Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do MAcbooka air

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po dobrych poradach dotyczacych odpowiedniego streamera do mojego systemu, zwracam sie teraz do was z pytaniem o DAC, ktory bedzie podpiety do wzmacniacza sluchawkowego lampowego.

Jako zrodlo bedzie mac book air. Zastanawiam sie nad ktoryms Little dot'em jako wzmacniaczem sluchawkowym. Potrzebuje pomiedzy DAC do max 1000 pln. Czy macie jakies porady? Sugestie? Na chwile obecna mam Creative Aurvana live, Grado SR80 i AKG 240 studio. Zastanawiam sie nad jakimis plananrnymi od hifimana. Jednak takich sluchawek nigdy nie sluchalem. Bede na pewno dokupowal jakies sluchawki. Albo cos ze stajni Beyerdynamic DT, moze Sennheisser HD 600. JEstem w trakcie poszukiwan. Bardzo lubie ogolnie dzwiek Grado, jednak brakuje im basu. AKG sa za bardzo analityczne, idealnie do tworzenia muzyki, ale do lsuchania nieco mecza. Creativy to killer jesli chodzi o cene. Jednak. Szukam czegos oczko wyzej.  Patrzylem tez na chinskei wzmaki lampowe z DAc wbudowanym, jednak nie mam pojecia co to jest warte. Dajcie znac co myslicie i co mozecie poradzic.

https://www.audiostereo.pl/topic/169404-dac-do-macbooka-air/

Zamiast kombinowac z osobna lampka i osobnym DAC, obydwa miernej jakosci (kazdy kosztuje osobno, a do tego jeszcze kabelki) wolal bym wydac laczna sume na jedno solidne sensowne ustrojstwo!

To jest moja propozycja odpowiedniej jakosci i to z zadka, ale znakomita funkcja Matrix/Crossfeed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6027.thumb.jpg.fcf6ef30145bfcfe3c01b7b1a782e22f.jpg

IMG_6028.thumb.jpg.571e2d71f3876e6c3654eceec321fcb4.jpg

IMG_6030.thumb.jpg.1cf0d602ab9e9a33a0aeb7323642f920.jpg

IMG_6029.thumb.jpg.cd87e44c9d56ada274abf7bed9c85eb5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, musi być koniecznie lampa jako wzmak? 😉 Jaki budżet masz na całość? Ogółem sprawdziłbym na pewno iFi Zen DAC 3 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, musi być koniecznie lampa jako wzmak? 😉 Jaki budżet masz na całość? Ogółem sprawdziłbym na pewno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂

Chmm. u mnie nic nie musi. byc.  MA byc dobrze. NA stereo mam monobloki na GM70 i jeszcze mnie zaden sprzet tranzystorowy w rozsadnej cenie nie urzekl. Ja chce dobrze sluchac. JAk sa inne opcje tak do 2500 to jestem otwarty.

9 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, musi być koniecznie lampa jako wzmak? 😉 Jaki budżet masz na całość? Ogółem sprawdziłbym na pewno

Ukryta Zawartość

powiedzialbym ze max 2500 na calosc.

14 godzin temu, xajas napisał:

Zamiast kombinowac z osobna lampka i osobnym DAC, obydwa miernej jakosci (kazdy kosztuje osobno, a do tego jeszcze kabelki) wolal bym wydac laczna sume na jedno solidne sensowne ustrojstwo!

To jest moja propozycja odpowiedniej jakosci i to z zadka, ale znakomita funkcja Matrix/Crossfeed

IMG_6026.thumb.jpg.f6427cc52744d86dcc92b44f3098978a.jpg

IMG_6027.thumb.jpg.fcf6ef30145bfcfe3c01b7b1a782e22f.jpg

IMG_6028.thumb.jpg.571e2d71f3876e6c3654eceec321fcb4.jpg

IMG_6030.thumb.jpg.1cf0d602ab9e9a33a0aeb7323642f920.jpg

IMG_6029.thumb.jpg.cd87e44c9d56ada274abf7bed9c85eb5.jpg

A czy moglbys uzasadnic czemu akurat to urzadzenie? jest w moim budzecie. Pytanie czemu akurat to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre brzmienie
Dobre funkcjje (Crossfeed, pziom sygnalu dopasowany do czulosci sluchawek,…)
Moc wyjsciowa
Solidne wykonanie
Topowa firma w dzialce Pro
Cena…
Gra w lidze najlepszych firm (przynajmniej tych profesjonalnych a nie „audiofilskich“)

Wybierz sie do takiego sklepu jak Thomann, to zobaczysz, co tam stoi

Ukryta Zawartość

IMG_3618.thumb.jpg.6cf4db36a0e8af46c6eea1229f0d50e1.jpg

IMG_3383.thumb.jpg.8250e7d014456f2f7cb1955b0f033d88.jpg

I czego uzywaja do demonstracji (setek!!!) sluchawek

IMG_3017.thumb.jpg.9bc8a6e96ae58a9e0f46d4fe9c53021c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Metal napisał:

Hmm...To chcesz kupić DAC czy zmienić słuchawki?

Posłuchaj Hiby Fc 6.Może akurat podpasuje i lampa nie będzie potrzeba.

Co do słuchawek to pisz czego  oczekujesz.

Tak po trochu wszystko.

Grado SR 80 sa do sluchania dla przyjemnosci. AKG 240 studio sluza mojej zonie do nagran, ja korzystam przy okazji. Podobaja mi sie grado ze wzgledu na srednice, ale niejednokrotnie brakuje basu. Slysze jeszcze dobrze jak na swoj wiek, wiec duzo wysokich nie jest mi potrzebne. Idealne bylyby takie grado z jeszcze lepsza srednica, duza iloscia detali i na pewno lepszym basem. Bardzo dlugo nic nie zmienialem w sprzecie bo nie mailem czasu. Chce zobaczyc co sie dzieje na rynku i czego warto posluchac.

Chord Mojo ma bardzo dobry korektor.Naprawdę daje radę i potrafi uratować wiele słuchawek.

Miałem Grado kilka różnych modeli.

Teraz   Ultrasone 8 EX i Signature Master.

Tu basu nie brakuje a i średnica zwłaszcza w Master jest dobra.

34 minuty temu, miksti napisał:

Jezeli podoba Ci sie dzwiek Grado, sprawdz model 325. W nim basu zdecydowanie nie brakuje, moje ulubione sluchawki od Grado.

Grado generaline maja jedna wade dla mnie. Po kilku godzinach odsluchu bola mnie malzowiny uszne. Szukam raczej czego calkowicie zakrywajacego uszy

2 godziny temu, miku napisał:

Grado generaline maja jedna wade dla mnie. Po kilku godzinach odsluchu bola mnie malzowiny uszne. Szukam raczej czego calkowicie zakrywajacego uszy

Ich pady zdecydowanie trzeba wymieniac od razu po zakupie, po wymianie ich sluchawki robia sie bardzo wygodne 😉
polecam pady Beautifulaudio - beautifulaudio.biz   

Niektorzy chwala tez Dekoni, ale nie mialem ich na uszach.

Jezeli nie grado i calkowicie zasloniete uszy - HD650, AKG K712 - obie maja przyjemny, miekki, bardzo wysokiej jakosci dzwiek. Ewentualnie chyba najwygodniejsze z tego zestawu - DT880 ed 250 (lub 600) i jezeli wolisz wiecej basu to swietnie reaguja na EQ. Z tych sluchawek od lat korzystam na co dzien trzymajac je wiele godzin na glowie.

Edytowane przez miksti
W dniu 14.02.2025 o 20:54, miku napisał:

powiedzialbym ze max 2500 na calosc.

Sprawdziłbym w takim razie DAC/Ampy jak iFi Neo iDSD czy iFi iDSD Diablo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, Q21 napisał:

Sprawdziłbym w takim razie DAC/Ampy jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Juz zamowilem Phonitor one D, ale nie bylo na stanie, wiec w tej samej cenie dostalem SPL marc ONE. Oczko wyzej jezeli chodzi o funkcjonalnosc. Wiec bede mogl go ewentualnie podpiac pod monitory bliskiego pola jakie mam w innym pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.02.2025 o 21:54, miku napisał:

Juz zamowilem Phonitor one D, ale nie bylo na stanie, wiec w tej samej cenie dostalem SPL marc ONE. Oczko wyzej jezeli chodzi o funkcjonalnosc. Wiec bede mogl go ewentualnie podpiac pod monitory bliskiego pola jakie mam w innym pokoju.

Daj kolego znać co to warte.

14 godzin temu, Metal napisał:

Daj kolego znać co to warte.

Po kilku dniach odsluchow mam juz kilka wnioskow. SPL MArc One kupilem za niecale 2000 (przecena z 3500) Dodatkowe wyjscia na monitory wykorzystam do monitorow bliskiego pola. Sam wzmacniacz sluchawkowy jest taki jak w Phonitor One D. Funkcja crossfeed jest bardzo ciekawym efektem. Korzystam z niej maksymalnie na godzinie 1-2. Efekt zalezy od nagrania. Na jednych slychac to bardziej lub mniej. Jednak jest to bardzo wyrazny postep jesli chodzi o budowe sceny w sluchawkach. Nie mialem jeszcze czegos takiego nas uszach. To na prawde moze zastapic odsluch krytyczny na monitorach bliskiego pola. Nie mowie o efekcie duzego pomieszczenia i duzych kolumnach. Ale taki odsluch jakiego potrzebuje muzyk lub inzynier dzwieku to inna sprawa.  Do odsluchu mam Grado SR 80 i AKG 240 studio. Co ciekawe, Grado maja wyrazniej wiecej basu. Sam wzmacniacz jest bardzo szczegolowy i jest dosc jasny. To sprzet typowo dla osob, ktore robia muzyke i potrzebuja dobrej jakosci odsluchu. Dla nagran nie ma zmiluj. Nie polecam komus kto chce sluchac muzyki  i nie wnikac w niedoskonalosci. Natomiast na dobrych nagraniach, sam wzmacniacz pieknie wyciaga wszelkie, wczesniej nieslyszane smaczki. Przypuszczam, ze z tego wlasnie powodu zgrywa sie lepiej ze studyjnymi AKG. Na zwyklej dziurce w Macbooku Air to Grado wygrywaly. Tu jest  bez porownania wieksza przestrzen. Dodatkowo funkcja crossfeed eliminuje typowe wady sluchawek, czyli mocno podzielona stereofonie na kanal lewy i prawy.  Przesluch na kanalach naprawde sprawia, ze obraz stereo przesuwa sie z wnetrza glowy, przed glowe, przed sluchajacego.  Biorac pod uwage cene, to warto. Kusi mnie jeszcze zeby zrobic eksperyment i podpiac samego DACa do jakiegos wzmacniacza lampowego. Ale to moze kiedys. Co wazne, wzmacniacz ma spory zapas mocy. 55 omowe AKG sa glosne na poczatku potencjometru. Spokojnie poradzi sobie ze sluchawkami wysokoomowymi. Dalej rozwazam nowe sluchawki. Z tym wzmacniaczem moge spokojnie podpiac nawet bardzo wymagajace modele o wysokiej impedancji i/lub niskiej skutecznosci.  Moim zdaniem ciezko znalezc cos podobnego w cenie do 2000 pln. Dodatkowo w sklepie proponowali mi sluchawki, ktore maja emulacje roznych pomieszczen aby mozna bylo uslyszec nagranie w roznych scenariuszach odsluchowych. Jednak  to mi nie jest do niczego potrzebne. Tak czy inaczej, szczerze polecam do odsluchu krytycznego. |Uslyszycie weicej nie mysleliscie ze jest na nagraniu.