Skocz do zawartości
IGNORED

Mierzenie napięcia żarzenia 12au7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,potrzebuje pomocy.Posiadam wzmacniacz lampowy music angel kt88 mk3.Jest to chińska produkcja ,posiadam go od nowości,niestety bez schematu.Lampy sterujące w przedwzmacniaczu to para 12at7 i para 12au7.Problem mam taki że lampy 12au7 w ogóle prawie się nie żarzą.Kiedyś, jak mi się wydaje,lampy żarzyły się wszystkie,teraz tylko 12at7.Chcę zmierzyć napięcie żarzenia na lampach 12au7,bo ztego co wiem może być winny temu transformator sieciowy.Trochę czytałem i wiem że jest tolerancja 5% dla prądu żarzenia 12au7 a powinna być to wartość 12.6 volta lub 6.3 volta.Lampa 12au7 ma 9 nóżek,znalazłem pinout w necie ale że jest tam bardzo wysoki prąd anodowy to chcę się zapytać aby mnie nie zabiło.Na których nóżkach mierzyć?Zgodnie ze wskazówkami zegara?Od 1 do 9.Ustawiałem już prąd spoczynkowy dla lamp mocy już kilkanaście razy ,więc wiem że trzeba uważac.Jeśli będę miał pewność o nie dożarzeniu lamp to wyślę komuś do naprawy, ale muszę zmierzyć sam ,ze względu na problem z wysyłką wzmacniacza i lamp (ponad 25 kilo wzmak).Mam wrażenie że lampy szybko się zużywają a mam w większości nosy i szkoda by było tak marnować lampy bo zbyt mały prąd jest szkodliwy dla nich.Czy transformator sieciowy może mieć osobne wyprowadzenia dla lamp 12au7 i 12at7?Czy raczej idzie to jakoś szeregowo z jednego odczepu?

Ja już kilka dziesięcioleciu temu wyrosłem z lamp. Ale tak bym podszedł:

Tu schemat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie wiem od jakiej strony na schemacie jest widok pinów elektrod (w dobrym tonie w kartach katalogowych powinno być podane top view lub bottom view), więc wyciągasz lampę, oglądasz lampę i łatwo zidentyfikujesz niektóre elektrody. To upewnienie się, bo co do zasady, to multimetru nie uszkodzisz (od wysokiego zakresu) jak się podepniesz gdziekolwiek. Punktu pracy lampy też niszcząco nie zmienisz (podłączenie anoda-siatka) bo multimetr ma ze 20Momów na DC. Ważne jest aby sondy były głęboko izolowane (wystawały krótkie końce szpikulców) co by niczego nie zewrzeć.

Zasilania 6.3V nie prowadzi się, co do zasady, szeregowo. Lampy są łączone w tym wypadku równolegle żarzeniem. Oczywiście są możliwości; równolegle połączone żarniki w jednej takiej lampie, albo z "uziemionym" środkiem z 2x6,3V, albo z 12,6V... Tego pewnie nie wiesz?

Podsumowując; porządne sondy aby niczego nie zewrzeć (są takie nakładki na szpikulce zostawiające tylko czubek igły). Oglądasz lampę aby zidentyfikować elektrody, choć jak mówię niczego nie zepsujesz jak zaczynasz od najwyższego zakresu woltomierza DC.

Jak serwisowałem wzmacniacze lampowe to zawsze rękawiczki izolacyjne (wystarczą dobre wampirki) oraz okulary. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grzegorz7 dziękuję.Wiem że na schemacie piny 4,5 i9 to tzw.heatery czyli żarniki chyba w tłumaczeniu.Napisz proszę czy to bez różnicy jeśli wepnę się w nóżkę 4 czy 5 ,tylko skąd wziąć masę?Wyposażę się w takie sondy i wampirki:)

Pinout w karcie katalogowej zawsze jest od spodu lampy. Lampy najczęściej żarzone są prądem przemiennym, mierzysz napięcie między pinami 4 i 5 powinno być 12.6V AC

12AU7 i 12AT7 mogą się słabo żarzyć bo ten typ tak ma. Sprawdź najlepiej teraz jak jest ciemno. Poza tym jak wzmacniacz gra to nie widzę problemu.

Lampy się minimalnie żarzą,widać po ciemku no i gra normalnie.Lampy 12at7 również żarzą z tym że mocniej bynajmiej w moim wzmaku.Czy jest jedno trafo dla lamp sterujących stosowane zazwyczaj?Czy po uszkodzeniu trafa obydwa komplety lamp sterujących by padło żarzenie?Czy coś jeszcze jest w układzie zasilania żarzenia lamp sterujących oprócz trafa co ma wpływ na wartość tego prądu?

Zapomnij o uszkodzeniu trafa. Jak nie zaliczyło tzw. gleby albo uderzenia pioruna to nic mu nie jest.

Wg mnie wszystko jest w porządku z tym wzmacniaczem. Tak jak pisałem 12AU7 i 12AT7 słabo się żarzą bo one po prostu tak są zbudowane. Bardziej bym się martwił gdyby żarzyły się mocno.

Edytowane przez GarbataPoczwara
1 minutę temu, utex napisał:

Czy po uszkodzeniu trafa obydwa komplety lamp sterujących by padło żarzenie?Czy coś jeszcze jest w układzie zasilania żarzenia lamp sterujących oprócz trafa co ma wpływ na wartość tego prądu?

Myślę, że przesadzasz z tym świeceniem żarnika. Lampy się ułożyły i tyle.  

Co do zasady niczego się nie wsadza w obwód żarzenia 6,3. Bywają jakieś ograniczniki prądu ale wielokrotnie wykazano, że więcej szkody wnoszą niż pożytku. Lampy są zaprojektowane tak, że wytrzymują udar wstępnego prądu żarzenia. 

Skłaniam się do zdania Kolegi Poczwary.

🙂 Dzięki. Po prostu  wydaje mi się że kiedyś mocniej się świeciły,żarzyły, ale mogę się mylić.Zależy też pewnie od samej marki lamp,jedne świecą mocniej inne mniej.Mam ten wzmacniacz z 10 lat i mogło mi się pomylić.Dzięki za pomoc,jestem spokojniejszy.Ceny lamp teraz bardzo wysokie (nosy) a jak doczytałem że szybciej się zużywają to zacząłem badać temat.

Ale zmierzyłbym tak dla zaspokojenia ciekawości. 

Jak wzmacniacz ma trochę lat to może się zdarzyć, ze będzie więcej niż 6,3 (12,6). Raz; kiedyś było 220 w sieci a teraz jest 230 nominalnie. Ze względu na fotowoltaikę bywa i 250V... 

Akurat mamy fotowoltaike założoną ale nie sprawdzałem w gniazdku jakie są wartości.Wiem że jest tolerancja dla żarzenia 5 %  ale chyba większy prąd w gniazdku zwiększył by prąd żarnika, czyli powinny mocniej żarzyć:)? muszę zamówić te sondy z krótkim bolcem bo mam tylko krokodylki i zmierzę.Odpiszę w temacie ale po świętach.Między 220 a 250 to duża różnica.Zobaczę jutro na falowniku powinno chyba być w info co do napięcia  w sieci.