Skocz do zawartości
IGNORED

Nowo zakupiony Technics SL-1500C. Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Gargan napisał:

Czym jest brak budżetu, kiedy w grę wchodzi prawdziwa pasja? 😄

Widzę, że jesteś niepoprawnym romantykiem... 😄

Nie chcę chwalić dnia za wcześnie, ale podpiąłem dodatkowy kabelek. Taki z widełkami, jak do gramofonu. Między wzmacniaczem, a amplitunerem, do pinów GND. Wzmacniacz jest też spięty takim kabelkiem z gramofonem. Pomogło. Przydźwięk zniknął. Testowałem na gałce głośności odkręconej na ok. godz. 14-stą, czyli w granicach absurdu, bo powyżej godziny 10-tej i tak jest już cholernie głośno.

• 2 tygodnie później...

Masz podpiętego Technics'a bezpośrednio na wejście Phono we wzmaku? 

Jak mam swojego SL-1210GR2EK wpiętego najpierw do przedwzmacniacza Mofi (RCA z uziemieniem) a potem już tylko RCA do wejścia liniowego w ampli Yamahy. No i niestety czasami pojawia mi sięefekt tej nieszczęsnej "pętli masy", ale tylko wtedy gdy gram głośno. Przeciągnąć dodatkowo uziemienie z Mofi do GND Yamahy?

• Moderatorzy
40 minut temu, D850 napisał:

Mofi do GND Yamahy?

Spróbować można. Najlepiej załóż słuchawki (wyłącz głośniki) podkręć vol na tyle wysoko abyś słyszał brumienie, weź kawałek kabelka i próbuj łączyć masy i słuchaj jaki jest efekt. Możesz również spróbować podmienić RCA, jeśli masz jakieś inne.

Godzinę temu, D850 napisał:

Masz podpiętego Technics'a bezpośrednio na wejście Phono we wzmaku? 

Jak mam swojego SL-1210GR2EK wpiętego najpierw do przedwzmacniacza Mofi (RCA z uziemieniem) a potem już tylko RCA do wejścia liniowego w ampli Yamahy. No i niestety czasami pojawia mi sięefekt tej nieszczęsnej "pętli masy", ale tylko wtedy gdy gram głośno. Przeciągnąć dodatkowo uziemienie z Mofi do GND Yamahy?

Ja mam podpięty bezpośrednio do przedwzmacniacza we wzmacniaczu Denona. Buczenie pojawiało się, jak wzmacniacz był spięty z amplitunerem. I dodatkowy kabelek uziemiający, między wzmacniaczem, a amplitunerem pomógł. Wydaje mi się, że spróbować pociągnąć to uziemienie nie zawadzi. W najgorszym wypadku, nie będzie różnicy, a może pomoże 🙂

Jeszcze sprawdź, co oprócz gramofonu masz podpięte do ampli. Może jakiś telewizor, dekoder? U mnie największe brumienie generowała antena satelitarna 😉

Edytowane przez Rafaello_666
  • Moderatorzy
11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Ja mam podpięty bezpośrednio do przedwzmacniacza we wzmacniaczu Denona. Buczenie pojawiało się, jak wzmacniacz był spięty z amplitunerem. I dodatkowy kabelek uziemiający, między wzmacniaczem, a amplitunerem pomógł. Wydaje mi się, że spróbować pociągnąć to uziemienie nie zawadzi. W najgorszym wypadku, nie będzie różnicy, a może pomoże 🙂

Jeszcze sprawdź, co oprócz gramofonu masz podpięte do ampli. Może jakiś telewizor, dekoder? U mnie największe brumienie generowała antena satelitarna 😉

U Ciebie Rafał jest trochę inna sytuacja, bo masz prę w gramofonie.

Tak, czytałem cały wątek. Do ampli Yamahy mam podpięty jeszcze komp po kablu opto i odtwarzacz CD po RCA. Komputer jest wpięty do innej linii (z PE). CD, gramofon i aplituner przez listwę do osobnego niezaleznego obwodu zasilającego (oczywiscie z PE). Jedyną anomalią jest to, że Yamaha nie "uzbraja" trzeciego styku (PE) w gniazdach, więc całe urządzenie nie jest uziemione tak jak pozostałe elementy audio.

19 minut temu, D850 napisał:

Tak, czytałem cały wątek. Do ampli Yamahy mam podpięty jeszcze komp po kablu opto i odtwarzacz CD po RCA. Komputer jest wpięty do innej linii (z PE). CD, gramofon i aplituner przez listwę do osobnego niezaleznego obwodu zasilającego (oczywiscie z PE). Jedyną anomalią jest to, że Yamaha nie "uzbraja" trzeciego styku (PE) w gniazdach, więc całe urządzenie nie jest uziemione tak jak pozostałe elementy audio.

Ja bym pociągnął ten dodatkowy kabelek, między pre, a wzmacniaczem. Koszt żaden, a efekt może być.

• Pokaż nowe odpowiedzi