Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o dobór sprzetu do gramofonu (kolumny + wzmacniacz)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Brat sobie kupil gramofon wraz ze wzmacniaczem i kolumnami. Mam pytanie, czy sprzet jest  dobrze dopasowany i ew prosze o doradztwo.

Kolumny to Fisher GP-200-4 A (amerykanskie, produkowane w Szwecji), wzmacniacz Dual PA 5030

Parametry kolumn :

System: 3-drożny z podwójnym basem (3-Way Doublebase System) Przetworniki: Dwa 8-calowe woofery (niskotonowe) 4-calowy głośnik średniotonowy ¾-calowy kopułkowy tweeter (wysokotonowy) Impedancja: 4 Ohm Moc: NHP (Nominal High Power): 120 W (DIN) MHP (Maximum High Power): 200 W (Mp)

parametry techniczne wzmacniacza w linku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zestaw gramofon+wzmacniacz+kolumny kupil razem od jednego czlowieka wiedzac, ze kolumny to nic specjalnego.

No i faktycznie nie gra to dobrze, gra bardzo przecietnie, Ale moze nie trzeba wymieniac wzmacniacza tylko dokupic inne kolumienki , moga byc mniejsze byle lepiej graly.

Sztuczna inteligencja mowi, ze kolumny nie sa dopasowane do wzmacniacza, że są za mocne kolumny na ten wzmacniacz, wiec jesli to prawda to sprzedalbym je a kupil cos co pasuje i zagra przyzwoicie nie za miliony, sprzet uzywany oczywiscie.

Proszę o radę. Jakie ewentualnie kolumienki/glosniki niedrogie kupic, albo moze tez wzmacniacz jesli to jakas padaka?

bede wdzieczny za informacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez meehooj

znacie te kolumny Fisher GP-200-4 A? ile moga byc warte? dostalem informacje, ze moj wzmacniacz nie jest dopasowany do nich, za słaby mocowo, wiec sprzedalbym je a kupil jakies monitory. tylko nie wiem ile moga byc warte, sa w dobrym stanie i sprawne

Edytowane przez meehooj

Może być ciężko, bo żeby rozruszać te woofery trzeba sporo więcej,

niż te 30 W z filigranowego Duala. Albo spokojne granie na kolumnach rzędu 8 Ohm,

albo kupno wzmacniacza pewnie ze 100 W.

Podaj region czy również budżet - może coś jest w okolicy. Przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Może być ciężko, bo żeby rozruszać te woofery trzeba sporo więcej,

niż te 30 W z filigranowego Duala. Albo spokojne granie na kolumnach rzędu 8 Ohm,

albo kupno wzmacniacza pewnie ze 100 W.

Podaj region czy również budżet - może coś jest w okolicy. Przykład:

Ukryta Zawartość

chyba bede jednak szedl w inne kolumny, wzmak zostawie, znalazlem jedna opinie w sieci, ze gra w porzadku.

Pytanie teraz za ile moglbym sprzedac te moje kolumny bo nic w necie o nich nie ma 🙂

orientuje się ktos z was?

Ukryta Zawartość

Sztuczna inteligencja ci tak powiedziała ciekawe skąd wie?

Bo ktoś to kiedyś na jakimś forum albo innej grupy napisał i ona to znalazła. 

No i prawdopodobnie zasugerowałes jej także odpowiedź. Gdybyś zadał pytanie.

"Dlaczego to zestawienie gra aż tak dobrze?" Odpowiedź była by inna. W audio radzę unikać AI. Dziwne rzeczy się dzieją. 

Jaki masz budżet na zmiany?

23 godziny temu, meehooj napisał:

Pytanie teraz za ile moglbym sprzedac te moje kolumny bo nic w necie o nich nie ma 🙂

Niewiele. Rynek używany h sprzętów nieco stanął. Zachód zalewa nas promocjami na tańsze nowe.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

"Dlaczego to zestawienie gra aż tak dobrze?" Odpowiedź była by inna. W audio radzę unikać AI. Dziwne rzeczy się dzieją. 

Jaki masz budżet na zmiany?

Niewiele. Rynek używany h sprzętów nieco stanął. Zachód zalewa nas promocjami na tańsze nowe.

budzet do 1k zł. chyba kupie monitory KLIPSCH R-51M. Kolumny Fisher udało się sprzedac za wiecej niz nabyłem wiec fajnie

jak masz jakies propozycje glosnikow do tego duala to chetnie uslysze

Edytowane przez meehooj
W dniu 21.01.2025 o 16:55, Piotr Sonido napisał:

Cześć,

to prawda, że ona (ta sztuczna inteligencja) gdzieś to musiała znaleźć. Twoje posty też musiała znaleźć. OpenAI lub Anthropic chwalą się, że oni już mają całą dostępną wiedzą i ich modele teraz już tylko będą mogły się uczyć na "syntetycznej wiedzy". Z naszych postów tutaj na forum też się uczyła 😉 Nie próbowałbym deprecjonować "ktos na jakimś forum ..."

