Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Z racji tego, że za Control Unit do Canton RC-L: RC 1 (4040) trzeba zapłacić jakieś dziwne kwoty, chciałbym zapytać czy zamiast tego Boxa można użyć urządzenia typu miniDSP, Dirac czy choćby Room Correction z Wiim Ultra? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168903-control-unit-rc-1-4040-do-canton-rc-l/

Ja bym na Twoim miejscu zaczaił się na kleinanzeigen - można kupić od czasu do czasu control unit poniżej 300zł.

O control unit i jego zastąpieniu był już wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz się też poradzić kolegi @Sodium, który zna się na Cantonach jak mało kto.

Screenshot_20241227_095853_Chrome.thumb.jpg.de9c96a79089cabd4c79eaf93ce3f845.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, bodziocool napisał:

Witam. 

Z racji tego, że za Control Unit do Canton RC-L: RC 1 (4040) trzeba zapłacić jakieś dziwne kwoty, chciałbym zapytać czy zamiast tego Boxa można użyć urządzenia typu miniDSP, Dirac czy choćby Room Correction z Wiim Ultra? 

To coś działa jak przedwzmacniacz do kolumn aktywnych?

A nie łatwiej wy... ić 😉 z kolumny szeregowe kondensatory basu ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślałem, że je brał do słuchania ... sorry 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oczywiście, że do słuchania ale doświadczenie każdego z nas wskazuje, że prędzej czy później zaistnieje potrzeba zmiany. 😀 Choć z drugiej strony ja też mam RC-L i na nic innego nie planuję ich zmieniać, czego i autorowi wątku źyczę.

2 godziny temu, audioburak napisał:

A nie łatwiej wy... ić 😉 z kolumny szeregowe kondensatory basu ?

To jest w zwrotnicy? Nie analizowalem jeszcze jej budowy.Może i coś mogłbym grzebnąć, ale szkoda. Trafily sie czarne i w perfekcyjnym stanie. Nawet orginalne kartony były 🙂Kolumny zostają, podba mi się ich granie.Raczej chyba kupię tego Boxa, bo zawszę bede czuł, że nie spróbowałem:)

Nie mam oczywiście 100% pewności, ale były serie Cantonów z blokadą DC i był

nawet nie tak dawno wątek o tych wynalazkach. Tak, że to bardziej przypuszczenie ...

W każdym  razie zalecam zajrzeć, czy przypadkiem i w tej serii nie "poprawili" basu ...

Nie mam oczywiście 100% pewności, ale były serie Cantonów z blokadą DC i był
nawet nie tak dawno wątek o tych wynalazkach. Tak, że to bardziej przypuszczenie ...

Taki kondensator musial by miec olbrzymia wrtosc (i rozmiary).

Czy ten wyglada na taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zupełnie nie i pamiętam, że w tamtych Cantonach była "bateria" pojemności.

Aż tak dużo nie było, bo chyba kilkaset uF

Swoją drogą użycie barwy jest BE a wynalazków za które oddzielnie się płaci

od razu kolumny "uszlachetnia"... 😉 

Znalazłem teraz coś w temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@audioburak Kiedyś w lepszych modelach kolumn były przyjemne pokrętła, którymi dostosowywało się kolumny do pomieszczenia. Teraz tego nie uświadczysz, bo po co producent ma się pchać w koszty? Lepiej sprzedać bajkę o audiofili i zarobić na opcji minimalnej tyle co na wypasionej. Ewentualnie rozterki załatwia a) piękna plastikowa okleina w modnym kolorze, b) zganianie na klienta, że jest winien słabości projektu który kupił. Jest jeszcze c) opcja opchnięcia skołowanemu kupowaczowi magicznego pudełka do korekcji akustyki, która ma załatwić wszystkie problemy świata audio... Taaaaak, jaaaasne... 🤪

Edytowane przez Gargan

To pudełeczko to integralna część zestawu. Po prostu człowiek który sprzedał mi kolumny, sprzedał tego boxa oddzielnie komuś innemu. Ja za te paczki zapłaciłem 1.5k zł. Nie wymagam od nich grania choćby za 15k. 

To jest kolejna patologia rynku sprzętu używanego - obieranie z wyposażenia, które nie jest przytwierdzone nas stałe. Niedługo to sprzedawacze będą rozbierać kolumny na części i każdą śrubkę sprzedawać osobno 🤪

[mention=33440]audioburak[/mention] Kiedyś w lepszych modelach kolumn były przyjemne pokrętła, którymi dostosowywało się kolumny do pomieszczenia. Teraz tego nie uświadczysz, bo po co producent ma się pchać w koszty? Lepiej sprzedać bajkę o audiofili i zarobić na opcji minimalnej tyle co na wypasionej. Ewentualnie rozterki załatwia a) piękna plastikowa okleina w modnym kolorze, b) zganianie na klienta, że jest winien słabości projektu który kupił. Jest jeszcze c) opcja opchnięcia skołowanemu kupowaczowi magicznego pudełka do korekcji akustyki, która ma załatwić wszystkie problemy świata audio... Taaaaak, jaaaasne...

Wypisujesz bzdury

W wielu profesjonalnych aktywnych monitorach, nawet stosunkowo prostych, znajdziesz takie „pstryczki“ umożliwiające dopasowanie brzmienia do akustyki pomieszczenia, majace dokładnie takie same zadanie jak powyzsze pudełeczko,, i nikt tego jako „upychanie magicznego pudelka załatwiającego wszelkie problemy świata“ nie nazywa,

Czy ty sie w ogóle zastanawiasz nad tym, co ty tu na tym forum wypisujesz i rozpowszechniasz, czy po prostu piszesz, „co ci slina na jezyk przyniesie“?

Taaaaak, ja mysle, ze to drugie.

Nie piszę o rynku Pro - to raz.

Dwa - na rynku Pro nie wciska się Dirac tylko daje tanie i skuteczne pstryczki.

Czy bez przyje...chania się o poranku nie zaczniesz dnia?

G prawda. Na rynku Pro „wciska sie“ nie tylko „pstryczki“, ale podobne produkty jak DIRAC (patrz Genelec, Sonarworks,,…).
Ale ty nie masz o tym zielonego pojecia i znowu wypisujesz bzdury

Do takich bzdur przy….am sie zawsze, o każdej porze dnia, nie tylko rano, bo rozprzestrzeniania takiego bezsensu nie trawie

W Pro przede wszystkim królują rozwiązania aktywne, do których DSP jest bardzo potrzebne i nie kosztuje majątku w porównaniu do rozwiązań konsumenckich, gdzie sprzedaje się audio voodoo.

Rozmowa jest o rozwiązaniach domowych i to bardzo prostych konstrukcyjnie, gdzie wystarczy dać analogową regulację zwrotnicy, ale oczywiście musisz wyskoczyć z tonem mentora i coś klepać o rynku Pro. Co mnie w domu obchodzi Pro? W większości domowych przypadków wystarczyłyby dwa pokrętła na obudowie i 90% klientów byłaby zadowolona z efektu. Ale przecież lepiej pakować im Dirac za miliony.

W Pro przede wszystkim królują rozwiązania aktywne, do których DSP jest bardzo potrzebne i nie kosztuje majątku w porównaniu do rozwiązań konsumenckich, gdzie sprzedaje się audio voodoo.
Rozmowa jest o rozwiązaniach domowych i to bardzo prostych konstrukcyjnie, gdzie wystarczy dać analogową regulację zwrotnicy, ale oczywiście musisz wyskoczyć z tonem mentora i coś klepać o rynku Pro. Co mnie w domu obchodzi Pro? W większości domowych przypadków wystarczyłyby dwa pokrętła na obudowie i 90% klientów byłaby zadowolona z efektu. Ale przecież lepiej pakować im Dirac za miliony.

G prawda!
Znowu wypisujesz bzdury.

Do aktywnych rozwiazan Pro nie potrzebuje DSP, wiele z nich jest analogowe!

W warunkach domowych mamy wieksze problemy z akustyka niz w warunkach Pro (zaadaptowane studia), wiec mozliwosc dopasowania systemu do akustyki w warunkach domowych odgrywa jeszcze wieksza role niz w warunkach Pro!

Nie widze powodu, dla ktorego by rozwiazania z dzialki pro nie mogly funkcjonowac w warunkach domowych

Itd.

Zamiast sie zapierac i poswiecac godziny na setki bezsensownych komentarzy i wymyslanie „antyargumentow“, poswiec kilka minut na google i sprawdz, co jak dziala, a dopiero potem wyjezdzaj z twoimi „hipotezami“

W każdym bądź razie Control Unit zamówiony, najlepiej będzie sprawdzić w praktyce. Moje pytanie wzięło się stąd, ponieważ Box kosztował 521zł a MiniDsp + Umik 1 mogłbym mieć za 760zł. Nieduża różnica. Zaznaczam, że nie mam pojecia o DSP, być może trzeba jakąś licencję miec. 

Ten facet twierdzi, że właśnie w Pro jest większy problem. Ale co on może wiedzieć? 

1 minutę temu, bodziocool napisał:

W każdym bądź razie Control Unit zamówiony, najlepiej będzie sprawdzić w praktyce. Moje pytanie wzięło się stąd, ponieważ Box kosztował 521zł a MiniDsp + Umik 1 mogłbym mieć za 760zł. Nieduża różnica. Zaznaczam, że nie mam pojecia o DSP, być może trzeba jakąś licencję miec. 

Trzeba mieć.

To DSP dobrze skonfigurowane pewnie, by dało radę - skoro bez magicznej skrzynki grają poprawnie.

@bodziocool a co Cię natchnęło, żeby kupić Cantony RCL? To fajne kolumny z super stosunkiem ceny do jakości ale w Polsce jednak niszowe.

Edytowane przez MCHammer2022

Mieszkam za granicą, Cantony dość popularne. Takie RC-L mozna wychaczyć za 450 zł nawet. 92DC albo 102DC jeszcze mniej. Mamy tam takie allegro, w takiej formie, jak było na początku w Polsce. Osoby prywatne wystawiają niepotrzebne rzeczy. Jak się poszczęści to można fajne rzeczy wyrwać w dobrej cenie. Zawłaszcza jak są duże gabarytowo😉

Ten facet twierdzi, że właśnie w Pro jest większy problem. Ale co on może wiedzieć? 

Trzeba mieć.

G prawda. Nie trzeba miec

A co jakis jutubowy facet opowiada, to no wiesz co. To pewnie taki elspert jak nasz forumowy kolega Gardan
  • 2 tygodnie później...

Jestem po pierwszych testach tego Boxa. Osobiście polecam wszystkim którzy używają RC-L bez niego. Pomimo, że te kolumny i tak nieźle 'basują' bez tego kontrolera to z wpietym jest go jest jeszcze wiecej. I właśnie w tych najnizszych częstotliwościach, bez psucia reszty pasma(chyba:) ) . Zupełnie coś innego niż pokrętło 'Bass' we wzmacniaczu.