Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Teufel ultima 40

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Zakupiłem kolumny Teufel Ultima 40 i szukam do nich wzmacniacza. Będę używał tego zarówno do słuchania muzyki jak i telewizora. Muzyka house/trance/rap. Salon 25m. Nie chcę sprzetu używanego. Max budżet 1000 PLN. Czy Yamaha AS201 będzie ok? Znalazłem jeszcze Topping MX3s i Taga hta25b w budżecie. A może polecicie coś innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/169601-jaki-wzmacniacz-do-teufel-ultima-40/

Hej. 

Co prawda tym kolumną za wiele nie pomoże ale moim zdaniem kupy używane wzmacniacz a nie nowe byle co.

Może być Yamaha ale na przykład as700. 

Może coś jescze starszego i wyższego. 

@Piotr Sonido   

Nawet nowe kupy to słaby wybór, a co dopiero używane 😉 

Żeby mieć wygodne podłączenie do TV trzeba by dołożyć do A S301 - ma DAC.

Albo "coś z całkiem innej beczki" 😉 np. SMSL AD 18 lub inny w klasie D. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie ma to sensu.

Lepiej kupić tani prosty dac fioo do tv bo on wystarczy a skupić się na używanym wzmacniaczu. Kupa będzie ale może mniejsza 😉

W dniu 7.03.2025 o 13:44, daniel007 napisał:

Zakupiłem kolumny Teufel Ultima 40 i szukam do nich wzmacniacza. Będę używał tego zarówno do słuchania muzyki jak i telewizora. Muzyka house/trance/rap. Salon 25m. Nie chcę sprzetu używanego. Max budżet 1000 PLN. Czy Yamaha AS201 będzie ok? Znalazłem jeszcze Topping MX3s i Taga hta25b w budżecie. A może polecicie coś innego?

Myślę że rynek używany będzie znacznie lepszym rozwiązaniem przy założeniu takiego budżetu.

Mam te kolumny podłączone pod Aiyima D03 i jestem bardzo zadowolony. Mocy nie brakuje. Przy 50/100 jest już naprawdę głośno. Nie mam porównania z innymi wzmacniaczami ale jeśli szukasz czegoś budżetowego to warto wziąć pod uwagę. Taga może być zbyt słaba. 

Hmm no ale właśnie nie masz porównania a polecasz dalej. Kilka razy o tym pisałem. Prze dziwne to jest w naszym narodzie. 

Nie wiem ale może nawet gdybyś ty sprawdził i porównał do loxjie, smsl, sabaja czy accuphase e800 to zmienił byś zdanie 🙂

Polecam to może zbyt duże słowo i ja go nie użyłem.  U mnie się sprawdziło i jestem zadowolony więc z jakiego powodu miałbym niby nie pisać? Mam wrażenie, że nie słuchałeś tych kolumn z wzmacniaczem, który sam wyżej wymieniłeś. 

Może bym zmienił a może bym nie zmienił. Jak kiedyś będzie okazja to porównam i również o tym napiszę. Od tego jest chyba forum. 

A co do samego wzmacniacza to ma on bardzo dużo pozytywnych recenzji i opinii na zagranicznych forach. Można poczytać bez problemu. 

Edytowane przez waldi1965

I wiesz co akurat dane mi było słuchać tych kolumn z wieloma wzmacniaczami i amplitunerami kina domowego bo tak się składa że część osób chciała żebym im to podłączył Czyż miała jakieś problemy konfiguracyjne swoich urządzeń także widziałem te kolumny w kilku pomieszczeniach A nie to że w jednym. 

Raz też znajomy je kupił zanim się mnie zapytał o zdanie no to się chwilę nimi pobawiliśmy wspólnie u niego. 

Jak mówię absolutnie nic mi do tego jeżeli jesteś zadowolony świetnie jeżeli to kolumny docelowe do twoich potrzeb świetnie. Przecież o to chodzi żeby człowiek był zadowolony tak. 

Jedyne powtarzam jedyne do czego miałem zastrzeżenie może błędnie to wtedy przyznaję ale dziwnym trafem połączyłem ciebie właśnie z tym moim kolegą który, jak go zapytałem skąd wziął pomysł na te kolumny to powiedział że wyczytał pozytywne opinie w internecie. 

I tak sobie zacząłem wertować je w sumie to chyba nawet jadąc do niego no i powiem ci że na przykład na Allegro to większość to mi się wydaje że to są jakieś kopiuj wklej albo kupione w translatora opinie. Niby opis że są zadowoleni ale tak naprawdę zero szczegółów w tym jest.

Natomiast zainteresowało mnie opinia w drugą stronę jak sobie odfiltrujesz na przykład jedną czy dwie gwiazdki to tam dziwnym trafem opinie różnych użytkowników są bardzo zbieżne ze sobą i opisują bardzo konkretny przykład brzmienia tych kolumn który jest niezadowalający. 

Konkretny a nie jak w przypadku tych pozytywnych 90% opinii ogólnikowej.

Ale mówię wybacz bo tutaj absolutnie nie chodzi o rozliczenia. Zapytałem tylko z czym miałeś do porównania i to wszystko. 

Żebyś mnie nie zrozumiał źle ja też nie należę do ludzi którzy zaproszeni na piwo siadają udają że słuchają się w płynące wybrzmiewanie saksofonu po czym dodają komentarz "stary ale to nie gra".

Jak jesteś zadowolony to ja też naprawdę.