Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Pioneer VSX-LX303 będzie dobrym wyborem w mojej sytuacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum.

Zastanawiam się nad zakupem używki amplitunera jak w tytule. Chciałbym do niego podłączyć zestaw 7.1, który będzie służył jako nagłośnienie do projektora. W przyszłości rozbudować go do 7.1.2. Zastanawiam się czy taki amplituner będzie wystarczający do pomieszczenia 23m2

Chyba, że podpowiecie jeszcze jakieś inne modele.

Nie zależy mi zupełnie na opcjach obrazu. Amplituner będzie podpięty po hdmi do karty graficznej. Źródłem dźwięku zawsze będzie komputer stacjonarny. Do karty graficznej przez drugie wyście hdmi albo adapter display port->hdmi podpięty będzie również projektor + ewentualnie monitor do gier (tutaj wystarczy mi dźwięk stereo). Nie zależy mi więc na jakości sygnału wideo 4k czy 8k z amplitunera. Amplituner ma tylko w miarę sensownie odtwarzać dźwięk przestrzenny i mieć wystarczającą moc by obsłużyć zestaw głośników 7.1 a w przyszłości 7.1.2. Zastanawiałem się nad głośnikami Klipsch lub Monitor Audio Bronze, ale chyba Klipsch byłby lepszy ze względu na wysoką skuteczność - łatwość napędzenia stosunkowo słabym wzmacniaczem. Głośniki też zamierzam kupić używane.

Opcji internetowych nie potrzebuję. Wifi, BT, HDCP mi niepotrzebne. Radia internetowego nie słucham.

Ważne żeby miał obsługę Dobly Atmos i DTS:X, wsparcie dla wirtualizacji dźwięku, oraz chociaż jakąś przyzwoitą kalibrację (tu nie musi być wodotrysków).

Generalnie będzie to mój pierwszy zestaw kina domowego i chcę to zrobić jakoś w miarę budżetowo - to jest jedno z podstawowych założeń. Ma być przyzwoicie i tanio.

Czy ten VSX-LX303 będzie dobrym wyborem? Mogę go mieć od znajomego w cenie około 1800zł.

Edytowane przez zbyszek_KK

Nikt nic nie doradził, nie wiem, może źle zadałem pytanie czy coś. Nieważne.

W każdym razie kupiłem ten amplituner. Teraz pytanie czy Monitor Audio Bronze bx6 będą do niego dobre jako fronty? Są w dobrym stanie za 1850zł. Czytałem że do Pioneera dobre są głośniki grające raczej ciepło, więc tu by się chyba zgadzało. Chcę skompletować zestaw 7.1

2xMonitor Audio Bronze BX6 1850zł

Monitor Audio BX Center około 500zł

2xMonitor Audio Bronze BX2 jako surroundy 900zł

2xMonitor Audio Bronze BX2 lub BX1 jako tylne surroundy 900zł

Czy głównie do kina domowego taki zestaw byłby ok? Jaki subwoofer (używany) do 1500zł mógłbym do tego dołożyć?

11 godzin temu, zbyszek_KK napisał:

2xMonitor Audio Bronze BX6 1850zł

Monitor Audio BX Center około 500zł

2xMonitor Audio Bronze BX2 jako surroundy 900zł

2xMonitor Audio Bronze BX2 lub BX1 jako tylne surroundy 900zł

Daj sobie z nimi spokój przy tych cenach. Miałem je ponad 10 lat temu. Nie są to złe kolumny ale z perspektywy czasu - wiem, że można kupić zdecydowanie lepsze, tym bardziej że i tak patrzysz po używkach. Ja niewiele drożej kupiłem cały nowy zestaw z dużym rabatem, jako nowy nie była to zła oferta. Bez sensu przeznaczać aż tyle na tylne kolumny, lepiej dołożyć do lepszych frontów lub subwoofera. Bo subwoofer koniecznie musi być w kinie, inaczej nie będzie dobrych efektów. Nawet mógłbyś zrezygnować z dużych frontów na rzecz tańszych podstawkowych, skoro to ma mało grać w stereo a w obwodzie pozostawałby w razie czego subwoofer.

34 minuty temu, don111 napisał:

Daj sobie z nimi spokój przy tych cenach. Miałem je ponad 10 lat temu. Nie są to złe kolumny ale z perspektywy czasu - wiem, że można kupić zdecydowanie lepsze, tym bardziej że i tak patrzysz po używkach. Ja niewiele drożej kupiłem cały nowy zestaw z dużym rabatem, jako nowy nie była to zła oferta. Bez sensu przeznaczać aż tyle na tylne kolumny, lepiej dołożyć do lepszych frontów lub subwoofera. Bo subwoofer koniecznie musi być w kinie, inaczej nie będzie dobrych efektów. Nawet mógłbyś zrezygnować z dużych frontów na rzecz tańszych podstawkowych, skoro to ma mało grać w stereo a w obwodzie pozostawałby w razie czego subwoofer.

Czyli za czym się rozglądać? Chciałbym się zamknąć w budżecie 6tys. Na nowym zestawie mi nie zależy, głośniki raczej się tak mocno nie zużywają przecież, raczej chcę to zrobić budżetowo, celuję w używki właśnie.

• 2 tygodnie później...

Ok, ostatecznie poszedłem budżetowo (takie było założenie). Kupiłem zestaw 5.0 Quadral Quintas 6650 nowy za 1400zł, subwoofer Klipsch r-12sw używkę i chcę dokupić jakieś małe tylne surroundy.

Mam tylko problem z podłączeniem amplitunera.

Chcę go podłączyć do PC z win 10 w taki sposób, żeby karta graficzna dawała sygnał z dźwiękiem do amplitunera (display port->hdmi) zaś obraz również pochodził z karty i był wysłany bezpośrednio do TV (display port-hdmi) lub do projektora (hdmi-hdmi) z pominięciem amplitunera.

Amplituner Pioneer VSX-LX303
Karta graficzna XFX RX580 (niedługo wymiana na nową)
TV jakiś stary LG FHD, projektor Optoma EH 416 (planuję wymianę na 4K)

Kiedy próbuję podłączyć to w ten sposób, to nie mogę wybrać amplitunera jako dźwiękowego urządzenia wyjściowego. TV dostaje obraz i dźwięk ale amplituner nie dostaje dźwięku. Klikam w prawym dolnym rogu na ikonie głośnika i nie ma tam amplitunera do wyboru. Wykrywane są jedynie głośniki w telewizorze.
Problemu nie ma, kiedy podłączę amplituner do karty graficznej a TV do amplitunera. Wtedy amplituner można wybrać jako wyjściowe urządzenie dźwiękowe (AV receiver), ale chciałbym uniknąć takiego sposobu podłączenia. Amplituner ma tylko jedno wyjście obsługujące 4K, poza tym może wpływać na opóźnienia w grach (na TV) - no słowem chciałbym to podpiąć do karty graficznej osobno.

Czy da się jakoś w windowsie wymusić, żeby amplituner był zawsze traktowany jak urządzenie wyjściowe dla dźwięku, niezależnie czy jest jakiś odbiornik odbrazu (TV, projektor) podłączony do tego amplitunera?
Czytałem że są urządzenia takie jak hdmi dummy plug, które "udają" monitor/telewizor, coś takiego jak to:
https://allegro.pl/oferta/dummy-plug-emulator-monitora-video-gpu-adapter-hdmi-vga-4k-uhd-ak53d-11484537667
Tylko kiedy to podłączę, to będę męczył kartę, bo będę musiał włączyć klonowanie ekranu (jeden dla amplitunera a drugi dla telewizora). O ile przy filmach to nie problem, tak przy grach nie mogę sobie na to pozwolić.

Bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązać. Da się jakoś w systemie/programowo wymusić, żeby sam dźwięk (bez sygnału wideo) szedł z karty graficznej do amplitunera? W sekcji "Audio i wideo" karty mam tylko takie coś jak na zdjęciu. Żadnych opcji konfiguracji audio tam nie widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A nie powinienes tego szukac w opcjach dzwięku? Nie korzystam z win10 ale w starszych systemach wyjscie audio z karty graficznej jest mozliwe do wyboru wlasnie w systemowych opcjach dzwięku.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 minut temu, brewka87 napisał:

A nie powinienes tego szukac w opcjach dzwięku? Nie korzystam z win10 ale w starszych systemach wyjscie audio z karty graficznej jest mozliwe do wyboru wlasnie w systemowych opcjach dzwięku.

Szukałem, ale kiedy amplituner widzi że nie jest do niego podpięty TV, to możliwość wyboru amplitunera jako wyjściowego urządzenia audio, znika z systemowych opcji dźwięku (tak jak gdyby amplituner nie był podłączony do komputera).

A to jest laptop czy stacjonarny komp?

Jesli to "duzy" komputer to moze podłącz amplituner pod wyjscie zintegrowanej grafiki z tym adapterem o ktorym wspomniałes. Wtedy chyba nie będziesz męczyć karty dedykowanej. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kurde, tylko problem jest taki, że na płycie głównej nie mam integry graficznej. Ale to by było jakieś rozwiązanie - zmienić MOBO. Tylko kosztowne. Nie da się może jakimś programem oszukać windowsa, żeby podał dźwięk na ten amplituner? Albo jakimś oprogramowaniem do tego radeona wymusić podawanie dźwięku przez gniazdo display-port? Chyba że karta dźwięk podaje, ale amplituner go nie widzi, bo nie widzi odbiornika audio.

Może kombinować właśnie z tym dummy plug:

Ukryta Zawartość

Ale wtedy znowu musiałbym włączyć klonowanie i męczyć kartę graficzną generowaniem obrazu na dwa urządzenia.

Pytanie jest takie czy da się przesłać sam dźwięk z karty graficznej do amplitunera przez wyście hdmi lub display port. Tak żeby działał jak po zwykłym wpięciu do niego złącza liniowego line-in, ale żeby odtwarzał dźwięk w formacie dolby atmos.

Ukryta Zawartość

Niestety mimo najszczerszych chęci nie mogę Ci odpowiedziec na te pytania poniewaz od bardzo dawna nie korzystam z PCta jako zrodła av.

Jedno jest pewne. Przy cenie tej "wtyczki" to chyba nie ma co gdybać, tylko kupić i sprawdzić. Nawet jak nie zadziała to koszt niewielki.

W każdym razie bardzo Ci dziękuję za pochylenie się nad tematem i próbę pomocy.

Gdyby ktoś jeszcze spróbował coś doradzić, to będę bardzo wdzięczny.

Tak tylko gdybam, moze jakiś spliter hdmi to będzie rozwiązanie? Czyli podłączyc pod jedno wyjscie z karty spliter, a do splitera telewizor i amplituner. Nie korzystałem więc nie wiem czy to rozwiązałoby problem i czy nie byloby problemow z edid

No to też jest jakiś pomysł, ale również zupełnie nie mam pojęcia czy by to zadziałało. Problemy z EDID mogą być, bo amplituner będzie przekazywał karcie dane o swojej a TV o swojej rozdzielczości itd.

Nie wiem też, czy w takim przypadku i tak nie potrzebowałbym tego dummy pluga, żeby w ogóle amplituner załapał że ma coś odtwarzać. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Czy amplituner odtwarza dźwięk z wejścia HDMI dopiero gdy jest do niego podłączony jakiś odbiornik? Może ktoś się jeszcze wypowie?

Do amplitunera mam podłączony firetv i mogę z niego puszczac muzykę nawet na wyłączonym projektorze ale jednak jest podpięty. Teraz juz późno wiec nie sprawdze czy przy wypiętym kablu od projektora ampli nadal cos odtworzy ale jestem prawie pewny ze tak.

Bo on będzie pewnie właśnie symulował działanie odbiornika. Nie wiem, ale tak mi się wydaje. A całość masz podpiętą pod PCta?

5 godzin temu, zbyszek_KK napisał:

całość masz podpiętą pod PCta?

Nie. Przeciez napisałem, ze

5 godzin temu, brewka87 napisał:

od bardzo dawna nie korzystam z PCta jako zrodła av.

🙂

Udało mi się rozwiązać problem.

Podłączyłem dummy pluga do amplitunera i zadziałało. TV podłączony do GPU i amplituner podłączony do GPU osobnymi przewodami. W windowsie 10 w menu ustawienia ekranu musi być zaznaczona opcja "powiel te ekrany" i oba ekrany muszą pracować na tej samej rozdziałce.
Ale to nie problem, bo ten dummy plug obsługuje rozdzielczości do 4k a mój TV ma FHD. Wtedy amplituner jest przez kartę rozpoznawany jako odbiornik obrazu i dźwięku i da się go wybrać w systemowych ustawieniach dźwięku jako wyjściowe urządzenie audio. Teraz mam dźwięk z amplitunera a obraz z telewizora, mimo że oba urządzenia są podłączone do GPU osobnymi kablami HDMI.

Obawiałem się, że to duplikowanie obrazu będzie bardziej obciążało GPU, ale tak się nie dzieje. Wygląda na to, że ten obraz jest właśnie tylko duplikowany a nie generowany osobno dla każdego urządzenia (ta sama rozdzielczość). W każdym razie temperatury karty w IDLE się nie zmieniły w stosunku do wartości przy obsłudze tylko samego TV, FPSy w grach też są na takim samym poziomie jak wcześniej. Krótko mówiąc: osiągnąłem to, co chciałem i jestem bardzo zadowolony:)

@brewka87 Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem. Wszystkiego dobrego:)

Fajnie, ze udało się z tą wtyczką. Jak ktoś będzie miał podobny problem to ma gotowe rozwiązanie 🙂 Tobe również wszystkiego dobrego.