Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Rotel ra1572mk2 - cofnięta średnica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników Rotela . Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu zestawu Rotel ra 1572 mk2 i Bowers Wilkins 704s3. Zauważyłem że w tym zestawie jest lekko cofnięta średnica . Nie wiem czy to „zasługa” rotela czy bardziej kolumn. Jest to trochę takie odczucie łagodnego dźwięku czy cofniętej sceny . Wcześniej miałem onkyo rz840 ale to amplituner do kina . Jednak przy stereo scena była bardziej do przodu .Ale też kolumny były inne . Pytanie czy waszym zdaniem to sprawka Rotela czy bardziej kolumn ? Pytam bo nie mam możliwości podmianki innego wzmaka czy kolumn by to sprawdzić . Będę wdzięczny za spostrzeżenia 

Miałem taki zestaw (RA1572) z tym że 704s2 i dla mnie było ok. Rotel (ten model gra raczej neutralnie). Stawiałbym na kolumny lub kable.

Jakie masz kable RCA i głośnikowe?

Edytowane przez Leszek67
W dniu 14.03.2025 o 20:35, dariuszmed napisał:

Witam wszystkich miłośników Rotela . Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu zestawu Rotel ra 1572 mk2 i Bowers Wilkins 704s3. Zauważyłem że w tym zestawie jest lekko cofnięta średnica . Nie wiem czy to „zasługa” rotela czy bardziej kolumn. Jest to trochę takie odczucie łagodnego dźwięku czy cofniętej sceny . Wcześniej miałem onkyo rz840 ale to amplituner do kina . Jednak przy stereo scena była bardziej do przodu .Ale też kolumny były inne . Pytanie czy waszym zdaniem to sprawka Rotela czy bardziej kolumn ? Pytam bo nie mam możliwości podmianki innego wzmaka czy kolumn by to sprawdzić . Będę wdzięczny za spostrzeżenia 

Bo te nowe rotele tak dziwnie grają. Ten onkyo rz840 pomimo że to kino domowe to wcale nie taki zły sprzęcik z całym szacunkiem do rotela 😉😃

Sprzedaj RA1572 MKII i rozejrzyj się za RA-1592, najlepiej MKI i nie będziesz wracać do tematu.

U siebie do RA-1592 i 703jek używam https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/tdc-500-f-kabel-glosnikowy.html

Wcześniej miałem AQ Rocket 44 (Bi-wire) - były gorsze.

Edytowane przez pawel.pl

Dzięki za wszystkie cenne uwagi . 

Może zacznę od kwestii okablowania. ( i prosze nie wchodzmy w dysputy czy kable grają czy nie ) Wczesniej gdy miałem Onkyo rz840 wraz z kolumnami Avance byłem bardzo sceptycznie nastawiony do kwestii zmiany kabli do czasu az znajomy zachecił mnie bym przynajmniej spróbował i potem wyraził opinie. Wypożyczyłem więc kilka kabli z salonu i szok .Jak to mozliwe az taka róznica w brzmieniu . Spodobał mi sie klimat naszej rodzimej melodiki brown sugar do wyboru model tańszy bsc2330 i droższy bsc4525. Nie bede sie rozpisywał nad wrazeniami odsłuchowymi ale co ciekawe lepiej podeszły mi kable tańsze 2330 .W Onkyo rz840 melodika 4525 sprawiała ze dźwięku było za duzo i za gęsto. wszystko było męczące. Kino owszem petarda ale jesli chodzi o stereo było dobrze ale ..... teraz mam rotela i bowersy. Ogólnie klimat rotela mi bardzo odpowiada ale w połączeniu z kablami melodiki bsc 2330 szału nie ma. Srednica jest jest cofnięta. Dałem model wyzszy 4525 jest lepiej. Ostatecznie puki co skozystałem z innych kabli tellurium ultra blue 2. Do tego w okazyjnej cenie dostawiłem subwoofer bowers asw610 który nadał głębi , dynamiki i muzykalności . w kolumnach basrefleksy zatkałem w połowie zatyczkami które w swoich kolumnach dodaje bowers. To poprawiło średnie tony i jest dużo ,dużo  lepiej . Jednak ostatecznie uważam że i tak najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana rotela na model 1592. Moc wzmacniacza robi swoje. Tego kablami nie zaczarujemy. Dodam jeszcze ze jako zródło dzwieku mam bluesouud node 132 połączony coaxialem AQ red river i nadaje to fajny klimat i wypełnienie . Znacznie drozszy Carbon gra bardziej szczególowo ale dzwiek jest bardziej nazwijmy to cyfrowy , zimny . Nie tak analogowy jak red river. No i niestety jeszcze bardziej podkresla cofniętą średnice Rotela. Cały czas myśle że to wina Rotela. W recenzjach dotyczących Rotela 1572 mk2 można spotkac sie z opinią ze Rotel gra spokojnym dzwiękiem czy coś w tym stylu. To prawda. Ale faktem jest że za tym spokojem stoi lekko cofnięta średnica k†óra sprawia ze dzwięk jest spokojniejszy i mozna słuchac całymi dniami. Jednak ten rodzaj grania nie wzbudza w słuchaczu emocji( wiecie o czym mówie) Sobie poprostu gra. Przyszła mi taka myśl że to może wina kolumn bowers 704s3? Kiedys testowałem monitory bowersa 706s2 i 705s2 i w moim odczuciu właśnie w tych droższych 705s2 zauwazyłem cofnięty środek. Bardziej zwiewny dzwięk pozbawiony pewnego sredniego zakresu pasma . Ale dlaczego o tym wszystkim pisze? Bo może w w moim podejsciu do tematu zwyczajnie popełniam jakis bład z którego sobie nie zdaje sprawy. Może poprostu czegoś nie wiem . Dzielcie się prosze swoimi opiniami. Szczegołnie prosze tych którzy mają doswiadczenie z rotelem 1572mk2 i bowersami 704s3. Moze mozna coś ulepszyc ,poprawic. Na zmianę sprzętu zawsze przyjdzie czas:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.