektach potencjalnego hałasu wentylatorów. To wymaga niestety bardziej rozbudowanego systemu. Coś kosztem czegoś. 

Ukryta Zawartość

Tak wypada mój preamp w pomiarach i wiedziałem o tym że mój selektor nie radzi sobie z separacją kanałów ale nie spodziewałem się tak słabego wyniku. Tym bardziej będzie to kolejny krok w modyfikacjach tory audio. 

Wyniki pomiaru w załączeniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak więc pomiary zakończone póki co uważam projekt za kompletny na ten moment.

Wykonałem kilka pomiarów za pomocą karty zintegrowanej - (plik. test_referencyjny_karty) oraz pomiar na wyjściu wzmacniacza poprzez wykonaną przystawkę przy wysterowaniu -2dB - (plik. power_follower)

Dla porównania wyników wygenerowałem dodatkowo plik porównawczy samej karty ze wzmacniaczem. Widać dokłądnie różnice co końcówka mocy dodała od siebie. 

Wnioski są takie że powinienem popracować nad separacją kanałów

Chętnie wysłucham Wasze uwagi. Dziękuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmian jakie w międzyczasie dokonałem to zwiększyłem kondensator w torze pętli op-amp'a z 15pF na 47pF i na wyjściu op-amp'a dałem 6,8uF WIMA zamiast 4.7uF ERO to delikatnie ucywilizowało przebieg prostokątny powyżej 50kHz na wyjściu wzmacniacza. Poniżej pliki dla porównania 

Dodatkowo zrobiłem przebieg sygnału przy 100Hz na wyjściu wzmacniacza dla mocy max rms

Ukryta Zawartość

IMG_20241129_210643896_HDR.jpg

IMG_20241129_210157947_HDR.jpg

IMG_20241129_210058135_HDR.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi