Skocz do zawartości
IGNORED

O "taktyce" wymiany elementów toru audio

Rekomendowane odpowiedzi

No widzisz @Adam 38 a moja współlokatora lubi przesadnie wyrazisty wokal i rozbudowaną górę pasma. Dla niej ideałem jest Yamaha A-S2000. Minie taka prezentacja drażni. Czasem kiedy włączy te włoskie czy francuskie trele to głowa mi puchnie. Niektóre arie czy symfonika z dużą ilością instrumentów dętych mnie zabija. Szczególnie, że pani melomanka słucha z godnością niewiele odbiegającą od koncertu na żywo... Sąsiedzi też są zachwyceni 🤣

Ja swoją też wkręciłem w audio, najpierw gwizdnęła mi głośnik bluetooth jbl charge 5, teraz niedawno kupiła se słuchawki dali io4, narazie jej to wystarczy chwilowo, ale dojrzewa myśl jej do swojego audio z kolumnami 🙂 widzi że siedzę klikam tu na forum i pyta- znowu piszesz z tym facetem Gargamel ? A ja jej na to- nie Gargamel tylko Gargan 😁

Przez sporo lat nic nie zmieniałem. Kolumny miałem od 1998 roku (Infinity Reference 81 mk II). Do tego amplitunery Denon. To jedyne, co zmieniałem przez lata, jak przybywało standardów i wejść. Słuchałem na tym stereo i oglądałem filmy. Było dobrze. A przynajmniej tak mi się wydawało. Trochę ponad rok temu został mi pożyczony gramofon. Jako, że miałem trochę winyli na półce, to zacząłem słuchać i się zastanawiać, na swoje nieszczęście. Człowiek lubi sobie narobić wydatków. Zacząłem od zmiany kolumn, tak trochę na zasadzie, że najstarsze i były już po regeneracji. Przesiadłem się na MA Silver 200, głównie ze względu na pasująca mi wielkość, kolor i mieszczenie się w założonym budżecie. Okazało się, że brzmienie uległo dość radykalnej zmianie. Chyba trochę niestety, bo w ślad za tym poszła wymiana amplitunera, CD, oraz dokupienie wzmacniacza stereo. Założyłem, że skoro jedna zmiana była odczuwalna, to kolejne pewnie też będą. Z początku działo się to trochę chaotycznie i większość toru audio posiadam nie dłużej niż rok, ale już zaczynam się zastanawiać nad kolejnymi zmianami, może bardziej świadomie i po odsłuchach.  Zakładam, że za jakiś czas zainteresuję się wyższej klasy wzmacniaczem. Może spróbuję innej marki, niż Denon, chociaż kusi mnie PMA-3000. Lubię to wzornictwo i gałeczki 🙂 Pod uwagę biorę jeszcze zmianę kolumn, na większe podłogowce, albo jakieś lepsze monitory. Pomieszczenie ma ok. 19 m2. Silverki zadziwiająco dobrze operują basem, jak na swój gabaryt, oraz grają bardzo fajnym, szczegółowym dźwiękiem. Jeśli będę miał jednak okazję, to chętnie posłucham czegoś z większym wooferem, tak dla porównania.

Reasumując, taktyki u mnie specjalnie nie było, ale po wymianie wszystkich klocków, trochę w ciemno i w oparciu o pewne "tradycje" (lata współpracy z Denonem), jestem w znacznym stopniu zadowolony, z nutą ciekawości, czy kolejne zmiany mogą wnieść coś dobrego. I najbardziej jestem ciekaw wzmacniacza, oraz kolumn, bo zakładam, że to są zmiany rzeczywiście odczuwalne. Zmiany pewnie zainspiruje jakiś nieprzewidziany dziś bakcyl. Może usłyszę jakąś, znaną mi muzykę, która zabrzmi, subiektywnie lepiej, niż u mnie i będę do tego dążył. Diabli wiedzą, bo na razie to bardziej ciekawość i przekonanie, że sprzęt droższy, w teorii, powinien zagrać lepiej, niż tańszy. 

Edytowane przez Rafaello_666

Fajne szczere wyznanie przemyślenia,to lubię, powinno być więcej takich opisów,ja też ostatnio taki dałem,to niektórzy nie zrozumieli,za dużo czytania było, mózg im się przegrzał i oczy rozbolały,ich mózgi są przystosowane do krótkich pyskówek, takie pytanko,dobrze że masz denona do tego seta swojego,nie wydaje ci się że ta szczegółowość w monitor audio jest blaszana ?

7 godzin temu, rafał50 napisał:

Fajne szczere wyznanie przemyślenia,to lubię, powinno być więcej takich opisów,ja też ostatnio taki dałem,to niektórzy nie zrozumieli,za dużo czytania było, mózg im się przegrzał i oczy rozbolały,ich mózgi są przystosowane do krótkich pyskówek, takie pytanko,dobrze że masz denona do tego seta swojego,nie wydaje ci się że ta szczegółowość w monitor audio jest blaszana ?

Wiesz co, nie za bardzo mam z czym porównać aktualnie. Jak postawiłem te MA, po leciwych Infinity, to wydawało mi się jakby ktoś koc z kolumn ściągnął. No wiem, to takie częste odczucie w tym świecie. 😄 Do dźwięku się przywyka. Musiałbym postawić coś innego u mnie w pokoju i porównać. Trochę się tego boję, bo gdybym teraz postawił kolumny, które, w moim odczuciu, grają lepiej, to pewnie nie mógłbym spać po nocach i zacząłbym kombinować ze zmianą. A budżet nie jest z gumy. Wracając do pytania, nie umiem odpowiedzieć. Mam sporo płyt nagranych słabo. Jakiś stary thrash metal czasem rzeczywiście brzmi, jakby ktoś blachy przerzucał 😂, ale mam też trochę dobrych realizacji, które, moim zdaniem, brzmią świetnie. Denon nie atakuje bardzo mocno wysokimi tonami i mam wrażenie, że z brzmieniem jest wszystko ok. Natomiast, jak pisałem wcześniej, niczego innego dawno nie miałem okazji posłuchać. Jak kupowałem tego Denona kilka miesięcy temu, to gość puszczał mi muzykę z Polkami podłogowymi (nie znam modelu), to wydawało mi się, że wysokie są mniej analityczne i ogólnie jest ich mniej, niż w Silverach.

Tak w silwerach jest więcej,polki graja w miare równo, słuchałem ich ostatnio,bas zwarty, góra nie męcząca,do tego ładnie zrobione i niedrogie, moim zdaniem to najlepiej wycenione kolumny, dla niezamożnych osób, które szukają dobrego dźwięku 🙂 silwery ci się sparowały dobrze z denonem, on je ocieplił i wysokie uaksamitnił, z Yamahą czy pionierem byś nie wytrzymał raczej 🙂 za bardzo by sypało5 

11 minut temu, rafał50 napisał:

Tak w silwerach jest więcej,polki graja w miare równo, słuchałem ich ostatnio,bas zwarty, góra nie męcząca,do tego ładnie zrobione i niedrogie, moim zdaniem to najlepiej wycenione kolumny, dla niezamożnych osób, które szukają dobrego dźwięku 🙂 silwery ci się sparowały dobrze z denonem, on je ocieplił i wysokie uaksamitnił, z Yamahą czy pionierem byś nie wytrzymał raczej 🙂 za bardzo by sypało5 

Możliwe, że tak jest. Planowałem pierwotnie zakup Polków, ale na Silvery była akurat dobra cena i pasował mi nieduży gabaryt. Na razie pograją, a za jakiś czas się zobaczy. Może będą zmiany, ale myślę, że najszybciej za rok 😉 Zbankrutuję przez to hobby. 

Nie martw się,nie jesteś sam w tej audio dolinie łez 😁 mam to samo 😁 przewertowalem już całe olx prawie 😁 marzą mi się w pokoju trzy pary kolumn i dwa wzmacniacze 🤣 byłem na avs, byłem ostatnio w salonie Denona na odsłuchach 😁 teraz tu człowiek siedzi i się nakręca,a ceny kolumn i ogolnie audio z kosmosu, rąbią nas na mega kasę 😁 a tak naprawdę na obecną chwilę, chciałbym mieć z osiem par kolumn 😁 wszystko już upatrzone,godzinami patrzyłem na necie 😁 zamiast książkę przeczytać,to wertuje neta 😁

@rafał50 @Rafaello_666 Wy to już powinniście założyć Klub Trzeźwiejącego Audioholika 🤪

"Cześć, jestem Rafał - audioholik. Było bardzo źle. Żona stwierdziła, że mam problem. Na początku do mnie to nie docierało. Obudziłem się, kiedy miałem w domu tak dużo sprzętu, że nawet kot nie miał gdzie się położyć a żona wprowadziła się do mamusi... Mojej mamusi! Leczę się. Od 6 miesięcy nie kupiłem już żadnego audio, a ten sprzęt co już miałem wyprzedałem za bezcen na OLX. Omijam wszystkie salony audio, nie chodzę na AVS... Za duża pokusa. Prowadzę mediacje z żoną, bo tęsknię i chcę, żeby wróciła. Cieszę się, że znalazłem taką grupę trzeźwiejących audioholików. To siedzenie z Wami na pustkowiu bez dostępu do elektroniki jest naprawdę relaksujące. Spoko z Was ludzie. Dużo przyjaźni. Razem damy radę!"

9 minut temu, Gargan napisał:

@rafał50 @Rafaello_666 Wy to już powinniście założyć Klub Trzeźwiejącego Audioholika 🤪

"Cześć, jestem Rafał - audioholik. Było bardzo źle. Żona stwierdziła, że mam problem. Na początku do mnie to nie docierało. Obudziłem się, kiedy miałem w domu tak dużo sprzętu, że nawet kot nie miał gdzie się położyć a żona wprowadziła się do mamusi... Mojej mamusi! Leczę się. Od 6 miesięcy nie kupiłem już żadnego audio, a ten sprzęt co już miałem wyprzedałem za bezcen na OLX. Omijam wszystkie salony audio, nie chodzę na AVS... Za duża pokusa. Prowadzę mediacje z żoną, bo tęsknię i chcę, żeby wróciła. Cieszę się, że znalazłem taką grupę trzeźwiejących audioholików. To siedzenie z Wami na pustkowiu bez dostępu do elektroniki jest naprawdę relaksujące. Spoko z Was ludzie. Dużo przyjaźni. Razem damy radę!"

A najgorsze, w tym uzależnieniu, jest potępienie społeczne... 😉

audiofile.jpg

Hahaha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 dobre,to jest taki klub ? Gdzie? Skąd to wziąłeś Gargamelku ? 😁 Ja też potrzebuje tej pomocy 🤣😁😁🤣

Taktyka w poważnym audio była prosta, kupić wydajny prądowo wzmacniacz i pasujący do niego cedek ze średniej półki, żeby pociągnął różne kolumny. Bo głośniki wnoszą najwięcej do dźwięku biorąc ppd uwagę sprzęt audio. Zaczęło się od pma/dcd 1500ae i żonglowania kolumnami. Wcześniej były mini wieże i przenośne odtwarzacze. Akustyka pokoju codziennego, bez względu na podłączane kolumny nie pozwoliła mi zbliżyć się do dźwięku jaki można osiągnąć na słuchawkach.
Denony grały kilkanaście lat bez usterki. Dopiero zmiana pokoju i porawa akustyki dała mi satysfakcjonujący dźwięk. Dążyłem do brzmienia HD 600 granych z dziurki pma. Teraz to osiągnąłem na sprzęcie podobnej klasy i jestem dużo bogatszy w doświadczenie oraz mniej podatny na audiovodo i dyskusje na forach :-)

W dniu 7.01.2025 o 14:29, #Szakovsky napisał:

Taktyka jest prosta. 
Zmieniasz wtedy gdy możesz kupić lepszy sprzęt za mniej niż sprzedaż stary. 
Za różnicę, jesteś w stanie dołożyć do jeszcze lepszego, innego elementu jeżeli lepszy i tańszy nie istnieje. 
Optymalizacja kurde faja. 

Najlepszy system jaki słyszałem to kolumny za pół bańki i wzmacniacz za +- dychę. Całość elektroniki za jakieś 25-30k w sumie. 
Kolumny to najdroższy element audio w produkcji, jak i ten najmniej doskonały. 

Wiesz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia . Ja podobnie jak Gargan uważam że to tylko 'pompki powietrza' i nieraz słyszałem jak grają tanie czy bardzo tanie kolumny na bardzo dobrej elektronice. To nie do uwierzenia co dobry wzmacniacz potrafi wycisnąć z tanich kolumn. Dlatego dla mnie kolumny to max 15 % wartości systemu. Więcej nie warto za nie dawać bo to już tylko potem marketing i niepotrzebne wydawanie kasy. To już wolę na fundację Owsiaka wpłacić i pomóc ludziom niż wydawać kase na marketing firm głośnikowych. Ale szanuje twoje zdanie bo każdy robi jak uważa. Ja od prawie 35 lat przerzucałem różne klocki. Nawet te bardzo drogie jak magico czy wilson audio i wybacz ale nie mam przekonania. To już bardziej akustyka jest ważniejsza niż kolumny. Przynajmniej dla mnie 😀

W dniu 9.01.2025 o 11:42, Gargan napisał:

Piertolnołem jak to przeczytałem 🤣😎

@fanatyk muzyki gdyby kolumny były tak ważne jak o nich mówią audiofile, to nie skalowałyby się tak dobrze. Tymczasem, im lepsza elektronika tym kolumny grają lepiej. Wystarczy mieć jakieś dobrze zaprojektowane paczki, dobrane do pomieszczenia i udźwigną naprawdę wiele zmian sprzętu towarzyszącego. 

Za to powyżej jakiegoś poziomu to już jest sztuka dla sztuki. Nie czuję potrzeby zakupu np. magnezowych obudów czy diamentowych przetworników. Właściwie to w domowym zaciszu najlepiej sprawdzają się stare, sprawdzone rozwiązania. A one nie są bardzo kosztowne.

Zawsze fascynował mnie sprzęt mini z lat 90-tych. Zauważ, że tam nie było wyszukanych kolumn. Za to elektronika była całkiem egzotyczna jak na budżet. A to DSP. A to aktywne zwrotnice. A to tri-amp. I to faktycznie pozwalało cieszyć się muzyką. Jeśli Panasonic czy Philips postawili na proste kolumny to wiedzieli co robią.

• Pokaż nowe odpowiedzi