Skocz do zawartości
IGNORED

Equalizer pod Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

Moglibyście polecić jakiś equalizer na PC pod Windows 11 ? Testowałem Equalizer APO z nakładką  Peace ale mam wrażenie że po jej włączeniu dźwięk był gorszy niż przed. 

Potrzebuję ustawienia pod dwa zestawy:

1. Słuchawki Edifier WH950NB połączone po BT (24/96) z doinstalowanymi codekami/sterownikami Alternative A2DP Driver
  2. DAC Audiotrak Prodigy Cube Black Edition USB + Fosi Audio V3 + Tannoy Mercury Mx3 (24/96)
https://www.audiostereo.pl/topic/169810-equalizer-pod-windows-11/
20 minut temu, xajas napisał:

Co testowales w tym Equalizer APO. Skad wziales nastawienia EQ do tych dwoch zestawow?

Pod moje słuchawki presety były już zainstalowane w kilku opcjach w Peace. Drugi zestaw musiałem sam pokombinować bo nie ma gotowców ale jedyne co mi się udało to osiągnąć takie brzmienie jak na wyłączonej nakładce albo z większą separacją i wyrazistością (szczególnie wokalu) ale kosztem detalu.

Całkiem możliwe że coś spaprałem przy instalacji lub konfiguracji 😞 trochę tego jest i pierwsze spotkanie jest dość bolesne 😞

Edytowane przez MBFeniks

Polecam omijać mikser systemowy. 

Przy foobar tam masz ich equalizer w środku i pewnie jakieś fajne dodatkowe do instalacji. Ale to tylko pliki. Rozumiem że chodzi ci o inne źródła?

jednwk czegoś brakuje?

Pod moje słuchawki presety były już zainstalowane w kilku opcjach w Peace. Drugi zestaw musiałem sam pokombinować bo nie ma gotowców ale jedyne co mi się udało to osiągnąć takie brzmienie jak na wyłączonej nakładce albo z większą separacją i wyrazistością (szczególnie wokalu) ale kosztem detalu.
Całkiem możliwe że coś spaprałem przy instalacji lub konfiguracji trochę tego jest i pierwsze spotkanie jest dość bolesne

Na poczatku uzywalem zarowno Equalizer APO jak i Peace, ale szybko zrezygnowalem z Peace i obsluguje APO bez Peace. Ale to nie ma wplywu na jakosc, to tylko kwestja obslugi.
Przy samej instalacji niewiele mozna spaprac. Jak w KAZDYM systemie DSP, o efekcie koncowym decyduje to, jak zdefiniowales co, w jaki sposób i w jakim stopniu korygowac.
APO ma tutaj olbrzymie mozliwosci. Poczawszy od roznych typowow EQ (graficzne, paramertryczne, convolver), az po programowanie wlasnych skryptow, lacznie z delay. Wiec tak szybko bym sie nie poddawal.

Jak szukasz gotowych presetow do sluchawek, to patrz na strone

Oratory1990

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Polecam omijać mikser systemowy. 

Przy foobar tam masz ich equalizer w środku i pewnie jakieś fajne dodatkowe do instalacji. Ale to tylko pliki. Rozumiem że chodzi ci o inne źródła?

jednwk czegoś brakuje?

Tak różne źródła bo słuchawki z kompem łączą się bezpośrednio po BT z codekami Alternative A2DP Driver a kolumny przez DACa po USB i dalej Fosi i kolumny

To może jeszcze inaczej. Czy to tylko moje odczucie, że od jakiegoś czasu Tidal obniżył jakość? Mniej więcej od czasu kiedy zniknęła w Windows w apce opcja Exclusive Mode i ogłosili rezygnację z MQA na rzecz FLAC. Mam wrażenie, że na YT takie kanały jak Natural Beat Records mają lepszą jakość niż to co można znaleźć na Tidal. Wszystkie ustawienia mam poprawne czyli 24/96 w systemie i MAX w Tidalu Family jeśli chodzi o strumień. Czy może to tylko kwestia masteringu nagrań i czepiam się niepotrzebnie?

4 godziny temu, MBFeniks napisał:

Tak różne źródła bo słuchawki z kompem łączą się bezpośrednio po BT z codekami Alternative A2DP Driver a kolumny przez DACa po USB i dalej Fosi i kolumny

Rozumiem.

14 minut temu, MBFeniks napisał:

To może jeszcze inaczej. Czy to tylko moje odczucie, że od jakiegoś czasu Tidal obniżył jakość? Mniej więcej od czasu kiedy zniknęła w Windows w apce opcja Exclusive Mode i ogłosili rezygnację z MQA na rzecz FLAC. Mam wrażenie, że na YT takie kanały jak Natural Beat Records mają lepszą jakość niż to co można znaleźć na Tidal. Wszystkie ustawienia mam poprawne czyli 24/96 w systemie i MAX w Tidalu Family jeśli chodzi o strumień. Czy może to tylko kwestia masteringu nagrań i czepiam się niepotrzebnie?

YT sztucznie podbija pewne pasma aby utwory brzmiały lepiej dla ludzkiego ucha. Normalnie mógłbyś to sobie podbić na eqalizerze ręcznie ale tak jest nie po audiofilsku. Ale jak robi to YT i o tym nie wiesz i nazywa audiohile HD to jest super.