Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA900HNE - muzyka z laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Stałem się posiadaczem Denona, źrodłem w tej chwili jest głównie Tidal z telefonu natomiast chciałbym mieć możliwość odtwarzania plików z komputera - np. przez Foobara. Teoretycznie połączyłem wzmacniacz przez BT, ale nie mogę wybrać wzmacniacza jako źrodło dźwięku. Mam słuchawki bezprzewodowe, które bez problemu łączą się z laptopem i działa to bez zarzutu. Może robię coś nie tak?

https://www.audiostereo.pl/topic/169721-denon-pma900hne-muzyka-z-laptopa/

Mnie się udało po zainstalowaniu wtyczki UPnP MediaRenderer Output.fb2k-component do foobara połączyć go z Wiim Plus Pro w domowej sieci WiFi. 

Teraz foobar odtwarza pliki i przesyła je do Wiim a ten do podłączonego wzmacniacza. Myślę, że jeżeli Denon będzie w sieci lokalnej, tej samej co komputer to foobar go zobaczy jako urządzenie i wtedy Ci się uda to co zamierzasz.

Wojtek

Cieszę się, że pomogło, ale nie rozumiem problemu. Czego oczekujesz od niego jako źródła ? Według opisuje obsługuje streaming (Tidal, Spotify) ale to chyba potrzebna jest aplikacja do sterowania takim odtwarzaniem. Może tutaj znajdziesz jakąś pomoc ?

https://audio.com.pl/aktualnosci/sprzet/27330-nowoczesny-multiroom-technologia-heos-built-in-w-urzadzeniach-denon-i-marantz

Wojtek

10 godzin temu, Michał_58556 napisał:

Ogarnąłem wtyczkę i z poziomu foobara działa 🙂 Ale dalej nurtuje mnie dlaczego z poziomu windowsa nie mogę ustawić wzmacniacza jako źródła? 

Bo tak powinno być. 

Windows sztuka urządzenia audio, a Ty nie masz sterownika, który przypisałby Denon do komputera jako słuchawki lub kartę dźwiękową.

Najprościej jest kupić kabel miniJack→RCA i spiąć kompa ze wzmacniaczem analogowo. Wtedy zawsze działa i masz dostęp do DSP Realtek.

Opcja #2 to zakup konwertera USB/SPDiF Toslink i podłączyć cyfrowo PC ze wzmacniaczem. Wtedy wykorzystujesz DAC we wzmacniaczu, które jest lepsze od zintegrowanej karty dźwiękowej w twoim komputerze.

Opcja #3 to zakup dedykowanej karty dźwiękowej lub audiofilskiego DAC i podłączyć go według schematu:

PC/laptop →[USB]→DAC/SC→[RCA]→Denon

Opcja #4 użycie tak jak kolega wyżej napisał protokołu UPnP do przesyłania danych z serwera (PC) do wzmacniacza.

Opcja #5 zakup DCC + DAC. Najbardziej audiofilska opcja nie opłacalna w kontekście ceny twojego zestawu.

Opcja #6 wykorzystać streamer w Denon do obsługi serwisu Tidal i nie pitolić się w komputer. Ten Denon ma Tidal Connect więc nie powinno być problemu.

HEOS.png

10 godzin temu, Filwoj napisał:

Cieszę się, że pomogło, ale nie rozumiem problemu. Czego oczekujesz od niego jako źródła ? Według opisuje obsługuje streaming (Tidal, Spotify) ale to chyba potrzebna jest aplikacja do sterowania takim odtwarzaniem. Może tutaj znajdziesz jakąś pomoc ?

https://audio.com.pl/aktualnosci/sprzet/27330-nowoczesny-multiroom-technologia-heos-built-in-w-urzadzeniach-denon-i-marantz

Trzeba mieć na telefonie aplikację Heos do obsługi streamingu.

Pod Windows jest aplikacja HEOS Remote ale niestety płatna i trzebaby sprawdzić czy z tym konkretnym modelem wzmacniacza zadziała.

11 godzin temu, Filwoj napisał:

Chodzi o to, że chciałem żeby denon obsługiwał dźwięk z komputera - tak jak jest w przypadku gdy połączę słuchawki z komputerem, ale  już powyżej wszystko zostało wyjaśnione i temat wyczerpany 🙂

@Michał_58556 kiedy będziesz za jakiś czas zmieniać wzmacniacz to jeśli nie jesteś hardcorowym audiofilem, kup taki z gniazdem USB do komputera. Wtedy łączysz laptopa ze wzmacniaczem cyfrowo w najwyższym standardzie obsługiwanym przez wzmacniacz a komputer widzi go jako urządzenie dźwiękowe. Nowe wzmacniacze potrafią obsługiwać sygnał cyfrowy 32bit@384kHz, więc w grę wchodzi nawet studyjny format DXD lub DSD1024. 

A na razie to na twoim miejscu wybierałbym pomiędzy:

1) Kablem jack-rca za 40 PLN - jakość dźwięku OK,

2) Konwerter USB/SPDiF Optical za 100~150 PLN - jakość dźwięku wyższa,

3) Zewnętrzna karta dźwiękowa/interface USB za ok. 400~500 PLN - jakość dźwięku premium.

Ja bym wybrał dobry kabel Jack-RCA. Zawsze działa, jest tanio, nie masz zestawu na którym faktycznie będzie różnica, a jeśli chodzi o tonację to zamiast przaśnego Foobar2000 używaj AIMP lub MusicBee. Tam ustawiasz sterowniki ASIO lub WASAPI. Potem włączasz automatyczną korekcję. Wszystko gra i buczy.