A jeśli chodzi już o zadawanie pytań to tutaj już wchodzimy na pole nowych kompetencji. Jeśli chcesz pytać o konkretne modele lub porównania to najlepiej zawsze w nowym czacie każde porównanie. Poproszenie by czat był pomocnikiem, doradcą, który nie jest wynagradzany za prowizję od sprzedaży i by nie próbował nic nam sprzedać też może pomóc. Ogólnie to "context is the king". Jak krótko poprosisz o porównanie dwóch sprzętów to głównie przeanalizuje parametry techniczne.

To gdzie wg. mnie się dobrze sprawdza to w jednym czacie prowadzić rozmowę z modelem nastrojonym jak do rozmowy przy piwie o audio. Wtedy zadawanie pytań typu "co to jest transformator toroidalny", "czym się różni dual mono od ..." i tak dalej i tak dalej. Jest świetne!

Jednak na pewno nie jest nieomylna. Gdzieś źle poda parametry techniczne, coś źle przeliczy. Szczególnie problem jest ze sprzętami nazwanymi w generyczny sposób (np. używając słowa "audio") lub wręcz tak samo CXA81 vs CXA 81 mkII.

Ja ogólnie polecam się pobawić, każdemu. "Treat me as newbie without experience", "lets talk like expert to expert".

Masakra... Ludzie polegają na sztucznej inteligencji zamiast ruszyć głową 🤦 

Mam nadzieję, że to żart? Żart? Co? 🤨

@meehooj sprzedałeś nie to co trzeba 😄

Ten wzmacniacz to padaka z lat 80-tych. 30W to zbyt mało do jakichkolwiek nowych kolumn podstawkowych.

Kolejna ofiara mody na vintage 🤦

Żeby dopełnić wyrażenia porażki kup jakieś kolumny Dynaudio 😂

Nie, żebym coś/kogoś bronił czy "cóś"... ale czy możesz, Gargan, powiedzieć ile mocy ma Twój wzmacniacz i ile pobiera watów z gniazdka ????

mam w upie

@tomcioxxx Nie mam nic ekstrawaganckiego - średniaczek.

Dual-Mono 2x 240W@4Ω w klasie AB.

Nie mam pojęcia ile bierze z gniazdka. W internecie twierdzą, że 833W. Nie sprawdzałem. W tej kategorii wagowej wzmacniacze biorą zwykle od 800W do 1.1kW. Uroki niskiej sprawności klasycznych wzmacniaczy.

Miało być w pierwszym czytaniu Dual-Mono 2x 315W@4Ω, albo Stereo 2x 460W@4Ω, jednak klasa D jakoś mi nie podeszła. Dlatego wziąłem coś słabszego. Z resztą zbyt głośno nie gram. Wystarcza.

3 minuty temu, tomcioxxx napisał:

A pochwalisz się (może już gdzieś to zrobiłeś?? ) co to za "potwór" ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rega Aethos ???

No widzisz.... porównujesz swój nowy wzmacniacz za kilkanaście tysięcy ze wzmacniaczem z lat 80 za kilkaset złotych i tego drugiego nazywasz padaką, wyśmiewasz. Tylko, że nie każdy kupi sobie wzmacniacz za 17999 zł.

Trochę to nie teges, nie myślisz ??

To tak na początek.

A teraz powiem Ci, że Rega Aethos to nie jest pełne DualMono. 

Wg danych katalogowych ten wzmacniacz ma moc 125 W przy 8 Ohm, 156 W przy 6 Ohm, dla 4 Ohm producent nie podaje mocy. Może masz w papierach podaną moc dla 4 Ohm ??? Ale oficjalnie tej mocy producent nie podaje w necie.

Natomiast w danych internetowych Rega podaje maksymalne zużycie energii na poziomie 415 W. Podkreślam: maksymalne zużycie. Nie wiem skąd wziąłeś 0,8-1,1 kW, klasa AB tej mocy nie weźmie tyle z gniazdka. Ale może tak masz w papierach 🙂 do wzmacniacza.

Twój wzmacniacz nie ma wejścia gramofonowego co dyskwalifikuje go definitywnie wobec oczekiwań autora tego wątku.

Na koniec powiem Ci, że moja czterdziestoletnia końcówka mocy jest prawdziwym DualMono. Ma 50 W mocy (Accu P102, bez tajemniczych zdjęć) i jak jest włączona ale nie gra to pobiera z gniazdka 300 W. Jestem pewien, że pod każdym względem zje Twoją Regę. Oczywiście jest to również sprzęt droższy od Duala, który wyśmiewałeś. Nie mam zamiaru porównywać mojego z Wątkowym wzmacniaczem, ale uważam, że stare sprzęty miały dużo większy potencjał niż nowe i należy je szanować nawet jeśli ich dzisiejsza wartość to kilkaset złotych. A podawana moc wzmacniacza była prawdziwą a nie jakąś RMS ......

Pozdrawiam

PS: Jak już gram zdecydowanie głośno to oddawana na głośniki moc jest na poziomie 5 W.

mam w upie

@tomcioxxx nikogo nie wyśmiewam, a ten strucel z lat 80-tych to jest padaka nie nadająca się do nowych kolumn.

To Ty wyciągnąłeś ze mnie jaki mam wzmacniacz, kiedy nawet słowem o tym nie wspomniałem wcześniej. Nie porównywałem go ze wzmacniaczem OP, ani tym bardziej nie szpanowałem ceną. Z resztą czym tu szpanować? Ten był chyba najtańszy z tej kategorii. Mam niby szpanować wężem w kieszeni? 

Nie dual-mono? Inżynierowie Rega chyba lepiej wiedzą co zbudowali? 

Najbardziej wiarygodnie moc podaje portal, który testował na żywo i dojechał ten model na max, nie sądzisz? Skoro twierdzą, że ma 2x 240W a potem włącza się zabezpieczenie termiczne to pewnie tyle ma. 

Umiesz liczyć? Sprawność wzmacniacza w klasie AB to ok. 60%. To ile będzie musiał wziąć z gniazdka elektrycznego na obciążeniu 4Ω przy 2x 240W? To nie jest perpetuum mobile 🤪 415W to przy obciążeniu 8Ω. Głupi Cambridge EXA100 ciągnie 1kW. 

Ciekawe ile tej mocy zostało w tym Accu od 1987 roku? Nie każdy lubi archeologię. 

5W... OK. To teraz podłącz nowoczesne kolumny z niską skutecznością. Powodzenia 🙂

Edytowane przez Gargan

DualMono zaczyna się od odrębnego zasilania kanałów. Myślę, że konstruktorzy Regi doskonale wpasowali się w potrzeby marketingu i księgowych, i zastosowali w zasilaniu pseudo podwójny toroid 🙂 , który moim skromnym zdaniem nadaje się co najwyżej do ledów w kuchni 🙂

hmmm .... czy to moja wina, że dziś nie produkują porządnych kolumn tylko nieskuteczne 🙂 ???

A dla mojej końcówki nie ma znaczenia czy kolumna ma skuteczność 96 czy 84 dB. Przy dość głośnym słuchaniu będzie oddawał 7-8 W.

Spoko, nie o kłótnie mi chodzi tylko o szacunek do starego sprzętu i jego właścicieli. No i wg mnie ton Twoich wypowiedzi był taki jak mój o toroidzie Regi 🙂 na początku tego posta.

Pozdrawiam

PS: Archeologii nie trzeba lubić ale szanować owszem.  Zresztą obejrzyj sobie budowę Accu i Regi.... Wiem co mówię bo amatorsko naprawiam sobie stare sprzęty....

Edytowane przez tomcioxxx

mam w upie

@tomcioxxx nie bardzo jest sens, żebym z Tobą dyskutował. Wymyślasz cuda na kiju i jeszcze próbujesz mi coś wmawiać.

Żegnam.

W dniu 21.01.2025 o 20:30, meehooj napisał:

budzet do 1k zł. chyba kupie monitory KLIPSCH R-51M. Kolumny Fisher udało się sprzedac za wiecej niz nabyłem wiec fajnie

jak masz jakies propozycje glosnikow do tego duala to chetnie uslysze

Te klipsche to mocno słabe kolumny. Jako surroundy w kinie są przeciętne. Do stereo no źle. Wolał bym elac b6.2 albo używane tannoy M2.

W dniu 22.01.2025 o 19:38, poorsultan napisał:

Cześć,

to prawda, że ona (ta sztuczna inteligencja) gdzieś to musiała znaleźć. Twoje posty też musiała znaleźć

Dobrze, niech się uczy 😉

W dniu 22.01.2025 o 23:20, tomcioxxx napisał:

👍 so EOT

Nie przejmuj się to naturalna kolej rzeczy żeby zakończyć dyskusje z garganem. Na forum audio już jest spokój bo pernamentna blokadę dostał. 

Jest nie groźny, jak złapiesz żeby z przymrużeniem oka pomijać posty.

• 2 tygodnie później...

Fisher ,to była kiedyś firma 🙂 pamiętam byłem młody, patrzyłem jak stały wieże Fishera w Pewexie,nikogo stać nie było,to był początek lat 90tych, piękne te wieże były, szedłem tylko popatrzeć 🙂 że ktoś wydłubał Fishera gdzieś skądś,to dopiero gratka 🙂 albo ktoś kto kocha daną firmę i ma sentyment,albo ktoś kto kocha,tak zwane vintage,albo dziad z kurzu odkopał,dziad dziadyga, co odkurzy z mysich kup i myśli że mu zagra 🙂 ale za samą naklejkę sentyment jest 🙂 ech akai,aiwa,otake,universum itd